Wisła Kraków (zbiorczy) - Strona 152

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Dotrze ten hajs czy nie dotrze?

Dotrze, dotrze
7
28%
Nie ma bata, nie dotrze
10
40%
Je**ć konfitury!!!
8
32%
Awatar użytkownika
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: #10 » 11 cze 2006, 20:13

czy ja wiem czy sprowadzanie leciwego obrońcy zmieni oblicze wisły :roll: :?:
czas pokaże myslałem ze benda chieli odmłodzić skład po tym sezonie a jak widze lekkiego emeryta sprowadzaja może sie myle ale możliwe że przyjedzie na skasowac troche euro w PL .....cóz czas pokaże jak bedzie :!:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 11 cze 2006, 20:28

Jedno pytanie: jestes kibicem Legii :?: Jak tak to raczej bedziesz kazdy transfer Wisly negatywnie komentowal i twoje wypowiedzi wiesz gdzie bede mial.

Cleber pomimo wieku to nie jest zly obronca. Gra ostr, w Vitorii nie mial wiekszych szans na wykazanie sie bo ogolnie to byl zespol slaby. Dan wie co robi, przynajmniej ja mam do niego pelne zaufanie. Co do tego Radovanovicia, to nie powiem ze jest dobry bo nie wiem, tak samo jak ty pewnie. Ale jezeli Dan o niego zabiegal to nie jest to pewnie jakis patalach. Moim zdaniem srodek obrony Cleber-Thwaite moze byc najlepszy w polskiej lidze, a w zanadrzu mamy jeszcze Klosa i Glowackiego ktory po wyleczeniu kontuzji moze wrocic do swojej dawnej formy. Musimy kupic jeszcze jakiego napastnika bardziej klasowego, marzy mi sie wszechstronny Jelen ale to tylko marzenia... :(

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 11 cze 2006, 20:31

Branko Radovanovic

"Został wyróżniony przez Dana Petrescu wśród ofensywnych zawodników, którzy byli na naszym celowniku"
Aż mi się nie chce wierzyć :shock:.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 11 cze 2006, 21:18

Martinho pisze:Jedno pytanie: jestes kibicem Legii :?: Jak tak to raczej bedziesz kazdy transfer Wisly negatywnie komentowal i twoje wypowiedzi wiesz gdzie bede mial.
Ej no nie generalizujmy. Nie kazdy kibic Legii ocenia negatywnie transfery Wisly.... Cleber ok a co do serba to czas na jego ocene nadejdzie po paru kolejkach OE

Awatar użytkownika
mlody_
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mlody_ » 16 cze 2006, 21:35

Emilian Dolha za Radosława Majdana!

Reprezentant Rumunii, grający dotychczas z Rapidzie Bukareszt, podpisał z krakowskim klubem pięcioletni kontrakt. Wisła nie przedłużyła natomiast kontraktu z Radosławem Majdanem, który wygasa 30. czerwca.

- Gra w Wiśle to dla mnie duże wyzwanie. Miałem także inne oferty, ale to dzięki propozycji z Krakowa mogę poznać nową ligę, zdobywać nowe doświadczenie - tak sam zawodnik odpowiada pytany o powody związania się z Białą Gwiazdą.

Dolha będzie walczył o miejsce w bramce Wisły z Mariuszem Pawełkiem. W przyszłym sezonie w Wiśle nie ujrzymy bowiem Radosława Majdana. Działacze Wisły mieli dość przedłużających się negocjacji z Majdanem. Większość warunków została ustalona, jednak obie strony spierały się co do długości nowej umowy. Majdan już szuka nowego klubu za granicą.

Emilian Dolha urodził się 3 listopada 1977 roku w Turdzie. Mierzy 195 cm wzrostu i waży 89 kg.

Zadebiutował w pierwszej lidze rumuńskiej (Divizia A) 14 czerwca 1997 roku. Grał wtedy w barwach Glorii Bistriţa, a jego klub przegrał tego dnia z FC Argeş Piteşti 2-0.

Z Glorii Bistriţa Dolha trafił do Olimpii Satu-Mare, skąd po roku odszedł do Rapidu Bukareszt. Tam spędził 6 sezonów (od 2001 roku), a 2002 zdobył z tym klubem mistrzostwo Rumunii. Kiedy trenerem Rapidu był Dan Petrescu, to właśnie on był kapitanem drużyny z Bukaresztu.

W Divizia A Emilian Dolhan rozegrał 80 spotkań. Ma też na swoim koncie 9 meczów w Pucharze UEFA oraz jeden w kwalifikacjach do Ligi Mistrzów.

Nowy bramkarz Wisły Kraków dwa razy grał w reprezentacji Rumunii - w 2000 roku (Algieria - Rumunia 3:2) oraz w 2002 (Gruzja- Rumunia)
I na Majdana przyszedł czas... Raczej nie spodziewałem sie takiego rozwiązania, ale pewnie wyjdzie to na dobre :P

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 17 cze 2006, 9:02

No ten Dolha bedzie walczyl o miejsce w skladzie z Pawelkiem ;) Mariusz wcale taki slaby nie jest, wiec Rumun bedzie musial pokazacv niezle umiejetnosci. Byl on kapitanem druzyny wiec umie pokrzyczec na kolegow ;) Warunki tez imponujace, prawie 2 metry wzrostu ;) To juz 4 transfer Wisly, a Petrescu mowil ze po mistrzostwach sprowadzi jeszcze 2-3 pilkarzy. Jak na razie mamy z nowych bramkarza Dolhe, obroncow Thwaite`a i Clebera oraz napastnika Radovanovicia :) No ciekawie nam sie rysuje obraz Wiselki w nowym sezonie :) Linia defensywna bedzie bardzo silna, bo jest nowy bramkarz, 2 bowych srodkowych obroncow, na bokach mamy Baszcza, ktory mam nadzieje ze zostanie i Dudke na lewej ktory z wiekiem sie rozwija. W obwodzie jest jeszcze Klos i Glowacki, wiec jesli pozostale kluby nie przeprowadza szokujacych transferow to my bedziemy miec najsilniejsza linie defensywna ;) Nie mamy nikogo nowego w pomocy, ale prawa strona Blaszczykowski jest ok. Srodek Sobolewski tez. Marzy mi sie nowy srodkowy pomocnik w parze do Sobola i lewy skrzydlowy bo Zienczuk juz traci swoja szybkosc ktora w Lechu mial. A w ataku mamy tego Serba ciekaw jestem co pokaze... Ale Dan pewnie zakupi jeszcze jednego napastnika ;) Brozek wydaje sie byc pewny6m punktem w ataku, pytanie jest kto do niego...
Wreszcie polityka transferowa w Wisle zaczela zmierzac ku dobremu. Mamy juz 4 nowych pilkarzy, a Dan zapowiadl ze przeprowadzone transfery zostana dopiero po MS... Legii pozostaje zyczyc powodzenia w el do LM bo na druga taka szanse znowu bedziecie musieli czekac dobrych kilka lat sadzac po ruchach transferowych w Wisle i Legii ;)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 cze 2006, 23:30

O tym jak Dolha został bramkarzem Wisły:
Dan Petrescu pisze:W Marsylii grał ze mną w turnieju plażowym. Został wybrany najlepszym bramkarzem rozgrywek. Powiedziałem mu, że na plaży idzie mu dobrze, zobaczymy jak pójdzie mu na boisku.

Znam go bardzo dobrze, ma odpowiedni charakter. Ale nie dam mu miejsca w bramce za darmo. Będzie musiał wygrać rywalizacje z Pawełkiem. W Marsylii grał ze mną w turnieju plażowym. Został wybrany najlepszym bramkarzem rozgrywek. Powiedziałem mu, że na plaży idzie mu dobrze, zobaczymy jak pójdzie mu na boisku. A tak na poważnie to wiem, że to bardzo dobry bramkarz.
;)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 cze 2006, 10:27

Ja jestem troche zszokowany polityka Wisły - ba zreszta jak widze nie tylko ja :roll: Co prawda narazie nie można psioczyć - puki nie zobaczymy co Ci nowi piłkarze prezentują - ale to nie tak miało być. Pamietamy jak było z Jasiem Paulista. Już pierwszym swoim zagraniam w naszej lidze zrobił show. Lobem nad całą linia obrony :P A potem nie było już tak ciekawie... Wiec teraz też trzeba sie wstrzymać. Pawełek ma możliwość i sądziłem że to on będzie numerem 1. Zwłaszcza że naprawde ma talent do bronienia. I miałby Majdan ewentualnie naciskał na młokosa z ławki. Ale tak nie będzie. Zastąpi go Emilian Dolha. I troche to dziwne. Chyba nie będzie siedział na ławce ? :roll: Oby Rumun nie było faworyzowany przez Dana. Narazie nie ma co oceniać nowych graczy, bo mało kto ich kojaży ale i tak mało - to nie to jeszcze. :wink:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 20 cze 2006, 11:03

Zaza
Kazdy transfer obcokrajowca do naszej ligi jest zawsze wielka niewiadoma. Wspomniales o Pauliscie. Co prawda mial dobry poczatek sezonu, pozniej zaczal slabo grac, mial swoj popis nieskutecznosci. Ale koncowka sezonu nalezala juz do niego, zaczal pokazywac sie z dobrej strony, zostal wybrany o ile sie nie myle pilkarzem miesiaca w Wisle w kwietniu albo maju. Sezon mial jednak nieudany, ale to nie znaczy ze przyszly tez taki bedzie...

Co do Dolhy to sam Petrescu mowi ze faworyzowal go nie bedzie (jak tak naprawde sie stanie to dopiero okaze sie) i razem z Pawelkiem beda walczyc o miejsce w podstawowej jedenastce. Jezeli okaze sie lepszy od Pawelka to czem ma nie grac w pierwszym skladzie :?: Jesli tak sie stanie to pewnie wszyscy (a tym bardziej przeciwnicy Wisly) ze Petrescu na sile go wpycha do skladu. Na razie jak napisales nie mozemy powiedziec jak sie Dolha prezentuje na boisku bo go w akcjinie widzielismy. Wiemy ze dobry jest na plazy :lol:

O Radovanioviciu tez niewiele mozna powiedziec. W poprzednim sezonie gral w Kalithei i za duzo bramek to on nie strzelal... Bodajze 2 czy 3 bramki w sezonie (poprawcie mnie jak zle mowie). Do tego transferu jestem najbardziej sceptycznie nastwiony. Dan mowi ze jest to bardzo obiecujacy zawodnik wiec wypada poczekac jak pokaze co potrafi.

Zarzad Wisly planuje sprowadzic jeszcze 2-3 pilkarzy, przed mundialem mowiono ze na 3 pilkarzy wydane zostana 3 mlneuro. Wychodzi po bance na glowe wiec slabi gracze to raczej nie beda... Nam pozostaje tylko czekac na to co bedzie sie dzialo na rynku transferowym Wisly.

Dzisaij na trenin przyjezdza Cleber, ktorego Dan moze w trakcie sezonu ustawic na prawej stronie w razie odejscia Baszcza. Ja sie ciesze z tego transferu bo potrzebny nam jest twardy obronca, chociazby jak Ouattara i Choto w Legii. Musimy jeszcze kogos sproadzic na srodek pomocy, bo niejasna jest sytuacja Sobola, a jesliby nawet zostal w klubie to obok niego zarowno Varga jak i Cantoro nie prezentuja sie na miare solidnego pomocnika.... Poza tym moim zdaniem potrzebny nam jest bardziej ofensywny pomocnik w srodku pola bo Cantoro i Sobol sa typowymi defensywnymi pomocnikami...

Mysle ze wsrod tych 3 zawodniakach ktorych Wisla chce sprowadzic bedzie 2 pomocnikow i jeszcze jeden napastnik. Przydalby suie jakis lewy pomocnik bo Zieniu mnie nie przsekonuje, za duzo sytuacji marnuje... No ale jak napisalem pozyjemy, zobaczymy.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 cze 2006, 13:20

Martinho to jest oczywiste że mało kto kojaży tych graczy którzy zawitają do naszej ligi. Dla tego - jak napisałem - nie ma co ich teraz oceniać [psioczyć] mimo że to nie tak miało wyglądać trzeba poczekać co zaprezentują. Zgodze sie z Tobą co do koncówki Paulisty ale pamietam nasze rozmowy tu w temacie po jego debiucie. Chyba zgodzisz się że oczekiwania były wieksze. Każdego z tych graczy może jedynie oceniać na podstawie statystyk. No chyba że ktoś z kibiców śledził ich gre w popszednim klubie :wink: ale wątpie...

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 cze 2006, 17:31

Co do transferów, to wypowiem się później (ale chyba jeszcze dziś :P), bo moim nie jest źl, nie tracę optymizmu, bo obecnie najważniejsze jest to o czym nie mówi się publicznie.

A póki co pierwsza konferencja po wakacjach. I parę bon motów Dana P.

Do dziennikarzy:
"Wiem, że wielu z państwa nie spodziewało się, że wrócę, ale jestem."
Też do dziennikarzy:
"Nie dam się zabić, tak jak próbowaliście zrobić to w zeszłym sezonie."
W sumie też do dziennikarzy :P (praktycznie przez cały sezon Wisla była bezpodstawnie krytykowana za przygotowanie fiz.)
"Zawodnicy Wisły, którzy już trenowali ze mną wyglądają lepiej, niż ci którzy dopiero dołączyli, ale tak jest z każdym zawodnikiem, który trenował ze mną."
O transferach (z wypowiedzi Miętty wynika, że chodzi przede wszystkim o pomocnika ofensywnego, dopiero potem jest napastnik):
"Cały czas szukam jeszcze dwóch zawodników. Priorytetem jest ich pozyskanie jeszcze przed sezonem. Oczywiście nie zdradzę żadnych nazwisk ani innych szczegółów."
O tym, że można znaleść pozytywy w polskiej reprezentacji:
"Nie jest stosowne, abym wypowiadał się o grze innego zespołu. Oczywiście wiślacy mogli zaprezentować się lepiej. Dobrą rzeczą jest, że zawodnicy szybko wrócą do domu i będą mieli czas na odpoczynek."

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 23 cze 2006, 15:01

Jak podala rumunska gazeta "Libera tatea" Hristu Chiacu podpisal kontrakt z Wisla. 19-letni zawodnik mial trafic do krakowskiego klubu na zasadzie wolnego transferu.

Ostatnio Chiacu gral w Dynamie Bukareszt. Wczesniej wystepowal w Nationalu Bukareszt, w którym rozegral 15 spotkan i strzelil dwie bramki. Chiacu, urodzony 06.09.1986 r., zadebiutowal w I lidze rumunskiej 07.08.2004 w meczu Politehnica Timisoara - National Bucureszt wygranym przez jego klub 4-1.

zrodlo wislakrakow.com
Jezeli by sie to potwierdzilo to bylby to ciekawy transfer. Juz dawno Wisla nie kupila takiego mlodego obcokrajowca... Tylko pytanie czy poradzi sobie w przebrnieciu do skladu meczowego chociazby... Oby Dan nie robil bezproduktywnego zaciagu rumunskich graczy do Wisly... Nawet nie wiem na jakiej pozycji gra :? Wie ktos moze :?:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 23 cze 2006, 19:30

Według strony oficjalnej prawy - lewy pomocnik. Wedługtego: napastnik. Póki co na testach. Jeśli się sprawdzi - za darmo, jak czterej poprzedni.

Na forum TWSD piszą, ze też miał "magiczny" kontrakt, podobnie jak Thwaite (swoją drogą fascynująca ta liga rumuńska :P).

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 25 cze 2006, 11:39

rumunska strona internetowa pisze:“Comandantul” detine drepturile federative ale lui Dan Alexa si Stefan Grigorie, urmand sa ii vanda pe acestia pentru 500.000 de dolari (Dan Alexa) si 700.000 de dolari (Stefan Grigorie).

Wynika z tego ze Dan Alex jest do wziecia za 500 tys dolarow, a Stefan Grigorie za 700 tys dolarow. Ponadto jest podane ze ci pilkarze sa zbyt drodzy w utrzymaniu i zarzad Dinama chce ich sie pozbyc. Jest wiec szansa dla Wisly ktora powinna ich zgarnac ;)

Tutaj jeszcze maly wyciag z transferow i zainteresowan Wisly:
Cléber (O - Vitória SC Guimarães), Emilian Dolha (B - Rapid Bukareszt), Grzegorz Kmiecik (N - Polonia Warszawa), Kamil Kuzera (O - Widzew Łódź), Branko Radovanović (N - Kallithéa), Michael Errol Thwaite (O - Naţional Bukareszt), Bartosz Rosłoń (rezerwy), Dan Alexa (Dinamo Bukareszt), Hristu Chiacu (Dinamo Bukareszt), Ionuţ Mazilu (Sportul Studenţesc Bukareszt), Miroslav Radović (FK Partizan (Belgrad)), Patryk Małecki (rezerwy), Ştefan Grigorie (Dinamo Bukareszt), Kamil Kosowski (P - Southampton FC),

6 pilkarzy jest juz pewnych, mam nadzieje ze kadra zostanie wzmocniona jeszcze kilkoma z wymienionych ;)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 28 cze 2006, 17:16

Najwyższa Komisja Odwoławcza PZPN zezwoliła na udział 8 tys. kibiców posiadających imienne karnety w pierwszych czterech meczach Wisły Kraków w rozgrywkach Orange Ekstraklasy!

Oznacza to złagodzenie kary nałożonej 12 maja br. na nasz klub przez Komisje Ligi Ekstraklasy SA w związku z wydarzeniami, które miały miejsce po meczu 29 kolejki Orange Ekstraklasy z Arką Gdynia. Po spotkaniu pobitych zostało dwóch zawodników Arki.

Pierwotnie nakazano rozegranie czterech pierwszych meczów przy Reymonta przy pustych trybunach. Złagodzenie kary oznacza de-facto zamknięcie połowy mieszczącego 16 tys. widzów stadionu Wisły podczas czterech pierwszych meczów ligowych. Utrzymana w mocy została kara finansowa w wysokości 70 000 zł.

Wisłę Kraków podczas dzisiejszego posiedzenia komisji reprezentowali: prezes Ludwik Miętta-Mikołajewicz, wiceprezes Jerzy Jurczyński, wiceprzewodniczący rady nadzorczej Tomasz Turzański, członek rady nadzorczej Krystian Rogala.

Komisja PZPN uwzględniła deklarację Wisły dotyczącą poprawy stanu bezpieczeństwa na stadionie oraz obchody jubileuszu stulecia w czasie, których klub chciałby dać możliwość obejrzenia wszystkich spotkań piłkarskich przez kibiców.
A wracajac do spraw bardziej przyjemnych, to powiem tylko ze Wisla gra dzisiaj sparing z reprezentacja miasta Fidenza. Dzisiaj Dan podobie jak z reprezentacja Salsomaggiore, bedzie mogl sprawdzic wielu kombinacji ustawien na tle slabego przeciwnika. Mecz bedzie dzisiaj krotszy niz ten pierwszy, bo 2x30 min. Mecz o 18 :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”