Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 16:36
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 wrz 2026, 16:37
sickstick pisze: ↑22 wrz 2026, 16:36Nieno stary nie ma co tworzyć jakieś mitycznej granicy na "przyjechali przed wojną/przyjechali po wojnie". Jeśli osiadasz w jakimś kraju (niezależnie kiedy i z jakiego powodu) w parę miesięcy MUSISZ opanować język na poziomie minimum komunikacyjnym, bo inaczej stajesz się wykluczony społecznie.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 22 wrz 2026, 16:38
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2026, 16:39
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 wrz 2026, 16:39
Zygmunt-1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 16:44
No ale jakie z tego tytułu wyciągasz wnioski? Jakieś 50% moich znajomych z Górnego Śląska w domu nie mówi po polsku, tylko godo po Śląsku. (zresztą nie tylko w domu, ale w sklepach czy urzędach też). Po polsku mówią tylko wtedy, kiedy trafią na rozmówce który nie zna śląskiego (i gadają z nim z charakterystyczną drwiną i wyższością - o stosunku Ślązaków do Polaków pisałem tutaj nie raz). Może jakieś wnioski z tego że połowa mieszkańców najgęściej zaludnionego województwa w Polsce, używa języka polskiego jako drugi język?
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 22 wrz 2026, 18:07
Rezus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2026, 18:47
Nie rozumiem jak sytuacja Ślązaków miałaby być analogiczna do sytuacji Ukraińców.sickstick pisze: ↑22 wrz 2026, 16:44No ale jakie z tego tytułu wyciągasz wnioski? Jakieś 50% moich znajomych z Górnego Śląska w domu nie mówi po polsku, tylko godo po Śląsku. (zresztą nie tylko w domu, ale w sklepach czy urzędach też). Po polsku mówią tylko wtedy, kiedy trafią na rozmówce który nie zna śląskiego (i gadają z nim z charakterystyczną drwiną i wyższością - o stosunku Ślązaków do Polaków pisałem tutaj nie raz). Może jakieś wnioski z tego że połowa mieszkańców najgęściej zaludnionego województwa w Polsce, używa języka polskiego jako drugi język?
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 22 wrz 2026, 18:53
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 19:01
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2026, 19:27
To może najpierw zdefiniuj co dla Ciebie oznacz posługiwanie się językiem polskim.sickstick pisze: ↑22 wrz 2026, 19:01Czyli tradycyjnie olano odpowiedź na moje pytanie, ale oczekuje się ode mnie że odpowiedzi na zadane później pytanie rozmówcy. Forumek![]()
Ja po prostu wskazałem że w Polsce też w wielu miejscach używa się w domach języka innego niż Polski. A jak się to ma do Ukraińców? Nie wiem, bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie dotyczące tego jakie wioski wysnuwasz z tego że Ukraińcy między sobą klepią po rusku.
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 19:33
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2026, 19:56
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 20:31
W którym miejscu tak stwierdziłem?
sickstick
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin