Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 1529

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6757

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 wrz 2026, 10:50

Arteci prawie jak Artrydzi, ale tacy źli, antagoniści tej serii.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6352
Kibicuję: 4rsenal

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 wrz 2026, 10:52

Boromir pisze: ↑
04 wrz 2026, 10:50
No a ci łysole to ławce City to Harkonneni? :P

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2137
Kibicuję: Manchester United

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 wrz 2026, 10:52

Boromir pisze: ↑
04 wrz 2026, 10:50
Artrydzi potrafią być i antagonistami i protagonistami w jednym. To by pasowało do Artretów.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6757

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 wrz 2026, 11:30

Artreci.

To pasuje, to się przyjmie.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2334
Kontakt:

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 13 wrz 2026, 3:56

Kolejny mecz, dużo nerwówki, ale fantastyczny wynik. Fantastyczny Raya, świetny środek pola i obrona. Konsa tylko denerwuje tym ciągłym trzymaniem i łapaniem, w końcu zarobił karniaka za to, na szczęście David wybronił. Dalej trochę martwi ofensywa, Arteta postawił na jedną kartę - duet Ode i Saka. Ode póki co dowozi, Saka tak średniawo. Bruno trochę pomaga w ataku, no ale dalej nie rozwiązaliśmy problemu, który nas jak najbardziej męczy, czyli ofensywa. Zobaczymy, co z tego będzie, ale póki co po 4 meczach ligowych i 1 w LM mamy jedną straconą bramkę. Świetne to jest.

Czas na Carabao Cup, liczę na 11 zmian i odprężenie. :)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1544
Kibicuję: od czasu do czasu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 wrz 2026, 16:49

Tak nawiązując do tej informacji o Gyokeresie i możliwym opuszczeniu Arsenalu już w zimowym okienku. Z czego wynika ta sytuacja? Nie odnalazł się w taktyce Artety czy jednak gra w Portugalii to trochę inna gra niż Premier League i Szwed aż takim potworem nie jest?

Tutaj wracam do wymiany zdań sprzed ponad roku. Mega podjarka Gyokeresem może nie zestarzała się najlepiej. Ja podchodziłem do niego z dystansem, ale padły też mocne słowa. Trzeba rozstrzygnąć czy Arteta flop, a żeby było trudniej pamiętajmy, że zdobył długo wyczekiwanego misia dla Arsenalu :)
Tennessee pisze: ↑
28 lip 2025, 15:09
Doskonale o tym wiesz, że bardzo rzadko król strzelców w Portugalii dobija do 30 goli.

Było tylko dwóch których wymieniłeś w ostatnich 20 latach. Najczęściej jest to około 25 goli. Szwed robi 29 i 39 + puchar i europejskie rozgrywki. Ogólnie 102 występy i 97 goli. Absolutny top.

Jak Arteta tego nie wykorzysta, to on będzie flop trenerski.
Zygmunt-1 pisze: ↑
28 lip 2025, 15:17
Myślę, że jak strzeli +20 bramek w sezonie to będzie już bardzo dobry wynik. I nie piszę tego, żeby jakoś umniejszać Szwedowi. Zwyczajnie każdy nowy napastnik w mocnej lidze i taka liczba bramek to bardzo dobry rezultat.

Ja do Szweda podchodzę z dystansem. OK, w ostatnich latach jego liczby muszą robić wrażenie, to nie podlega dyskusji. W minionym sezonie średnia 1,18 bramki na mecz. Podobne osiągnięcia? Jonas (Benfica, 1,17), Bas Dost (Sporting, 1,10), wcześniej znów Jonas z 0,94 i kiedyś kiedyś Jardel z 1,40, 1,16 i 1,13. I o to właśnie się rozchodzi, strzelanie jak z automatu w Portugalii jeszcze niczego nie oznacza. Ja wiem, że on też notuje fajne cyferki w Lidze Mistrzów, ale mimo to nie podpalam się, że to będzie turbostrzelec w kolejnym sezonie - raczej na spokojnie.

Dla porównania w ostatnich dwóch sezonach fajnie strzela taki Guirassy. Oczywiście mniej niż Gyokeres, ale za to w mocniejsze Bundeslidze. Statystyki którego z nich powinny robić większe wrażenie?

ps. Bas Dost to swoją drogą strzelił 32 w Holandii i 34 w Portugalii w pojedynczych sezonach :)
Tennessee pisze: ↑
28 lip 2025, 15:25
28 lip 2025, 15:17
Dla porównania w ostatnich dwóch sezonach fajnie strzela taki Guirassy. Oczywiście mniej niż Gyokeres, ale za to w mocniejsze Bundeslidze. Statystyki którego z nich powinny robić większe wrażenie?

ps. Bas Dost to swoją drogą strzelił 32 w Holandii i 34 w Portugalii w pojedynczych sezonach :)
To właśnie jest błędne postrzeganie, porównywanie piłkarzy, jakiś Bas Dost itp.

To jak gra Gyökeres w połączeniu z ilością bramek które zdobywa to jest klucz, a nie same suche liczby trafienia do bramki.

Jakby Gyökeres jechał na plecach kolegów zdobywając bramki z pięciu metrów, to by była różnica.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 17:02

Wygrzeb moje posty, od samego początku uważałem go za zdecydowanie najgorszą opcję na rynku, zupełnie do nas nie pasującą, wolałem Seske (który by u Artety chodził o wiele lepiej, niestety zamiast dobrego projektu sportowego wolał większą $$$, którą ostatecznie dostał w United). :P
22 wrz 2026, 16:49
Z czego wynika ta sytuacja? Nie odnalazł się w taktyce Artety czy jednak gra w Portugalii to trochę inna gra niż Premier League i Szwed aż takim potworem nie jest?
Przez 3/4 zeszłego sezonu kontuzjowany był Havertz (a Jesus bywa kontuzjowany non stop), więc Gyok był naszym jedynym napastnikiem i Arteta, próbując go zaaklimatyzować i zmaksymalizować, dostosowywał pod niego taktykę - przez co Szwed trochę nastrzelał, ale gra Arsenalu stała się totalnie gówniana (dosłownie graliśmy w dziesiątkę). Potem Havertz wrócił i okazało się że wpływ Niemca na grę zespołu jest tak duży, że Arteta już nigdy nie wrócił do grania "pod Szweda", tylko wpuszczając go na boisko kazał mu być vice-Havertzem - czyli szukać pozycji w drugiej linii i na skrzydłach, pomagać w rozegraniu, wymieniać się pozycjami z innymi graczami, odgrywać klepki, grać prostopadłe podania ect. No Gyok w takiej roli okazuje się być tak przesłaby, że z całym szacunkiem Urban by go do kadry nie powołał :P Chłop poza rozpędzeniem się na wysoko ustawioną obronę oraz mocnym strzałem prawą nogą, nie potrafi praktycznie nic. Nie mówię tutaj nawet o jakiś dryblingach, rozegraniach czy technice, tylko chłop przegrywa wszystkie fizyczne pojedynki z obrońcami, przegrywa główki, jest wiecznie spóźniony w polu karnym. No po prostu bardzo słaby piłkarz, Eddie Nkteiah był od niego lepszy.

Myślę że gdyby (odpukać) Havertz miał znowu wypaść na dłużej, to na atak pójdzie Merino, a Gyok nie podniesie dupy z ławy.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2026, 17:06 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 wrz 2026, 17:12

Mr.Chris pisze: ↑
22 wrz 2026, 17:06
sickstick pisze: ↑
22 wrz 2026, 17:02
wolałem Seske (który by u Artety chodził o wiele lepiej, niestety zamiast dobrego projektu sportowego wolał większą $$$, którą ostatecznie dostał w United). :P
Co Wy mu proponowaliście, worek ziemniaków? :P chłopak w United zarabia 160k co by u Was nawet nie było w top10 patrząc na capology.
No właśnie Sesko z agentem przeszarzowali z negocjacjach z Arsenalem (chcieli mega duży kontrakt i jeszcze jakąś chorą kasę za podpis - wykorzystując to że Arteta publicznie mówił że Sesku to jego cel nr 1), więc Berta go olał i bardzo szybko sfinalizował Gyoka (priorytetem Artety było dostać napastnika na okres przygotowawczy, więc negocjacje do końca okienka nie wchodziły w grę). Potem Sesko, kiedy pociąg Arsenal mu odjechał, obniżył swoje wymagania i dogadał się z United, bo zaczęło śmierdzieć tym ze zostanie w Niemczech.

Ostatecznie żałują wszyscy - Arsenal dostał gorszego napastnika, Sesko trafił do gorszego zespołu gdzie w ogóle nie gra, bo nie maja na niego pomysłu, United wydało fortunę na chłopa który nie podnosi dupy z ławki, a Gyok wyleci w Premier League szybciej niż każdy sądził. Gdyby Sesko trafił do Artety a Gyok do Amorima, to wszyscy by na tym lepiej wyszli.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2137
Kibicuję: Manchester United

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 wrz 2026, 17:26

22 wrz 2026, 17:12
Mr.Chris pisze: ↑
22 wrz 2026, 17:06
wolałem Seske (który by u Artety chodził o wiele lepiej, niestety zamiast dobrego projektu sportowego wolał większą $$$, którą ostatecznie dostał w United). :P
Co Wy mu proponowaliście, worek ziemniaków? :P chłopak w United zarabia 160k co by u Was nawet nie było w top10 patrząc na capology.
No właśnie Sesko z agentem przeszarzowali z negocjacjach z Arsenalem (chcieli mega duży kontrakt i jeszcze jakąś chorą kasę za podpis - wykorzystując to że Arteta publicznie mówił że Sesku to jego cel nr 1), więc Berta go olał i bardzo szybko sfinalizował Gyoka (priorytetem Artety było dostać napastnika na okres przygotowawczy, więc negocjacje do końca okienka nie wchodziły w grę). Potem Sesko, kiedy pociąg Arsenal mu odjechał, obniżył swoje wymagania i dogadał się z United, bo zaczęło śmierdzieć tym ze zostanie w Niemczech.

Ostatecznie żałują wszyscy - Arsenal dostał gorszego napastnika, Sesko trafił do gorszego zespołu gdzie w ogóle nie gra, bo nie maja na niego pomysłu, United wydało fortunę na chłopa który nie podnosi dupy z ławki, a Gyok wyleci w Premier League szybciej niż każdy sądził. Gdyby Sesko trafił do Artety a Gyok do Amorima, to wszyscy by na tym lepiej wyszli.
Typ sobie wymyślił mojego posta, żeby mieć co pisać. Tego jeszcze nie grali :P
Spoiler:
Co do tego, że Sesko nie gra regularnie, to przede wszystkim kontuzje.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1544
Kibicuję: od czasu do czasu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 22 wrz 2026, 17:32

Wygrzeb moje posty, od samego początku uważałem go za zdecydowanie najgorszą opcję na rynku, zupełnie do nas nie pasującą,
Wierzę Ci. Natomiast dyskusja z @Tennessee zapadła mi w pamięci, bo on był bardzo pewny w kwestii Jokeresza i mocno propsował Szweda :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 20:26

Premier League Key Match Incidents Panel jednogłośnie oznajmił, że decyzja sędziego o przyznaniu rzutu karnego Sunderlandowi w meczu z Arsenalem była błędna. Stosunkiem głosów 3:2 ustalono również, że zespół VAR nie powinien interweniować, ponieważ nie była to jasna i oczywista sytuacja, z uwagi na zachowanie obu graczy.
W 5 kolejek tego sezonu, przyznano się już do 2 dużych błędów na niekorzyść Arsenalu (wcześniej brak karnego na Bruno w meczu z Aston Villa). W całym sezonie 2025/26 przyznano się do... 0 takich błędów, przy kilku błędach na korzyść.

Pamiętacie moją tezę że rok temu w PGMOL ustalili "pora na mistrza dla Arsenalu, więc na 1 sezon przestajemy ich ruchać" ? Podtrzymuję ją, w tym sezonie wracamy do normy i w końcówce sezonu będą się działy cyrki byle byśmy tego majstra nie obronili ;)

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 299
Kibicuję: Juventus

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » wczoraj, 22:51

Nah. Jeśli Arsenal nie obroni mistrzostwa, to tylko i wyłącznie dlatego, że Arteta to nie TOP. Nikt poza City już się raczej nie liczy (smutny sezon), a City zmieniło jednak całą pomoc 😎

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2472

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » dzisiaj, 7:12

Są błędy w tą i drugą stronę. W ostatnim meczu sędzia pomógł Arsenalowi mimo że przegrał bo Rice powinien obejrzeć czerwo zamiast żółtka

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » dzisiaj, 8:10

League pisze: ↑
dzisiaj, 7:12
Są błędy w tą i drugą stronę. W ostatnim meczu sędzia pomógł Arsenalowi mimo że przegrał bo Rice powinien obejrzeć czerwo zamiast żółtka
Interpretacja. Podobnie mógł wywalić z boiska aż 2 graczy Brighton, którzy mając ŻK na koncie zrobili padlino w polu karnym - sędzia w tym meczu po prostu wysoko postawił poprzeczkę kartek, gdyby była niższa to byłby 2 CZK dla Brighton i 1 dla Arsenalu (z obie czego to dla Brighton w okolicach połowy meczu, a 1 dla Arsenalu w 94 minucie). Zatem komu w tym meczu pomógł sędzia? :>
Ja powyżej nie pisałem o interpretacjach, tylko o oficjalnych błędach do których przyznano się po meczu.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2472

Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » dzisiaj, 8:40

Nikt się nie przyzna że Rice powinien wylecieć. Meczu nie oglądałem tylko rice widziałem ale taki Rice czy Gabriel są oszczędzani regularnie jak Fernandinho za czasów City czy podobni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”