Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2975

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 29 sie 2026, 13:22

Dodrukują hajs i będzie dobrze :witam:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4427
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 sie 2026, 14:41

sickstick pisze:
29 sie 2026, 11:48
Eyesmon pisze:
29 sie 2026, 11:22
Mentzen Bosak i Morawiecki to przynajmniej gwarant myślenia o gospodarce
Meznten "zlikwidować ZUS i zrobić wszystko prywatne" w koalicji z Matim "upaństwowić wszystko co tylko się da i rozdawać socjale", i to zestawieni ze sobą w kontekście "Myślenia o gospodarce" :rotfl4:
Mentzen z Morawieckim mają prawo się ze sobą spotkać w kwestiach światopoglądowych - choć i tu nie widzę pola na koalicję, bo przecież Mati opowiada że w PiSie przeszkadzały mu zbyt konserwatywne zaciągi, więc dlaczego miałby się pchać w kolejną taką.
Natomiast pod kątem gospodarki to Menzten i Morawiecki stoją po zupełnie przeciwległych stornach, obu tym panom gospodarczo bliżej do Tuska lub PiSu niż do siebie nawzajem. Jak wy sobie wyobrażacie ich koalicję pod kątem gospodarki, będziemy jednocześnie likwidować zus i podatki, ale przy tym zwiększać socjale i centralizować władzę? :lol2:
Najbardziej prawicowy gospodarczo na rynku Mentzen w koalicji z najbardziej lewicowym gospodarczo Matim (no może 2. miejsce po Zandbergu) w "gospodarczej koalicji" ? To jeszcze tylko kandydat PO na prezydenta i można otwierać popkron.
Sick a tak realnie wolisz popis ?

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 63

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 29 sie 2026, 16:01

@Eyesmon nie pytaj zwolennika popisu czy nie wolalby jakiejś alternatywy. U nich występuje typowy syndrom sztokholmski. Ci ktorych popieram kradną ale inni tez, to jakos mi to przestaje przeszkadzać. Itp. Itp. Gdyby tak nie było to po 8 latach rządów po w okresie 2007 do 2015 i 8 latach rządów pis w okresie 2015 do 2023 te partie byłyby skończone, trafilyby na smietnik. A tak maja te wiernych wyznawców. A sa alternatywy i po prawej i lewej stronie.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2026, 16:04 przez Mates, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3355

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 29 sie 2026, 16:03

Matsuyama pisze:
29 sie 2026, 13:02
Jeszcze mu [k****] klaszczą te dzieciaki do 26 lat. Jeśli to nie są podłożone brawa to serio jest to pierwsze pokolenia od zawsze, które zgłupiało - syndrom sztokholmski.
I co on tutaj takiego powiedzial?
Babka jakas nieprzytomna ma ulge do 26 roku zycia i pyta czy rzad planuje cos zrobic dla tych ktorzy koncza 26 lat i ja traca. Co ona by tu jeszcze chciala? Moze kolejna ulge najlepiej dla kobiet?
Jak nie ogarnales sobie jako tako zycia przed skonczenie 26 lat albo jeszcze gorzej nie masz pojecia ze taka ulga wystepuje lub ze sie skonczy to niewazne kto bedzie u wladzy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8756
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 sie 2026, 16:03

Eyesmon pisze:
29 sie 2026, 14:41
Sick a tak realnie wolisz popis
To oczywiste. Lepszy wróg którego znają, niż ktoś nowy, kto nagle mógłby okazać się lepszy.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2110
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 29 sie 2026, 16:30

Mates pisze:
29 sie 2026, 16:01
@Eyesmon nie pytaj zwolennika popisu czy nie wolalby jakiejś alternatywy. U nich występuje typowy syndrom sztokholmski. Ci ktorych popieram kradną ale inni tez, to jakos mi to przestaje przeszkadzać. Itp. Itp. Gdyby tak nie było to po 8 latach rządów po w okresie 2007 do 2015 i 8 latach rządów pis w okresie 2015 do 2023 te partie byłyby skończone, trafilyby na smietnik. A tak maja te wiernych wyznawców. A sa alternatywy i po prawej i lewej stronie.
Jak to mówią. [ch**], ale stabilnie. W prawdzie nie oddałem głosu na POPiS od wielu, wielu lat, na jakimkolwiek froncie, ale nie dlatego, że chcę dać szansę komuś na podstawie tego, że POPiS kradnie. Naiwnością jest wiara, że jak inni dorwą się do władzy, to nie będą kraść. Owszem, chwilę potrwa zanim ustawią swoich ludzi w odpowiednich miejscach, ale to by nastąpiło, czy z Konfederacją, czy z Lewicą.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1185

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 29 sie 2026, 17:38

A dlaczego dalej miałyby być ulgi powyżej 26tego roku życia? Już się wystarczająco dociska etatowcow, więc może zróbmy jakieś zniżki dla młodych w wieku 30+. Przecież reszta się złoży :blow:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 29 sie 2026, 17:41

No właśnie nie bardzo rozumiem przyjebki do Tuska. Miał naobiecywać nierealnych rzeczy tym ludziom? Powiedział, jak jest, że jest ulga, jak się skończy 26 lat, to nie ma ulgi. Kilka lat bez podatku to jest ogromny bonus względem starszych roczników, mamy niańczyć te "zetki" do usranej śmierci?

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1317

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 29 sie 2026, 18:13

Ta ulga do 26 lat to jest debilny pomysł a teraz jeszcze ktoś pyta czy Ja przedłużyć. Ja pierdole co za ludzie

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6305
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 sie 2026, 18:29

Eyesmon pisze:
29 sie 2026, 14:41
Sick a tak realnie wolisz popis ?
Poza II turami wyborów prezydenckich, tylko raz w życiu głosowałem na PO lub PiS (PiS w 2015, czego potem mocno żałowałem :P ). Dlatego też nie rozumiem skąd wzięło ci się to pytanie, skoro bardzo trudno znaleźć na forum wpisy w których chwaliłbym czynności którejś z tych partii. Ja głównie krytykuje obie partie - PiS znacznie częściej, bo uważam ich za gorszą opcję.

A że rozmówcy wyjeżdżają do mnie "fan Tuska" za każdym razem jak skrytykuję PiS i odwrotnie, to już jest sprawa moich rozmówców, ja takie docinki dementowałem za pierwszym, piątym, dziesiątym i pięćdziesiątym razem, teraz już po prostu olewam :P

Jestem na forum nazywany lewakiem - tylko dlatego że mam liberalne poglądy światopolgądowe, podczas gdy o swoich przekonaniach gospodarczych pisałem wielokrotnie i są one bardziej prawicowe niż 70% tego forum i wyborczo jest mi np na ten moment bliżej do Mentzena niż Tuska.

Jestem na forum nazywany fanem Tuska, dlatego że co jakiś czas skrytykuję PiS, co czasem ewoluuje w fana POPiS. (Czyli piszesz posta w którym krytykujesz PiS i 4 posty dalej jesteś nazywany zwolennikiem POPiS :witam: )

A jak przypomnę że w ostatnich wyborach głosowałem na Hołownię, to przynajmniej 3 osoby przyjdą mnie wyśmiać że jestem naiwniakiem (gdzie 2 z 3 z nich głosowało na PiS/PO tylko wymijają się z przyznaniem ;p)

A kwintesencją inteligencji najjaśniej błyszczy oczywiście cloner który naprzemiennie obśmiewa mnie że głosowałem na Hołownię, obśmiewa mnie że jestem lewakiem i obśmiewa mnie że jestem fanem POPiSu czy Tuska, z czego mam największą bekę, bo chłop próbuje wyśmiewać moje poglądy, ale przypisuje mi zupełnie inne i wyśmiewa często te inne zamiast moich :P

I tak się to kręci :P

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1007

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 29 sie 2026, 19:09

gilardino11 pisze:
29 sie 2026, 18:13
Ta ulga do 26 lat to jest debilny pomysł a teraz jeszcze ktoś pyta czy Ja przedłużyć. Ja pierdole co za ludzie
Dla tak młodych osób to nie był przywilej/bonus tylko podstawa.
Tak się psuje ludzi.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4427
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 sie 2026, 19:14

No i dobra. Głosowałeś na Hołownie który sie skurwil I za chwilę zasili pewnie szeregi KO

I uważasz ze Konfa + Morawiecki beda gorsi?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8756
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 sie 2026, 19:17

Eyesmon pisze:
29 sie 2026, 19:14
No i dobra. Głosowałeś na Hołownie który sie skurwil I za chwilę zasili pewnie szeregi KO
Głosowanie na Kukiza, Hołownię moim zdaniem to większa głupota niż na PO.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6305
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 30 sie 2026, 8:11

Eyesmon pisze:
29 sie 2026, 19:14
I uważasz ze Konfa + Morawiecki beda gorsi?
1. Wytłumacz jak ta koalicja miała by działać, w którą stronę gospodarczo Polska miałaby pójść w takiej koalicji. (W stronę Mentezna, czy w stronę Morawieckiego ?)
2. Czy naprawdę uważasz że obóz Morawieckiego - premiera PiS przez 6 lat - to jest właśnie ten obóz który "przełamuje POPiS" ? Jak jutro Trzaskowski odejdzie z PO i założy Tęczowych Rebeliantów to zaczniesz proponować koalicję Morawiecki-Trzaskowski w ramach przełamania POPiS ?

Jeśli byłeś (nie pamiętam, ale stawiam że byłeś) w grupie która w 2023 krzyczała "obecna koalicja rozpadnie się do następnych wyborów, bo nie ma w niej zgody i sprawczości" przy każdej okazji jak np Hołownia i Lewica głosowały przeciw sobie (albo lepiej - głosowały wspólnie ale Nawrocki odrzucał), a teraz proponujesz koalicję Mentzen-Morawiecki, to uważam że jakby... nie znasz się na polityce. No sory ;P
Ostatnio zmieniony 30 sie 2026, 8:29 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1977

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 30 sie 2026, 8:28

kupiłem bułki grahamki i leżały z dwa dni ale wpadłem na pomysł żeby zrobić z nich tosty i wyszły także stare bułki do tostera i nie trzeba wyrzucac mozna normalnie je wykorzystac spoko opcja

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”