Znalezione na YT - Strona 9

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6358
Kibicuję: 4rsenal

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 16:36

Nieno stary nie ma co tworzyć jakieś mitycznej granicy na "przyjechali przed wojną/przyjechali po wojnie". Jeśli osiadasz w jakimś kraju (niezależnie kiedy i z jakiego powodu) w parę miesięcy MUSISZ opanować język na poziomie minimum komunikacyjnym, bo inaczej stajesz się wykluczony społecznie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2142
Kibicuję: Manchester United

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 wrz 2026, 16:37

sickstick pisze: ↑
22 wrz 2026, 16:36
Nieno stary nie ma co tworzyć jakieś mitycznej granicy na "przyjechali przed wojną/przyjechali po wojnie". Jeśli osiadasz w jakimś kraju (niezależnie kiedy i z jakiego powodu) w parę miesięcy MUSISZ opanować język na poziomie minimum komunikacyjnym, bo inaczej stajesz się wykluczony społecznie.
:rotfl4:

To żeś mnie rozbawił. Jak ktoś nie chce to i w 10 lat się nie nauczy. I nie, w obecnych czasach nie jest to potrzebne do przeżycia. Zwłaszcza jak przyjeżdża tak duża grupa ludności.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4450
Kibicuję: AC Milan

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 22 wrz 2026, 16:38

Powiedz to setkom tysięcy muzułmanów w zachodniej europie którzy nie mówią po francusku czy niemiecku tylko dalej komunikują się swoimi językami ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6763

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2026, 16:39

Ale po polsku mówią kiedy? W sklepie? W urzędzie?

Między sobą klepią po rosyjsku. W domu tak samo.

Polski znają średnio, a nawet zaryzykuję że słabo i tylko podobieństwo tych dwóch języków ich ratuje.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1544
Kibicuję: od czasu do czasu

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 wrz 2026, 16:39

Ukraińców jest tylu, że absolutnie nie są wykluczeni jeśli nie znają języka polskiego. Zresztą, naprawdę wierzymy w to, że ludzie po paru miesiącach posługują się językiem polskim? W idealnym świecie może i tak powinno być, ale zdecydowanie nie jest.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 16:44

Boromir pisze: ↑
22 wrz 2026, 16:39
Ale po polsku mówią kiedy? W sklepie? W urzędzie?

Między sobą klepią po rosyjsku. W domu tak samo.
No ale jakie z tego tytułu wyciągasz wnioski? Jakieś 50% moich znajomych z Górnego Śląska w domu nie mówi po polsku, tylko godo po Śląsku. (zresztą nie tylko w domu, ale w sklepach czy urzędach też). Po polsku mówią tylko wtedy, kiedy trafią na rozmówce który nie zna śląskiego (i gadają z nim z charakterystyczną drwiną i wyższością - o stosunku Ślązaków do Polaków pisałem tutaj nie raz). Może jakieś wnioski z tego że połowa mieszkańców najgęściej zaludnionego województwa w Polsce, używa języka polskiego jako drugi język? :P

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2933

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 22 wrz 2026, 18:07

A cała masa ich chce być też bardzo europejska i kaleczą angielski.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2026, 18:47

22 wrz 2026, 16:44
No ale jakie z tego tytułu wyciągasz wnioski? Jakieś 50% moich znajomych z Górnego Śląska w domu nie mówi po polsku, tylko godo po Śląsku. (zresztą nie tylko w domu, ale w sklepach czy urzędach też). Po polsku mówią tylko wtedy, kiedy trafią na rozmówce który nie zna śląskiego (i gadają z nim z charakterystyczną drwiną i wyższością - o stosunku Ślązaków do Polaków pisałem tutaj nie raz). Może jakieś wnioski z tego że połowa mieszkańców najgęściej zaludnionego województwa w Polsce, używa języka polskiego jako drugi język?
Nie rozumiem jak sytuacja Ślązaków miałaby być analogiczna do sytuacji Ukraińców.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4450
Kibicuję: AC Milan

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 22 wrz 2026, 18:53

No wlasnie ja tez czekam na wyjaśnienie ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 19:01

Czyli tradycyjnie olano odpowiedź na moje pytanie, ale oczekuje się ode mnie że odpowiedzi na zadane później pytanie rozmówcy. Forumek :love:

Ja po prostu wskazałem że w Polsce też w wielu miejscach używa się w domach języka innego niż Polski. A jak się to ma do Ukraińców? Nie wiem, bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie dotyczące tego jakie wioski wysnuwasz z tego że Ukraińcy między sobą klepią po rusku.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2475

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 22 wrz 2026, 19:10

22 wrz 2026, 19:01
Czyli tradycyjnie olano odpowiedź na moje pytanie, ale oczekuje się ode mnie że odpowiedzi na zadane później pytanie rozmówcy. Forumek
A czego oczekujesz :D

Nie lubię śląskiej gwary, to jest takie kaleczenie jezyka aż uszy bolą.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2026, 19:27

22 wrz 2026, 19:01
Czyli tradycyjnie olano odpowiedź na moje pytanie, ale oczekuje się ode mnie że odpowiedzi na zadane później pytanie rozmówcy. Forumek :love:

Ja po prostu wskazałem że w Polsce też w wielu miejscach używa się w domach języka innego niż Polski. A jak się to ma do Ukraińców? Nie wiem, bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie dotyczące tego jakie wioski wysnuwasz z tego że Ukraińcy między sobą klepią po rusku.
To może najpierw zdefiniuj co dla Ciebie oznacz posługiwanie się językiem polskim.

Bo to, że Ukrainiec pójdzie do sklepu i powie "dzień dobry, ja bym chciał kupić cygarety" to nic nie znaczy.

Chyba, że Ty chcesz cyferek ilu z nich po kryjomu po rusku gada no ale to powodzenia w przeprowadzeniu takiego badania.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 19:33

Przeciwnie, kiedy Ukrainiec, Marokoańczyk, Polak czy Kabuwerdeńczyk powie "dzień dobry, ja bym chciał kupić cygarety", to właśnie w ten sposób posłużył się językiem polskim.

A czy to w jakim języku porozumiewasz się w domu o czymś świadczy? (tutaj jest miejsce żebyś wskazał co o tym sądzisz). Kiedyś na EURO 2012 zagrał Sabastian Boenish, który po polsku mówił płynniej niż większość kadrowiczów, bo - jak sam przyznał - u niego w domu mówi się po polsku. Mimo to dla 90% z was był Niemcem, bo kiedyś zagrał dla tamtejszej młodzieżówki.

Ciężko mi jest ogólnie prowadzić z tobą tą dyskuję, bo nawet nie wiem jaka jest twoja teza. Unikasz podania jej, więc nie wiem w jakim kierunku zmierzają te twoje docinki.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2026, 19:56

Kurde, naprawdę próbuję załapać czego Ty bronisz ale nie rozumiem.

Ja twierdzę, że oni między sobą rozmawiają po rosyjsku/surżykiem a Ty twierdzisz, że po polsku? To absurd.

Dociekam, nie docinam.

Oglądałeś w ogóle ten materiał? Tam jest wprost powiedziane że spora część Ukraińców nie posługuje się ukraińskim.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Znalezione na YT

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 20:31

Boromir pisze: ↑
22 wrz 2026, 19:56
Ja twierdzę, że oni między sobą rozmawiają po rosyjsku/surżykiem a Ty twierdzisz, że po polsku? To absurd.
W którym miejscu tak stwierdziłem? :shock:
Widzę Boro że tym sam nawet nie bardzo wiesz czego się czepiasz, walisz dla samego walenia. Skoro jeden o kozie o drugi o wozie to zakończ swoje dociekania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”