Krzysiu jesteś wielkiKrzysztof Jarzyna pisze:Nie wiem czy wszyscy, ktorzy wyzywaja Podolskiego i Klose od zdrajcow znaja do konca temat. Klose owszem czuje sie chyba w 99% Niemcem, ale z Podolskim to juz zupelnie inna sprawa. Nie wiem czy zauwazyliscie, ale jest on jedynym pilkarzem kadry niemieckiej, ktory nie spiewa hymnu przed meczem. Kiedy sie go zapytali dziennikarze dlaczego, to odpowiedzial, ze nie spiewa ani polskiego, ani niemieckiego, mimo ze zna oba. Poza tym zawsze deklaruje swoje przywiazanie do Polski, chetnie rozmawia po polsku (co innego Klose, no chyba ze na boisku, bo tam podobno po polsku gadaja), i w ogole z jego wypowiedzi mozna wywnioskowac, ze czuje sie dumny z tego, ze jest Polakiem. Bo jest. Za to, ze gra dla Niemiec jezeli juz kogos trzeba przeklinac to PZPN. Sam Podolski mowil, ze chcial grac dla Polski, ale nasi "prezesi" przypomnieli sobie o nim kiedy juz dostal powolanie do mlodziezowki niemieckiej. Trzeba zrozumiec, ze przez tyle lat pobytu w tym kraju czuje sie tez z nim zwiazany, wiec nie dziwne ze moze go reprezentowac bez wiekszych wyrzutow sumienia. Niestety (albo stety) kariera pilkarska wymaga rozwijania sie i zaden pilkarz nie bedzie czekal az sie jego wysokosc Listkiewicz zwroci z zapytaniem.
Zanim jeszcze Podolski reprezentował barwy niemieckie. Był z nim wywiad, właściwie rozmowa telefoniczna w Polsacie Sport. Było to w czasie kiedy Poldi dopiero wchodził do pierwszego składu FC Koln. Wtedy sam piłkarz mówił, że gra w reprezentacji Polski jet dla niego sprawą otwartą, potem zmienił zdanie. Myśle, że zrobił to pod naporem sponsorów niemieckich oraz swojego agenta, którzy z pewnością naciskali na wybior drużyny narodowej Niemiec. Zresztą w obecniej reprezentacji ma lepsze perspektywy bo nawet jeśli grałby u nas to sam meczów by nie wygrywał. Potrzebował by piłek od pomocników a tego u nas brakuje.
Dokładnie słyszałem od rodziny mieszkającej w Niemczech, że nie było u nich jakieś specjalnej nagonki na Polaków. Poprostu nasza prasa wyłapała niektóre dość niemiłe taksty z brukowców zachodnich i wyszło tak jakby całe Niemcy się z nas nabijały. Ogólnie dość często odwiedzam kraj naszych zachodnich sąsiadów w tym roku mam nawet zamiar troche tam popracować (i nie uważam siebie za zdrajcęLukaz pisze:teraz mamy nowe a że w Niemcy mają taki 'Bild' czy innych zwykłych niemieckich Kowalskich będących debilami to zdarza się w kazdym kraju. My tez mamy 'Fakt' i innych debilnych obywateli którzy mają nie pokolei w głowie.