Polityka za granicą

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2134
Kibicuję: Manchester United

Polityka za granicą

Post autor: Mr.Chris » 05 wrz 2026, 12:11

1234 pisze:
05 wrz 2026, 11:58
sickstick pisze:
05 wrz 2026, 11:38
to obawiam się że z tych rozmów zupełnie nic nie będzie, bo propozycja będzie w stylu "OK to zostawiamy terytoria takie jakie zajmujecie obecnie i się rozchodzimy".
Ale od tego trzeba zacząć, Ukraina straciła Donbas i Krym i dopóki będą uparcie twierdzić, że to musi wrócić do nich to ta wojna się nie zakończy. To już dawno powinno być odpuszczone kosztem wzmacniania i walki o resztę kraju.
Chodzi przede wszystkim o negocjowanie warunków. Jeszcze w 2023r po nieudanej jesiennej kontrofensywie mówiłem, że dalej to już do przodu nie pójdzie i trzeba negocjować warunki. Jak napisałem, że muszą po prostu sprzedać Krym za ogromne pieniądze i upewnić się, że DRL oraz ŁRL nie wejdą do Rosji przez najbliższe 50-100 lat, to zostałem nawet przez kogoś wyzwany od ruskiej onucy, mimo, że od samego początku wojny na każdym kroku krytykowałem Rosję :D

Na pewno nie można oddać tych terenów za darmo. Brak kary oznacza przyzwolenie.
Hannibal pisze:
05 wrz 2026, 11:59
Tylko Rosja ciągle podnosi poprzeczkę. Jakby teraz Niemcy dali Taurusy Ukrainie to może jakiś efekt strachu zostałby wywołany, a tak kolejnym krokiem będą ofiary w którymś zachodnim kraju.
Zgadzam się. Niemcy powinny widocznie odpowiedzieć i to jest jeden ze sposobów. Tylko tu jest inny problem - w społeczeństwie z miesiąca na miesiąc są coraz bardziej antyukraińskie nastroje podsycane przez AfD, które wychodzi na prowadzenie w niektórych landach i może zaraz objąć władzę w jednym z nich. Dołączmy do tego problemy na rynku motoryzacyjnym i można zrozumieć dlaczego Niemcy mogą nie chcieć niczego oddawać jak nawet 100 000 ludzi może stracić pracę w przeciągu paru lat. Można spróbować to połączyć i część z tych ludzi przekwalifikować do produkcji uzbrojenia, ale na to trzeba mieć finansowanie, a jak to finansowanie zdobędziesz, jeżeli produkty będziesz oddawał za darmo albo za przyszłe i niepewne profity.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”