Reprezentacja Hiszpanii (zbiorczy) - Strona 10

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 01 cze 2006, 17:57

el nino pisze:nie wiem dlaczego nie masz aż takiego nie przekonania do jedenastki Hiszpanii, ja też jak to poraz pierwszy zobaczyłem byłem bardzo zaskoczony i myślę nadal że mają mniejsze szanse, ale Aragoneses chyba wie co robi i dlatego póki co to ufam jego ustawieniu
Bo kto tu ma dzielic pilki Raul przeciez on ma biegac w kazdym kieunku i chyba zwracac na siebie uwage :haha: nie wiem czy w tym momencie nie lepiej skorzystac z uslug Jimmiego Jumpa :wink: chlopak takze potrafi zwracac na siebie uwage i pewnie by rozkojarzyl obroncow.
Albelda, fajnie tylko jakos nie mam przekonania Senna wiadomo czysta defensywa i pozostaje Cesc.... tylko to jest wszystko srodek a boki co :?: postawia znaki Joaquin Reyes czy Luis Garcia? Majac tak mocnych szybkich skrzydlowych glupota by bylo grac jedynie srodkiem, widzialez poprzedni mecz Francjii 1-0 z Meksykiem gdzie grano podobnie? i po prawej biegal Vieira czysta kompromitacja :(
Ja wiem ze ty "el nino" najchetniej wstawilbys Baraje ale to oddzielny temat :zwała:
Ostatnio zmieniony 01 cze 2006, 17:58 przez Jarzinho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 01 cze 2006, 17:57

el_nino pisze:akurat temu wierze co nie znaczy że zawsze jest to prawdą, ale na różnych stronach obcojęzycznych o MŚ2006 też to pisze więc ja tak uważam, możecie mieć zdania podzielone na temat tego czy to jest prawda czy nie ale jesteście w błędzie sądząc że as podawając taktykę taką a nie inną żartował
Tu nie chodzi o żarty. Prasa hiszpańska po prostu ma to do siebie, że pisze bardzo dużo nawet jeżeli informacje, które posiadają nie są sprawdzone. Czasem też mają strzępi informacji a dalszy ciąg wymyślają sami i puszczają w świat. Taka rola prasy. Muszą pisać dużo, często i szybko. Dlatego rzadko kiedy czekają na jakieś oficjalne potwierdzenia. Najpierw są plotki/przypuszczenia/dywagacje a dopiero potem potwierdzone informacje. Normalka. Mogą mieć rację, ale nie muszą i ja twierdzę, że taktyka Hiszpanów na Mundialu będzie inna. Przynajmniej trochę.
el_nino pisze:nie wiem dlaczego nie masz aż takiego nie przekonania do jedenastki Hiszpanii
To ja chętnie wytłumaczę dlaczego :wink:

Obrazek

Ustawienie jest cholernie defensywne a nie uważam, aby Hiszpania dysponowała takimi tuzami w ofensywie, aby mogli samemu rozstrzygnąc losy meczu. Brak Vicente (nie dostał powołania) i Joaquina (przynajmniej w wyjściowej jedenastce według AS-a) oznacza, że Aragones rezygnuje ze skrzydeł. Ewentualnie w przypadku braku klasowych skrzydłowych można skorzystać z ofensywnie grających bocznych obrońców, ale tutaj też nie wygląda to do końca dobrze. O ile Antonio Lopez ma zadatki na to, aby pomagać w ofensywie to Sergio Ramos już bardziej przydatny jest na środku obrony. Trójka pomocników jest również dziwnie zestawiona. Zarówno Albelda jak i Senna to gracze od czarnej roboty w środku pola. Na szczególnie pomyślne próby kreowania gry z ich strony nie ma co liczyć. Sam jeden Cesc Fabregas, który ma za sobą cały 1 (słownie - jeden) dobry sezon nie pociągnie gry całego zespołu a w przypadku braku innych ofensywnych graczy to właśnie tak to wygląda. Między liniami pomocy a ataku ma grać Raul. Śmiech po prostu. Ja rozumiem jego rolę w drużynie jako kapitana, mentalnego przywódcę, dobrego ducha, kumpla, matki czy innego żywego/martwego pomnika, ale wszystko wskazuje na to, że on nie da rady zadecydować o jakości gry Hiszpanów. Z jego pozycji na grafice wynikałoby, że będzie musiał pomagać w kreowaniu gry i samemu atakować oraz oczywiście dogrywać piłki do kolegów z napadu. Problem w tym, że kreowanie gry to nie jest to co Raule lubią najbardziej a realne zagrożenie w ofensywie przestał stwarzać jakieś 2-3 sezony temu. Dlatego źle to widzę. Atak obsadzony jest optymalnie. David Villa i Fernando Torres to najlepsza dostępna opcja. Tyle, że Torres sam sobie bramki nie wypracuje a Villa może narzekać na brak wsparcia wobec takiego a nie innego ustawienia zespołu i wyboru zawodników do pierwszego składu.

Xavi, Cesc, Iniesta - dwóch z nich mogłoby spokojnie grać razem w pierwszym składzie i gra ofensywna wyglądałaby już zupełnie inaczej. Obrona i tak jest silna + znakomity bramkarz.

No a Raulowi to lepiej dać megafon coby mógł pokrzykiwać z ławki a nie z boiska bo chyba tylko po to będzie grał.

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 01 cze 2006, 19:25

Hmm... Jeśli tak będzie wyglądać pierwsza 11 Hiszpanii na mundialu to według mnie mogą szybko odpaść :? . Raul rzeczywiście grać będzie chyba tylko dlatego że jest kapitanem, przywódcą i kibice go lubią. W pierwszym składzie brakuje mi Joaquina i Reyesa. Wydaje mi się że lepiej by było dla reprezentacji jak obaj by grali na skrzydłach. Albelda i Senna gry na pewno nie pociągną a młody Fabregas też tego sam nie zrobi. Defensywa z bramkarzem wydaje kompletna. Villa i Torres w ataku to najlepsza opcja, ale osobiście do Torresa nie mam w 100% przekonania :roll: .

Awatar użytkownika
Cai
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cai » 02 cze 2006, 12:06

Nie rozumiem jak Aragones może wystawiać dwóch typowych DM. Albelda nie nadaje sie do szybkiej i kombinacyjnej gry, natomiast Senna to w ogóle nie powienien znaleźc się w tej reprezentacji. Kompletnie nie potrafie się do niego przekonać, na dodatek irytują mnie te jego strzały z dystansu ( z jakoś powodu sądzi, ze ma niezły strzał, a piłka zawsze ląduje w trybunach po jego uderzeniach). Jeżli juz Aragones stawia na DMów, to Xabi Alonso nadawałyby sie idealnie, bo potrafi tez rozegrać. Ja w środku pola postawiłbym na Albeldę, Xabiego i Xaviego, ten pierwszy zabezpiecza tyły, a pozostała dwójka ma wolną rękę w rozgrywanu. Obrona wydaje się być solidna, namomiast do tego ataku mam spore zastrzeżenia. IMO problemem jest nie tylko Raul ale i Torres, który niewidomo czemu gra w pierwszym składzie. To najbardziej przereklamowany napastnik an swiecie, nie potrafi podać w tempo, marnuje najprostsze sytuacje, wdaje sie w bezsensowne dryblingi, po prostu nie dojrzał jeszcze do gry w reprezentacji, tak przynajmniej ja to widze.

Hiszpanie bardzo chciałbym zobaczyć w ustawieniu wzorowanym na tym z Barcy tj:

-------------------------Casillas-----------------------
--Ramos--------Puyol--------Pablo--------Lopez----
-----------------------Albelda-------------------------
--------------------Xavi-----Xabi---------------------
--Luis Garcia--------------------------------Reyes--
-------------------------Villa--------------------------

Imo, to ustawienie najlepiej wykorzystuje potencjał Hiszpanii, ale wątpliwe jest, zeby aragones z niego skrozystal. Jego pupilki Raul i Torres grać musza, choćby nawet na obronie;)

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 02 cze 2006, 15:38

Cai pisze:natomiast Senna to w ogóle nie powienien znaleźc się w tej reprezentacji.
W tej reprezentacji predzej nie powinno byc Raula, ale o tym dyskusja juz sie toczyla. Senna jak najbardziej zasluzyl na ten mundial
Co do Reyesa to nie imponowal niczym szczegolnym w tym sezonie. Jednak ja bym postawil na atak Torres Villa. Villa to nie jest typowy egzekutor wiec nie wiem czy to ustawienie by mu odpowiadalo. No i na eksperymenty jest juz za pozno. Zaden trener na tydzien przed rozpoczeciem mistrzostw nie zmieni taktyki, co najwyzej moze zmienic wykonawcow

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 cze 2006, 15:41

Senna oczywiście, że zasłużył. Imponował swoją grą w tym sezonie. Reyes też w sumie powinien grać. W przeciwieństwie do berika sądzę, że zasłużył sobie. Poza tym takiego zawodnika tam właśnie brakuje w taktyce. Ktoś musi szarpać, kąsać, dryblować. Reyes to wszystko potrafi. Poza tym potrafi sobie samemu wypracować okazję albo wypracować ją koledze.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 02 cze 2006, 15:44

Nie napisalem, ze nie zasluzyl. Po prostu nie wiem czy na 1 sklad jest gotowy :roll: tylko kto go mialby zastapic na lewej flance...jakos kandydatow nie widac. No chyba , ze Luis Garcia :roll: moze by sobie poradzil na lewej stronie. Joaquin jest nietykalny, a szkoda, zeby Garcia grzal lawet bo to aktualnie jeden z lepszych graczy w kadrze Hiszpanow.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 cze 2006, 15:47

Jak dla mnie to Luis Garcia nie jest zawodnikiem lepszym od Reyesa. Poważnie. Joaquin może i jest nietykalny, ale to dlatego, że na prawej stronie nie ma konkurenta. Jego forma też często pozostawia wiele do życzenia.

Zresztą takie dywagacje mogą okazać się bez sensu jeżeli Aragones nie zmieni taktyki :roll:

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 02 cze 2006, 15:54

Niggaz pisze:Jak dla mnie to Luis Garcia nie jest zawodnikiem lepszym od Reyesa
Why? :>

Sam pisales , ze zrodlo wiarygodne nie jest wiec do skladu to wiele sie moze zmienic :P Najgorsze jest to, ze 1 mecz graja z Ukraina, a to bedzie teoretycznie spotkanie o 1 miejsce w grupie i Aragones bedzie musial sobie radzic jakos. No choc z 2 strony Niggaz jesli dostana po dupie od Ukrainy to Aragones bedzie musial zmienic taktyke :wink: A ja tam i tak licze na Xaviego w 1 skladzie :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 cze 2006, 16:01

Ja tam uważam, że pierwszego spotkania z Ukrainą nie wygrają. Dopiero potem może przejrzy na oczy Aragones. Przede wszystkim nie będą stanowili odpowiedniego zagrożenia w ataku o czym już wspominałem kilka razy. Ktoś musi wspomagać Torresa i Villę i tym kimś nie powinien być Raul :lol:

Dlaczego Reyes nie jest gorszy? Dziwne pytanie :lol: :wink: Bo niby w czym jest lepszy Luis? Strzał ma chyba lepszy. Szybkość porównywalna ze wskazaniem nawet na Reyesa. Drybling też po stronie piłkarza Arsenalu. Poza tym Jose jest bardzo zadziorny i nie boi się grać piłką. Idealnie pasuje gdzieś tam na skrzydło.

Awatar użytkownika
Milczek
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milczek » 02 cze 2006, 16:01

Niggaz pisze:Jak dla mnie to Luis Garcia nie jest zawodnikiem lepszym od Reyesa.
Na pewno zawodnikiem będącym w wyższej formie. Zresztą Garcia jest nietyklany w Liverpoolu, a Reyes wcale nie ma pewnego miejsce w składzie Kanonierów.

Mam takie pytanie do speców od ligii hiszpańskiej. Co dzieje się z Juan Carlos Valeron'em ? Dawno o nim nie słyszałem a przecież jeszcze niedawno w CL wraz z Deportivo czarował całą Europe. Wogle został powołany na mundial ?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 cze 2006, 16:05

Valeron doznał groźnej kontuzji kilka miechów przed Mundialem i ma imprezę z głowy. Do czasu kontuzji grał dobrze i miał szanse na wyjazd.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 02 cze 2006, 16:08

Ale Reyes ma straszne wahania formy :> Garcia raczej jest bardziej regularny.A kiwac sie w Hiszpanii kazdy potrafi :wink: Ale tez zalezy czego Aragones bedzie chcial od skrzydlowych. Reyes raczej asystuje, a Garcia wiecej strzela. A gdyby tak Garcie na mediapunta ustawic :think:

Awatar użytkownika
Milczek
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milczek » 02 cze 2006, 16:26

Niggaz pisze:Valeron doznał groźnej kontuzji kilka miechów przed Mundialem i ma imprezę z głowy. Do czasu kontuzji grał dobrze i miał szanse na wyjazd.
Szkoda, bo jest to gracz, który na mundialu mógłby pokierować reprezentacją Hiszpani.
Berik pisze:Ale Reyes ma straszne wahania formy Garcia raczej jest bardziej regularny.A kiwac sie w Hiszpanii kazdy potrafi Ale tez zalezy czego Aragones bedzie chcial od skrzydlowych. Reyes raczej asystuje, a Garcia wiecej strzela. A gdyby tak Garcie na mediapunta ustawic
Osobiście postawiłbym na Garcie. Strzela dość duzo i do tego wiele jego bamek jest przedniej urody :love:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 cze 2006, 9:28

Hiszpania - Egipt 2:0 (1:0)
Bramki:
1:0 Raul 15 min.
2:0 Jose Antonio Reyes 57 min.

Żółte kartki:
Hiszpania - Senna, Albelda
Egipt - El Saka

Sędzia: Stefano Farina (Włochy)

Hiszpania: Casillas - Puyol, Ramos, Ibanez (85 Juanito), Lopez, Senna (46 Xavi), Fabregas (67 Iniesta), Raul (61 Garcia), Albelda (46 Alonso), Torres, Villa (46 Reyes)

Egipt: El Hadari - Barakat (65 Fathi), Eeno, Moteb, Shawky, El Nahas, El Saka (69 Ali), Hassan, Gomaa, Aboutriaka, Wahab (75 Moslem)

Hiszpania posiadala przewage i spokojnie powinna wygrac wyzej to spotkanie, slabo zaprezentowal sie Villa i Raul, mimo strzelonej bramki po zle sparowanym uderzeniu Antonio Lopeza. Druga bramka to swietny strzal z wolnego Reyesa, ktory pokazal ze nalezy mu sie miejsce w 11 meczowej. Co do drugiej lini to z pierszego skladu pochwalic mozna tylko Cesca Albelda i Senna sa raczej do wymiany bo zaden z nich nie ma za nic kretatywnosci :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”