Gry... - Strona 691

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 20 wrz 2026, 18:25

7lechus pisze: ↑
13 wrz 2026, 22:14
To zależy jaki masz budżet, jakie ma być przeznaczenie lapka, w co zamierzasz na nim grać i jakie masz wymagania odnośnie jakości.
Dzięki za polecajki. :witam: Budżet do 7000zł. Oczywiście bez windowsa.
Priorytetem jest dla mnie matryca, trwały materiał i zawiasy. Ma to być laptop pod gierki, więc ważne by ta temperatura była odpowiednia :wink: Naczytałem się o tych Katanach, że mają bardzo słaby plastik. Po wszystkich analizach najbliżej mi do Lenovo. Nie wiem jak wypadają te Oledowe matryce. Jeśli chodzi o kartę to chyba 5060 wystarczy, bo 5070 większej różnicy nie zrobi. Dopiero 5070ti dałby znaczącego boosta, a to już przewyższa mój budżet. Tyle nie zamierzam wydawać.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2660
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » wczoraj, 18:29

Wiesiek remaster na PC ma spore wymagania dla najwyższych ustawień. Zasadniczo nawet RTX 5090 nie dźwignie 60 klatek w 4k z detalami Uber bez wspomagnia DLSS albo FG. Na szczęście optymalizacja jest dobra więc można suwaki sobie poustawiać do woli by osiągnąć kompromis grafika/płynność.

Obrazek

Przejrzałem porównanwcze filmiki na sieci i chyba najciężej (pod kątem wizualnym) idzie się przestawić na pathtracing'owe oświetlenie.
W cześci scen pathtracing wygląda lepiej niż raytracing - na przykład pod ziemią czy wewnątrz budynków gdzie jest tylko oświetlenie kierunkowe albo w sytuacjach gdzie brakuje mocnego globalnego oświetlenia (zachmurzone niebo). Z drugiej stony w części przypadków odnoszę wrażenie, że pathtracing za mocno "wybiela" naturalną paletę kolorów ze względu na zbyt mocne globalne oświetlenie (może można to zrównoważyć ustawieniami gammy?). Fakt działa to nieźle na szczegóły i generalnie poprawia widoczność efektów ale kosztem stylu artystycznego. Zwłaszcza świt i zmierzch są zbyt jasne.
Cóż.. zwasze można wyłączyć jedno albo drugie... albo i oba. :wink:

Generalnie bardziej jednak jestem zainteresowany zmianami w animacjach, pracy kamery, mechchanikach gry itd., niż w wyglądzie, który jest tylko miłym dodatkiem do gameplaya.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”