Gry... - Strona 690

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4439
Kibicuję: AC Milan

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 wrz 2026, 20:34

Kula w płot

Wiesiek. Nathan Drake. Lara Croft. Lester Chaykin. Baraka. Earthworm Jim.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6721

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 wrz 2026, 20:51

No i good for you. W niczym się oni nie różnią od kurdupli Zeldy, Mario, Raymana, Bilbo Bagginsa czy Messiego.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 wrz 2026, 20:53

Wszyscy poza kurduplami Zeldy i Messim sa dalej ok :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 wrz 2026, 21:02

Na każdego się coś znajdzie, nawet Żwirek kręcił z Muchomorkiem.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 wrz 2026, 21:24

To pomówienia

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 wrz 2026, 22:04

Ludzie we wsi mówią.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 wrz 2026, 23:30

To dowiedz się, jacy ludzie i porozmawiaj z nimi po swojemu

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8772
Kontakt:

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 09 wrz 2026, 0:32

Eyesmon pisze:
08 wrz 2026, 23:30
To dowiedz się, jacy ludzie i porozmawiaj z nimi po swojemu
Nie pisz tak, bo się niektórzy obrażą :lol2:

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 216

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 09 wrz 2026, 2:58

Ja sobie ogrywam Onimusha : Way of the Sword i muszę przyznać, że gra na ten moment robi świetne wrażenie.
Liczyłem, że do premiery Onimushy ogram Mortal Shell 2 ale długo było czekać na większy patch i z rozgrywką zwlekałem do tego aż twórcy usprawnią swój produkt. Ostatecznie Mortal Shell 2 odłożyłem sobie na później do ogrania. Teraz priorytet ma Onimusha którą chcę ograć do premiery Phantom Blade Zero i do tej pory bawię się świetnie w tej grze.
Jedyne co, to, że gra jest stosunkowo prosta z wyjątkiem kilku bossów którzy stanowią wyzwanie a ja ostatnio miałem trochę dosyć wyzwań w typowo soulslikowych grach i postanowiłem ogrywać grę na poziomie trudności "fabularnym" czyli tym łatwiejszym i powiem szczerze, jest za łatwo. Poziom trudności jednak można zmienić w dowolnym momencie, ale nie wiem czy to będę robił. I tak można zawalczyć z bossami jeszcze raz na placu treningowym i musisz je pokonać na dwóch poziomach trudności by otrzymać nagrodę - więc tak czy siak zmierzę się z bossami na obu poziomach trudności a tak to mam takie bezstresowe doświadczenie i wyzwanie kiedy będę tego chciał.

Poniżej playlista z mojego gameplayu :

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 216

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 09 wrz 2026, 21:53

Zaszalałem sobie i kupiłem Crasha Bandicoota 4 bo weszła 70% obniżka na steam która jednocześnie jest największą obniżką ceny gry od jej premiery. Mówimy tu o grze Activision który rzadko daje duże zniżki na swoje gry. Akurat seria Crash Bandicoot jest u nich mocno przeceniana ponieważ wcześniej za kilkanaście złotych kupiłem Crash Bandicoot Trilogy. Crash 4 obecnie na steamie kosztuje niecałe 52 zł.

Akurat tej odsłony nigdy nie przeszedłem, wszystkie pozostałe części ograne i będzie trzeba czwórkę nadrobić.

Poniżej mój gameplay z Crasha 1 i trailer 4-ki

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 335

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 11 wrz 2026, 16:19

Wolverine widze bez szalu:

https://www.metacritic.com/game/marvels-wolverine/

78/100 dla najważniejszej gry Playstation w 2026 z budzetem (podobno) $305M? Slabiutko.

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 123

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » wczoraj, 14:06

Laptopy nie są najlepszym rozwiązaniem do gier, ale ma ktoś coś ciekawego, godnego polecenia? Często się przemieszczam i ciężko mi o stacjonarkę.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 851

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » wczoraj, 14:56

Ostatnimi czasy akurat laptopy gamingowe robią bardzo mocne 😉

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2633
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » wczoraj, 22:14

basson pisze:
wczoraj, 14:06
Laptopy nie są najlepszym rozwiązaniem do gier, ale ma ktoś coś ciekawego, godnego polecenia? Często się przemieszczam i ciężko mi o stacjonarkę.
NIedawno pisałem ze znajomkiem w podobnym temacie to ci podrzucam.

To zależy jaki masz budżet, jakie ma być przeznaczenie lapka, w co zamierzasz na nim grać i jakie masz wymagania odnośnie jakości.

Kilka wskazówek przy wyborze:

1. Matryca. Jeżeli będziesz w lapku korzystał głównie z jego ekranu nie podłączając go do zewnętrznego monitora czy telewizora to upewniej się, że matryca jest dobrej jakości. Będizesz się na niego gapił godzinami więc nie rób krzywdy oczom. Przede wszystkim idzie tu o pokrycie kolorów i częstotliwość odświeżąnia. Bardzo często zdarza się, że wśród budżetowych lapków "szybkie" matryce o częstotliwości odświeżania 144 Hz mają z kolei beznadziejne pokrycie kolorów na poziomie ~60% sRGB co oznacza wyblakłe, mocno sprane kolory i brak naturalności. Zawsze szukaj matryc z przynajmniej 100% sRGB bo to minimum do komfortowej pracy biurowej, amatorskiej edycji, oglądania filmów czy gier.
Jeżeli się trafi możesz wybrać matrycę z pokryciem DCI-P3. Jest tam szersza paleta barw stosowana w kinie cyfrowym, urządzeniach mobilnych oraz przy nagrywaniu wideo HDR. Odpowiada w przybliżeniu 135% sRGB. No ale tu musisz już dopłacić.

Jeżeli idzie o technologię w której są wykonane to tutaj wychodzi reguła - masz za co płacisz:

TA - szybki czas reakcji ale wyblakłe kolory i słabe kąty widzenia - za to tanie
VA - wysoki kontrast i głęboka czerń lepsza niż w IPS, kompromis między IPS a TN - przyzwoita do filmów i spokojniejszych gier
IPS - bardzo dobre, wierne odwzorowanie kolorów oraz szerokie kąty widzenia – obraz nie ciemnieje z boku - standard do pracy biurowej, nauki, przeglądania internetu i dla grafików
OLED - perfekcyjny kontrast i idealna czerń, żywe barwy i szybki czas reakcji... ale też wysoka cena oraz ryzyko wypalenia statycznych elementów przy długim użytkowaniu - dobra dla wszelkich multimediów, profesjonalnej pracy z wideo i dla wymagających
Mini-LED - bardzo wysoka jasność i świetny kontrast zbliżony do OLED, ale bez ryzyka wypalania - zaawansowane laptopy multimedialne i gamingowe wyższej klasy, droga

W kwesti wielkości ekranu (12-14', 15-16', 17-18 cali) i jego maksymalnej rozdzielczości HD (1080p), QHD (1440p) a UHD (2160p) wybór sprowadza się w zasadzie do tego jak lapka będziesz używał (często podłaczony do TV, czy nie) i czy zależy ci na mobilności oraz ila masz siana w kieszeni by zapłacić za mocne bebechy, które usprawiedliwią wybór wyższych rozdzielczości oraz dodatkowych bajerów (np. HDR albo ciekłe chłodzienie z komorą parową).

2. GPU. Jeżeli to lapek do gier (a drugorzędnie do multimediów czy pracy) to w pierwszej kolejności decyzja jaka dedykowana karta graficzna. Tu wybór dość prosty bierzesz RTX od Nvidii a zasobność portfela powie ci jaki model.
Na RTX 5050 pograsz w rozdzielczości HD, w miarę komfortowo (60kl.) w starsze tytuły oraz dużą liczbę nowych ale o lżejszych wymaganiach i na ustawieniach średnich-wysokich. DLSS oraz FrameGen da ci dopalacz kiedy zabraknie fps ale utrata jakości obrazu na tak małej rozdzielczości jest zauważalana. Zapominij o Raytracing w tytułach AAA chyba, że chcesz grać w 20-30fps
RTX 5060 pozwoli ci komfortowo pograć w HD w większość tytułów (a w niektórych nawet w QHD) włączyć Raytracing i z pomocą DLSS osiągnąć przyzwoity klatkarz. Odpowiada jakością PS 5 + ma nieco większą ilość graficznych fajerweków.
RTX 5070 - można spokojnie grać w HD w max detali, odpalić Raytracing i z wspomaganiem DLSS osiągać bardzo dobre fps w więkjszości gier albo grać w QHD - choć tu ograniczeniem 8GB VRAM i część wymagających tytułów nie pójdzie w najwyższych detalach więc trzeb przykręcić do średnio-wysokich. Nieco lepszy obraz niż PS 5 Pro + dodatkowe graficze fajerwerki.
RTX 5070Ti - jak wyżej ale ze względu na 12GB VRAM znika problem z obniżeniem detali przy graniu w rozdzielczości QHD bądź wyższej.
RTX 5080 i 5090 to przepalanie kasy, ale jak kogoś stać to czemu nie. W lapkach te najmocniejsze karty to są najwyżej odpowiedniki desktopowych RTX 5070Ti e względu na ograniczenia mocy.

3. CPU. Podstawowe pytanie czy lapka będziesz wymieniał za 2 lata? Jeżeli tak to nie warto inwestować w najmocniejszy procek, średnio-wyższa pólka wytarczy (choć weź pod uwagę, że wymagające tytuły np. GTA VI albo w przyszłosći Wiedźmin IV mogą dławić przyzwoitą kartę graficzną, która ma za słaby CPU). Jeżeli lapek ma posłużyć dłużej to zainwestuj w dobry CPU.

Jeżeli chcesz grać głównie na baterii to zapomnioj o laptopie i kup stemdecka albo switcha 2. Naleśniki żrą prąd ekspresem ze względu na pobór mocy o połowe tylko niższy niż PC-towe blaszaki i mają jasno świecące wyświetlacze, które dodatkowo ciągną prąd z baterii.

Moja rekomendacja (lapki nowe):

za 5-6 tys zł:
MSI Katana z Intel i7-14650HX i RTX 5070 8GB VRAM, matryca IPS 15,6" QHD 165Hz 100% DCI-P3, 16GB RAM, 1TB SSD (bez windows)

w modelach Katany schodząc w dół do RTX 5060, matryca 144 Hz o słabym pokryciu kolorów, słabszy CPU w rodzaju Intel i5 można kupić lapek za ok. 4 tys. ... ale moim zdaniem nie warto. Osiągi i wrażenia wyraźnie gorsze. Jeśli musisz iść na kompromis to RTX 5060 jest jeszcze do przyjęcia ale zwłaszcza nie kupuj szrotowego ekranu ze slabym ~60% pokryciem kolorów sRGB bądź słabego procka.

idąc do góry za 8-9 tys zł:
MSI Vector z Ultra 7 255HX i RTX5070Ti 12GB VRAM, matryca IPS 16" QHD+ 240 Hz 100% DCI-P3, 16GB RAM, 1 TB SSD (bez windows)

Jeżeli idzie o popularne marki to z doświadczenia: MSI -> Lenovo -> Acer -> ASUS -> HP

Jeżeli kupujesz używany sprzęt to zdecydowanie odradzam ASUSy poza klasą premium i top. Średnia i niska półka mają bardzo slabe wykonanie (pękające plastiki). Lenovo są niezłe (choć ekrany czasem mają słabsze) i oferują dobry stosunek jakości do ceny za to MSI są nieco droższe ale jakość wykonania jest tam wyższa i dodataki lepsze (często dobra klawiatura steelseries, kamerka z HDR, WiFi 7, dobre głośniki, dobre chłodzenie).

Z drugiej ręki polecałbym coś w rodzaju:
MSI Alpha 17 C7VG z bardzo mocnym prockiem AMD Ryzen 9 7945HX i RTX 4070 8GB VRAM, matrycą IPS 17,3 cali 240 Hz 100% DCI-P3, 16 GB RAM, 1 TB SSD . Laptop to kolubryna ale zmieści się w dużym plecaku a ma wciąż niezłe parametry i koszt spadnie do około 5 tys zł.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 335

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » dzisiaj, 20:11

basson pisze:
wczoraj, 14:06
Lenovo Legion 5.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”