Gry... - Strona 681

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 188

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 06 lip 2026, 16:49

Tak szczerze nie wygląda to źle. Większość studiów przechodzi na niezależność czyli w jakimś sensie branża się leczy.

Co do Bethesdy to nie dziwi, że akurat tam są największe zwolnienia. Od czasu Skyrim (mija 15 lat), nie wydali nic na wysokim poziomie. Są w kompletnym maraźmie od lat, chyba nikt nie wypuszcza tak niedorobionych gier na premierę (Fallout 76). Jeżeli TES będzie na silniku Morrowinda to może być nawet koniec studia bo fani już tego nie łykną.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2565
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 06 lip 2026, 17:06

Też tak sądze. Sharma dostała zadanie posprzątać w Xbox po porzednim zarządzie... no i efekt nowej miotły jest widoczny. Redukcje etatów w obecnej sytuacji na rynku są raczej nieuniknione ale ważne, że studia nie znikają tylko zmieniają właścicieli bądź w najgorzym wypadku przechodzą głęboką restrukturyzację. Mała pociecha dla zwolnionych... ale z drugiej strony rynek się cały czas rozwija więc robotę sobie znajdą.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 204

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 09 lip 2026, 9:04

Ostatnio nie mam weny do grania w gry a kurczę tutaj Star Wars Jedi : Survivor muszę ukończyć do 03.08 bo wówczas premierę ma Beast of Reincarnation którego mam zamiar ogrywać na premierę i też nie wiele czasu będzie na jego ukończenie bo już 20.08 ma premierę Mortal Shell 2 którego jednak pewnie też ogram na premierę a i tu będzie nie wiele czasu na ukończenie gry bo 04.09 premierę ma Onimusha : Way of the Sword i tu nieco dłuższa przerwa ale nie tak wielka bo 29.10 premiera Phantom Blade Zero

Jest w co grać a ja tutaj naprawdę na poważnie rozegrałem się w grę którą kupiłem za 4 zł ... Eastern Exorcist czyli soulslike side-scrollowy a właściwie to taki boss rush, bardzo dobra gra i polecam.

Uzależniłem się także w gierce do kawy którą też nie dawno zakupiłem, czyli Fairy Tail : Dungeons - który jest card deckowym roguelikem i uzależnia cholernie. Gra osadzona w uniwersum popularnej serii mangi/anime Fairy Tail i bardzo mocno przypomina swoją rozgrywką takie gry jak np. Slay the Spire

Więc ja tu się zagrywam w fajne indyczki a Star Wars Jedi: Survivor stygnie a trzeba go ograć, bo potem będzie prawdziwy rollercoaster gier soulslikowych

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 09 lip 2026, 17:56

Nowy trailer Mortal Shell 2:

Cos pieknego, uwielbiam takie klimaty, kupuje od razu. Wahalem sie nad Blood of the Dawnwalker, ale Mortal jednak bardziej wydaje sie w moim guscie, BotD ogram pewnie troche pozniej.

Reszta roku ogolnie wyglada pozytywnie:
- Mortal Shell 2
- Blood of the Dawnwalker
- Control Resonant
- Phantom Blade 0

Onimusha nie uwzgledniam, bo kompletnie mi demo nie podeszlo.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 18 lip 2026, 2:56

Zakupione i czekam na premierę . Beast of Reincarnation ma dla mnie vibe Stellar Blade i Niera Automaty i wierzę, że to będzie kawał dobrej giery.

Międzyczasie nadal gram w Star Wars Jedi : Ocalały ale powiem szczerze, że trochę mnie jednak męczy ta gra. Strasznie dużo w niej elementów platformowych więcej niż w Fallen Order i gra się reklamuje jako gra akcji a nawet soulslike a dla mnie to taki Crash Bandicoot w uniwersum Star Warsów. Naprawdę dużo tego skakania i biegania po ścianach. Ostatnio nagrałem jeden z odcinków i przez 1h i 40 min biegałem po platformach i już klnąłem na tą grę za to... Praktycznie zero walki, tylko ciągłe skakanie. Miało to miejsce na Szlaku Pielgrzyma. Jednak dla odmiany w ostatnim odcinku było już więcej walki gdzie ratowałem Zee na Lucrehulku i uwidoczniło to inne mankamenty gry a przede wszystkim pracę kamery.

W każdym razie nadal szpilam w te Star Warsy i mam czas do 3 sierpnia by je ukończyć, bo wtedy wjeżdża gra powyżej i mam duże oczekiwania co do niej.

Poniżej link do playlisty Star Wars Jedi : Ocalały - obecnie nagrałem sobie 10 odcinków i jestem w nieco lekko ponad połowie gry :

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » wczoraj, 18:26

Moja przygoda z Jedi Survivor właśnie się zakończyła. Mam tej gry dosyć.

Początek zabawy z Star Warsami i problemy z optymalizacją i nie ładującymi się teksturami. Przez kilka dni szukałem rozwiązania problemu tekstur i udało mi się wgrać modyfikacje poprawiające optymalizację i podmieniające tekstury tak, że w końcu się ładowały. Uznałem, że można w to grać, ale płynność rozgrywki nadal pozostawała wiele do życzenia i to nie wynikało z mojego PC który ciągnie wszystkie obecne gry na UE5 na wysokich ustawieniach. Po prostu ten port na PC jest beznadziejnie zrobiony.

Największy problem z optymalizacją pojawiał się na planecie Koboh - największym obszarze w grze. Doładowujące się tekstury, lagi, spadki wydajności - to była norma. No i zaczęło się... W ostatnich odcinkach jakie nagrywałem zaczęły się pojawiać nagminne crashe wywalające do pulpitu. Wczoraj po meczu chciałem nagrać odcinek, to 3 razy spotkałem się z crashem i zrezygnowałem z grania.
Dzisiaj gra nawet się nie włączyła a wywaliło ją do pulpitu, za drugim podejściem udało się rozpocząć rozgrywkę... Jednak po nie całej godzinie znowu zaczęły się crashe, napotkałem je dwa razy i miarka się przebrała, mam dosyć tej gry.

Co istotne w komentarzach na steam nie tylko ja spotkałem się z nagminnymi crashami które uniemożliwiały przejście gry. Ten problem jest dość powszechny!

- Optymalizacja i wydajność jest tragiczna
- Lagi i crashe
- Rozgrywka bazująca w 90% na skakaniu z platformy na platformę czy chodzeniu po ścianach
- W walce fatalna praca kamery gdzie masz często gęsto wrażenie, że grasz z pierwszej osoby a nie z trzeciej
- Gra wygląda graficznie gorzej od Fallen Order

Powiem szczerze, zostało mi z 5-6h rozgrywki do końca wątku fabularnego, nagrałem blisko 20h gry ale mam dosyć. Muszę szanować swoje nerwy. Wolę ogrywać coś co będzie mi sprawiać przyjemność a ta gra może by i była niezła gdyby nie ta optymalizacja i crashe. W obecnym stanie uważam, że przez właśnie wywalanie do pulpitu gry nie da się ukończyć a szkoda, bo pewnie bym się poświęcił by te 5h dograć i odinstalować, ale jednak zdecydowałem się zawiesić ten twór. Za 2 tygodnie premiera Beast of Reincarnation a potem Mortal Shell 2, Onimusha, Phantom Blade Zero - szkoda czasu na marnowanie czasu w grze która jest nieudanym portem z konsoli na PC.

Szkoda. Ale w ostatnim odcinku po prostu zdarłem gardło przeklinając na rozgrywkę i wydajność tej gry a crashe doprowadziły do sytuacji, że nie mam ochoty tej gry ponownie odpalać.

Ta gra ma 3 lata i nadal ma problemy z wydajnością i twórcy mają to w dupie a gram na :

PROCESOR :AMD Ryzen 5 5600 - 6 core/12 threads
PAMIĘĆ: 32 GB Pamięci Ram (DDR4)
KARTA GRAFICZNA: AMD Radeon RX 7700 XT 12 GB GDDR6

Minimalna konfiguracja dla tej gry to :

PROCESOR: 4 core / 8 threads | Intel Core i7-7700 | Ryzen 5 1400
PAMIĘĆ: 8 GB RAM
KARTA GRAFICZNA: 8GB VRAM | GTX 1070 | Radeon RX 580

Każda współczesna gierka chodzi mi płynnie na wysokich ustawieniach a Jedi Survivor to pierwsza gra od wymiany podzespołów która sprawia takie problemy.

No nic. Do premiery Beast of Reincarnation pogram sobie w jakieś indyczki a do Jedi Survivor może kiedyś wrócę i spróbuje to dograć, bo będę miał tą grę na sumieniu... Ale na ten moment wstrzymuje się od tego.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4347
Kibicuję: AC Milan

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 19:19

Dlatego wolę konsole
Na ps5 za 1800 zl ten Jedi chodzi jak złoto ;)

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 810

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » wczoraj, 20:11

Ja nie rozumiem jak można kupić grę i ona nie działa 🙃 rozumiem akcje jak z CP bo to nie była wina CDPR tylko presji inwestorów. Ale takie coś jak tu jest opisane to jest dla mnie nie do pomyślenia.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » wczoraj, 21:08

Eyesmon pisze:
wczoraj, 19:19
Dlatego wolę konsole
Sorry, ale granie na konsolach obecnie ssie. Wszystko co masz na PS5/XBox masz na PC (bez tych paru exclusivów można żyć), tylko lepiej, w wyższej rozdzielczości, z dużo wyższym klatkarzem (umówmy się, jesteśmy dorośli, jak chcemy to te 10-12k na pudło z 5080 to nie jakiś problem raz na 5 lat), modami, emulatorami etc. Podpinasz taki Dualsense czy Vadera Pro i jedziesz. Nie wybierasz trybu wydajności/jakości tylko wyszstkie suwaki w prawo i 120 fps lub więcej. Taka Pragmata na PC z path tracingiem to 'trochę' inna jakość niż PS5 (odbicia i cienie - przepaść). Kody na steam są tanie jak barszcz. Nie płacisz abonamentu za online jeśli chcesz tak grać. Itp. Itd. Obecnie wyższe rejony mid-range PC (te 70ti-80 na pkładzie, 90 to już komletnie entuzjaści)z 21:9 na OLEDZie + jakaś konsolka do retro (steamdeck jest dla mnie za masywny, retroid pocket 6 idealny) to jedyny słuszny zestaw. Tylko czasu na granie brak... :(

Kiedyś jak kupowałeś konsolę (gdzieś tak do generacji PS2-PS3) miałeś wyraźny upgrade względem grafiki na PC...teraz...no cóż.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 810

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » wczoraj, 21:27

Ale czy to grafika jest ważna? Czy prostota? Kładziesz się na kanapie, naciskasz jeden przycisk i odpala się konsola. Wybierasz grę i grasz. A nie jakieś pierdolety z ustawieniami grafiki, cieni, [ch**] muji😉 a jak ktoś ma rodzinę i mu żona pozwoli 12k na kompa wydać to musi mieć anioła a nie kobietę 😉 gry na PS5 też wyglądają pięknie

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 174

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » wczoraj, 21:39

Eyesmon pisze:
wczoraj, 19:19
Dlatego wolę konsole
Po prawdzie mi parę razy się wywalił ni z tego ni z owego, ale jakoś wytrzymałem i zrobiłem na nim 80 godzin i platynę :wink:

No, ale jak wejdą z samymi cyfrówkami od PS6, to PCty staną się lepszym wyborem - tak, też będą same cyfrowe gry, ale przynajmniej z kilku sklepów i sporo tańsze.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » wczoraj, 22:50

To w przeciągu 5 lat całe 200 zł miesięcznie czyli z 4 pizze, jakaś lepsza łycha. Kwestia wyboru jak masz ograniczony budżet. Jedni wydają 12k na kompa drudzy na np. felgi. Albo na broń. Albo wędki. Albo rower. Hobby nie macie?
'Żona pozwoli' - współczuję. Szczerze. Ciężko pracujesz i musisz prosić o pozwolenie, by sobie coś kupić raz na parę lat? Dziwny układ jak dla mnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”