MŚ 2006: 8.07.2006 r. - mecz o 3 miejsce Niemcy:Portugalia

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Kto ?

Czas głosowania minął 09 lip 2006, 19:21

Portugalia
15
54%
Niemcy
13
46%
Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 3

MŚ 2006: 8.07.2006 r. - mecz o 3 miejsce Niemcy:Portugalia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 06 lip 2006, 19:21

Czyli mały finał lub finał pocieszenia

Obie drużyny organizowały\organizują dwa wielkie turnieje. Portugalczycy EURO 2004, Niemcy Weltmeisterschaft 2006

Co prawda emocje i ranga mniejsze, ale może także i z tego powodu w ostatnich latach mecze o 3 miejsce były nieraz ciekawsze niż finały. Jak bowiem Wisła długa i szeroka tak mecze małego finału ciekawsze dla kibica. Korea i Japonia : w spotkaniu rozgrywanym w Daegu spotkali się gospodarze Koreańczycy z Turkami. Obie drużyny przystąpiły do meczu już bez tak wielkiego spięcia jakie towarzyszyło we wcześniejszych fazach turnieju. Wynik 3-2 dla Turków i mecz który zaczarował wszyskich, po 13 minutach 3 gole ,najszybszą bramkę turnieju strzlił Hakan Sukur, a gospodarze dzielnie walczyli do końca jednak sił starczyło tylko na jedną bramkę. Francja Holandia-Chorwacja i znów drużyna na którą przed turniejem nikt nie stawiał dotarła tak daleko po drodze dostarczając wielu emocji nie tylko swoim rodakom. Zwyciężyła szachownica 2-1, a mecz pozostał w pamięci kibiców jako ten lepszy niż sam Finał. Można by iść tak dalej i dalej ale trzeba skupić się na teraźniejszości.

Portugalia zaczęła turniej bardzo niemrawo bo od skromnego zwycięstwa nad debiutantem z Angolą. Podopieczni Scolariego byli bardzo krytykowani za styl po tym meczu. Później wcale nie było lepiej. Wymęczone zwycięstwo nad przeciętnym Iranem i wreszcie lepszy mecz, a raczej kilkanascie minut w meczu z Meksykiem. Ostatecznie udało się wyjść z kompletem punktów. Po drodze "Brazylijczycy Europy" rozegrali piekielny wrecz pojedynek z Oranje. Mecz przeszedł do historii jako najostrzejszy przez co w następnej rudndzie dzielni Portugalczycy musieli przystąpić bez swoich dwóch podstawowych graczy, a kolejni zawodnicy musieli uważać na kartki aby móc zagrać w półfinale. Po wymęczonych karnych z Anglią przyszedł czas na Francje, ale to nie był ich czas. Swój dzień mieli rywale i Figo ze spółką muszą zagrać "jedynie" o 3 miejsce.

Ostani mundial Portugalia zakończyła w fazie grupowej. Teraz co warte podkreślenia po raz pierwszy (a drugi w historii) od 1966 zaszła tak daleko. Wówczas mieli wielkiego Eusebio ...

Scolari preferuje system 4-5-1 z ofensywnie grającymi skrzydłowymi.

Bramkarz : Ricardo
Silny punkt drużyny. Praktycznie bezbłędny do tego zapewnił rodakom awans do półfinału rewelacyjnie broniąc karne. W fazie grupowej puszczony jeden gol w meczu z Meksykiem, który nie obciąża jego konta. Później już tylko raz był pokonany, ale w tym najważniejszym meczu, meczu o finał przez wielkiego Zizou z rzutu karnego.

Obrona : Miguel-Carvalho-Meira-Valente
Również sila formacja. Tym razem zabraknie jednak pauzującego za kartki Carvalho i być może kontuzjowanego Miguela. Tego pierwszego prawdopodobnie zastąpi Ricardo Costa, zaś drugiego piłkarz Chelsea Paulo Ferreira. Można by się przyczepić do Valente aby częściej włączał się do ataku. Meira natomiast miewał niepewne chwile jak z Angolą kiedy to Afrykanie byli kilka razy bliscy wyrównania.

Pomoc : Figo-Maniche-Costinha-Deco-Ronaldo
Głowna moc, która zapewniła powtórzenie tak wielkiego sukcesu z 66'. Figo i Ronaldo piękne rajdy skrzydłami, niekiedy mijają z łatwością dwóch rywali jednym zwodem. Do Cristiano wielu jednak ma zastrzeżenia twierdząc, że gra zby indywidualnie. Maniche słynie ze swoich uderzeń z dystansu, wielki gracz drużyny bo wspomaga defensywe, a gdy trzeba potrafi włączyć się do ataku. Deco to wiadomo fenomenalny podający Barcelony. Dodaje elegancji gry kadrze. Costinha to zawodnik od czarnej roboty nie tak efektywny jak Maniche w ataku, ale bardziej pożyteczny w odbiorze. Podczas swoich występów nie zawiedli także trzej wchodzący Simao, Petit i Tiago.

Atak : Pauleta
główna bolączka Scolariego. Brak klasowego środkowego napastnika. Kompletnie bez formy jest zawodnik PSG. Jeden gol to zdecydowanie za mało. Zazwyczaj jest pierwszym do zejścia. Być może trener od początku da szanse Postidze, który także nie czarował. A może postawi na Ronaldo w ataku, a na skrzydło zejdzie Simao ?

Niemcy Jak burza przeszli faze grupową. Świetny mecz z Kostaryką na otwarcie rozentuzjamował sceptycznie nastawionych wcześniej kibiców. Później gospodarze pokazali charakter w meczu z Polską grając do ostatnich minut i strzelając zwycięską bramę w 91' minucie. Na koniec miał być najsilniejszy obok nich Ekwador i walka o pierwsze miejsce w grupie. Nic z tego. Męczarni nie było, a Germańczycy śmiało pokonali bojących się rywali 3-0. W kolejnej fazie podopieczni Klinsmanna trafili na Szwedów. Swietny początek i dwa gole Podolskiego zapewniły awans do kolejnej rundy. Kibice zaczęli mówić głośno o złocie, zaś media nakrecały Niemców coraz bardziej pisząc o "niemieckiej maszynie do wygrywania". Argentyna też nie zamierzała oddać łatwo pola i to podopieczni Pekermana objeli pierwsi prowadzenie. Później jednak niemiecka maszyna ruszyła, strzeliła wyrównującą bramkę, a po karnych byli szczęśliwymi posiadaczami kart na półfinał. Italia okazała się jednak za silna, a dotąd szczęśliwy obiekt w Dortmundzie - pechowy.

Poprzedni mundial to finał w którym lepsi okazali się Brazylijczycy. W całej historii Germania zdobyła 3 złota.

Klinsmann gra systemem 4-4-2

Bramkarz : Lehmann
Póki co niczym specjalnym się nie wyróżnił, ale i nie zawinił. Najlepszy mecz to z pewnościa ten z Argentyną i obronione karne, które dały gospodarzom awans do półfinału. Klinsmann może jednak zaskoczyć i dać szanse innemu zasłużonemu dla Niemiec zawodnikowi - Oliverovi Kahnowi.

Obrona : Friedrich-Mertesacker-Metzelder-Lahm
Najsłabszy punk gospodarzy. Środkowi obrońcy z pewnością po MŚ nie będa zaliczani do europejskiej czołówki podobnie jak Friedrich. Jedynie Lahm pozostawił po sobie pozytywne wrażenie. Śmiało można powiedzieć, że był to najlepszy gracz Niemiec w całych mistrzostwach.

Pomoc : Schneider-Frings-Ballack-Schweinsteiger
Silny punkt. Szczególnie ważny jest Frings którego zabrakło w półfinale z Italią. To napewno nie jest mundial gwiazdy Ballacka. Schneider i Schweinsteiger błyszczą, ale miewają też momenty przestoju. Szybkim asem trenera jest piłkarz Borussi Odonkor. Zazwyczaj wpuszczany na ostatnie 15-10 minut na podmeczonych rywali. Jest też Borowski, który nie wybił się ponad przeciętność.

Atak : Podolski-Klose
Świetni napastnicy. Miro - 5 goli, Lukas - 3 gole. Takiego ataku nie ma żadna reprezentacja. Bramki mówią same za siebie. Jest też joker doświadczony Oliver Neuville, który zadał cios Polakom.

Mecz ma być też rewanżem dla Niemiec za kompromitującą porażkę 3-0 podczas EURO 2000. Zobaczymy
Większym faworytem są Niemcy, ale to nieoznacza, że Portugalia odda ten mecz. Oni będą chcieli nawiązać do czasów Eusebio i to jest teraz ich celem. Zobaczymy także czy mecz o 3 miejsce znów okaże się ciekawszy od finału.

Adrian Firek
Żenujący nabijacz :/
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Adrian Firek » 06 lip 2006, 20:57

Powiem krótko:
Niemcy wygrają ponieważ są gospodarzami co za tym idzie:
a.)Sprzyjający sędziowie
b.)Kibice
c.)"Ściany też pomagają"
Jednakże wolałbym aby to Portugalia sięgneła po to trzecie miejsce gdyż grają efektownie i efektywnie :P Tak więc sercem jestem za Portugalią ale coś czuję że nasi sąsiedzi będą brązowymi medalistami :evil:
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 06 lip 2006, 21:00

Dla wielu mecz o trzecie miejsce bylby marzeniem, te dwie ekipy raczej do tych wielu nie naleza :twisted:
Myślę, ze mecz moze byc nawet ciekawy :arrow: Niemcy zagraja dla publicznosci, a dla wielu braaz to i tak ogromne osiagniecie, a Portugalia od dawna nic nie zdobyla wiec takze ma cos do udowodnienia.
Jestem bardzo ciekaw czy Scolari postawi na Paulete, ktory chyba z przebiegu calego turnieju w ekipie Portugali zawiódł najbardziej. Obaj trenerzy mogliby dac szasnse takze zawodnikom, ktorzy bardzo dobrze sie prezentowali wchodzac jak Odonkor czy Simao :roll:
Ogolnie bede za Portugalia :arrow: zobaczymy czy ostatni z pokolenia zlotych chlopcow :arrow: Figo jednak cos osiagnie na MŚ :?:

Awatar użytkownika
kalitwa
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kalitwa » 06 lip 2006, 22:14

A ja będę za Niemcami. Należy im się to zwycięztwo. Walczyli tak dzielnie. Nie wiem dlaczego niektórzy ich tak nie lubią :roll:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 06 lip 2006, 22:18

Adrian Firek pisze:a.)Sprzyjający sędziowie
b.)Kibice
c.)"Ściany też pomagają"
Z Wlochami jakos nie pomogli... A jakby chcieli to by gwizdali pod Niemcy. Glupie argumenty podales.
Adrian Firek pisze:Jednakże wolałbym aby to Portugalia sięgneła po to trzecie miejsce gdyż grają efektownie i efektywnie
Niemcy nie graja efektywnie :?: Nie bede sie sprzeczal czy efektowniej bo to kwestia gustu, ale obydwa zespoly graly na tyle efektywnie ze wyladowaly w meczu o 3 msc.

Niemcy maja szanse po raz 2 z rzedu stanac na podium MS. Z Wlochami walczyli jak rowny z rownym, przynajmniej mi sie tak wydaje. Wraca Frings, wiec nie bedziemy mieli takich problemow jak podczas meczu z Wlochami za panowania Kehla na defensywie. O tym meczu cos wiecej mozna napisac dopiero dzien gora 2 dni przed spotkaniem. Na razie wiec sie wstrzymam z wiekszymi dywagacjami.

Klose krolem strzelcow 8)

Awatar użytkownika
Milczek
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milczek » 07 lip 2006, 10:12

Adrian Firek pisze:a.)Sprzyjający sędziowie
:rotfl2: To dlaczego jakoś do tej pory im nie sprzyjali ????
Martinho pisze:Wraca Frings
za to nie będzie Friedrich i Mertesackera
Sero pisze:Obrona : Friedrich-Mertesacker-Metzelder-Lahm
Najsłabszy punk gospodarzy. Środkowi obrońcy z pewnością po MŚ nie będa zaliczani do europejskiej czołówki podobnie jak Friedrich. Jedynie Lahm pozostawił po sobie pozytywne wrażenie. Śmiało można powiedzieć, że był to najlepszy gracz Niemiec w całych mistrzostwach.
Niby trudno się nie zgodzić, że to najsłabasza formacja Niemców. Jednak z drugiej strony nie jest tak źle. Oprócz meczu z Kostaryką trudno mówić o jakiś poważnych błędach niemieckiej defensywy. Myśle, że najsłabszym ogniwem w obronie jest Friedrich. Metzelder jeszcze nie wrocił do formy z 2002 roku, ale kilka jego interwencji utwkiwło mi w pamięci (oczywiście w poztywnym tego słowa znaczeniu). Natomiast Mertesacker to bardzo utalentowany defensor, myśle, że w przyszłości będzie z niego spory pożytek.
Sero pisze:To napewno nie jest mundial gwiazdy Ballacka
Tu się nie zgodze. Przecież Michael oprocz meczu z Polską zawsze grał na bardzo wysokim poziomie, był prawdziwym boiskowym przywódcą. Można mu zarzucać jedynie to, że nie zdobył bramki, ale jest jeszcze mecz z Portugalią, więc wszystko jest sprawą otwartą.
Martinho pisze:przynajmniej mi sie tak wydaje
To Ci sie nie wydaje 8)

Nie wiem czy Niemcy są fawaorytami, ale z pewnością w tym meczu mają spore szanse. Jeśli podopieczni Scolariego zagrają kompletnie bezpomysłu jak z Francją to widze ich w tym meczu przez mgłę :wink: Nie ma co liczyć na takie widowisko jak w spotkaniu z Włochami, akcja za akcje. Takiego meczu myśle, że szybko nie zobaczymy. Myśle, że Portugalczycy zagrają dość zachowawczo, natomiast Niemcy w swoim stylu zaatakują od pierwszych minut 8). "Germiania" na pewno ma sporą przewage w ataku, bo Pauleta raczej nie dorównuje Podolskiemu ani Klose, tym bardziej, że jest bez formy.

Więc ja jako sympatyk potomków Hiltlera, wielki zdrajca narodu polskiego, człowiek, który nie ma choć kszty patriotyzmu krzycze z całych sił Do boju Niemcy !!!!

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 07 lip 2006, 10:57

Milczek pisze:To dlaczego jakoś do tej pory im nie sprzyjali ????
:?:
Milczek pisze:Można mu zarzucać jedynie to, że nie zdobył bramki
Tak, i ze nie upilnowal Grosso :roll:
Musisz byc w niego strasznie zapatrzony, skoro wychodzisz z takimi teoriami.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 07 lip 2006, 10:59

Corinthians ale za to upilnowal Argentynczykow na tyle dobrze, ze Niemcy ich wyeliminowali. Co do sedziowania to widze ze wkurzony jestes bledami arbitra w meczu z Argentyna. No ale nikt na to nie poradzi ze sedziowie sie myla. Juz pisalem jakby sedziowie sedziowali pod Niemcy to Wlochow nie byloby w finale.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 07 lip 2006, 11:05

Martinho pisze:Corinthians ale za to upilnowal Argentynczykow na tyle dobrze, ze Niemcy ich wyeliminowali
Nie jestem pewny, ale Ayali tez nie upilnowal.
Martinho pisze:Co do sedziowania to widze ze wkurzony jestes bledami arbitra w meczu z Argentyna. No ale nikt na to nie poradzi ze sedziowie sie myla. Juz pisalem jakby sedziowie sedziowali pod Niemcy to Wlochow nie byloby w finale.
Fakt, sedzia pomogl Niemcom tylko w jednym meczu. Trzeba tez zauwazyc, ze sedziowie z Ameryki sa najmniej stronniczy i popelniaja najmniej bledow, czego sie nie spodziewalem.
Elizondo i Larrionda najlepszymi sedziami mundialu.
PS. Mecz Niemcow z Wlochami tez sedziowal latynos, pan Archundia z Meksyku :)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 07 lip 2006, 11:12

Corinthians pisze:Nie jestem pewny, ale Ayali tez nie upilnowal.
Napisalem ze na tyle dobrze ze Argentyna jest za burta. To ze slabo pilnowal to jeszcze gorzej swiadczy o Argentynie bo mofgli to przeciez wykorzystac.
Corinthians pisze:PS. Mecz Niemcow z Wlochami tez sedziowal latynos, pan Archundia z Meksyku
Coraz to nowsze tlumaczenia macie, byleby tylko byly na niekorzysc Niemcow.

Adrian Firek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Adrian Firek » 07 lip 2006, 12:06

Milczek pisze:Adrian Firek napisał:
a.)Sprzyjający sędziowie

To dlaczego jakoś do tej pory im nie sprzyjali ????

Nie w ogóle im nie sprzyjali a w meczu z Argentyną?? Przecież Niemcy byli tak faworyzowani że szkoda gadać a Argentyna nic nie wskóra jak sędzia jest przeciwko nim.
P.S Nie chodzi mi tu o spór ale bronię swojego zdania :P

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 07 lip 2006, 12:09

Adrian Firek pisze:Nie w ogóle im nie sprzyjali a w meczu z Argentyną??
Tak samo sprzyjali jak Wlochom dyktujac kontrowersyjnego karnego w meczu z Australia, czy pamietna bramke ze spalonego Toniego. I przestancie juz pisac ze sedziowie sedziuja pod Niemcy.
Adrian Firek pisze:Przecież Niemcy byli tak faworyzowani że szkoda gadać a Argentyna nic nie wskóra jak sędzia jest przeciwko nim.
Nawet najbardziej stronniczy sedzia nie pomoze danej reprezentacji, jesli rywal jest silniejszy. Argentyczycy byli po prostu slabsi... w rzutach karnych. Wynik meczu 1:1, wiec ekipy byly conajmniej wyrownane.

Adrian Firek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Adrian Firek » 07 lip 2006, 12:21

Martinho pisze:Tak samo sprzyjali jak Wlochom dyktujac kontrowersyjnego karnego w meczu z Australia, czy pamietna bramke ze spalonego Toniego. I przestancie juz pisac ze sedziowie sedziuja pod Niemcy
Ja mówię o reprezentacji Niemiec :wink: A jeśli chodzi o mecz Włochy vs Australia to wolałem "Kangury" :P
Ale popatrz Niemcy są gospodarzami i muszą coś zdobyć jak nie było szans na mistrzostwo to muszą poprostu muszą zdobyć to trzecie miejsce a kto im pomoże...sędziowie :evil:
Wracając jeszcze do głównej myśli tego meczu to nie podoba mi się to podczas meczu Niemcy (np.) Włochy gdy Włosi są przy piłce są wygwizdywani a gdy Niemcy to jasne oklaskiwani, wiem że takie jest kibicowanie ale przez to MŚ nie są..."piękne" :roll:
Pozdrawiam 8)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 07 lip 2006, 12:37

Adrian Firek pisze:Ale popatrz Niemcy są gospodarzami i muszą coś zdobyć jak nie było szans na mistrzostwo to muszą poprostu muszą zdobyć to trzecie miejsce a kto im pomoże...sędziowie
Atut wlasnych kibicow bardziej im pomoze niz sedziowie. Zreszta co z tego ma dany sedzia ze bedzie pod gospodarzy gwizdal :?: Nie biore oczywiscie tutaj pod uwage jakiegos przekupstwa bo to nie wchodzi w gre.
Adrian Firek pisze:Wracając jeszcze do głównej myśli tego meczu to nie podoba mi się to podczas meczu Niemcy (np.) Włochy gdy Włosi są przy piłce są wygwizdywani a gdy Niemcy to jasne oklaskiwani, wiem że takie jest kibicowanie ale przez to MŚ nie są..."piękne"
yyy..... Tak jest wszedzie.... I ja ci powiem ze takie jest wlasnie kibicowanie... Na mecze Niemcow rzecz jasna przychodzi conajmniej 75% fanow naszych sasiadow, wiec to jasne ze nie beda oklaskiwac Wlochow ;) Tak samo bedzie w meczu z Portugalia...

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 07 lip 2006, 12:44

Adrian Firek pisze:Wracając jeszcze do głównej myśli tego meczu to nie podoba mi się to podczas meczu Niemcy (np.) Włochy gdy Włosi są przy piłce są wygwizdywani a gdy Niemcy to jasne oklaskiwani, wiem że takie jest kibicowanie ale przez to MŚ nie są..."piękne"
czy ty kiedykolwiek widziałeś jakiś mecz?
zawsze tak jest, na drużynę przeciwną się gwiżdże a swoich oklaskuje, myslisz że jakby mistrzostwa były gdzie indziej to by nikt nie gwizdał?
Corinthians pisze:Elizondo i Larrionda najlepszymi sedziami mundialu.
faktycznie, masz rację, dla mnie dużym rozczarowaniem była postawa sędziów europejskich, po azjatach niczego wielekigo się nie spodziewałem, do śmierci nie zapomnę tego japońca co sędziował mecz Polska- Ekwador
niestety ten japońsi sędzie poprowadzi mecz o 3 miejsce
Adrian Firek pisze:Ale popatrz Niemcy są gospodarzami i muszą coś zdobyć jak nie było szans na mistrzostwo to muszą poprostu muszą zdobyć to trzecie miejsce a kto im pomoże...sędziowie
taak, a ten dalej swoje, sędzia pomógł Niemcom tylko w jednym jedynym meczu (mało pomógł, ale jednak zawsze coś)
Włochom też pomógł, pomyłek było dużo, za dużo
Ale jeśli chodzi o sędziowanie pod gospodarzy to niepowtórzyła się sytuacja z Korei i Japonii gdzie Korea doszło do półfinału tylko dzięki sędziom
W tym meczu kibicuję oczywiście Niemcom i mam nadzieję, że wygrają

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”