Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 3256

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 197

Inter Mediolan (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 03 sie 2026, 10:35

TS borys IFC pisze:
01 sie 2026, 13:46
Rozumiem, że nie udało się z Lookmanem i Pazem, ale to był kierunek przy którym należało pozostać. A z plotek wygląda na to, że mu już nikogo o tej charakterystyce nie szukamy. A kto u nas umie coś kiwnąć z pomocników? Zielu trochę balansem i tyle. I znowu będziemy klepać na 30m, żeby oddać piłkę Dimarco żeby zrobił wrzutkę. I to starczy na jakieś Lecce, a przyjdzie Milan, zamuruje się zrobi jedną kontrę i kolejne derby w plecy. Ile można.
Sprowadzenie naszej gry ofensywnej do jednie szukania wrzutki Dimarco wydaje mi się sporym nadużyciem. Chociaż rzeczywiście był moment w sezonie, że przybrało to karykaturalne rozmiary (w okolicach rywalizacji z Bodo). Kończymy sezon z dorobkiem 89 bramek, gdzie poza poza jakimiś wynikami z lat 40-50, które trudno dzisiaj poważnie traktować, mamy rekord na równi z mistrzowskimi sezonami Conte i Inzaghiego. Wyprzedając przy tym wicemistrza o 30 bramek. Przy analizie sezonu wygląda to tak, że tylko Dimarco zagrał w okolicach swojego maxa, Lautaro bardzo mocny sezon, a reszta raczej ze sporą rezerwą - Hakan czy Dumfries stracili jakieś 50% spotkań, Thuram dopiero w końcówce sie odpalił. Dla mnie priorytetem jest obrona, gdzie z jednej strony rywale stwarzali sobie najmniej okazji w całej lidze, ale w ilości straconych bramek już tego nie widać.

Co do Jonesa to trochę się zgadzam. Dla mnie jest jasne, że przy Hakanie który opuszcza 50% sezonu potrzebny jest pełnowymiarowy rezerwowy na tej pozycji. Jednak w momencie transferu Stankovicia wydaj się, że temat Anglika powinien być zamknięty. Z drugiej strony analizowałem staty Curtisa i on grając na środku potrafił robić naprawdę imponujące posiadanie i dokładność, IMO to nie byłby zły transfer. Wydaj mi się, że "czepianie" się w dzisiejszych czasach, że pomocnik nie ma wysokich liczb (bramek/asyst) jest mało przekonujące. Wystarczy spojrzeć na Hiszpanię, gdzie nikt obecnie nie wyróżnia się pod tym względem, a nadal są dominantami na boisku. Osobiście chciałbym natomiast kogoś dynamicznego do drugiej linii, w momencie gdy Bare pod formą (czyli prawie cały sezon) zawodnika o podobnym profilu bardzo nam brakuje (zostaje z ławki Miki, które na te 20 minut daje jeszcze radę).

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 80

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 03 sie 2026, 12:54

Ja absolutnie nie sprowadzam gdy Interu wyłącznie do wrzutek Dimarco, ale w meczach z ligową czołówką, szczególnie w okresie absencji Dumfriesa była to najczęściej używana broń. Przede wszystkim widać było to derbach z Milanem. Inter grał wtedy przewidywalnie, głównie dośrodkowaniami, bo w środku nie było komu zrobić różnicy. Wynik bramkowy i punktowy ugraliśmy głównie na ligowych średniakach i dole tabeli, tam to wystarczy. Ale w meczach z czołówką musimy mieć więcej możliwości zaskoczenia rywala, a w tym celu niezbędne jest posiadanie zawodników z dryblingiem. My nie mamy chyba obecnie nikogo kto by się na tym polu szczególnie wyróżniał. Dość powiedzieć, że przyjemnym odświeżeniem w tym zakresie był Zalewski, którego już z nami nie ma. Osobiście nie rozumiem dlaczego, wiem że w księgach to wygląda dobrze, ale na boisku już trochę gorzej.

Co do Jonesa, to nie chodzi mi nawet o to, że to zły gracz tylko kolejny o takim profilu. Czyli kontrola środka pola podaniem. Tacy piłkarze są mega cenni, ale my mamy ich już sporo. Jeżeli ma przyjść, a obok niego trafi do nas jeszcze ktoś, kto zrobi przewagę w środku dryblingiem i kreatywnością to ok. Jak on ma być lekiem na cale zło w pomocy, to wydaje mi się, że to za mało.

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1497
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » dzisiaj, 12:51

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”