Polskie stadiony - Strona 14

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Coroner-ka
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Coroner-ka » 02 kwie 2006, 22:40

Mariusz Liberda: Piękny obiekt wypełniony prawie do ostatniego miejsca robił wrażenie. Wydaje mi się, że mecz mógł się kibicom podobać. Był prowadzony w niezłym tempie. Myślę, że remis to rezultat sprawiedliwy dla obydwu stron. Uważam, że gdyby udało nam się dłużej utrzymać jednobramkowe prowadzenie, to dowieźlibyśmy zwycięstwo do końca. Stracony przez nas gol, był bardzo pechowy. Rykoszet, piłka odbiła się od Manuela Arboledy i zakończyło się tak, a nie inaczej

To jest wypowiedz autentyczna Liberdy :)

Uważam że ferkfencja była .Nie sądzę aby kiedy kolwiek powiększa się na lidze . No może jeśli zagra kadra narodowa :) i tu też bym nie rokowała większej ilości .Krzesełka były wolne bo : Ludzie przemieszczali się do droższych sektorów, niestety była tak opcja , W nijaki sposób nie było to zabezpieczone :) Trzeba też wziąć pod uwagę ludzi którzy weszli na stadion bez biletów , bramy zostały otworzone :) Więc racjonalna ocena co do ilości widzów jest nie możliwa :Moim zdaniem kibiców było natto i dopisali :) Mam wiele zastrzeżeń do organizacji :( całej imprezy :)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 05 kwie 2006, 15:32

Na nowoczesną trybunę Cracovia może poczekać kilka lat

Mimo zapewnień prezydenta Krakowa nowa trybuna na stadionie "Pasów" nie powstanie w tym roku. Budowę zablokowały sąsiadujące z Cracovią siostry serafitki, które mają spore zastrzeżenia do planowanej inwestycji

Nowoczesna trybuna od strony ul. Kraszewskiego miała powstać w kilka miesięcy. W budżecie miasta zagwarantowano pieniądze, odpowiednie służby uzgodniły projekt decyzji warunków zabudowy, a siostry norbertanki przekazały gminie Kraków teren.

Przed marcowym meczem Cracovia - Wisła prezydent Krakowa Jacek Majchrowski obiecał kibicom "Pasów" szybkie rozpoczęcie prac. Zaznaczył jednak, że są one uzależnione od porozumienia z sąsiadem obiektu. Jest nim zakon Zgromadzenia Córek Matki Bożej Bolesnej (serafitki). Ich siedziba przy ul. Łowieckiej graniczy ze stadionem Cracovii od strony dawnego boiska kortowego, dziś służącego za parking.

Siostry serafitki mają spore zastrzeżenia do warunków zabudowy stadionu. - Cracovia, oprócz trybuny, zamierza wybudować 20-metrowej wysokości halę sportową, i to do celów komercyjnych, która w znaczący sposób utrudni dopływ światła do budynków zakonnych. W projekcie nie zachowano przepisowych czterech metrów dzielących halę od wspólnej granicy, zapomniano też o pasie zieleni - wyjaśnia pełnomocnik zakonu mec. Tomasz Siwiński.

Siostrom nie podoba się też pomysł na podziemny parking, obawiają się hałasu i zwiększonego ruchu drogowego spowodowanego pracami budowlanymi. Serafitki nie kwestionują budowy trybuny, ale wniosek dla całości prac jest jeden. Jeśli nie zgadzają się na halę, to nie można też budować trybuny. Siostry żalą się, że klub ignoruje próby negocjacji. Tymczasem gmina Kraków przyjęła postawę wyczekującą.

Po zażaleniu sióstr wnioski Zarządu Dróg i Komunikacji oraz miejskiego konserwatora zabytków Krakowa odesłano do wyższej instancji.

To nie koniec kłopotów Cracovii. Jeśli nawet poprawione wnioski trafią szybko do wydziału architektury, to i tak szybkie rozpoczęcie prac jest niemożliwe. - Jeśli Cracovia nie zmieni projektu, wykorzystam wszystkie możliwe procedury prawne. Będę się odwoływał jeszcze raz do samorządowego kolegium odwoławczego, a później do wojewódzkiego sądu administracyjnego i Naczelnego Sądu Administracyjnego - przestrzega mec. Siwiński. I już teraz zapowiada, że podobnie uczyni, gdy Cracovia będzie się starała o uzyskanie pozwolenia na budowę. - Już raz skutecznie zablokowałem inwestycję Ivaco w Cracovii na kilka lat. Dlaczego nie mam tego uczynić ponownie? - straszy Siwiński.
Ledwie miasto kupiło tereny od norbertanek... to się serafitki przywaliły. Absurdalna sytuacja, czy postawienie hali spowoduje egipskie ciemności u siót? Czy światło pada tylko od jednej strony? Najwidoczniej w magistracie pomyślano, że jak kościelni, to nie trzeba smarować, a przecież to, że zakon zajmuje się ubogimi nie znaczy, że nie musi zarabiać :lol:. Teraz jak miasto załatwi sprawę, to w kolejce po odszkodowania staną mieszkańcy, ekolodzy, spacerowicze korzystający z Błoń :lol:. To jest piękny kraj.

Awatar użytkownika
Coroner-ka
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Coroner-ka » 05 kwie 2006, 20:03

Kod: Zaznacz cały

Według "Życia Warszawy" budowa Świątyni Opatrzności zostanie prawdopodobnie - z inicjatywy PiS - dofinansowana z kasy państwa. Jak pisze gazeta, Jasiński (PiS), który wymieniany jest jako kandydat na przyszłego ministra Skarbu Państwa, zapowiada, że rozpocznie lobbing na rzecz umożliwienia finansowania budowy świątyni z budżetu centralnego.

Jasiński przyznał w rozmowie z dziennikarzami, że był inicjatorem finansowania budowy Świątyni w zeszłorocznym budżecie.
Ta poprawka nie przeszła, nie widzę możliwości wznowienia tej inicjatywy, ale uważam, że była ona słuszna - powiedział. Dodał, że gdyby taka inicjatywa pojawiła się obecnie, to jako Wojciech Jasiński wsparłby ją.

Jak ocenił, potrzeby religijne także są potrzebami społecznymi. Jeśli państwo wspomaga różnego rodzaju inicjatywy służące zaspokajania potrzeb społecznych, nie widzę przeszkód dlaczego tych (religijnych) miałoby nie wspomagać.

Jasiński, według "Życia Warszawy" przekonywał, że skoro polski rząd stać na budowę stadionów piłkarskich przed ewentualnymi piłkarskimi mistrzostwami Europy w Polsce i na Ukrainie w 2012 roku, tym bardziej powinien udzielić pomocy Kościołowi.

Szef Komisji Finansów Publicznych powiedział, że najlepiej dofinansowywać stadiony i świątynie.
Dlaczego stadiony, a świątynie nie? - pytał. Jak zauważył, na pewno więcej osób chodzi częściej do kościoła niż na stadion. Nie chcę jednak powiedzieć, że więcej pieniędzy powinno iść na kościoły, a nie stadiony - zastrzegł.

Skoro mowa o kosciele , to tu jest własnie kolejny absurd , jak można porywnywać budowe stadionu , do budowy koscioła
:D:D Stare - ale usmiałam się

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 05 kwie 2006, 20:18

Dlaczego stadiony, a świątynie nie? - pytał. Jak zauważył, na pewno więcej osób chodzi częściej do kościoła niż na stadion.
Żartowniś. Ale ja znam odpowiedz. Żeby papeź przyjechał, wystarczą Błonia w Krakowie. EURO ani Liga Mistrzów na te Błonia nie przyjadą. Skubane czują się zbyt ważne, panie Jasiński. Bo kościół Mariacki nie musi podwyższać standardów ani liczby miejsc. Nawet jak jest przestarzały, to nikt nie zamieni go w Jarmark Europa.

Awatar użytkownika
Coroner-ka
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Coroner-ka » 05 kwie 2006, 21:49

Przyznam szczerze że mnie to ruszyło, czy ten Jasinski jest tak głupi, że nie potrafi myśleć ekonomicznie jak można porównywac te dwie inwestycje . Przykładowo państwo sponsoruje oba obiekty . Czy kościół jako obiekt kiedykolwiek będzie zarabiał , czy zwrócą sie zainwestowane pieniążki , nie wydaje mi się . Natomiast stadion zarabiać będzie na miasto i to grubą kasę , inwestycje zwróci się po kilku latach , a nawet szybciej . Stwierdzam że jest to wypowiedz przygłupa.

Jeśli chodzi o sponsorowanie stadionów przez państwo , ja śledziłam dogłębnie budowę stadionu i nie jest prawda że głównym sponsorem jest panstwo , z kasy miasta wypłynęło jak najmniej. Taki maleńki datek, ale nie bez kozery sie dołożyli , wszak są włascicielami i będę mieć - wpływ na podejmowanie decyzje. , ogromne dywidendy. Do miasta napłynie fala kibiców , miasto będzie zarabiać na tym krocie, wiec co tu porównywać. (I tu mamy kolejny przykład mądrości naszej kochanej władzy.) W tym celu powstają hotele restauracje i wiele nowych obiektów , a co za tym idzie tworzone są nowe stanowiska pracy, miasto rozwija się ekonomicznie. Czy kościół nam to zaoferuje? Nie- my musimy jeszcze co niedziela zostawiać na tace!!!!!

Wiele miast interesuje sie budową obiektów sportowych , jest to doskonały pomysł na zarabianie, ale szkoda się rozpisywać z klerem nie wygramy i za kilka miesięcy w wiadomościach pokażą nam owy pierwszy sponsorowany przez nasze pieniążki kościółek.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 kwie 2006, 23:17

Oj coś mi się wydaje, że troche się z tym jaką to dobrą inwestycją jest stadion w Polsce to zagalopowałeś. Nie ma szans, żeby stadion w Polsce zwrócił się w ciągu kliku lat - a Ty piszesz, że może jeszcze szybciej. Społeczeństwo jest biedne, nie ma kasy na odpowiedniej ceny bilety. A pozatym kto Ci przyjdzie na stadion gdzie można w głowe kamieniem dostać. POzostaje jeszcze kwestia poziomu tego na co mielibyśm przychodzić....
Rozumiem, że na stadionie mogą się odbywac koncerty, etc. ale to tez nie znowu takie duże pieniądze dla samego miasta.

Zejdz na ziemie i troche ochłoń. A co do starcia z kościołem, to pozostawie to bez komentarza.

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 06 kwie 2006, 11:25

bellus pisze:A pozatym kto Ci przyjdzie na stadion gdzie można w głowe kamieniem dostać. POzostaje jeszcze kwestia poziomu tego na co mielibyśm przychodzić....

Hehe jak jest nowy stadion np. taki jak w Kielcach to raczej kamieniem nie dostaniesz ...

Pozatym pod trybunami znajduja się miejsca na różne sklepy puby saloniki kolportera ;) itp . tak przynajmniej jest w Kielcach , więc co miesiąc trochę kasy wpłynie do budżetu miasta ale i tak musi trochę wody w Silnicy ;) upłynąć zanim stadion się zwróci .

Awatar użytkownika
Coroner-ka
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Coroner-ka » 06 kwie 2006, 15:22

bellus
Może i lekko mnie poniosło . Ale nie ulega wątpliwości że kiedyś się zwróci . Co do tej drugiej inwestycji to zarobi na tym ktoś inny :) Ale to nie jest temat na to forum :)

Nigdy nic złego nie spotkało mnie na stadionie, niekiedy chodzę również sama . Owszem zdarzają się drobne incydenty , ale takowe wszędzie można spotkać , na przystanku , w parku , w sklepie :D

Scyzor ma racje ze stadionem w Kielcach . Po ostatnim meczu z Pogonią i organizacja się poprawiła :D

rad
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

STADION KORONY

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rad » 08 kwie 2006, 18:26

Witam!!!

Zaprasz do obejrzenia fotek stadionu Korony Kielce. Nie ulega wątpliwości że jest on najnowoczesniejszym stadionem ligowym w Polsce. Ale cóz poczekajmy jeszcze trochę mam nadzieje że nowy LECHA i WISŁY po przebudowie tez będą super.
http://www.fansports.pl/index.cgi?actio ... n=6&kind=1

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 08 kwie 2006, 19:17

hehe rychło w czas :)

Szkoda ze na naszym stadionie trybuny są tak słabo oświetlone bo oprawy nie wychodzą zbyt wyraźnie chyba ze sie je podświetli strobami .

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 26 kwie 2006, 18:50

http://www.era.pl/index.php?id=index&section=korp

Era wykorzystała zdjęcie naszego stadionu do swojej reklamy . I na tym zdjęciu jako tło to nie prezentuje się gorzej od stadionów MŚ :)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 maja 2006, 20:41

Nowa wizualizacja stadionu Wisły Kraków. Zabudowane łuki i dwupiętrowa trybuna A i B, stadion ma mieć pojemność 35 tys.

Obrazek

Kraków zasługuje na Euro... ale kogo to obchodzi :lol:.

Awatar użytkownika
MARCINNN
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MARCINNN » 22 maja 2006, 22:08

piwus pisze:Kraków zasługuje na Euro... ale kogo to obchodzi .
Stadion świetny :wink: ale chyba nie tylko to decyduje o przyznaniu Euro... Kraków znalazł się na 5 miejscu (za Krakowem tylko Chorzów), ale i tak za najlepszy projekt stadionu uznano Poznań. Kraków był na 2 miejscu w klasyfikacji atrakcyjności turystycznej, a pod względem najlepszej w Polsce bazy noclegowej, infrastruktury transportowej, planie marketingowym itd. ustępował Poznaniowi bądź Warszawie. Ale przyznaje, że Kraków jest miastem rozpoznawanym w całej Europie i na Euro zasługuje choćby z tego powodu :)

:wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 maja 2006, 22:26

Możemy podyskutować, ale to juz sprawy zaszłe, więc nie będziemy mieli za bardzo argumentów, chyba, że zarezeruwjemy sobie pół godzinki serfowania po necie w poposzukiwaniu materiałów ;). Ja żałuję, że nie mam wycinków z Gazety Krakowskiej, gdzie punkt po punkcie obalali stwierdzenia "Komisji Losującej". W każdym razie Kraków będzie prawdopodobnie pierwszym miastem w Polsce zamkniętym w pełni węzłem obwodnicy, komunikacja miejska nie pozostawia wiele do życzenia, bo można dojechac z dworca pod stadion w 15 min. Baza hotelowa w Krakowie jest jedna z najlepszych w Polsce, a zostaliśmy sklasyfikowani na szarym końcu i nie istotne jest co przedstawiły inne miasta na rok 2012, bo wpisać można wszystko, tak jak stadion Xlecia jako narodowy. I koronny argument, którym zasłaniała sie komisja, czyli stadion. Nie wpisaliśmy 35 tys. tylko 32 tys. i w związku z tym rzekomo Kraków nie spelniał wymogów UEFA. Uuuups, okazało się, że nie było żadnych wymogów :roll:. A o potencjale marketingowym Krakowa na przeciwko Poznania, to nie będę wspominał. Sam Kazimierz, ba nawet Nigel Kennedy ma większy :lol:. Zresztą akurat tutaj wypadliśmy na drugim miejscu. Co jest naprawdę zabawne, to doświadczenie w organizowaniu imprez masowych. Przedostatnie miejsce za milionowe msze na Błoniach, organizacje meczów eliminacyjnych m. in. z Realem Madryt, juwenaliów, Cracovia Maraton, derbów itp. podobnych cudów wianków.

Awatar użytkownika
wiselkakrakow
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wiselkakrakow » 27 maja 2006, 14:01

Polskie stadiony to tak jak Polska polityka. Jeśli nie będzie sponsorów nie będzie stadionów bo z budżetu nie ma pieniędzy na takie inwestycje. Ale już na przykładzie Kielc, widać że można sbudować nie dóży lecz średni, ale piekny stadion!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”