Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2978

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 213
Kibicuję: Inter

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 02 wrz 2026, 10:51

johny batonik pisze:
02 wrz 2026, 10:23
Matrixxx pisze:
02 wrz 2026, 10:09
johny batonik pisze:
02 wrz 2026, 9:59
O czym my w ogóle tutaj rozmawiamy. Liczenie każdego grosza i szanowanie kromki chleba nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego w przypadku stania godziny na stacji benzynowej. To nie ten przykład. Jakbyś miał obok siebie dwa supermarkety, w których poziom obsługi jest ten sam, tyle samo czasu zajmują zakupy, a w jednym jest drożej, ponieważ sklep ma większą marżę, to wtedy można mówić o szanowaniu pieniądza. Tracenie czasu na stanie godziny w kolejce, przesuwając się o 30cm do przodu autem, powoduje, że tracisz paliwo, czas, który mógłbyś spożytkować na milion innych sposobów, chociażby w celu nauki, która pozwoliłaby Ci w przyszłości zarobić tę różnicę w cenie paliw.
Wystarczy, że wyjdziesz poza swoją zajebistość i uświadomisz sobie, że ktoś może patrzeć inaczej na życie niż Ty, niekoniecznie lepiej lub gorzej - inaczej.
I z tego powodu nie mogę wyrazić swojej opinii o danym zachowaniu, nawet jeśli jest ono absurdalne?
Oczywiście, że możesz. Jednak Twój własny blask tak bardzo Cię oślepia, że nie dostrzegasz faktu, że ludzie są różni, myślą w różny sposób i może 50 zł więcej w portfelu w akurat tym konkretnym momencie może mieć dla kogoś znaczenie. Więc tak - możesz wyrazić swoją opinię, możesz też wykazać się sporą dawka ignorancji co skutecznie zrobiłeś. Twój wybór.

Ja osobiście nie pojechałbym na stację i kiblował tam 40 minut aby zatankować, zwyczajnie by mi się nie chciało, jestem w życiu dość pragmatyczny. No ale nie wiem co jest śmiesznego/ głupiego w tym, że ktoś kto ma mniej pieniążków na koncie jedzie na stację i gdzie przy tankowaniu całego zbiornika paliwa może zaoszczędzić pewnie nawet ponad 50 zł.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 545

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 02 wrz 2026, 10:58

Tankowałem w poniedziałek, bo akurat kończyło mi się paliwo, a dodatkowo do końca miesiąca można było wykorzystać rabat z apki Allegro. Ale ja nie o tym - sam stałem w kolejce dokładnie 2 minuty (jedno auto przede mną) i jak mijałem kilka stacji to nie widziałem tam wylewających się samochodów. Chyba nie każdy musiał 'marnować' godzinę, żeby zaoszczędzić 50 zł, więc głupi by nie skorzystał.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4422
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 wrz 2026, 11:01

Tankuję na flote, wyjebane mam na ceny ;)

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1966

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 02 wrz 2026, 11:02

Przed 1 września fajnie było tankować na BP bo oprócz rządowego programu, oni mieli dodatkowe -35 gr na litr z apką.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2105
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 wrz 2026, 11:06

Ej, a jak 31 sierpnia jadąc obok stacji zobaczyłem, że jest niemal pusta i podjechałem od razu pod dystrybutor, chociaż miałem do zatankowania tylko około 10l to jestem już zerem, bo tankuję drobne, czy jeszcze nie, bo nic nie czekałem?
Spoiler:

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 164

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 02 wrz 2026, 11:07

A można spędzić godzinę w aucie czekając na paliwo i przeglądać internet. Wtedy to dobrze czy źle?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2105
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 wrz 2026, 11:10

Pelart2 pisze:
02 wrz 2026, 11:07
A można spędzić godzinę w aucie czekając na paliwo i przeglądać internet. Wtedy to dobrze czy źle?
Źle, bo nie siedzisz na internecie razem z rodziną i musisz podjeżdżać 30cm co minutę.

Chociaż zastanawia mnie, czy zabranie rodziny na taki wypad i spędzenie z nimi czasu w samochodzie nie było by ciekawą luką w przepisach dot. bycia chadem.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1966

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 02 wrz 2026, 11:10

Przecież ci sami co szydzą z ludzi korzystających z tańszego paliwa na drugi dzień zapierdalają do Biedry jak rzucą promocje 1+1 na kostkę masła.

Awatar użytkownika
karollo89
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 70

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 02 wrz 2026, 11:12

Niestety, ale często w parze z biedą finansową idzie bieda mentalna. Ci sami ludzie, którzy stoją w kolejce godzinę i więcej, żeby zaoszczędzić 50 złotych, po powrocie do domu wypiją małpkę i spalą pięć fajek. Pytanie też, czemu postanowili zatankować na ostatnią chwilę, przecież wiadomo było, że od poniedziałku ceny idą w górę. Początek covidu, ludzie tłumnie wykupują papier toaletowy i inne produkty, które zalegały po sufit w ich mieszkankach. Wojna na Ukrainie, nagle wszyscy ruszyli do banków, a także po zapasy wspomnianego już paliwa. Podobnie z węglem, któego ceny urosły do niebotycznych sum. Przyszło się już przyzwyczaić, że żyjemy w społeczeństwie strachliwych owieczek, którymi łatwo manipulować, szczególnie w tych czasach. Lepiej nie będzie.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 wrz 2026, 11:16

Najgorsi są tacy co się uruchamiają na samo słowo promocja i nawet jak czegoś nie potrzebują to kupią tylko dlatego bo jest w promocji i im się wydaje że jak nie kupią to stracą pieniądz.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 345

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 02 wrz 2026, 11:26

karollo89 pisze:
02 wrz 2026, 11:12
Niestety, ale często w parze z biedą finansową idzie bieda mentalna. Ci sami ludzie, którzy stoją w kolejce godzinę i więcej, żeby zaoszczędzić 50 złotych, po powrocie do domu wypiją małpkę i spalą pięć fajek. Pytanie też, czemu postanowili zatankować na ostatnią chwilę, przecież wiadomo było, że od poniedziałku ceny idą w górę. Początek covidu, ludzie tłumnie wykupują papier toaletowy i inne produkty, które zalegały po sufit w ich mieszkankach. Wojna na Ukrainie, nagle wszyscy ruszyli do banków, a także po zapasy wspomnianego już paliwa. Podobnie z węglem, któego ceny urosły do niebotycznych sum. Przyszło się już przyzwyczaić, że żyjemy w społeczeństwie strachliwych owieczek, którymi łatwo manipulować, szczególnie w tych czasach. Lepiej nie będzie.
Ładny pokaz ignorancji. Twój własny blask Cię oślepia. Różni są ludzie, różni oni są.

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 213
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 02 wrz 2026, 11:33

Hehe, ktoś pojechał zatankować bo paliwo tańsze = wraca na chate wali wódę i jara kiepy. Byłem przekonany, że ktoś napisze coś w tym stylu, byłem przekonany, że będzie to batonik, a tutaj lekkie zaskoczenie xd

Chandlerr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 123
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chandlerr » 02 wrz 2026, 11:45

venomik pisze:
02 wrz 2026, 9:12
Chandlerr pisze:
02 wrz 2026, 7:25
Trzeba miec niezle nasrane we łbie żeby stać w kolejce godzine i zatankowac 50zl taniej. No ale covid pokazal ze wiekszosc spoleczenstwa to ameby umyslowe. Niemożliwe, że pochodzimy od małp bo one miałyby więcej rozumu.
W Polsce wiecej niż 50 zł na rękę za godzinę zarabia może z 20% pracujących. Więc tak uczciwie nie bardzo rozumiem dlaczego spędzenie godziny w pracy nosząc ciężkie pakunki za 30 zł za godzinę jest ok, ale posiedzieć w aucie godzinę przeglądając facebooka aby zaoszczędzić 50 zł w godzinę to już powód do wstydu.
Inna sprawa, że dla niektórych takie 50 zł jest bardzo wartościowe. Nie ma co stygmatyzować ludzi, którzy gorzej zarabiają albo kazdego miesiąca muszą sie starać aby dopiąć budżet. Ma ktoś opcję aby zaoszczędzić 50 zł i z niej korzysta - ale nie, w internecie zostanie obśmiany, że jest pozbawiony rozumu, ameba, głupszy od małpy
:roll:
Wow, cóż za umoralnianie kretynizmu. Napisz jeszcze coś o samotnych matkach, którym nie starcza do 10 i dla nich te 50zł to jak 3 posiłki. Zajeżdża lewicą jak [ch**] i jak coś nie byłoby kretyńskie, to znajdzie się usprawiedliwienie.
Spłyciłeś debilizm do zarabiania pieniędzy przez jakas czesc spoleczenstwa , a teraz policz ile spali ci samochod przy wlaczonym silniku i podjezdzaniu przez. Do tego policz ile pieniedzy rozpierdala PO czy PIS na jeszcze wieksze kretynizmy, a mogliby np wspomoc te osoby ktore zarabiaja 30 zl. Czy nie? Teraz mi powiedz czyja to jest wina ze ktos zarabia 30zl za godzinę? I powiedz mi ile osob stojacych w korkach glosowalo przez ostanie 20 lat na partie, ktore doprowadzily do takiego stanu rzeczy, ze dla nich te 50zl jest warte stania godzinę w kolejce.

Całość rozchodzi się o to, ze samochod mozna bylo zatankowac na kazdej stacji o kazdej porze, a ludzie sie rzucili jak cymbały na ostatnia chwilę. Mimo wszystko strzelam ze i tak wiekszosc z tych bałwanów zarabia wiecej niz te 30zl i nie ma problemu zeby kupic flaszke w weekend za 50zl.

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1879
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 02 wrz 2026, 11:49

Mnie jeszcze jedna rzecz zastanawia- czy jak ktoś poświęca godzinę na stanie w kolejce po wachę, bo 50 zł to dla niego duża kwota, to czy aby na pewno jest osobą, którą na posiadanie auta stać?

Pomijając już to co @Chandlerr napisał, że godzina stania w korku i podjeżdżania do dystrybutora dość znacząco zmniejszy tą oszczędność.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 02 wrz 2026, 12:18

A co jak kogoś nie stać ale musi to auto mieć żeby np dojeżdżać do pracy?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”