Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2609

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
5
33%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
40%
Zatrudnienie Mourinho
2
13%
Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2488
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 10 sie 2026, 23:02

1 – Thibaut Courtois
2 – Raúl Asencio
3 – Éder Militão
4 – Dean Huijsen
5 – Jude Bellingham
6 – Eduardo Camavinga
7 – Vinícius Júnior
8 – Fede Valverde
9 – Endrick
10 – Kylian Mbappé
11 – Rodrygo Goes
12 – Trent Alexander-Arnold
13 – Andrij Łunin
14 – Aurélien Tchouaméni
15 – Arda Güler
16 – Ibrahima Konaté
17 – Marc Cucurella
18 – Álvaro Carreras
19 – Carlos Espí
20 – Bernardo Silva
21 – Brahim Díaz
22 – Antonio Rüdiger
23 – Ferland Mendy
24 – Denzel Dumfries
25 – Yan Diomandé.

27 – Thiago Pitarch.
Sporo zmian. Ten Asencio z 2 dziwi, cieszy mnie Huijsen z 4, bo licze nadal mocno na niego i mam nadzieje, ze bedzie gral na tyle dobrze, ze bedzie w podstawie i fakt, ze Babolate nie dostal numeru po Ramosie.
Kadra napakowana solidnie jak widac, tutaj w sumie poza Mendym (i terrorysta z 6 na plecach) ciezko kogokolwiek skreslic.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4400
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 11 sie 2026, 0:23

Z ciekawości czemu 26 jest wolny?
I juz nie ma tak ze pilkarz sobie wybierał jakis numer typu 33 albo 99?

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 11 sie 2026, 7:06

Eyesmon pisze:
11 sie 2026, 0:23
Z ciekawości czemu 26 jest wolny?
I juz nie ma tak ze pilkarz sobie wybierał jakis numer typu 33 albo 99?
W Hiszpanii gracze pierwszej drużyny mogą używać tylko numerów od 1
Do 25. Thiago jest zarejestrowany w Castilii stąd 27.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 16 sie 2026, 19:09

Obejrzałem jak do tej pory wszystkie mecze z okresu przygotowawczego Realu i dziś w sumie taki najpoważniejszy sprawdzian, mecz z Schalke 04 i wygrana 3-0

Bardzo dobre zawody standardowo zagrał Arda Guler i dziś błysnął dobrym meczem Dean Huijsen, Najsłabszym zawodnikiem Realu w pierwszej połowie był zdecydowanie Brahim który raz po raz przegrywał pojedynki, tracił piłkę, miał problemy z tak podstawowymi rzeczami jak nawet przyjęcie. Wyróżnił się Mbappe szybko strzeloną bramką i miał jeszcze kilka okazji by coś dorzucić. Ogólnie pierwsza połowa przy dobrych wiatrach powinna skończyć się wynikiem 5-0 ale zabrakło skuteczności właśnie z strony Mbappe, miał swoją też okazje Huijsen czy Vinicius. W drugiej połowie trochę zmian, wszedł Espi za Mbappe i znowu pokazał się z dobrej strony strzelając gola po asyście Carrerasa i wyrasta faktycznie na świetnego jokera i receptę ewentualnie na mocno cofniętych rywali. Najsłabszym ogniwem w drugiej połowie był Vinicius Jr. i wspomniany wcześniej Brahim. Vini przegrywał każdy pojedynek w dryblingu, wywalał się od lekkiego kontaktu z przeciwnikiem licząc na cholera wie co, był łapany jak frajer na spalone i poza tym, że biegał, to nic więcej nie wnosił. Na plus dla niego, że udzielał się w defensywie i pomagał w odbiorze piłki ale to za mało by go pochwalić... Pod koniec meczu wszedł na boisko za niego Ciria i ten mógł zrobić więcej w tym spotkaniu niż Vini przez cały mecz gdyby wykorzystał 100% sytuację, bo do praktycznie pustej bramki piłkę wyłożył mu Espi a ten przestrzelił. Zadebiutował również Diomande ale niczym się nie wyróżnił, nie miał nawet ku temu specjalnie okazji - ja wyczekiwałem jego wejścia na boisko, bo jestem nadal sceptyczny co do jego transferu, na moje to przereklamowany talent i Real wydał kasę w błoto, ale zobaczymy. Na razie nie miał okazji błysnąć, zagrał pół godziny i w tym czasie jak już miał piłkę to ją odgrywał do innego kolegi czyli grał tak samo jak w WKS na mundialu, czyli bezpieczne granie, bez popełniania błędów i oddanie odpowiedzialności innym graczom.

Ogólnie wiadomo, że to sparing, część zawodników ledwie rozpoczęła treningi. Real zagrał formacją 4-2-3-1 z dwoma defensywnymi pomocnikami i moim zdaniem trochę zabiło to potencjał Valverde który zagrał 75 min i brakowało mi tego by miał okazje do strzału z dystansu, skupiony na defensywie, wyprowadzaniu piłki, bardzo mało udzielał się ofensywnie.

Ogólnie mecz dobry w wykonaniu Realu, Schalke 04 właściwie nie wypracowało sobie żadnej sytuacji, były ze dwa groźne momenty w drugiej połowie ale ogólnie to Łunin nie miał wiele do roboty tak jak Courtois w pierwszej części meczu.

Zobaczyliśmy większość zawodników którzy będą odgrywali pierwsze skrzypce w zmaganiach sezonowych, brakowało na pewno Endricka i Rodrygo Goesa. Ale Schalke 04 dzisiaj zostało zdominowane, mecz mógł skończyć się nawet wynikiem 6 lub 7-0 gdyby poprawić skuteczność. Vinicius nadal poza formą i czekam na pokaz talentu Diomande. Mbappe wyraźnie nadal w dobrej dyspozycji ale najlepszymi zawodnikami okresu przygotowawczego jest Arda Guler, Endrick, Espi i Huijsen nawet bym tu dodał Camavingę - no ale to okres przygotowawczy, do tej ekipy bym dodał jeszcze Cirie gdyby nie ta zmarnowana dzisiejsze setka gdzie wystarczyło skierować piłkę do siatki. Ogólnie młodzież przoduje ale Ci bardziej wartościowi gracze dopiero zaczęli okres przygotowawczy.

Zobaczymy. Na razie też nie widzę kogoś kto by brał na siebie ciężar gry i robił za rozgrywającego, mam wrażenie, że całość została rozłożona między Bernardo, Valverde i Gulera - pierwsza dwójka działała przy destrukcji i wyprowadzaniu piłki, nadawaniu tempa grze a Guler był tym który uruchamiał napastników i skrzydła swoimi prostopadłymi zagraniami i to działało. Zastanawia mnie jak będzie wyglądała sytuacja Ardy gdy zacznie się sezon, bo robił różnicę, Bellingham gdy wszedł na boisko nie robił już takiej jakości co Turek.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 685
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 22 sie 2026, 20:59

Czy ma ktoś link do meczu?

Awatar użytkownika
coco
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1500
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 22 sie 2026, 21:04

Bassu pisze:
22 sie 2026, 20:59
Czy ma ktoś link do meczu?
https://livetv.sx/allupcomingsports/1/

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 834

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 22 sie 2026, 21:45

Bernardo w środku pola. Kto by się mógł tego spodziewać :whistle:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 sie 2026, 22:06

Chciałem sobie zobaczyć ten Realek, odpalam aplikację C+ i widzę, że nie ma. Transmisja na C+ Sport 6. Nawet nie wiedziałem, że takie coś jest, a tym bardziej, że trzeba jeszcze za to płacić, bo to dodatkowy pakiet. Teatr dla gojów.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 22 sie 2026, 22:56

My juz zawsze bedziemy wziezniami decyzji Pereza dot. przedluzenia tego przyglupa, wyrozniajacy sie Guler schodzi a szczena oczywiscie ddalej na boisku.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2899

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 22 sie 2026, 23:09

Zygmunt-1 pisze:
22 sie 2026, 22:06
Chciałem sobie zobaczyć ten Realek, odpalam aplikację C+ i widzę, że nie ma. Transmisja na C+ Sport 6. Nawet nie wiedziałem, że takie coś jest, a tym bardziej, że trzeba jeszcze za to płacić, bo to dodatkowy pakiet. Teatr dla gojów.
Kochany canal+... Ostatnio był artykuł gdzie właśnie informowali o tych spotkaniach. A nawet w temacie "pilka w tv" tutaj było.
Jak najdalej ten rak od Serie A!

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 22 sie 2026, 23:36

Spodziewałem się, że na start sezonu wyjazd do Barcelony na mecz z Espanyolem będzie dość trudnym przetarciem, ale liczyłem na znacznie lepszą grę Królewskich. Vinicius to pajac który powinien wylądować w Arsenalu, beznadziejny był Brazylijczyk w dwóch ostatnich meczach okresu przygotowawczego i Mourinho tego debila daje na 90 min meczu gdzie jedyne co robi to traci piłki i wywala się od byle zetknięcia z rywalem, marnował wszystko co się da i był do zdjęcia już na drugą połowę!
Mbappe grał bardzo samolubnie, każda akcje chciał kończyć sam, to nie był ten Kylian z kadry Francji, to był ten Mbappe samolub. Ogólnie ciężko było z kreowaniem akcji. Zdjęcie Ardy jeszcze bardziej utrudniło ten aspekt, wejście Diomande też nic nie wniosło, chłopak spowalniał każdą akcje, pół godziny zastanawiał się jak wykonać i do kogo podanie z resztą i tak był pomijany w akcjach ofensywnych i rzadko dostawał piłki, bo wszystko szło na bezproduktywnego Viniciusa.

Bardzo słaby mecz Realu. Biorę pod uwagę, że to pierwszy mecz sezonu, że jeszcze zespół się nie zaadaptował do nowego stylu gry czy część zawodników jest nowa w składzie i musi się zaaklimatyzować.

Mecz z Espanyolem na ich terenie jest zawsze trudny i grunt, że są 3 ptk. Co zawdzięczamy chyba najlepszemu transferowi na ten moment czyli Carlosowi Espiemu, świetny okres przygotowawczy i chłopak potwierdza formę, zamienił indywidualną akcje Mbappe i dopadł zagubioną piłkę i wbił ją do siatki w końcówce meczu. Normalnie gdyby Kylian tej piłki nie zgubił, to Espiemu by w życiu nie podał, tak to Espi miał okazję do niej dopaść i zamienił to na gola.

Mourinho ma jeszcze dużo pracy z tym zespołem. Liczyłem, że Real będzie bardziej cofnięty, nastawiony na grę z kontry.. Mieli ku temu idealną okazję bo wyszli na prowadzenie, mogli przyjąć Espanyol na swojej połowie i karcić ich kontrami, ale nie... Tego nie było, rozgrywanie wolne piłki od Bernardo czy Valverde albo od skrzydłowych obrońców. Nie było elementu zaskoczenia, nie było przyśpieszenia, była przewidywalna gra do bólu. Spodziewałem się innego stylu gry Królewskich.

Na plus dzisiaj Bellingham, Arda, Konate, Espi a od reszty wymagam znacznie więcej.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 22 sie 2026, 23:43

Mamy trzy punkty na starcie sezonu 2024/25, tj. 25/26. A nie wroc, 2026/27. Trzeci sezon zapowiada ten sam cyrk. Problemy z przodu, problemy w srodku. Mozesz sciagnac kilku zawodnikow, zalatac (teoretycznie) dziury, ale dopoki ten klaun bedzie biegal w bialej koszulce nic sie tu nie zmieni. Mialem nadzieje, ze w 60 minucie Clown d'Oro zejdzie z boiska, ale to sie nie stalo. Mialem nadzieje, ze w drugim oknie (ktora tam byla? 75-80, cos kolo tego) zejdzie tym bardziej, ze rozgrzewal sie Espi, ale to sie ponownie nie stalo.
Espi moze byc wartosciowym wzmocnieniem, rosly chlop, wie gdzie sie ustawic, te bramki mu wpadaja. Wypisz wymaluj Joselu/Gonzalo z minutami/Budimir/Muriqi/jakas klasyczna dziwiatka. Nie wiem gdzie jest sufit tego chlopaka, bo moze znacznie wyzej niz Gonzalo (a moze na odwrot i to GG okaze sie topowym napastnikiem w Fulham, whatever), ale to tylko pokazuje, ze ktos o takiej charakterystyce na lawce jest konieczny, bo beda (zapewne czesto) mecze, ktore trzeba bedzie przepchnac przyslowiowa dupa.
Arda bardzo fajny mecz, przyjemnie sie go oglada, ale to zadna nowosc. Mam z Turkiem tylko jedna obawe. Ze on predzej czy pozniej rzuci kluczami, wkurzy sie i odejdzie, bo on mam wrazenie, ze ma takie okna - tj. troche pogra, ale zaraz siadzie na lawce i bedzie wchodzil na ostatnie 15 minut. I tutaj moj delikatny strach - ze nastapi moment, ze on po prostu bedzie zbyt dobry by byc 12/13 wyborem w tym klubie. Zobaczymy.
Trzeci akapit dla Mourinho. Nie wiem czy to starosc czy serio zmiana podejscia, ale Jose siedzi na lawce, nie kloci sie z nikim, dziwny widok okraszony dziwnymi decyzjami - zmiana Gulera w 60 oraz trzymaniem Szczeny do konca na boisku.
Spoiler:
Real ma prawie kompletna kadre, prawie. Wystarczylo nie przedluzyc Fawelarza/Szczeny/Clowna d'Oro.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 sie 2026, 23:44

BadBoy pisze:
22 sie 2026, 21:45
Bernardo w środku pola. Kto by się mógł tego spodziewać :whistle:
Że tak powiem: na razie nie przekonał niczym na tej pozycji.

Dobrze, że strzelił ten młody Joselu, bo już by było niezłe mielenie słabego początku sezonu.

Jakiś tam potencjał do przyszłego kontrolowania meczów z takimi rywalami było widać po przerwie, ale atak słaby. Viniciusa bym nie poznał nawet z twarzy, gdyby kilka razy sobie nie podyskutował.
Spoiler:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 23 sie 2026, 0:11

Rezus pisze:
22 sie 2026, 23:09
Kochany canal+... Ostatnio był artykuł gdzie właśnie informowali o tych spotkaniach. A nawet w temacie "pilka w tv" tutaj było.
Jak najdalej ten rak od Serie A!
Możliwe, z tematem o piłce w tv nie jestem na bieżąco :) Generalnie czytam, że tam ma być głównie liga hiszpańska, której nie śledzę, więc dla mnie strata niewielka. Dzisiaj jednak chciałem sobie włączyć Real i lekko mnie to zirytowało. Masz abonament, płacisz co miesiąc, a i tak wymyślają co rusz nowe pakiety. I widzę, że C+ jakieś oświadczenie wydawało, bo ludzie byli zdziwieni jak ja, tylko wcześniej, bo przy okazji Atletico. I chyba się wkurwili, bo zależało im bardziej niż mi na dzisiejszym meczu Realu :)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 23 sie 2026, 0:26

Ten model, w którym kilka telewizji ma różne rozgrywki i sobie wymyśla wygórowane opłaty jest już totalnie przestarzały. Obstawiam, że tani legalny streaming ich zmiecie w ciągu max 5 lat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”