Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2989

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8780
Kontakt:

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 wrz 2026, 12:43

Najpierw próbujesz ironizować i mi coś zarzucasz....
Mr.Chris pisze:
10 wrz 2026, 12:29
Jako niezmiernie oczytany człowiek oraz polonista powinieneś znać taką rolę jak narrator. Chociaż nie, w słownikach ona nie występuje
żeby linijkę później się ze mną zgodzić :rotfl:
Mr.Chris pisze:
Inną kwestią jest to, że Kopernik tak średnio mi do Trójmiasta pasuje.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2123
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 wrz 2026, 12:48

cloner pisze:
10 wrz 2026, 12:43
Najpierw próbujesz ironizować i mi coś zarzucasz....
Mr.Chris pisze:
Jako niezmiernie oczytany człowiek oraz polonista powinieneś znać taką rolę jak narrator. Chociaż nie, w słownikach ona nie występuje
żeby linijkę później się ze mną zgodzić :rotfl:
Mr.Chris pisze:
Inną kwestią jest to, że Kopernik tak średnio mi do Trójmiasta pasuje.
Right, emotka mnie rozkojarzyła i nie połączyłem, że to o polskim morzu to wyjaśnienie, a nie kontynuacja :P

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 10 wrz 2026, 12:50

Dla mnie to jest nadal mental "brzydkiej panny na wydaniu", tylko 20 lat później. Nie uważam, żeby na czymś takim dało się zbudować atrakcyjny wizerunek.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 10 wrz 2026, 12:58

Mr.Chris pisze:
Ale w jakim utworze narrator jest 5 razy ważniejszy od treści/idei dzieła?
Przecież ten film ma 30 sekund, ma promować nasz kraj, zachęcać do przyjechania tutaj i co mamy?
- początek to 10 sekund pokazywania narratora na bliskim zblizeniu na plazy, gdzie tło albo jest ciemne albo rozmazane - żeby przypadkiem nie dało sie zauważyc, ze jest ładnie
- koniec to 10 sekund oglądania jak Kopernik, Zuckerberg oraz Lewandowski jedzą sobie gorfy
A gdzieś tam w środku jakaś sklejka 8 kadrów pokazujących jakieś faktycznie miejsca warte zobaczenia, skompresowane w 3 sekundy szybkiego montażu, bo przecież wlasnie trzeba mieć czas na pokazywanie narratora na plazy albo piłkarza jedzącego gofra.

Nie mam nic do budżetu (jego wysokości), ale poznaliśmy drugi filmik i dalej to samo. Mamy piękny kraj: morze, piękne góry, jeziora, architekturę miejska, krajobrazy, zamki, kulturę, kuchnię - a promujemy sie poprzez pokazywanie sławnych ludzi.
Co bardziej przekona kogoś do odwiedzenia naszego kraju? Pokazanie tego jak piękny jest nasz kraj czy może pokazanie Lewandowskiego z gofrem?
I w ogóle to cudowne przejście. Najpierw: Bałtyk oferuje Ci coś więcej niż fale! -> ładny efekt w montażu i okazuje się, że Bałtyk, oprócz fal, oferuje Ci także gofry! :brawo:
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2026, 13:11 przez venomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 501

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 10 wrz 2026, 13:03

Niklas Koppernigk nie był Polakiem :D

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 10 wrz 2026, 13:21

Mr.Chris pisze:
Cała kampania, to 7mln zł, które będzie podzielona na 3 części. IMO niezbyt wygórowany koszt, patrząc na to, że jest kilka gwiazd. Można było zrobić dziadostwo za pół miliona, ale to jednak filmiki mające reprezentować kraj.
No jeśli dla Ciebie 7mln na kilka filmików to jest niezbyt wygórowany koszt, a pewnie 90% tej kwoty to gaża dla Bobka i typka co wygląda jak Cukenberg, to nie mamy o czym rozmawiać. Zamiast pokazać krajobraz kraju, pokazali mordy.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 wrz 2026, 13:27

venomik pisze:
10 wrz 2026, 12:58
Ale w jakim utworze narrator jest 5 razy ważniejszy od treści/idei dzieła?
W żadnym. Tu IMO też nie jest. Powiedziałbym, że focus na nim jest tylko (i aż) od 3 do 12 sekundy.
venomik pisze:
10 wrz 2026, 12:58
- koniec to 10 sekund oglądania jak Kopernik, Zuckerberg oraz Lewandowski jedzą sobie gorfy
A gdzieś tam w środku jakaś sklejka 8 kadrów pokazujących jakieś faktycznie miejsca warte zobaczenia,
Z tym się jak najbardziej zgadzam, że powinno być inaczej rozwiązane.

Generalnie mam wrażenie, że te filmiki mają właśnie taki koncept, żeby pokazać przede wszystkim ludzi. Polska oczywiście jest piękna, ale prawda jest taka, że jest piękna jak wiele innych miejsc. Morze? No nie pokażemy jego piękna jako wyjątkowego, bo wyjątkowe ono w żaden sposób nie jest. Chyba, że wyjątkowo drogie. Starówka w Gdańsku? Na skalę Polski jedna z najpiękniejszych, ale na skalę światową? No ja bym na pewno nie leciał z innego kraju specjalnie, żeby ją obejrzeć. Europa jest przepełniona takimi miejscami.

Wielu ludzi przyciąganych jest przez autorytety i wygląda na to, że konceptem tej produkcji było właśnie ukazanie piękna Polski na tle osobistości, które są z tym krajem powiązane.
johny batonik pisze:
10 wrz 2026, 13:21
Zamiast pokazać krajobraz kraju, pokazali mordy.
To będzie w trzeciej części. Zobaczymy, co wymyślą.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 10 wrz 2026, 13:48

Jakimś urzędasem musisz być aby bronić tego

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 wrz 2026, 14:01

johny batonik pisze:
10 wrz 2026, 13:48
Jakimś urzędasem musisz być aby bronić tego
Ano projekt 10/10, a filmik o Trójmieście to topka światowa, w której nie ma do czego się przyjebać!
Spoiler:

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 10 wrz 2026, 14:05

Niby coś tam widzisz do poprawy, ale próbujesz jednocześnie łagodzić nastroje i przemycać pozytywne aspekty tego bardzo złego filmiku. Tutaj wszystko jest złe.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 wrz 2026, 14:10

johny batonik pisze:
10 wrz 2026, 14:05
Niby coś tam widzisz do poprawy, ale próbujesz jednocześnie łagodzić nastroje i przemycać pozytywne aspekty tego bardzo złego filmiku. Tutaj wszystko jest złe.
Piszę przede wszystkim o koncepcie. To, że koncept wydaje mi się dobry, nie znaczy, że jestem fanem tego jak jest to zrobione - chociaż też nie uważam tego za gniot.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 10 wrz 2026, 14:14

Mr.Chris pisze:
10 wrz 2026, 13:27
olska oczywiście jest piękna, ale prawda jest taka, że jest piękna jak wiele innych miejsc. Morze? No nie pokażemy jego piękna jako wyjątkowego, bo wyjątkowe ono w żaden sposób nie jest. Chyba, że wyjątkowo drogie. Starówka w Gdańsku? Na skalę Polski jedna z najpiękniejszych, ale na skalę światową? No ja bym na pewno nie leciał z innego kraju specjalnie, żeby ją obejrzeć. Europa jest przepełniona takimi miejscami.
Gdyby uznać to za argument to pewnie z miejsca należałoby wyciąć ogromną część ruchu turystycznego, bo ludzie podróżują nie tylko w miejsca wyjątkowe, unikalne w skali kontynentu/świata. Powodów podróży może być wiele. Włączając w to fakt, że ludzie chcą obejrzeć coś, co im się podobało, w innym wydaniu. Przecież w obecnych czasach osoby lubiące podróżować odwiedzają połowę krajów europejskich, więc argument 'nie mamy nic unikalnego' w ogóle nie ma sensu. Jak ktoś zobaczył już Pragę i Budapeszt to może spokojnie odwiedzić Kraków czy Gdańsk.
Nie mówiac o tym, że też regularnie kluczowymi elementami wybrania miejsca wypoczynku jest kwestia kosztów czy wygodnych lotów.

Na pewno pokazanie piękna naszego kraju dałoby więcej korzysci niż oglądanie piłkarza jedzącego gofra.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2446
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 wrz 2026, 14:21

Czasami trafiam w social media na jakieś wpisy z profili podróżniczych, w tym związane z Polską. Ludzie tam piszą o nas bardzo pozytywnie. Jakaś Kanadyjka była zachwycona. Mamy morze, góry, jeziora, lasy (bardzo zróżnicowany krajobraz w kraju tej wielkości), ładne i czyste miasta, z ich perspektywy umiarkowane ceny, dobre jedzenie i bezpieczeństwo nieporównywalne do tego w Ameryce czy innym Paryżu. Jest co pokazywać i co podkreślać.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 10 wrz 2026, 14:29

venomik pisze:
10 wrz 2026, 14:14
Mr.Chris pisze:
10 wrz 2026, 13:27
olska oczywiście jest piękna, ale prawda jest taka, że jest piękna jak wiele innych miejsc. Morze? No nie pokażemy jego piękna jako wyjątkowego, bo wyjątkowe ono w żaden sposób nie jest. Chyba, że wyjątkowo drogie. Starówka w Gdańsku? Na skalę Polski jedna z najpiękniejszych, ale na skalę światową? No ja bym na pewno nie leciał z innego kraju specjalnie, żeby ją obejrzeć. Europa jest przepełniona takimi miejscami.
Gdyby uznać to za argument to pewnie z miejsca należałoby wyciąć ogromną część ruchu turystycznego, bo ludzie podróżują nie tylko w miejsca wyjątkowe, unikalne w skali kontynentu/świata. Powodów podróży może być wiele. Włączając w to fakt, że ludzie chcą obejrzeć coś, co im się podobało, w innym wydaniu. Przecież w obecnych czasach osoby lubiące podróżować odwiedzają połowę krajów europejskich, więc argument 'nie mamy nic unikalnego' w ogóle nie ma sensu. Jak ktoś zobaczył już Pragę i Budapeszt to może spokojnie odwiedzić Kraków czy Gdańsk.
Nie mówiac o tym, że też regularnie kluczowymi elementami wybrania miejsca wypoczynku jest kwestia kosztów czy wygodnych lotów.
Lepiej zapamiętasz reklamę z krajobrazami, jakimiś randomowymi miejscami lub morzem, czy jak obok tego będzie jakaś znana Ci postać? Dla mnie idealny przykład to reklama Nespresso z Clooneyem. Nie pijam kawy, każdą reklamę o kawie zapominam po 10 sekundach, ale ta mi na długo zapadnie w pamięć ze względu właśnie na bardzo dobrego aktora w oryginalnej scenerii. Polskie morze i gdańska starówka to jest coś co się nie wyróżnia i trzeba jakoś przyciągnąć widza oraz żeby to zapamiętał. Niemal nikt nagle podczas oglądania nie rzuci wszystkiego i nie zabookuje lotu do Gdańska. Ta reklama ma się przypomnieć w momencie analizy planów wakacyjnych.
venomik pisze:
10 wrz 2026, 14:14
Na pewno pokazanie piękna naszego kraju dałoby więcej korzysci niż oglądanie piłkarza jedzącego gofra.
Z tym akurat nie polemizuję, to wyszło naprawdę [ch**] :D

Zacząłem edit do poprzedniego posta, ale co chwila coś mnie odrywa i idzie jak krew z nosa, więc rozwinę tutaj.

Przykłady co mi się podoba jako koncept, ale dlaczego tylko jako koncept:

- Podoba mi się mówienie o ludziach związanych z Polską, ale niekoniecznie podoba mi się użycie tutaj Kopernika i niekoniecznie podoba mi się fragment między 3 a 10 sekundą, gdzie jest pełen focus na nim. Osobiście przedstawiłbym go bardziej jak w 11-12s, gdzie jest on częścią scenerii.

- Podoba mi się też użycie Wałęsy i chociaż nie jestem jego fanem jako człowieka, to jednak jest on jedną z ikon Trójmiasta. Tylko, że jedyne co on robi to sobie macha z aktorem żydowskim i jest tylko przelotnie powiedziane o wolności. Ja wiem, że na to jest tylko 30s, ale można było to mocniej zaakcentować.

- Lewandowski bezsprzecznie ikona Polski i obecnie najprawdopodobniej najbardziej rozpoznawalny na świecie Polak, ale to jedzenie gofra zdecydowanie mu nie pasuje i dodatkowo wszystko w jednym przereklamowanym miejscu. Połączyłbym to jakoś z tym pokazem slajdów z 13-15s. Wtedy mamy 3s + 8s zabrane ze sceny z goframi między 20 i 27 na pokazanie większej ilości miejsc lub w sposób, który nie wyśle do szpitala osoby chorej na epilepsję. Do tego 3s na końcu na "Poland, more than you expected" na jakimś jednolitym tle, żeby nie było odwracania uwagi od myśli przewodniej.

Awatar użytkownika
karollo89
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 72

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 10 wrz 2026, 17:48

Pomysł i humor - tym kierowałbym się, próbując nakręcić dobry klip promujący kraj. Chcąc wyciągnąć łapy po publiczną kasę, wziąłbym znane mordy, które wypowiedzą łącznie pięć słów, dodał pokaz slajdów i pora na csa. Piłkarz zachęca mnie do przyjścia na stadion, jeśli prezentuje odpowiedni poziom, a aktor do pójścia do kina. Jeśli mam obsesję na punkcie znanych osób, pojadę do Los Angeles lub Nowego Jorku, nie do Warszawy czy Trójmiasta. Szwajcarzy zrobili to fajnie, wzięli legendę kina i tenisa, jest dialog, są ładne przebitki. Do tego zapamiętujemy słowa De Niro, że Szwajcaria jest zbyt perfekcyjna, a nie czymś więcej niż oczekiwałem. Z kolei Szwedzi zagrali pomysłem i też uważam to za zdecydowanie lepszy wybór. Zresztą lekko głupkowaty film Islandii również podoba mi się bardziej od naszego, a pewnie przykładów znalazłoby się więcej. Oczywiście nie miałem żadnych oczekiwań względem klipu promującego Polskę, ba, patrząc na skalę rozkradania publicznej kasy, jestem zaskoczony, że w ogóle coś powstało.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”