Seriale - Strona 668

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1555
Kibicuję: WIDZEW

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 12 sie 2026, 13:04

3 odcinki Reachera obejrzane, wciąż się człowiek dobrze bawi :witam:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1509
Kibicuję: od czasu do czasu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 19 sie 2026, 21:51

Obejrzałem Prostą sprawę. Wcześniej widziałem tu kilka wpisów na temat tego serialu. Z wieloma się zgadzam. Krajobraz ładny, serial trzyma w napięciu i potrafi zainteresować. Kazik i Czacha bardzo fajnie zagrane postacie, bo przyznam, że Moro w Morfeuszu mnie irytował, więc tu plus dla Kmiecika. Scena jak Kazik przyszedł do Gawełkowej i zajada się ciastem świetna :)

Natomiast nie jestem wielkim fanem produkcji, w których głównym bohater sam wszystkich leje. Jeszcze jakby to robił sprytem jak Kevin sam w domu to bym zrozumiał, ale tutaj Damięcki to niezniszczalny komandos. Jednak wolę bardziej realistyczne seriale. Mimo wszystko Prosta sprawa jest całkiem znośna. Są lepsze polskie seriale, ale są też gorsze :)
Spoiler:

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1972

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 sie 2026, 22:36

Pojawiły się jakieś plotki o powrocie Sons of Anarchy z Charliem :shock:

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 215

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 20 sie 2026, 2:15

Obejrzałem sobie 1 sezon serialu "W Klatce" drugi sezon jest w produkcji.

Obrazek

Serial opowiada o perypetiach Taylora, amatorskiego zawodnika MMA który boryka się z tym, że nie jest doceniany w klubie, ma problemy w domu a jedyne co potrafi to walczyć. Pewnego dnia gdy uznał, że to wszystko nie ma już sensu i postanowił zrezygnować z marzeń, to przypadkowo pojawiła się szansa aby się wykazać. Wkrótce życie chłopaka miało się zmienić ale czy na lepsze?
Całość skupia się na karierze Taylora oraz jego otoczeniu i tu ciekawostka. W serialu występuje Polska organizacja walk MMA czyli KSW i część walk serialowych odbywa się w Ergo Arenie. Jest też więcej smaczków, bo w serialu występują znane postacie takie jak George St-Pierre czy Jon "Bone" Jones. Nie brakuje tu walk, dramatu i zwrotów akcji ale... Mam zastrzeżenia, bo serial jest dość przewidywalny, do tego wiele wątków jest mocno naciąganych. Mimo wszystko serial obejrzałem sobie na raz w pracy, jest to raptem 5 odcinków trwających po 50 min i dość szybko to zeszło. Warto też dodać, że serial nawet wziął pod uwagę podziemne walki i to w Szwecji i tu mi się nasunęło skojarzenie, bo w Szwecji jest organizacja King of the Streets i właśnie dotyczy podziemnych walk na gołe pięści bez zasad i owa organizacja na youtubie zyskała ogromną popularność, biorą tam udział zawodnicy z całego świata, najczęściej są to amatorzy MMA lub osoby związane z grupami kibicowskimi ale nie brakuje też profesjonalnych zawodników MMA i najwyraźniej było to do tego nawiązanie. Ba, nawet wypatrzyłem w serialu nawiązanie do serialu anime/mangi Baki Hanma ponieważ w jednej z walk puszczanych w telewizji był zawodnik o imieniu Baki który miał być wielką wschodzącą gwiazdą Francuskiego MMA a kto zna serial Baki, to wie, że on właśnie dotyczy sztuk walki i główny bohater ma tak na imię.

Ogólnie serial jest produkcji Francuskiej. Oglądało się to dobrze mimo, że jak wspomniałem, wiele wątków jest naciąganych i przewidywalnych i też czasami na siłę budowana dramaturgia. Mimo wszystko mi się podobało, bym dał takie 7/10. Nie jest to poziom Bloodhounds ale nawet fajne.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2906

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 20 sie 2026, 10:21

Conrado pisze:
25 lip 2026, 15:35

Czy w blasku dnia czy w cieniu nocy strzeż się zielonej pierścienia mocy 8)
Strasznie słaby pilot, co nie zapowiada nic dobrego. "Subtelne" nawiązanie do rudego prezydenta, kretyńska scena przesłuchania obcego a do tego klasyczne, od kilku lat, schematy hoollywood: podstarzały, biały degenerat, girlbossy (oczywiście na widok i słuch której się odechciewa), no i oczywiście czarny, który będzie głównym bohaterem. Swoją drogą kłoda drewna pokazuje więcej emocji.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1972

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 20 sie 2026, 10:40

Rezus pisze:
20 sie 2026, 10:21
Conrado pisze:
25 lip 2026, 15:35

Czy w blasku dnia czy w cieniu nocy strzeż się zielonej pierścienia mocy 8)
Strasznie słaby pilot, co nie zapowiada nic dobrego. "Subtelne" nawiązanie do rudego prezydenta, kretyńska scena przesłuchania obcego a do tego klasyczne, od kilku lat, schematy hoollywood: podstarzały, biały degenerat, girlbossy (oczywiście na widok i słuch której się odechciewa), no i oczywiście czarny, który będzie głównym bohaterem. Swoją drogą kłoda drewna pokazuje więcej emocji.
Jeszcze nie widziałem,natomiast obawiałem się tego że Jak Jordan zostanie wprowadzony do DC tylko po to żeby na jego plecach wjechał Stewart.
Jeśli tak będzie to wielka szkoda i strata dla uniwersum ponieważ Hal jest najlepszą i najpopularniejszą latarnią.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4416
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 sie 2026, 21:27

Jordan
Spoiler:

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1034

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 21 sie 2026, 10:45

We wrześniu już nowy sezon Mobland :peace:

Tymczasem skusiłem się na mini serial o Mourinho na Netflixie. Trzy odcinki po około 55-60 minut każdy.
Niewątpliwie jest to laurka dla Jose, ale bardzo sprawnie zrobiona. Są zbierane postaci z różnych okresów gdzie akurat pracował Jose, choć serial skupia się głównie na Chelsea, Interze i Realu. Reszta w zasadzie pominięta a szkoda bo okres w MU też byłby ciekawy do pokazania. Spokojnie można było z tego zrobić z minimum 5 odcinków, bo w Madrycie też było więcej materiałów do pokazania.
Jak już mówiłem to laurka ale skuteczna. Polubiłem Jose jeszcze bardziej niż wcześniej. To o tyle ciekawa historia bo gdy był trenerem Porto to czułem sympatię, ale potem gdy poszedł do Londynu, wydał mnóstwo kasy i toczył skuteczne boje z Barceloną to faktycznie takie były czasy że łatwo było być podatnym na przekaz mediów. Nie było tak łatwego dostępu do informacji i komentarzy jak teraz. Z czasem chłopa polubiłem, podobało mi się że szedł po swoje i nie gryzł się w język a do tego był skuteczny. Oczywiście budował drużynę w zupełnie inny sposób niż np Guardiola co było mniej skuteczne w długim okresie czasu ale jednak swoje osiągnął. Muszę przyznać że ten serial przypomniał mi epizod w Mediolanie i to że udało mu się tam wygrać LM - kompletnie to mi wyleciało z głowy.

Myślę że gdyby to teraz zaczynał przygodę z Chelsea to od razu byłbym jego fanem. Zwłaszcza jak się posłucha wypowiedzi Cecha, Lamparda czy Drogby. Niesamowite jak bardzo poszliby za nim w ogień i jakie tam relacje udało się stworzyć. Oczywiście pojawia się wątek Barcelony i mam wrażenie że to bardziej jednak została stworzona auta antagonizmów niż faktycznie tak było. Dużo plotek było o jego ewentualnym powrocie na Camp Nou - ile w tym prawdy niech każdy oceni oglądając serial.
Na pewno po tym serialu postaram się spędzić więcej czasu oglądając Real Madryt i zobaczę jak sobie tam radzi i czy niektóre rzeczy się powtarzają.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6290
Kibicuję: 4rsenal

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 sie 2026, 11:28

Eyesmon pisze:
20 sie 2026, 21:27
Jordan
Spoiler:
Już się bałem że recenzujesz serial o Chicago Bulls :P

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 sie 2026, 12:10

Ale by było nie :)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3343

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 25 sie 2026, 1:59

Latarnie po dwoch odcinkach bardzo fajne.
Jest zagadka jest troche humoru dobrze sie to oglada.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 sie 2026, 8:41

A ja zacząłem 4 sezon Reachera
Dla fanów - jest dobrze, sa onelinery, Ritchson dowozi

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 25 sie 2026, 11:02

Ja 4 odcinki już obejrzałem i jest spoko jak zawsze. Książkę przeczytałem najpierw by zobaczyć różnice.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2906

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 25 sie 2026, 20:24

Nie wiem po co ale obejrzałem kolejny odcinek Latarni, ludzie jakie to jest głupie :roftl3:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”