Sedziowanie

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
winogrod
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Sedziowanie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: winogrod » 26 cze 2006, 1:56

Interesuje mnie co sadzimy na temat sedziowania. Ogladam kolejne Mistrzostwa Swiata i jestem zaskoczony, ze po raz kolejny widzimy na naszych ekranach jak sedziowie podejmuja mylne decyzje, wplywajace na wynik koncowy i sa to decyzje nieodwracalne. Spodziewalem sie, ze dodatkowy sedzia wniesie radykalna poprawe, ale nic takiego sie nie stalo. Przeciez na dobra sprawe, to nie ma sensu. Moze za duzo ogladam hokeja i stad moja frustracja.

Awatar użytkownika
stan_mic
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stan_mic » 26 cze 2006, 2:48

He... No rzeczywiście! Narzekamy na poziom sędziowania w Polskiej lidze, ale jak widać ci podobno lepsi sędziowie z zagranicy popełniają nie mniej błędów niż Nasi!! Baa!! Czasem wydaje mi się, że połowa Polskich sędziów poprowadziłaby "duuuużo" lepiej zawody niż sędziowie, którzy są obecni na WM 2006. Ogólnie rzecz biorąc to krew mnie zalewa, gdy widzę jak sędzia Ivanov pokazuje 4 czerwone kartki i całą masę żółtych, albo bliżej nieznany mi sędzia uznaje samobójczą bramkę Borgettiego mimo, że Crespo zbyt wysoko podniósł nogę co oznaczać powinno faul dla Meksyku. Hmm... niektórzy mogą pomyśleć zdarza się, ale przez taki błąd sędziego odpadł mój faworyt MŚ... Cztery lata temu Meksyk odpadł po słabym meczu z USA, teraz został wyrzucony z Mundialu przez sędziego. Ciekawe co będzie za cztery lata... Mam nadzieję, że jeśli odpadną to po uczciwej walce, bo już tyle lat czekałem od poprzednich MŚ, a tu "taaaaaki" skandal

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 26 cze 2006, 2:54

winogrod pisze:Ogladam kolejne Mistrzostwa Swiata i jestem zaskoczony, ze po raz kolejny widzimy na naszych ekranach jak sedziowie podejmuja mylne decyzje, wplywajace na wynik koncowy i sa to decyzje nieodwracalne
Taa, po Korei i Japoni można się było spodziewać że to ostatnie takie mistrzostwa i nie będziwemy oglądali więcej wypaczonych wyników. A to ten mundial prawdopodobnie przejdzie do historii, a to głównie dzięki sędziom. Już teraz został pobity rekord w pokazaniu czerwonych kartek a gra na śmierć i życie dopiero się zaczyna, więc raczej na 100% to nie koniec kartoników tego koloru. Fifa powinna natychmiast coś wymyślić, bo nawet niektóre mecze w LM miały kontrowersyjnych zwycięzców a oglądała je przecież liczna rzesza kibiców.
winogrod pisze:Moze za duzo ogladam hokeja i stad moja frustracja.
Hokej... to jedyna dyscyplina gdzie sędziowie pozwalają się lać zawodnikom i na dobrą sprawę nie mają oni za to kar, no bo w innych dyscyplinach to taki delikwent zostałby zdyskwalifikowany na kilka meczów. Ale co by tu nie gadać to w tym sporcie sędziowanie stoi na bardzo wysokim poziomie, a to głównie dzięki elektronice do niego wprowadzonej.
Działacze Fifa powinni pójść właśnie za przykładem takiego hokeja i bliżej poznać się z elektroniką w celu wykluczenia strzelonych goli których tak naprawdę nie było bądź też na odwrót nieuznawania prawidłowo zdobytych barmek. A jak wykluczyć błedy spowodowane faulami, jak w dzisiejszym meczu? Nich może ten sędzia techniczny (dalej zwany cieciem) patrzy na monitor i podpowiada że taki Figo dostał udaru słonecznego i zapomniał co znaczy niepisana zasada fair-play. Nich tez ten owy cieć biorący kasę za oglądnie meczu mówi czy był spalony czy nie, nich jego liniowi koledzy maja częstsze badania wzroku a wszyscy przed meczem dmuchają w alkomat :wink: Może też powinniśmy oglądać nie jednego a dwóch panów z gwizkami i jeszcze dwóch z horągiewkami plus nasz techniczny i niepotrzebny nikomu obserwator. Jedno jest pewne, my kibice płacimy za widowisko i rządamy sprawiedliwego rozstrzygania meczów a nie wypaczonych rezultatów, gdzie wygrywa ten którego stroje nie rzucały się sędziemu w oczy :evil:

indianin

Post Wyświetl pojedynczy post autor: indianin » 26 cze 2006, 8:39

Ale moim zdaniem wszytkie pomyłki sędziego jest to częsć football'u... Ale dobra zadużo troche tego. Wczorajszy mecz pomiedzy Holandia a Portugalia powinien sie zakonczyc z pokazaniem przynajmniej 6 czerwonych kartek. I chyba wczorajszy mecz pokazal tez ze sedziowie powinni miec przy sobie dwa komplety kartek....

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 26 cze 2006, 9:43

Lukaz pisze:Działacze Fifa powinni pójść właśnie za przykładem takiego hokeja i bliżej poznać się z elektroniką w celu wykluczenia strzelonych goli których tak naprawdę nie było bądź też na odwrót nieuznawania prawidłowo zdobytych barmek. A jak wykluczyć błedy spowodowane faulami, jak w dzisiejszym meczu? Nich może ten sędzia techniczny (dalej zwany cieciem) patrzy na monitor i podpowiada że taki Figo dostał udaru słonecznego i zapomniał co znaczy niepisana zasada fair-play.
A wiesz dlaczego tego nie wprowadza?bo nikt juz nie bedzie mogl zwalic winy na arbitra, tylko bedzie musial zwalac wszystko na siebie.I taka jest prawda.Po wczorajszym spotkaniu wszyscy beda bluzgac Ivanowa i sadze, ze bedzie bardzo malo glosoww Holandii to ,zeby Van Basten odszedl bo sobie nie poradzil. Najpierw sedziowie wszystkiemu winni, a dopiero na koncu pilkarze.

Awatar użytkownika
pizmak
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pizmak » 26 cze 2006, 10:04

Ja przyjrzałem się dokładnie i zauważyłem że sędziowie boją się podyktować karnego :? Dużo rąk było w polu karnym i sędzia stał na przeciwko zdarzenia gdzie był popełnionu haniebny czyn i nawet sędzia nie zareagował :? Szkoda bo psuje to smak MŚ :? Faulów też było sporo gdzie sędzia mógł spokojnie podyktować karnego :? Wg mnie powinni wprowadzić coś takiego że techniczny pomaga głównemu w decyzjach poprzez TV albo coś innego :? Bo szczerze to ten techniczny poza pokazaniem doliczonego czasu gry , zmian to nic nie robi tylko zbija bąki :? Czasami też uspokaja trenerów gdy są wkurzeni na sędziego przez złe sędziowanie. FIFA powinna zrobić porządek z sędziami bo kibiców (np mnie 8) ) szlag trafia jak Iwanow czy inni "psują mecz" złymi decyzjami :?

el_nino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: el_nino » 26 cze 2006, 10:09

Sędziowie na razie popełniają wielkie błędy w dużych ilościach. Ale takie kiksy jakie popełnił wczoraj sędzia tzn. brak czerwonej kartki która prawdopodobnie sędziemu wypadła to jest poprostu kpina z piłkarzy i ich trenerów. Sędziowanie w niektórych meczach jest na prawdę na wysokim poziomie, bez większych błędów, ale są mecze w których błędy są co chwile. Krótko mówiąc Ivanow nie panował nad meczem i zawodnikami. Jakby stracił kontrolę tego co się dzieje na boisku. Poprostu był zagubiony.

Awatar użytkownika
wiLLow
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wiLLow » 26 cze 2006, 10:22

Mozliwe, ze popelniaja duzo bledow. Ale trzeba tez miec na uwadze pogode. Zle sie biega w takim upale, a do tego trzeba jeszcze byc kumatym i myslec, podejmowac decyzje, kiedy ludzie w takiej ilosci patrza na "rece". Podziwiam tylko tych sedziow, co wywiazali sie ze swojej pracy nieomylnie! :)

Awatar użytkownika
pizmak
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pizmak » 26 cze 2006, 10:37

wiLLow pisze:Mozliwe, ze popelniaja duzo bledow. Ale trzeba tez miec na uwadze pogode. Zle sie biega w takim upale, a do tego trzeba jeszcze byc kumatym i myslec, podejmowac decyzje, kiedy ludzie w takiej ilosci patrza na "rece". Podziwiam tylko tych sedziow, co wywiazali sie ze swojej pracy nieomylnie! :)
To jeżeli ktoś nie wytrzymuje kondycyjnie w takich upałach to niech się za to nie bierze :!:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 26 cze 2006, 10:41

pizmak pisze:To jeżeli ktoś nie wytrzymuje kondycyjnie w takich upałach to niech się za to nie bierze
To znajdz takiego ziomka co bedzie zapiepszal 90minut w 35 stopniowym upale i do tego jeszcze byl caly czas skoncentrowany... Sedziowie popelniaja bledy ale nie robia tego przeciez celowo... Kazdy moze sie pomylic, niektorzy to cghyba wyczerpuja limity pomylek, ale nie mozna za kazdy blad sedziego wyzywac go od najgorszych i mowic "a po co on na mundialu jest lepiej jakby znalazl sie ten cz tamten"...

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 26 cze 2006, 10:48

Martinho pisze:To znajdz takiego ziomka co bedzie zapiepszal 90minut w 35 stopniowym upale i do tego jeszcze byl caly czas skoncentrowany...
Sorry ale taka jest jego praca. Jesli lekarz robiacy 10 godzin operacje cos schrzani to idzie do pierdla.I co ma powiedziec?ze jest zmeczony?
Taka jest jego praca i w ogole nie rozumiem odniesienia sie do pogody :?
Martinho pisze:Sedziowie popelniaja bledy ale nie robia tego przeciez celowo...
smiem czasem watpic ale zostawmy to w spokoju bo nikt tego nie sprawdzi
Martinho pisze:Kazdy moze sie pomylic, niektorzy to cghyba wyczerpuja limity pomylek, ale nie mozna za kazdy blad sedziego wyzywac go od najgorszych i mowic "a po co on na mundialu jest lepiej jakby znalazl sie ten cz tamten"...
No ogolem to ja bym panu Iwanowi powiedzial po wczorajszym meczu: NARA :!: gosc sie skompromitowal i powinni go odsunac od mundialu.I w ogole od sedziowania spotkan miedzynarodowych tez.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 26 cze 2006, 10:52

Berik pisze:Sorry ale taka jest jego praca. Jesli lekarz robiacy 10 godzin operacje cos schrzani to idzie do pierdla.I co ma powiedziec?ze jest zmeczony?
Sorry ale lekarz nie biega poltorej godzinie po oddziale, wiec zly przyklad raczej wybrales :?
Berik pisze:smiem czasem watpic ale zostawmy to w spokoju bo nikt tego nie sprawdzi
Juz jeden user probowal jakies 2 czy 3 dni temu wmawiac mi ze sedziowie w Korei byli przekupieni i teraz tez tak moze byc... Nie pamietam jego nicka ale nie byl wart zapamietania ;) Chyba nie podzielasz jego pogladow :?

el_nino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: el_nino » 26 cze 2006, 10:54

Sędziowie mają prawo się pomylić ale nie aż w takim stopniu jak to zrobił Ivanow. Jeśli chodzi o pogodę to on sędziował spotkanie wieczorne i miał zdecydowanie lepiej od arbitra który sędizował mecz Anglia - Ekwador. Tamten sedzia nie popełniał błędów a miał gorsze warunki pogodowe, bo temperatura była znacznie wyższa niż pod wieczór.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 26 cze 2006, 11:00

Martinho pisze:Sorry ale lekarz nie biega poltorej godzinie po oddziale, wiec zly przyklad raczej wybrales
Praca psychiczna czesto bardziej meczy od fizycznej.Jesli jakis glupi nauczyciel potrafi mi sie czepiac o jedna litere to ja tym bardziej sie bede czepial sedziego, ktory powinien wykonywac dobrze swoja robote. Jemu jeszcze placa za bieganie z gwizdkiem i to duzo wiec czegos wymagac mozna. Ja po prostu daje do zrozumienia, ze to jest jego robota i powinien ja wykonywac dobrze. Zly pracownik jest wywalany z pracy, a sedzia nie.Tylko to chce powiedziec.Jasne kazdy sie moze pomylic ale bez przesadyzmu...
Martinho pisze:Chyba nie podzielasz jego pogladow
ja sie nad tym tematem nie rozwodze bo nie ma zadnych dowodow "za i przeciw" i to bylo 4 lata temu. Teraz juz nikt tego nie zmieni co bylo.Trzeba sie skupic na mundialu w Niemczech.Korea to historia juz

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 cze 2006, 11:03

Martinho pisze:To znajdz takiego ziomka co bedzie zapiepszal 90minut w 35 stopniowym upale i do tego jeszcze byl caly czas skoncentrowany... Sedziowie popelniaja bledy ale nie robia tego przeciez celowo... Kazdy moze sie pomylic, niektorzy to cghyba wyczerpuja limity pomylek, ale nie mozna za kazdy blad sedziego wyzywac go od najgorszych i mowic "a po co on na mundialu jest lepiej jakby znalazl sie ten cz tamten"...
Kpina?

Dobrze ujął to Berik. Przecież praca arbitra polega właśnie na tym, aby latał jak głupi przez 90 minut i był przy tym skoncentrowany. Za to mu płacą. Pogoda nie teges? Ktoś go zapomniał poinformować, że w lecie jest gorąco?

Każdy może się pomylić? Tak o ile będzie ponosił konsekwencje tego. Tak jest wszędzie i w piłce również powinno być. A kiedy arbiter masowo popełnia błędy to kara powinna być bardzo surowa.

Jak tak dalej pójdzie to w finale powinny zagrać dwie drużyny złożone z arbitrów bo to oni odgrywają kluczową rolę na tym Mundialu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”