Seriale - Strona 673

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2006

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 16 wrz 2026, 22:30

Zygmunt-1 pisze:
14 wrz 2026, 22:09
Odwróceni. Oglądałem lata temu, nie pamiętam czy wszystkie odcinki, pamiętam jak przez mgłę. Dziś pół sezonu pochłonąłem. Ależ to znakomite!
Też ostatnio obejrzałem i też napisałem podobną opinie. Po tym, na fali, odpaliłem kontynuację czyli Odwróceni. Ojcowie i córki I no kurde...no nie. Ciężko mi przez to przebrnąć, dużo gorsze, pod każdym względem.

Na Netflixie kolejny sezon serialu o pojebach. Tym razem historia Lizzie Borden,

oskarżona o zamordowanie siekierą swojego ojca i macochy 4 sierpnia 1892 w Fall River, w stanie Massachusetts, w USA.

Nie sądzę, żeby było to tak mocne jak poprzednie sezony (Dahmer, Ed Gein, bracia Menendez) Ale i tak zerknę, nawet ze względu na lata w których dzieje się akcja, jestem ciekaw odwzorowania.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1374

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 18 wrz 2026, 21:17

Premiera w grudniu, ale już teraz można rzucić okiem na serial dokumentalny z planu 11.sezonu Rancza.

https://vod.tvp.pl/seriale,18/powrot-na ... ki,3354349

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6343
Kibicuję: 4rsenal

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 21:41

MazurXIII pisze:
16 wrz 2026, 22:08
Lalka Netflixa jest...netflixowa. Zrobili z Łęckiej feministkę (pardon - emancypantkę).
W moich czasach maturalnych (czyli 20 lat temu) jeśli na maturze była Lalka, to abecadłem było wspomnienie o 3 kwestiach: 1) nierówności społeczne 2) antysemityzm 3) emancypacja kobiet. Jeśli którą z tych pominąłeś to nie miałeś szans na maxa punktów w wypracowania pisemnego. Wieć to nie Netflix wymyślił tą kwestię, tylko Bolesław Prus ;) A że Netflix podciągnął pod tą kwestię Łęcką? Pewnie dlatego że wywalił z scenariusza Stawską, więc przekaz o emancypacji trzeba było przenieść na inną postać kobiecą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”