MŚ 2006: Grupa G - Francja, Korea Płd., Szwajcaria, Togo

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

MŚ 2006: Grupa G - Francja, Korea Płd., Szwajcaria, Togo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 21 maja 2006, 12:25

Grupa G

Francja
Korea Południowa
Szwajcaria
Togo

1. Korea Płd. - Togo 13 czerwca, Frankfurt, g. 18.00
2. Francja - Szwajcaria 13 czerwca, Stuttgart, g. 15.00
3. Francja - Korea Płd. 18 czerwca, Lipsk, g. 21.00
4. Togo - Szwajcaria 19 czerwca, Dortmund, g. 15.00
5. Szwajcaria - Korea Płd. 23 czerwca, Hanower, g. 16.00
6. Togo - Francja 23 czerwca Kolonia, g. 16.00

Faworytem grupy są Francuzi, jednak wszyscy pamiętamy ich fatalny występ na koreańskich stadionach. Teraz znów trafiła im się teoretycznie łatwa grupa, i znów z zespołem afrykańskim. Czy Togo jest w stanie powtórzyć wyczyn Senegalu sprzed czterech lat? Na pewno trójkolorowi wyciągnęli już wnioski z tamtego spotkania. Prawdopodobnie na tym Mundialu w pełni zdrowia będzie wielki Zidane, który będzie chciał ponownie zdobyć mistrzostwo świata. Wiele kontrowersji we Francji wzbudziło nie powołanie Ludovica Giuly'ego, przez co mało kto wierzy, że Francja znów może być najlepsza.
Koreańczycy chcą pokazać, że czwarte miejsce na swoim podwórku to nie był przypadek i liczą na dobry występ w Niemczech. Sukces na Mundialu zapowiadają Szwajcarzy, który przyjadą z kilkoma wartościowymi graczami. A Togijczycy chcieliby zagrać podobnie jak Senegal na poprzednich mistrzostwach.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 02 cze 2006, 18:12

Corinthians pisze:Faworytem grupy są Francuzi, jednak wszyscy pamiętamy ich fatalny występ na koreańskich stadionach. Teraz znów trafiła im się teoretycznie łatwa grupa,
Wlasnie teoretycznie latwa grupa,
8)

Ogromne szanse na awans maja Szwajcarzy, ktorzy przyjechali z dosc ciekawym teamem - nie brakuje w nim mlodych wilczkow, ktorzy maja juz nie male osiagniecia w mlodziezowej pilce -> Barnetta, Senderos ...., najmlodszy strzelec ME Vonlanthen (nietsty wypadl z powodu kontuzji ale paradoksalnie moze jest to szczescie w nieszczesciu dla Szwajcarii na jego miesce bowiem powolano Hakana Yakina, ktorego pomineto w pierowtnym wyborze kadry przez jego nieprzecietny charakter

Togo outsider - to co pokazali na PNA wolalo o pomste do nieba - watpie czy Adebayor odmieni oblicze klubu

Francja - ?????????????

Korea - ciekawe co Dick pokaze - moze weznie przyklad z Guusa i rowniez zostanie bohaterem narodowym :P

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 cze 2006, 18:19

JA mam ogroman nadzieje ze Francja odpadnie z kretesem aj k to bylo podczas Azjatyckiego Mundialu. Zreszta sama do tego zmierza taktyka Domenecha jest totalnei do bani z prawoskrzydlowym Vieria, Zidane w dwoch ostatnich meczach popelnil tyle strat ile przez caly sezon w Realu, ale Zizou to Zizou. Korea Płd znowu nie wiadomo co po nich sie mozna spodziewac ale raczej Dick za duzo z nia nie zdziala. Szwajcaria jak dla mnie bedzie czarnym koniem tych MŚ maja wszystko co do tego potrzebne, a elminacje w ich wykonaniu byly naprawde zapowiedzia swietnie budowanej druzyny ktora bedzie potrafila walczyc z kazdym na rowni. Togo oczywiscie 0 szans pokazali co potrafia na PNA, a wogole to Afryka wg. mnie ma najgorszych reprezentantow swojego kontynentu w historii MŚ(szczegolnie Angoloa, Togo, Ghana)

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 02 cze 2006, 18:38

Messi E2 Ronaldinho pisze:a wogole to Afryka wg. mnie ma najgorszych reprezentantow swojego kontynentu w historii MŚ(szczegolnie Angoloa, Togo, Ghana)
Ghany do tego grona bym raczej nie zaliczal :!: nie jest wcale slabsza niz "wielcy" nieobecni z Afryki :!:
Essien, Appiah, Sami, Pimpong, Muntari, Amoah sa dla mnie gwarantem dobrej gry - akurat nie mozna tutaj w pelni odnosic sie do PNA - gdyz nie grali tam optymalnym zestawieniem
Moga zagrac na nosie rywala z grupy :!: jednak dla wlochow bylaby to tragedia konczac drugi z rzedu wazny turniej na fazie grupowej bowim mam taka nadzieje iz Czesi wygraja grupe :wink:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 02 cze 2006, 19:25

Sa ciekawsze grupy na tym mundialu ale ta nie jest wcale taka najgorsza. Chcialbym zeby awansowaly druzyny europejskie do dalszej fazy rozgrywek.
Francja jest wg wielu uwazana za foworyta grupy a nawet mistrzostw. Ostatnie 2 wielkie imprezy (ME2004 I MS 2002) konczyly sie wynikami ktore nie satysfakcjonowaly Francucow. Na ME liczyli na mistrza a w Korei i Japonii wiadomo jak Francji poszlo... Na tym mundialu pewnie nie powtorza tego wyczynu z Korei kiedy nie strzelili zadnej bramki. Maja duzo gwiazd w zespole takie jak Henry, Zidane czy Makelele ktorzy moga przesadzic o formie Francuzow.
Szwajcaria to zespol ktory pare lat temu jeszcze niemal nic nie znaczyl w Europie. Teraz jest to zespol ktory zaczyna regularne ystepy w MS i ME. Szkoda Vonlanthena, ale Yakin zastapi go w zupelnosci (pamietacie jego gre w Basel :) ). Ostatnio zresmisowali z Wlochami 1:1 wiec nawet ten mecz moze potwierdzic ze slabi nie sa.
Korea byla sensacja ostatnich mistrzostw ale teraz jest to zespol juz duzo slabszy niz ten sprzed 4 lat. Nie graja juz tej szybkiej pilki jaka niedawno prezentowali na mundialu zajmujac 4 miejsce. Ale indywidualnosci sa bez watpienia, tacy jak Jae-Sung Park czy Seol i bramkarz Lee-Wong Jae (tak to sie pisze?). Moim zdaniem nie powtorza wyczynu z 2002 roku i nie zajma 3 miejsca, co wiecej mysle ze nie wyjda nawet z grupy.
Co do Togo to absolutny debiutant i jedna ze slabszych, jezeli nie najslabsza druzyna na mundialu. Jedyne co sie rzuca w oczy w tej reprezentacji to barwna fryzura jednego z zawodnikow i totalny chaos w grze ;) Widzialem ich w tegorocznym PNA i nie wyszli nawet z grupy... Na mundialu beda bardziej walczyc o urwanie punktow przeciwnikom niz o awans. Przyznam szczerze ze nie znam zadnego zawodnika z tej reprezentacji tak zebym mogl cos o nim powiedziec.

Moj typ na ta grupe to 1 miejsce dla Francji, 2 dla Szwajcarii, 3 dla Korei a 4 dla Togo. I mysle ze niewiele sie tu zmieni. Ale w 2002 roku we "francuskiej" grupie tez gral zespol z Afryki i tez byl skazany na porazke a zaszedl az do 1/4 finalu (Senegal). Wiec poczekamy zobaczymy ale innego ukladu miejsc nie moge sobie wyobrazic ;)

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 02 cze 2006, 21:17

Francja foworyt grupy po soanim nie udanym mundialu napewno będą chcieli sobie to odbić . W grupie są murowanym faworytem na 1 miejsce , ale dalej Francuzą moze być ciężko .

Szwajcaria będzie walczyć o II miejsce z Koreą , moim zdaniem pewnie je zajmą bo Korea bez Hiddinga to nie ta sama drużyna , pozatym sędziowie raczej im już tak pomagać nie będą .

Togo - pierwszy raz na mistrzostwach jak urwą komuś punkt to będzie spory sukces dla nich .

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 02 cze 2006, 22:55

Messi E2 Ronaldinho, w jakims stopniu sie z toba zgadzam, glupie powolania, Francja ma dobrych pilkazy jest w czym przebierac a tu...
Gdzie Guily? Prawe dla niego powinno byc, a nawet powolany nie zostal :? Ale wciaz licze ze zdegraja duza role na MS :wink: Najlepszy napastnik swiata, Henry musi na tych MS wyprzedzic Platiniego w kwalifikacji strzelcow... :wink:

el_nino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: el_nino » 03 cze 2006, 10:57

guru pisze:Najlepszy napastnik swiata, Henry musi na tych MS wyprzedzic Platiniego w kwalifikacji strzelcow...

oby, oby. Henry przechodzi teraz swoją życiową formę i wątpie żeby na tym mundialu nie udało mu się zdobyć paru bramek jak to miało miejsce w 1998, bo z tego co wiem na ms 2002 Francuzi nie zdybyli wcale bramekchyba że mi się zdaje

Awatar użytkownika
AdeX
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: AdeX » 03 cze 2006, 12:17

dokładnie nie zdobyli żadnej :)

Szwajcaria i Togo według mnie mogą sporo namieszać. Togo ma Coubadję i Adebayora, którzy w pojedynkę mogą przesądzić o wyniku - są indywidualistami, prezentują podobny styl jak Eto'o.

el_nino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: el_nino » 03 cze 2006, 15:03

Togo w drużynie ma jednego zawodnika którego nazwisko powinno znać większość osób na forum. Adebayor będzie prowadził swoją reprezentacje do jak nalepszych wyników. Mistrzostwa Świata 2006 są pierwszym mundialem w którym udział biorą piłkarze Togo. Afrykańska reprezentacja przyjechała jako jedna z pirwszych drużyn do Niemiec, i nie wykluczone że jako jedna z pierwszych stąd wyjedzie. Wszyscy myślą optymistycznie, jak mówi większość piłkarzy Togo bich celem będzie wyjście z grupy co bedzie już bardz trudne. Jeśli wyjdą i dojdą do 1/8 to nie będzie dla nich to katastrofą a raczej sukcesem. "Myślimy optymistycznie, możemy wyjść z grupy. Nie mówię odrazu że mamy szanse dojść do finału i zdobyć złoty medal, to byłaby nadmiara optymistości. Trzeba myśleć realnie. Grupę mamy trudną jednak mamy szanse na wyjście" - mówi obecny trener Togo -

Realne szanse ma na zajęcie drugiego miejsca Szwajcaria, najbardziej sławnym pilkarzem tej reprezentacji jest bez wątpienia Philip Senderos który podczas meczu z Francją będzie krył swojego kolegę z klubu - Thierrego Henry. Szwajcaria ma młodą kadrę, większość piłkarzy gra w wielu europejskich ligach. Senderos zna większość piłkarzy Francji którzy grają lub grali w Arsenalu. "Dla mnie mecz z Francją będzie prawie jak derby" - mówi Szwajcarski obrońca.

Korea Płd. nie będzie miała już tak wielkiej ilości kibiców na stadionach jak 4 lata temu, lecz w domach w azji będą za nich trzymać kciuki. Sędziowie na pewno nie będą im już tak często pomagać przy kluczowych spotkaniach. Korea ma wielu młodych piłkarzy którzy po tych mistrzostwach mogą stać się gwiazdami przykładem jest Park Ji-Sung (obecnie zawodnik Manchesteru United) który przyczynił się w większości do awansu jego reprezentacji do 1/2 MŚ2002.

Francja jest pewnym faworytem. Zidane podkreślił że po Mistrzostwach Świata skończy definitywnie z futbolem. Mając w drużynie takich piłkarzy jak Trezeguet, Henry, Zidane, Vieira mogą być raczej spokojni o atak i defensywę. Ostatnie MŚ były kompletnym nie wypałem w wykonaniu trójkolorowych. Natomiast kiedy byli organizatorami mistrzostw w 1998 nie byli faworytami do zwycięstwa w Mistrzostwach Świata. Francja odnosiła sukcesy do 2000 roku kiedy wygrali Euro 2000. To był ich ostatni sukces jako reprezentacja. Na tych mistrzostwach są definitywnymi faworytami, mają dość łatwą grupę tak jak w ostatniej edycji MS. Wtedy pokonała ich również drużyna afrykańska, Senegal. Teraz trudno będzie powtórzyć ten wyczyn piłkarzom Togo. Francja jest wstanie dojść aż do finału, z grupy powinni wyjść bez problemów.

Tabela grupy G:

1. Francja
2. Szwajcaria
3. Korea
4. Togo

Według mnei Francja powinna wygrać grupę, na drugim miejscu stawiam Szwajcarów. Korea raczej nie powtórzy wyczynu z przed czterech lat. Togo nie awansuje.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 cze 2006, 10:19

czeher pisze:moze weznie przyklad z Guusa i rowniez zostanie bohaterem narodowym
nie będzie tak łatwo, sedziowie już nie pomogą
Messi E2 Ronaldinho pisze:Szwajcaria jak dla mnie bedzie czarnym koniem tych MŚ maja wszystko co do tego potrzebne, a elminacje w ich wykonaniu byly naprawde zapowiedzia swietnie budowanej druzyny ktora bedzie potrafila walczyc z kazdym na rowni.
nawet z Brazylia, czy Polską :glass:
Martinho pisze:Przyznam szczerze ze nie znam zadnego zawodnika z tej reprezentacji tak zebym mogl cos o nim powiedziec.
ja znam jednego, niejaki Emmanuel Adebayor, pewnie też cos o nim słyszałeś :badziewie:
Jednak sam Ade nic nie zdziała w pojedynku z Francją, czy Koreą, zajmą penwie ostatnie miejsce, może z jednym remisem na koncie.
Ufam, ze wyjda Francuzi i Szwajcarzy, chyba nie musze przekonywać, że kibicuje tym 2 ekipom. Senderos został wybrany najlepszym piłkarzem w Szwajcarii, wieć ma pewne miejsce w składzie. Nie mogę się doczekać na jego pojedynki z Titim :lol:

Awatar użytkownika
gregoreg18
Imitacja forumowicza
Imitacja forumowicza

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gregoreg18 » 05 cze 2006, 11:21

Grupa G jest dla mnie bardzo ciekawa.Francja,Szwajcaria i korea Południowa to trzy druzyny ktore beda walczyly o awans.Francja raczej poza zasiegiem ale tak jak wspomnial na samym poczatku moze im sie przytrafic taka sama wpadka jak w KOREI I JAPONI.Reprezentacja Togo bedzie wedlug mnie dostarczycielem punktow ale i rowniez goli.Takie moje typy:

Korea Płd.-Togo 4:0
Francja-Szwajcaria 2:2
Francja-Korea.Płd 3:2
Togo-Szwajcaria 0:5
Togo-Francja 0:7
Szwajcaria-Korea.Płd 1:1

Tabela:
1.Francja 12-4 7
2.Szwajcaria 8-3 5
3.Korea.Płd 7-4 4
4.Togo 0-16 0

el_nino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: el_nino » 05 cze 2006, 12:52

Korea przed MŚ prezentuje się słabo, porażka z Ghaną potwierdza ich może nie słabe ale nie najlepsze przygotowanie do Mistrzostw. Korea jak wszyscy wiedzą fartownie dotarła do pierwszej 4 MŚ2002, w tej edycji tego nie powtórzą. Na pewno będzie jakaś drużyna która zaskoczy w Mistrzostwach, która będzie sporą sensacją ale to na pewno nie będzie ani Japonia ani Korea Płd.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 cze 2006, 9:43

Francja - Chiny 3:1 (1:0)

1:0 David Trezeguet 30'
1:1 Zhi Zheng 69' (rz.karny)
2:1 Yun Wang 89' (b.samobójcza)
3:1 Thierry Henry 91'

Francja: Fabien Barthez - Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal - Patrick Vieira (75-Frank Ribery), Claude Makelele, Florent Malouda - Zinedine Zidane - Djibrill Cisse (13- David Trezeguet, 84-Sylvain Wiltord), Thierry Henry

Ten mecz poraz kolejny pokazal wade ustawienia Domenecha. Niestety tak wygladajaca pomoc nic nie zdziala na Mundialu ustawiienie Pata blizej prawej to jest totalne nieporozumienie, nie mam pojecia dlaczego tak robi chyba tylko z powodu tego ze posadzenie kogos z 3 Zidane, Makelele, Vieira mogloby doprowadzic do konfliktu. Ribery pokazal ze moze spokojnie mimo braku doswiadczenia grac na prawej flance, zreszta zaliczyl asyste, ja mam nadal wiele zastrzezen do dyspozycji Zidane, jak dla mnie jest za powolny i nie posiada pomyslu na prowadzenie do gry zespolu, a o karnym takze nie ma co sie wypowiadac, bo to kazdemu sie zdarza.
Ciekawa sprawa, kto zastapi Cisse :?: Nicolas i Ludo ostro skrytykowali Demenecha za brak powolania dla nich, i to raczej zaden z nich nie znajdzie sie w ostatniej chwili w kadrze

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 09 cze 2006, 7:46

Obrazek

Cisse nie zagra już sobie na mistrzostwach. Zdjęcie mówi samo za siebie. Szkoda tego zawodnika.

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”