Uznałbym, że my nie o tym samym pisaliśmy ale potem wtrąciłeś że część Ślązaków szprecha w domu po śląsku. Chciałem dociec po co to wtrąciłeś.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » wczoraj, 20:46
Uznałbym, że my nie o tym samym pisaliśmy ale potem wtrąciłeś że część Ślązaków szprecha w domu po śląsku. Chciałem dociec po co to wtrąciłeś.
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 21:00
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 21:04
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 21:06
Skoro tak bardzo dociekacie, że aż nie zauważcie że na wasze pytanie już odpowiedziano, to już ja z tym nic nie zrobię, problem jest po waszej stronie. Nie wiem, może się na jakieś studia zapiszcie czy coś
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 21:10

Zygmunt-1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 21:14
Nie. Gwara to nie jest inny język ale regionalna odmiana języka narodowego. Nie mozna tego porównywać z ukraińskim czyli obcym nam językiem (przede wszystkim w formie pisanej bo to cyrylica)sickstick pisze: ↑wczoraj, 21:06Ale ja wam już udzieliłem odpowiedzi na to pytanie, 3 posty temu xD Zacytuję samego siebie:Skoro tak bardzo dociekacie, że aż nie zauważcie że na wasze pytanie już odpowiedziano, to już ja z tym nic nie zrobię, problem jest po waszej stronie. Nie wiem, może się na jakieś studia zapiszcie czy coś![]()
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » wczoraj, 21:14
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 21:17
Gwara śląska - owszem, masz rację. Ale już język kaszubski to nie gwara, pomijając że w woj. opolskim bardzo wielu starszych ludzi mówi po niemiecku (słynne "wymagany język niemiecki" na ogłoszeniu u pracę w Żabce, latało to swego czasu po necie). Zatem podtrzymuję tezę, w Polsce w wielu domach też nie mówi się po polsku.
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 21:18
Eyesmon
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » wczoraj, 21:28
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 21:33
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 21:37
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » wczoraj, 21:42
Właśnie dlatego na samym początku dyskusji poprosiłem Boro o podanie swojej tezy, żebyśmy wiedzieli o czym właściwie rozmawiamy. A tak, co widać powyżej, 3 typa gada każdy o czym innym, bo Boro zaczął "dociekać" ale nie wyjaśnił czego.
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 21:46
Eyesmon
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio