Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10729

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1206

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 08 wrz 2026, 12:49

Przema pisze: ↑
08 wrz 2026, 12:20
johny batonik pisze: ↑
08 wrz 2026, 11:55
Na szybko przychodzi mi jedynie do głowy z mojej branży to jaka jest instalacja elektryczna miedź czy aluminium, 3 fazowa czy jest i jakie jest ogrzewanie domu, papiery na coroczne przeglądy urządzeń.
Ogrzewanie to podstawa, wiadomo. To sobie gdzieś tam wyczytam ale jeśli jest gazowe to i tak zostaje kwestia kondycji pieca.
Instalacje ciężko sprawdzić na fotkach ale to też ma znaczenie bo nie chce się bawić na dizen dobry w wymianę tego. Zwłaszcza że chce taki dom który będzie już miał albo nie będzie problemu żeby instalować fotowoltaike.

Martwią mnie rzeczy trudno weryfikowalne nawet na oględzinach bo skąd mam wiedzieć czy gdzieś za zabudowa nie czeka piękny grzyb na ścianie który celowo został starannie ukryty. I tego typu niespodzianki.
Jak sam nie jesteś w temacie weź na oględziny jakiegoś inżyniera lub rzeczoznawcę budowanego, bo tutaj można mocno popłynąć. Koszty remontów są horrendalne, a na minę zdecydowanie łatwo wpaść.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1067

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 wrz 2026, 12:51

08 wrz 2026, 12:49
Martwią mnie rzeczy trudno weryfikowalne nawet na oględzinach bo skąd mam wiedzieć czy gdzieś za zabudowa nie czeka piękny grzyb na ścianie który celowo został starannie ukryty. I tego typu niespodzianki.
To musisz zaopatrzyć się w wilgotnościomierz i kamere termowizyjną żeby mostki termiczne wykryć. A potem Ci zostaje jedynie ocena miejsca na oko.
Ogrzewanie to podstawa, wiadomo. To sobie gdzieś tam wyczytam ale jeśli jest gazowe to i tak zostaje kwestia kondycji pieca.
Instalacje ciężko sprawdzić na fotkach ale to też ma znaczenie bo nie chce się bawić na dizen dobry w wymianę tego. Zwłaszcza że chce taki dom który będzie już miał albo nie będzie problemu żeby instalować fotowoltaike.
Tutaj też jest ważne jakie jest urządzenie. Na przykładzie pompy ciepła, musisz rozeznać się czy dany model ma dobrze dostępny serwis w okolicy, czy firmy montują i pracują na Panasonicu, Viesmannie itp. Moj klient ma np. PC od Hitachi i ich serwis nie istnieje, nie idzie się nigdzie dodzwonić o pomoc, a firmy we Wrocławiu, które montują Hitachi, jeżdżą tylko na swoje montaże, awarii z ulicy nie biorą. Żebyś później nie został z ręką w nocniku i wymianą PC/pieca za kolejne kilkadziesiąt tysięcy. To samo tyczy się rekuperatora jeśli takowy będziesz miał w domu.
To musisz zaopatrzyć się w wilgotnościomierz i kamere termowizyjną żeby mostki termiczne wykryć. A potem Ci zostaje jedynie ocena miejsca na oko.
Tutaj też jest ważne jakie jest urządzenie. Na przykładzie pompy ciepła, musisz rozeznać się czy dany model ma dobrze dostępny serwis w okolicy, czy firmy montują i pracują na Panasonicu, Viesmannie itp. Moj klient ma np. PC od Hitachi i ich serwis nie istnieje, nie idzie się nigdzie dodzwonić o pomoc, a firmy we Wrocławiu, które montują Hitachi, jeżdżą tylko na swoje montaże, awarii z ulicy nie biorą. Żebyś później nie został z ręką w nocniku i wymianą PC/pieca za kolejne kilkadziesiąt tysięcy. To samo tyczy się rekuperatora jeśli takowy będziesz miał w domu.
Wlasnie o takie wpisy mi chodzilo. Dzieki :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8797
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 08 wrz 2026, 12:52

DDK pisze: ↑
08 wrz 2026, 12:37
Ale mi gripex pomagał, bo dzięki niemu normalnie 2 dni pracowałem
Teraz o tym piszesz ;)

Myślę (a może ja się mylę), ale gdy widzę tekst:
DDK pisze: ↑
07 wrz 2026, 14:59
Najpierw złapała mnie jakaś grypa, ale tak mnie rozłożyłą, że w 2 dni wziąłem 20 gripexów max. Nie puściło, najbardziej męczył kaszel ale taki, że co zdanie mnie kaszlało
to wniosek wyciągam że brałeś gripex przez 2 dni i nie pomogło, zwrot "nie puściło" o tym świadczy.

Ja się cieszę że w ogóle nie choruję, gorączkę ostatnio miałem w grudniu 2024, byłem lekko osłabiony ale normalnie funkcjonowałem, aż w koncu ex stwierdziła że może lepiej jak zmierzę temp., a tu wyskoczyło 38,6 :rotfl: a ja normalnie funkcjonowałem ;) wziąłem jakieś 2 tabletki, chyba pyralgina? po 48h jak nowy i tak do dziś.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 wrz 2026, 12:58

Hannibal pisze: ↑
08 wrz 2026, 11:55
Na szybko przychodzi mi jedynie do głowy z mojej branży to jaka jest instalacja elektryczna miedź czy aluminium, 3 fazowa czy jest i jakie jest ogrzewanie domu, papiery na coroczne przeglądy urządzeń.

Jak sam nie jesteś w temacie weź na oględziny jakiegoś inżyniera lub rzeczoznawcę budowanego, bo tutaj można mocno popłynąć. Koszty remontów są horrendalne, a na minę zdecydowanie łatwo wpaść.
To pewnie sie tez wydarzy, ale zakladam, ze nie bede ogladac tylko jednego domu. Co sie da to chce sprawdzic samemu, a przed ostatecznym zatwierdzeniem na pewno jakiegos fachowca wezme ze soba.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 365

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 08 wrz 2026, 13:26

Przed ostatecznym zatwierdzeniem to obowiazek wziąć jakiegoś rzeczoznawcę. Ale jakbyś miał go brać na każde oglądanie domu to byś popłynał z hajsem. A zanim zdecydujesz się na kupno to pewnie z kilkanaście oglądniesz.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 wrz 2026, 13:52

08 wrz 2026, 13:26
Przed ostatecznym zatwierdzeniem to obowiazek wziąć jakiegoś rzeczoznawcę. Ale jakbyś miał go brać na każde oglądanie domu to byś popłynał z hajsem. A zanim zdecydujesz się na kupno to pewnie z kilkanaście oglądniesz.
Dokladnie tak samo sie na to zapatruje.

To ogolnie bedzie trudna transakcja. Kupujac mieszkanie 3 lata temu, w ktorym teraz zyje bylem pod presja czasu, bo zona byla w ciazy i nie chcielismy sie cisnac na 45 metrach i 2 pokojach. Byly jakies zalozenia i w sumie w 100% udalo sie je zrealizowac, ale pod katem lokalizacji to jestem zalamany wiec to bedzie odgrywalo duza role. Do tego metraz, liczba pokoi i ogrod taki zeby i dzieciaki daly rade sie wybiegac a jednoczesnie zeby bylo miejsce na to zeby przygotowac miejsce na grilla i jakies nasiadowki. Patrzac po ogloszeniach teraz, to cos by sie tam znalazlo, ale mam zamiar byc troche wybredny, bo zakladam, ze to bedzie jednak inwestycja na dluzej niz 3 lata i po prostu chcemy sie tam dobrze czuc pod kazdym wzgledem. Choc wymagania vs budzet beda pewnie wymagaly jakiegos kompromisu wiec chociazby dlatego od samego poczatku chce to dobrze zaplanowac i nie placic za ogledziny przy kazdym ogloszeniu.
Swoja droga nie sadzilem, ze teraz wytrzymamy tylko 3 lata i juz bedziemy chcieli zmieniac, a syn nie zaczal jeszcze chodzic. Jak beda takie 2 szoguny, ktore beda musialy sie wyszalec...no mam nadzieje, ze w przyszlym roku juz bedzie inaczej. Choc teraz tez pojawila sie ciekawa oferta pracy i moze sie okazac, ze bede musial czekac na odpowiednia umowe zeby z bankiem sie dogadac o ile bedzie taka potrzeba (a pewnie bedzie).

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2296
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 08 wrz 2026, 13:58

rozwazasz tylko Szczecin czy jakas wioske pod ?

Ja jakbym mial dzis kupowac, to wolalbym na obrzezach, badz poza miastem.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 wrz 2026, 14:02

W pierwszej kolejnosci Szczecin. Mam 4 dzielnice, do ktorych bede chcial sie zawezic. Jesli sie nie uda to Police.
Enjo pisze: ↑
08 wrz 2026, 13:58
Ja jakbym mial dzis kupowac, to wolalbym na obrzezach, badz poza miastem.
Problem jest taki, ze za pare lat to co teraz moze byc komfortem, to moze stac sie utrapieniem. Zaczna sie zajecia pozaszkolne, koledzy, kolezanki, mecze, tance, urodziny i cholera wie co jeszcze. Kazda taka rzecz bedzie konczyc sie tym, ze coraz wiecej czasu trzeba bedzie spedzac w samochodzie czy w komunikacji na dojazdach - wole tego uniknac. Dlatego patrze na Police, bo one sa dobrze skomunikowane ze Szczecinem, dodatkowo budowana jest obwodnica, ktora jeszcze lepiej polaczy je ze Szczecinem wiec tak naprawde bedzie mozna to traktowac jako bardziej odlegla dzielnice Szczecina, gdzie jednoczesnie wszystko jest (szkoly, przedszkola, lekarze, szpitale, sklepy, jakas galeria handlowa wiec to nie taka typowa wiocha).
Gdybym nie mial w perspektywie dzieci, to nie widzialbym problemu osiasc 10-40 km od Szczecina, zaczac budowe i napawac sie praca zdalna, no ale rzeczywistosc bedzie troche inna. W tym wszystkim mi zalezy zeby byl tez latwy dostep do jakiegos lasu (np. puszcza wkrzanska) gdzie bedzie mozna smigac na spacery, rower, bieganie itd.

I wracajac jeszcze do tego mieszkania poza miastem, jakas wiocha czy cos. Mam juz kilkoro znajomych ze zlobka, ktorzy sie tak pobudowali. Po roku dojezdzania zaluja takiej lokalizacji. Jedna rodzina juz nawet zdazyla sprzedac i przeniesc sie z powrotem do miasta...

Awatar użytkownika
karollo89
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 77

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 08 wrz 2026, 15:19

Mój ziomeczek wprowadził się na początku wakacji na Średniawskiego. Co prawda nie cały budynek, tylko część, ale bardzo fajna lokalizacja, spory ogródek, a i po remoncie super mieszkanie. Też dwójka dzieci i trzeba było uciekać z mieszkania.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2012

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 08 wrz 2026, 15:26

karollo89 pisze: ↑
08 wrz 2026, 15:19
Średniawskiego
10/10 lokalizacja, topowa w Szczecinie, co za tym idzie ceny domów na Łęknie czy Pogodnie też są topowe :)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 wrz 2026, 15:33

karollo89 pisze: ↑
08 wrz 2026, 15:19
Mój ziomeczek wprowadził się na początku wakacji na Średniawskiego. Co prawda nie cały budynek, tylko część, ale bardzo fajna lokalizacja, spory ogródek, a i po remoncie super mieszkanie. Też dwójka dzieci i trzeba było uciekać z mieszkania.
Tam to chyba jedne z drozszych domow w Szczecinie. Odglosy z teatru letniego nie przeszkadzaja?

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 08 wrz 2026, 15:43

https://www.money.pl/praca/firmy-potrze ... 9280a.html
Uwielbiam takie artykuły, gdzis płynie jawna narracja o tym jak bardzo potrzebujemy masowej imigracji :roftl3:

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2012

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 08 wrz 2026, 15:46

08 wrz 2026, 15:43
Uwielbiam takie artykuły, gdzis płynie jawna narracja o tym jak bardzo potrzebujemy masowej imigracji
W Świnoujściu zabrakło kierowców komunikacji miejskiej.

Zarobki żałosne, to i młodzi powyjeżdżali do Niemiec i do większych miast. Generalnie jak ktoś nie żyje z turystyki w tym mieście to perspektyw tam nie ma, ewentualnie Port i Gazoport ale tam jest mało dobrych stanowisk a większość to przejebana praca fizyczna.

Co zrobiło Świnoujście żeby miał kto prowadzić im te autobusy? Zatrudniło Hindusów, a w mediach odtrąbili to jako...sukces, że niby tak fajnie, bo wielokulturowo :angry2:

Hannibal
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 08 wrz 2026, 15:54

Latami Polacy tyrali na skok cywilizacyjny, infrastrukturę i teraz zamiast godziwie zarabiać liberalna gospodarka mówi tak - jesteście za drodzy, potrzebujemy niewolników poniżej godności. Kurtyna.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 08 wrz 2026, 16:04

08 wrz 2026, 15:54
Latami Polacy tyrali na skok cywilizacyjny, infrastrukturę i teraz zamiast godziwie zarabiać liberalna gospodarka mówi tak - jesteście za drodzy, potrzebujemy niewolników poniżej godności. Kurtyna.
Pytanie czy potrzeba zatrudnienia takiego niewolnika nie wynika z tego że Polacy nie odpowiadają na oferty za mniejsze pieniądze w trudnych warunkach. Kogoś i tak wtedy muszą zatrudnić. Nie sądzę aby ktokolwiek skakał pod sufit ze szczęścia że zamiast dogadać się z Polakiem to musi siłować się z Hindusem który go nie rozumie. Choć pewnie sytuację ratuje fakt że jest niskobudżetowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”