O futbolu na luzie... - Strona 7001

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 414

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 05 wrz 2026, 23:19

Pasjonująca jest ta kariera Aubameyanga: pojechał do Arabii, wydawało się, że emeryturka, wrócił do Europy, kilkanaście bramek w Marsylii, 37 lat, poszedł do beniaminka Deportivo - na starcie sezonu forma mutant, 4 bramki i 2 asysty, już 250 bramek w top5 ligach. Król strzelców Bundes, Premier League, chyba wicekról strzelców Ligue 1, piękna runda w Barcelonie na starość - chyba mocno niedoceniany gracz. Król strzelców w Bundes przed Robertem pomimo tego, że Bayern w tamtym sezonei strzelił 17 bramek więcej, dzielony król strzelców w Arsenalu pomimo tego, że wtedy wiadomo jak tam było z Ars5n4lem. A, i jeszcze największy sukces klubowy z tego co widzę na wikipedii to mistrzostwo w Barcelonie za sezon gdzie zagrał jeden mecz (9 minut). :D

No pasjonująca kariera.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 291
Kibicuję: Juventus

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 05 wrz 2026, 23:52

Kariera ciekawa, ale to wciąż druga liga wśród największych, więc w sumie ciężko się jarać.

Było trochę takich Aubameyangów (Luca Toni). Nikt o Włochu jednak nie pisze tak ładnie 😀

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 06 wrz 2026, 0:22

Luca Toni to był w prime podstawowym napastnikiem mistrzów świata i gwiazdą Bayernu, u niego to ciekawe było, że tak późno wszedł na topowy poziom, ale swoje zdążył wygrać.

Aubameyang zasadniczo niczego nie wygrał, wyjmij ten pseudo-tytuł z Barceloną i największy jego sukces to FA Cup z Arsenalem i puchar Niemiec, a gość pod 40-tkę dalej jest bardzo dobry, ponad 400 bramek w karierze. Pewnie po prostu nic mi nie przychodzi do głowy i jest jakieś dobre porównanie współczesnego gracza z podobną karierą, ale nawet taki Immobile - czyli gorszy gracz, bo on się odbił i od Hiszpanii, i Niemiec, ale z podobną karierą (masa bramek w top5 ligach) ma to Euro na koncie.

A te 250 bramek w top5 ligach to jest w [ch**] nawet obecnie, już więcej niż taki Suarez. Wiadomo, lepszy gracz, ale dlatego się zdziwiłem patrząc na dorobek Gabończyka.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 06 wrz 2026, 0:36

Też lubię takie nieoczywiste historie, chyba najciekawszą, którą teraz kojarzę będzie ta Moraty. Totalny przeciętniak w największych klubach świata. I nie, że ławka, ziom grał.

Z tych niedocenianych grajków, o których rzadko kto w ogóle wspomina, to przypominam o takim Higuainie. Ok, trochę szybciej poszedł na rentę niż Auba czy Toni, ale gość w prime był lepszy od obu, a nikt o nim nie pamięta już. 335 bramek i 131 asyst w klubach, a pykał sobie w Realu, Napoli, Juventusie, Chelsea, Milanie 😀

Jeszcze Ozil mi wpada do głowy z tych graczy co nie tak dawno skończyli karierę. W prime TOP. Takie nawiązanie do Auby i jego kariery, ale przy okazji rozwijam też temat, bo jest paru piłkarzy, którzy zasłużyli na większe propsy niż dostali.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 06 wrz 2026, 1:04

Edin Dżeko: nigdy top, ale myślę, że fani Wolfsburga, City, Romy, Interu, Fenerbahce będą go b. miło wspominać, też ponad 200 bramek w top5 ligach. Ciekawe ile było klubów, które mogłyby przytulić tego Dżeko i dostać 16 bramek na sezon ze super pracą dla zespołu, ale wolały wydać pierdyliardy na jakiś 'wielki talent'. On kilka dużych tytułów wygrał, ale też zajebista i trochę niedoceniana kariera.

Marco Reus to na razie najlepszy przykład jaki znalazłem z aktywnych graczy (ofensywny piłkarz, zajebisty poziom, piękna kariera, zero prestiżowych tytułów), bo on nie dość, że przez spędzenie kariery w Dortmundzie niczego nie wygrał, to jeszcze przez kontuzje przegapił mistrzostwo świata.

Następny w kolejce Bruno Fernandes, zajebisty gracz, a niczego nie wygrał.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2112
Kibicuję: Manchester United

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 06 wrz 2026, 1:13

Bernabeu2 pisze:
06 wrz 2026, 1:04
Marco Reus to na razie najlepszy przykład jaki znalazłem z aktywnych graczy (ofensywny piłkarz, zajebisty poziom, piękna kariera, zero prestiżowych tytułów), bo on nie dość, że przez spędzenie kariery w Dortmundzie niczego nie wygrał, to jeszcze przez kontuzje przegapił mistrzostwo świata.
Cały czas byłem pewien, że był on częścią dwóch tytułów z rzędu klubu z Dortmundu. Kojarzy mi się, że grał wtedy w Borussii i to faktycznie się zgadza, ale z Monchengladbach odszedł dopiero w sezonie 2012/13.
Bernabeu2 pisze:
06 wrz 2026, 1:04
Następny w kolejce Bruno Fernandes, zajebisty gracz, a niczego nie wygrał.
2x LN się nie liczy? :P

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 06 wrz 2026, 1:17

@Bernabeu2
Myślałem, że piszemy o mocnych, jednocześnie niedocenianych karierach piłkarzy, a nie tylko o tych co nic nie wygrali. Jeśli o tych drugich, to Dżeko fajny wybór. Nigdy top, ale bardzo dobry.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 06 wrz 2026, 1:32

Sh00t pisze:
06 wrz 2026, 1:17
Myślałem, że piszemy o mocnych, jednocześnie niedocenianych karierach piłkarzy, a nie tylko o tych co nic nie wygrali. Jeśli o tych drugich, to Dżeko fajny wybór. Nigdy top, ale bardzo dobry.
I jedno, i drugie - Dżeko parę tytułów w top5 ligach i finał LM odhaczył, więc to była odpowiedź na niedocenianych graczy.

Historycznie takich kompletnych wymiataczy bez prestiżowych tytułów by się pewnie znalazło, bo piłka inaczej wyglądała - np. Gary Lineker, absolutna legenda, a jego największy triumf to z tego co widzę puchar zdobywców pucharów.
Mr.Chris pisze:
06 wrz 2026, 1:13
2x LN się nie liczy?
No tak średnio. ale myślę, że on jeszcze coś może przytulić. Ale to też rzadko spotykany przypadek żeby spędzić tyle czasu w klubie poniżej swojej piłkarskiej wartości, ale tutaj wiadomo jak to jest.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 06 wrz 2026, 7:54

Obamajang i Toni w jednym szeregu :rotfl: nie ta klasa ziomuś

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1520
Kibicuję: od czasu do czasu

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 06 wrz 2026, 9:32

I który lepszy a który gorszy?

Jeśli mowa o nietypowych karierach to dla mnie Icardi. Przez kilka ładnych lat strzelał w Interze, załadował tam ponad 100 bramek a trafił na czas kiedy seryjnie mistrza zdobywał Juventus. Wystarczyło, że poszedł do Paryża i niedługo potem Inter znów wrócił na tron. Do tego 8 meczów w reprezentacji narodowej. Wiadomo, że tam było dużo różnych czynników, ale całościowo kariera dość oryginalna.

Taki Immobile też bramek ładował zawsze sporo, a sukcesów klubowych niewiele. On i Icardi w pewnym momencie byli topowymi napastnikami w Serie A, nawet króla strzelców zdobyli w tym samym sezonie :)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2414

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 06 wrz 2026, 13:39

Bernabeu2 pisze:
05 wrz 2026, 23:19
Pasjonująca jest ta kariera Aubameyanga: pojechał do Arabii, wydawało się, że emeryturka, wrócił do Europy, kilkanaście bramek w Marsylii, 37 lat, poszedł do beniaminka Deportivo - na starcie sezonu forma mutant, 4 bramki i 2 asysty, już 250 bramek w top5 ligach. Król strzelców Bundes, Premier League, chyba wicekról strzelców Ligue 1, piękna runda w Barcelonie na starość - chyba mocno niedoceniany gracz. Król strzelców w Bundes przed Robertem pomimo tego, że Bayern w tamtym sezonei strzelił 17 bramek więcej, dzielony król strzelców w Arsenalu pomimo tego, że wtedy wiadomo jak tam było z Ars5n4lem. A, i jeszcze największy sukces klubowy z tego co widzę na wikipedii to mistrzostwo w Barcelonie za sezon gdzie zagrał jeden mecz (9 minut). :D

No pasjonująca kariera.
lubie tego typka. jedno z wiekszych pozytywnych zaskoczen jesli chodzi transfery do barcy. pamietam jak przychodzil w zimie w wieku 33 lat, skonczony w arsenalu, chyba w ogole odsuniety od druzyny, smierdzialo to mocna desperacja, a dal zajebista runde i strzelil parenascie bramek, w tym pamietny dublet na bernabeu. zostalby w klubie pewnie duzo dluzej niz te pol roku, ale poswiecili go dla lewego. niedoceniany grajek na pewno, zdziwilem sie w ogole jak mi ostatnio wyskoczylo, ze to nie salah, nie eto'o, czy drogba, a wlasnie aubaymeyang jest afrykanczykiem z najwieksza liczba bramek w top5 ligach. niesamowite geny swoja droga, 37 lat, a dalej szybkosciowo wygrywa z wiekszoscia przeciwnikow

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6307
Kibicuję: 4rsenal

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 06 wrz 2026, 14:14

moody pisze:
06 wrz 2026, 13:39
skonczony w arsenalu, chyba w ogole odsuniety od druzyny,
On był w Arsenalu największą gwiazdą (piłkarsko), Arteta go odsunął bo miał zły wpływ na młodszych kolegów (akcje że z młody Guendouzim wciągali gaz rozweselający w miejscu publicznym i kilka innych) + miał delikatnie gorszy piłkarsko okres bo dochodził do siebie po tym, jak wrócił ze zgrupowania reprezentacji Gabonu z... malarią (która przez pierwszy miesiąc był niezdiagnozowana).

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 06 wrz 2026, 14:17

ostatnio viralem jest, pewnie widziales, ten fragment z dokumentu o arsenalu na prime, jak pokazuja kulisy jego transferu w ostatni dzien okienka. jak z twittera sie dowiaduje ze aubameyang zamiast trenowac wyladowal na lotnisku w barcelonie, mimo ze kluby sie w tamtym momencie nie dogadaly :D

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6307
Kibicuję: 4rsenal

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 06 wrz 2026, 14:25

moody pisze:
06 wrz 2026, 14:17
ostatnio viralem jest, pewnie widziales, ten fragment z dokumentu o arsenalu na prime, jak pokazuja kulisy jego transferu w ostatni dzien okienka. jak z twittera sie dowiaduje ze aubameyang zamiast trenowac wyladowal na lotnisku w barcelonie, mimo ze kluby sie w tamtym momencie nie dogadaly :D
Nie widziałem, ale brzmi 1 do 1 identyko jak historia jego przejścia z Borussi do Arsenalu :P Zresztą tam był cały ciąg z zdarzeń z Barcą w roli głównej - w 2016 miał opcję z Realu, ale Borussia zablokowała i obiecała mu odejście rok później (bo nie chcieli tracić więcej gwizd niż Miki i Hummels w jedno okno). Rok później jednak sprzedali okazyjnie Dembele za 150 mln (taka kwota 9 lat temu :o ) i znowu kazali Aubie czekać rok, więc ten się wkurwił i dosłownie obsabotował cały klub (dużo tych opowieści w sieci latało - np miał w kontrakcie klauzulę że na wyjazdy może zabierać członków rodziny, więc w ramach protestu na każdy wyjzd brał po kilkanaście osób - kuzynów ect :lol2: ). W końcu w zimę wymusił odejście.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2026, 14:31 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 06 wrz 2026, 14:29

no wzorem profesjonalisty to on sie nigdy nie wydawal, stad moje pozytywne zaskoczenie. moze jesus tez takim bedzie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”