MŚ 2006: 1/2 - Niemcy : Włochy - 4 lipca - Dortmund

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

MŚ 2006: 1/2 - Niemcy : Włochy - 4 lipca - Dortmund

Post autor: Zaza » 02 lip 2006, 10:08

NIEMCY - WŁOCHY

1/2 finału MŚ - Dortmund - Westfalen stadion - 4 lipca - godzina 21:00

Niemcy - Włochy pewnie nie jeden obiektywny znawca powie: I jednych i drugich już powinno nie być w mundialu ale nie w tym rzecz. Ja nie zaczne jak wcześniej "zapowiedzi" od popszednich wystepów obu ekip bo to już historia - mamy półfinał MŚ - 4 najlepsze drużyny narodowe na świecie. [mistrz na bank będzie z Europy :]]

Nie ma sensu przypominać wyników popszednich spotkań obu drużyn na tym munduali bo każdy wie jak było, a to i tak teraz nie ma znaczenia. Jednak trzeba napisać to że Niemcy wygrali po karnych z Argentyną a Włosi mogli na luzaku oszczędzac siły, dzieki szybko objetemu prowadzeniu w meczu z Ukraina. To też może mieć znaczenie bo Niemcy stracili massse sił. A Lippi miał ten konfort że sciągną sobie doś szybko z boiska Pirlo czy Gattuso i Camoranesiego.

Trudno wskazać faworyta tego meczu [obiektywnie patrząc na samą forme i gre na tym mudialu], bo w żadnym razie Niemcy grający u siebie nie są faworytem chyba że liczą na coś wiecej. Oba zespoły zaczynały mundial grają 4-3-1-2 z rombem w drugiej lini. Z czasem Marcello Lippi odszedł od tego ustawianie grając 4-4-1-1 ale ja osobiście sądze że to bardzie była taktyka pod rywala bo jak wiemu i Ukraina i Australia w momencie gry pozycyjnej grała 5 w drugiej lini. I dla tego taktyka Azzurrich wymagał zmian.

Oba kluby będą osłabione [?] W ekipie Azzurrich mam na myśli De Rossiego który odpoczywa na finał :] A w ekipie Klinsmanna prawdopodobnie ktoś zostanie ukarany za bójke po meczu z Argentyna [choć nadal to mi się wydaje mało prawdopodobne bo w końcu gospodarz :roll:] Ale co ważne wraca do gry Alessandro Nesta i to on prawdopodobnie zagra z Fabio Cannavaro na środku defensywy Włochów :]

Włosi obok Portugali mają najlepsza defensywe turnieju - Buffon tylko raz został pokonany i to po strzela ... Zaccardo :roll: A wiec żaden z rywali go nie pokonał :!: Niemcy stracili w w tym mundialu 3 bramki.
Jeśli chodzi o atak to tu dwu-bramkowa przewage mają piłkarze Klinsmanna.

Strzelcy bramek dla obu ekip :arrow:

WŁOCHY:
2 - Luca Toni
1 - Andrea Pirlo
1 - Vincezno Iaquinta
1 - Alberto Gilardino
1 - Marco Materazzi
1 - Fillipo Inzaghi
1 - Francesco Totti
1 - Gianluca Zambrotta

NIEMCY:
5 bramek - Klose
3 - Podolski
1 - Frings
1 - Neuville
1 - Lahm

Jak łatwo zauwazyć w reprezentacji Włoch odpowiedzalnośc za bramki spadła na wielku graczy i to jest na ręke Lippimu, zwłaszcza że odblokował się Luca Toni Show :] Strzelają liderzy, obrońcy jak i rezerwowi. W ekipie Niemców za bramki odpowiedzialny jest w zasadzie tylko atak. Klose strzelił już 5 bramek i to wyczyn niczego sobie ale np. to że Ballack nie strzelił nic wcale im nie pomaga.

Najważniejsze oginwa - tym razem odejde od Andrei Pirlo, choc nadal jego gra bedzie bardzo ważne - a skupie sie na Francesco Tottim, tym bardzie że gra na podobnej pozycji co lider Niemców Misza Ballack

Francesco Totti vs. Misza Ballack - Kapitan Romy z każdym mecze sie rozkreca, to nadal nie jest jego pełna forma i miejmy nadzieje ze pokaże jeszcze wiecej. Widać u niego już ta pewność która była nie widoma po tej fatalnej kontuzji. Lippi ufa Francesco w ciemno. Stawia na niego za każdym razem - w 4-4-1-1 pełni role łącznika z napastnikiem i takiego fałszywego napastnika. Ale to ustawianie jak i 4-3-1-2 pozwalają mu rozgrywać grac swoje jak lubi piłki w uliczki itd. Od jego formy może zależeć najwiecej w tym meczu. Tym bardzie gdy Włosi zagrają 4-4-1-1 z Camoranessim na flance.

Misza Ballack - Piłkarz Chelsea to nie tylko kapitan w zespole Niemiec ale to też przywódca nie tylko w boiskowych zadaniach. Obaj z Tottim mają jedna wade - szybko sie podpalają i dają sie sprowokować. To też bedzie ważna kto wytrzyma presje. Ballack ma jeszcze ten problem że wciąż ciąży na nim ta pierwsza bramka w MŚ. I to mu z pewnością nie pomaga. Dyskonuje mocnym strzełem z dystansu, i jest chyba jednym z tych graczy który oddaje najwiecej strzałów na mundialu. Dobrze też gra głowa. Przy 4-3-1-2 Klinsmanna ma nieco inne zadanie niz Totti [a mimo że grają takim samym ustwieniem]

Co ciekawe Niemcy jako zespoł mają najwiecej strat w tym mundialu - a Włosi obok Ghany najwiecej razy byli łapani na spalonym....

Nie tak dawno oba zespoły zmierzyły sie w meczu towarzyskim we Florencji - Azzurri wygrali głatko, pięknie i przyjemnie 4:1 :] media zaczynają docinki od tego :wink: ale to jeszcze nie to, bo presja i nagonka zacznie sie jutro, gdy pojawią się nowe prasowe doniesienia :twisted: przypomina sie też to jak Bayern jechał na Giuseppe Meazza na mecz LM i było podobnie gadanie. Ble ble ble - Milan wygrał też 4:1 i teraz żaden Tifosi nie ma nic przeciwko :]

Krótka piłka :wink: Za kim ja jestem chyba nie musze mówić - normalnie w świecie nie lubie Niemców - Od celników :P po piłkarzy. I nie ma to związku z jakimiś historicznymi wydarzeniami jak wczoraj ktoś sugerował, czy też politycznimi. [osobiście nic nie mam do pani kanclerz :P nie lubie ich wszystkich] Także mówie im NIE ogólem :P

Niemcy grają inna piłke niż kiedyś, ale nie trudno zauważyć że Włosi też. Bardzie ciekawe będzie to czy Lippi zagra 4-4-1-1 czy jak Klinsmann 4-3-1-2 [ z rombem w drugiej lini] Mimo że spora grupa "Bundesligowców" się ze mną nie zgodzi [za pewne] to Włosi mają przewage w każdej formacji. Oczywiście to nie daje im narazie wygranej bo na boisku trzeba wywalczyć awans do finału. I z pierwszym gwizdkiem sędziego to sie już nie liczy. Licze że Lippi zagra jednak dwójką napastników i Gila i Toni będa wyciągali daleko w pole drewna Niemieckiej defensywny by potem szybko ich ograć. Bo mimo wszystko mają chłopaki braki :P Trzeba szczególnie wzrócić uwage na Klose i Ballacka bo to oni są w Niemieckiej ekipie najbardzie niebezpieczni. Jednym zajmie sie obrońca drugim prawdopodobnie Gattuso. To bedą ciekawe pojedynki Ballack - Gattuso czy Ballack - Pirlo i Totti - Frings. Wiele bedzie zależać od gdy bocznych obrońców zwłaszcza jak oba zespołu zagrały by bez klasycznych skrzydłowych [4-3-1-2] wtedy wiele może dać gra do przodu Lahma po stronie Niemiec i duetu Grosso - Zambrotta po stronie Włochów.

Jak dla mnie to Azzurri mogą grać 88 minut "Katenaczjo" :lol: a potem raz ukąsić Niemców i nara. Ale wątpie że tak będzie bo mają za dużo argumetnów w ataku by aż tak taktycznie sie zchować. Ten mecz jak każdy inny rozegra sie w drugiej lini. To będzie klucz. Druga lini i twarda defensywa. :]

Nie długo poznamy sedziego tego meczu, co nie jest bez znacznie :roll: Choć sama obsada nam nie wiele powie, bo w tym mundialu poziom gwizdanie jest żenujący i samo nazwisko sędziego nie gwarantuje poziomu. Oby wygrał lepszy :!:

P.S. Prosze tych w temacie by mnie poprawili jak cos ominełem - szczególnie sytuacje kartkowa w ekipie Klinsmanna [przez decyzją FIFA]

P.S Oczywiscie to moje zdanie na ten temat, a nie oficlajne stanowisko pilka.pl :P wiec prosze o kulturalną dyskusje i wyrażanie swoich opini w temacie. Ty bardzie że beda pewnie tacy którzy sie nie zgodzą ze mną wiec czekam :]

Osobiście stawiam 1:0 dla Azzurrich po bramke Perrotty - tyle razy go typowałem że teraz mnie nie zawiedzie :P :wink: Forza Katenaczjo :!:
Ostatnio zmieniony 02 lip 2006, 12:56 przez Zaza, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”