Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » dzisiaj, 13:17
basson

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » dzisiaj, 13:22
Tym bardziej słowa czołowego polskiego polityka przypisującego współczesnym Niemcom zachowania nazistów sprzed 100 lat są piekielnie prowokujące. Coś jakby premier Izraela zaczął regularnie, publicznie gadać o tym że Polacy chcą powtórzyć JedwabnemMr.Chris pisze: ↑dzisiaj, 11:53Historycznie: Niemcy zdają sobie sprawę z tego, że byli agresorem i jest to bezsprzeczne w (chyba) każdym kraju na świecie. Zdają sobie sprawę, że Polacy zostali przez nich mocno pokrzywdzeni. Ukraińcy natomiast nie zdają sobie sprawy (albo nie chcą), że krzywdzili i dodatkowo wynoszą krzywdzących na piedestał.
Zauważ że kraje rozwarstwione przez imigrantów są przedstawiane jako te niebezpieczne, a tutaj sam właśnie napisałeś że w takim kraju szansa dostania w mordę od narodowca za to gdzie się urodziłeś czy z jakim akcentem mówisz jest mniejsza
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » dzisiaj, 13:33
Zostawiam definicję, która chyba najlepiej opisuje kilku stałych bywalców tematu politycznego.Ojkofobia to niechęć, odraza lub nienawiść do własnej ojczyzny, narodu, kultury i rdzennej wspólnoty.
Maciek (interista)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » dzisiaj, 13:53
Napisał człowiek gardzący połową własnego narodu tylko dlatego że głosują na innych polityków niż on.Maciek (interista) pisze: ↑dzisiaj, 13:33Zostawiam definicję, która chyba najlepiej opisuje kilku stałych bywalców tematu politycznego.Ojkofobia to niechęć, odraza lub nienawiść do własnej ojczyzny, narodu, kultury i rdzennej wspólnoty.
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » dzisiaj, 13:56
League

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 14:43
Zauważ, że kraje rozwarstwione są przedstawione jako te niebezpieczne, ze względu na dużo większą ilość przestępstw popełnianych przez imigrantów. Zwykle w takich krajach ruchy nacjonalistyczne są dławione. A dlaczego są mocno dławione w Niemczech i dlaczego Polacy mogą być tam traktowani na specjalnych zasadach (ale i bez przesady) przez część społeczeństwa, opisałem w punkcie dotyczącym historii.
Mr.Chris

PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 17:39
Nigdzie nie napisałem, że zżera ich poczucie winyPietroBosman pisze: ↑dzisiaj, 17:33I dlatego wypłacili nam reparacje wojenne w postaci szparagów.Alles gut.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » dzisiaj, 17:43
Nie zżera.Mr.Chris pisze: ↑dzisiaj, 17:39Nigdzie nie napisałem, że zżera ich poczucie winyPietroBosman pisze: ↑dzisiaj, 17:33I dlatego wypłacili nam reparacje wojenne w postaci szparagów.Alles gut.![]()
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 17:49
Chciałem tylko przypomnieć, że tematem jest to jak Niemcy mogą na nas patrzeć jako grupa społeczna i porównanie do tego jak my patrzymy na Ukraińców.PietroBosman pisze: ↑dzisiaj, 17:43Nie zżera.Mr.Chris pisze: ↑dzisiaj, 17:39Nigdzie nie napisałem, że zżera ich poczucie winyPietroBosman pisze: ↑dzisiaj, 17:33
I dlatego wypłacili nam reparacje wojenne w postaci szparagów.Alles gut.![]()
Poza tym Polska nie ma żadnej realnej możliwości nacisku. Ani politycznej ani gospodarczej czy militarnej... Więc temat podnoszony będzie przez pewną grupę polskich polityków na użytek wewnętrzny. Nic więcej.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » dzisiaj, 17:52
I czego ma dowodzić porównanie tego jak patrzą statystyczni Niemcy na statystycznych Polaków względem tego jak statystyczni Polacy patrzą na statystycznych Ukraińców?Mr.Chris pisze: ↑dzisiaj, 17:49Chciałem tylko przypomnieć, że tematem jest to jak Niemcy mogą na nas patrzeć jako grupa społeczna i porównanie do tego jak my patrzymy na Ukraińców.PietroBosman pisze: ↑dzisiaj, 17:43Nie zżera.
Poza tym Polska nie ma żadnej realnej możliwości nacisku. Ani politycznej ani gospodarczej czy militarnej... Więc temat podnoszony będzie przez pewną grupę polskich polityków na użytek wewnętrzny. Nic więcej.
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 17:55
PietroBosman pisze: ↑dzisiaj, 17:52I czego ma dowodzić porównanie tego jak patrzą statystyczni Niemcy na statystycznych Polaków względem tego jak statystyczni Polacy patrzą na statystycznych Ukraińców?Mr.Chris pisze: ↑dzisiaj, 17:49Chciałem tylko przypomnieć, że tematem jest to jak Niemcy mogą na nas patrzeć jako grupa społeczna i porównanie do tego jak my patrzymy na Ukraińców.PietroBosman pisze: ↑dzisiaj, 17:43
Nie zżera.
Proszę uprzejmie.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » dzisiaj, 17:58
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » dzisiaj, 18:05
A w Polsce zaczęło się masowe lanie po twarzach ?Mr.Chris pisze: ↑dzisiaj, 17:55PietroBosman pisze: ↑dzisiaj, 17:52I czego ma dowodzić porównanie tego jak patrzą statystyczni Niemcy na statystycznych Polaków względem tego jak statystyczni Polacy patrzą na statystycznych Ukraińców?Proszę uprzejmie.
PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 18:17
Przyjąłem to jako figurę retoryczną i jeżeli tak podejdziemy do tej sprawy, to ilość incydentów w ostatnich paru tygodniach jest niepokojąca.
Ostatnie parę postów to była konwersacja tylko z Tobą, więc pewnie takPietroBosman pisze: ↑dzisiaj, 18:05Edit: @Mr.Chris pytanie o tego nauczyciela j.polskiego to do mnie?
Mr.Chris
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio