Wyceniamy gwiazdy ...

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Krajowe szkło kontaktowe powiększy:

Maciej "Magic" Żurawski
4
5%
Radek "Inwestor" Matusiak
13
16%
Euzebiusz "Ebi" Smolarek
8
10%
Ireneusz "Dźeleń" Jeleń
11
14%
Grzegorz "gol + gol" Rasiak
24
30%
Jakub "Błaszczyk" Błaszczykowski
19
24%
Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Wyceniamy gwiazdy ...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 08 lip 2006, 17:02

Temat pewnie niektórym znany z jednego z piłkarskich miesięczników w naszym kraju, mianowicie 'Piłka Nożna Plus' :wink: ale trochę inaczej do tego podejdziemy.

W tym temacie szanowne grono ekspertów :wink: będzie wyceniało gwiazdy na podstawie podanych niżej kryteriów i skali ocen. Każdy z piłkarzy będzie oceniany w ten sam sposób. A zawodnika, którego wycenimy wybierze naród za pomoca sms :roll: - a tak na poważnie to sondy w temacie. Do rzeczy:

Na podstawie podanych niżej kryteriów każdy może ocenić danego piłkarza. Jednak warunek jest taki, że nie mają to być jedynie liczby ale i uzasadnienie (krótka 3 zdaniowa wypowiedź) swojej decyzji i oceny jaka dostał dany piłkarz"

:arrow: Prawa noga *
:arrow: Lewa noga
:arrow: Gra głową
:arrow: Szybkość
:arrow: Drybling
:arrow: Przegląd pola
:arrow: Podania [ostatnie]
:arrow: Odbiór piłki
:arrow: Przyspieszenie
:arrow: Spryt
:arrow: Gra ciałem
:arrow: Czytanie gry [umiejętnosc przewidywanie - sznuta snajperska]
:arrow: Charyzma boiskowa
:arrow: Dośrodkowania
:arrow: Stałe fragmenty gry
:arrow: Podatność na kontuzje
:arrow: Strzały z dystansu
:arrow: Sam na sam [wykończenie akcji]
:arrow: Pracowitość
:arrow: Kreatywność
:arrow: Kondycja

* - używamy tu piłkarskich stwierdzeń - dla wyjaśnienia "prawa noga" to nie znaczy czy dany piłkarz ma prawą nogę :roll: A sposób operowania nią w czysto pikarskim rzemiośle.

Uwaga W związku z tym, że temat jest nowy proszę o to, aby narazie oddawać tylko głosy - szanowna komisja wyłoni zwycięzcę, którego szanowe grono ekspertów oceni pod każdym z tych podpunktów.

Szanowna komisja w skałdzie Róza, Zaza i Niggaz :wink:
Zaza pisze:Aha i prosze piście na prv jak macie pytanie.

Pozwoliłem sobie zamknąć temat, żeby nie było głupich postów. Wszelkie pytania kierować do Zazy na PW. Kiedy autorzy uznają, że należy otworzyć, to Niggaz to zrobi (jako, że jest przecież w komisji :P ) // K.J.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 12 lip 2006, 14:45

Zwycięscą pierwszej edycji został obrońca Azzurrich - do nie dawna zawodnik US Palemo a obecnie Interu Mediolan - Fabio Grosso :!:. Jeden z bohaterów nowych Mistrzów Świata reprezentacji Włoch. A wiec zaczynamy - licze na Was eksperci

ObrazekObrazek

To jest dobre :)

Fabio Grosso - Włochy

Urodzony 28 listopada 1977 roku w Rzymie - wzrost 190 cm - waga 82 kg. Lewy obrońca - pomocnik - kluby: SS Chieti, Terama Calcio, SS Chieti, AC Perugia, US Citta Palermo, od nowego sezonu Interu Mediolan. Grosso rozegrał 22 spotkanie w kadrze narodowej strzelając 2 bramki [stan na dzień dzisiejszy]

Do rzeczy -

:arrow: Prawa noga
- zdecydowanie słabysz niż lewa, co prawda nie złóży mu tylko to chodzenia po schodach ale nie operuje nia tak precyzyjnie jak lewa, lubi nawet czasem przełożyć piłke dwu-krotni niż zacentorwać prawą :wink: - 5

- mocny punkt Fabio, nie tylko wrzuca ale i strzela, próbuje, prowadząc piłke tuż przy lini kontoluja ja. Dobra gra w pełnym biegu. - 8

- osobiście nie przypominam sobie jakis jego strzałów które mi zapadły w pamięć. Palermo miało bramkostrzelną linie obrony ale to stoperzy byli tymi "snajperami" przy stałych fragmentach. Jednak warto zwrócić uwage na to jak gra w obronie głowa bo to w tym wypadku jest najważniejsze. Dobrze sie ustawia i czyści - ma takie zadanie asekurować środek obrony gdy kolega po drugiej stronie zapedzi się do przodu. - 6

- gra na takiej pozycji wymaga nie tylko szybkość ale i wytrzymałości, i to ma na dobrym powiomie. Oczywiscie z każda minuta słabie ale co pokazał nawet mundial w kluczowych momentach może dać z siebie wszystko nawet w 110 minucie. Także w tym nie ma problemu - 7

- nie jest to jakiś mocny punkt Fabio. Gra bocznego oborońcy nie polaga na tym by mijać graczy przeciwnych a by dośc do lini i wrzucić - wyłożyć. Jak pisałem wcześniej lubi przekładać piłka ale trudno ocenić jego umiejętności dryblingu... - 6

- na plus. Dużo widzi ale musi tak grać gdyż napastnikcy są w pełnym ruchu gdy on dochodzi do lini. Czeste przerzuty ciężaru gry też swiadczą o tym że ma oczy na miejscu :wink: - 7

:arrow: Podania [np. ostatnie]
- to też jest mylące - bo w meczu może 5 razy stracić piłke - dwa razy wrzuci na głowe padna bramki i zapamietamy dwa kapitalne rajdy Grosso :wink: Jak dla mnie to podanie miał by znacznie lepsze jak by lepiej operował prawa noga. Czesto szuka lewej nogi "na siłe" co też odbiją sie na podaniu. Jak dla mnie ma co poprawiać ale - 7

- lubi akcje zaczepne, wyprowadzane czesto dzięki swoim przechwyta. W Azzurrich Pirlo, w Palermo Corini są takimi osobami którymi musi odddać piłki i gnać do przodu że świadomością że dostanie ją na nos. Nie popełnia jakis razących błedów na flance w grze jeden na jeden z przeciwnikiem. - 7

- dużo o tym napisałe w "temacie" szybkośc to sie po niekąd łączy - 7

- akcja z Australia pokazuje nie spryt a magia :wink:, pamiętam kiedyś z meczu na Sycyli z Parmą gdzie do spółki z Barzaglim tak umiejętnie faulowali Gilardino że wygladało jak by był na gazie albo sam się przewracał o własne nogi :wink: To pokazuje spryt nie tylko w ofensywie. Ale co najważniejsze umnie oszukać rywala w czystej grze. Może czesto jest przewidywalny to fakt ale to nic gdy uda mu sie zagrać np. do lini. Dobrze się rusza mimo wzrostu - - 6

- Jak na bocznego obrońce przyzwoita - umnie się zastawić i twardo trzyma się na nogach, dobrze blokuje rywala, gra bark w bark przyzwoita - 6

- w tym momencie trudno mówić o sznucie snajperskiej, ale czyta gre w odbiorze dobrze - to coś podobnego jak napisałem odnoście przeglądu pola. Umnie się ustawić - nie powoduje że spalone nie wychodzą czy też że rywal zamyta akcje jego strona. - 6

- na poziomie - czesto może poderwać drużyne jednym rajdem czy jakaś akcją w defensywie - nie ma zdolności przywódczych ale ma zimna krwe i to też ważne - 6

- jak napisałem lewa noga - klasa ale prawa to już słabiej. Ogółem na 7 ze wskazaniem na lewa noge i to max :)

- lepiej mu to wychodzi w obronie niż ataku - ale taka jego rola. Przepchnąć nie dać sie wyblokowac itd. ocena hmmm 6.

- jak mnie pamieć nie myli leczył długo uraz przez wejście Tudora w jego nogi, ale ogółem nie ma kłopotu, nie jest baletnica. - 7

- zadko widzimy a jeszcze zadziej się cieszy. Nie ma takich obowiązków by próbować. Ma inna zadanie z których sie lepiej wywiązuje. Dla tego tylko - 5

- podobna sytuacje jak z dryblingiem, w tym wypadku mówimy o "sam na sam" czyli umiejętnosci mijania rywala niż wykonczenia akcji jeden na jeden. Jest to u niego czytelne ale skuteczne - 6

- szybkośc, wytrzymałośc, pracowitośc ten sam poziom [szczególnie w ataku ale i nie zapominając o jego podstawowych obowiązkach obrony] - 7

- hmmm nie wiem naprawde jak go ocenić wiec sie wstrzymam - nie odbije sie to na ocenie końcowej gdyż nie uwzglednie tej kategori w śrdeniej :wink:

- boczni obrońcy w dzisiejszych czasach pełnią czesto role skrzydłowych. W przypadku Grosso nie może mówić o jakiś brakach w kondycji, z czasem przychodzi zmęczenie ale to normalne - 7.

:arrow: Średnia ocen Fabio Grosso - 6,14 ...

Od Zazy :arrow: W mojej opini Fabio Grosso nie może zaliczyć do takich mega odkryć tego mundialu, bo każdy kto miał możliwośc śledzienia gry Palermo wie że cała linia defensywna klubu El Zamparino zasługwała w zakończonym sezonie na pochwały i szacunek - dla tego właśnie aż trzech graczy z tej lini defensywnej pojechało na MŚ z kadra Lippiego - no własnie Lippi - ja sądze że Grosso w 100% wykorzystał szanse dana mu przed Marcello Lippiego. Odwdzięczył się za zaufanie a Lippi zrobił z niego jeszcze lepszego piłkarza. Przed mundialem stawiam w ciemno - Zambrotta na lewej - Oddo na prawdej - a Lippi inaczej to widział i nie miał zwidów :wink: Wykorzystał w Fabio wszystko co miał najlepszego...

UWAGA - Prosze o nie wypowiadanie się tu w temacie [np. swoich komenatrzy] - osoby zainteresowane i mające czas mają prawo oddać swoje głosy - bo na podstawie Waszej i Naszej opinie podliczymy to wszystko - wydajcie swoją opinie na temat danego gracza - inne wypowiedzi nie mające nic z tematem i z kryteriami itd. będą karane wp :] by nie było tu pisania o rowerach :P

Uwaga po raz drugi :!: - zaczynając swoje oceny zapoznajecie się z regulaminem [patrz pierwszy post w temacie] skala oceń od 1-10 - i uzasadnienie

Sonda nie aktualne ... a wiec do dzieła :!: :twisted:

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 12 lip 2006, 15:39

Fabio Grosso - Włochy

Urodzony 28 listopada 1977 roku w Rzymie - wzrost 190 cm - waga 82 kg. Lewy obrońca - pomocnik - kluby: SS Chieti, Terama Calcio, SS Chieti, AC Perugia, US Citta Palermo, od nowego sezonu Interu Mediolan. Grosso rozegrał 22 spotkanie w kadrze narodowej strzelając 2 bramki [stan na dzień dzisiejszy]

Do rzeczy -

- o wiele gorsza niż lewa, w końcu jest lewym obońcą, który jednak powninien lepiej grać prawą. - 4

- bardzo mocna strona Grosso, dobre podania, strzały, passingshoty to wszystko ma wytrenowane niemal do perfekcji - 8

- Zawsze jak oglądam mecze z udziałem tego zawodnika, to nigdy nie moge sobie przypomnieć aby grał głową ;) Nawet przy rzutach rożnych stoi przed polem karnym - 5

- Imponuje szybkością i kondycją, potrafi zabiegać przeciwnika na śmierć, zawsze gotowy na pełne 90 minut - 8

- może nie jest w tym najlepszy, ale potrafi to robić. Drybluje jedynie, gdy wymaga tego sytuacja - 6

- Byłb dobrym pomocnikiem. Dużo widzi, nie jest ,,samolubny", dokładnie odgrywa piłkę do parterów. - 7

:arrow: Podania [np. ostatnie]
- jedna z niewielu rzeczy, nad którymi Fabio musi popracować. Bardzo rzadko zdarza się, aby dograł do wychodzącego partnera dobrą piłkę, ale przecież to nie jego rola, on tylko rozbija ataki przeciwników oraz czasem włącza się do akcji ofensywnej - 6

- Dobrze, mu to wychodzi, może nie jest tak dobry jak Cannavaro i Materazzi :D, ale dużo potrafi. Napewno więcej od Carlosa. - 8

- To samo co szybkość - 8

- no Fabio jest abrdzo sprytny, może nie tak bardzo jak C. Ronaldo. Potrafi wywalczyć rzut karny z niczego, udawać faul, lub dyskretnie sfaulować - 8

- W miarę dobra, potrafi się zastawić, jednym ruchem ciała zmylić rywala - 7

- czytanie gry to nie najmocniejsza strona Fabio, musi się dużo naczuczyć od Nesty lub Cannavaro - 6

- Nie on jest od tego, tylko kapitan drużyny, no ale jak trzeba to potrafi to zrobić - 7

- dobrze sobie z tym radzi, tym bardziej że jest obrońcą - 7

- nie pamiętam aby brał udział w ofensywie, ale w defensywie napwewno, dobrze się ustawia i potrafi wybić piłkę w odpowiednim momencie - 7

:arrow: Podatność na kontuzje - znikoma - 8

- o tu będzie duży problem, nigdy nie próbuje z dystansu, tym bardziej z wolnego - 5

- nie najgorszy element gry Grosso, zrobi co trzeba gdy będzie sam na sam ;) - 7

:arrow: Pracowitość - Gdy atakauje, nigdy nie zapomina o obronie i od razu szybko wraca do bloku defensywy - 8

:arrow: Kreatywność - ?

:arrow: Kondycja - bardzo dobra jak na bocznego, prawie jak Baszczyński ;) - 8

Średnia ocen Fabio Grosso - 6,90 ...

P.S Do Zazy

Mogę napisać według mnie ile jest wart? A i kiedy będzie to podsumowania zawodnika?:) Ai czy mogę zaproponować kolejnego zawodnika?:) Może odpisz na gg: 9180167, jestem niewidoczny ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2006, 15:52 przez Lisek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 12 lip 2006, 15:46

Fabbio Grosso- obecnie zawodnik Interu Mediolan, do którego trafił z US Citta Palermo. Nominalna pozycja- lewy obrońca (chociaż ma predyspozycje nawet na ofensywnego pomocnika :wink: ). W narodowej reprezentacji rozegrał nieco ponad 20 spotkań, ale w znacznym stopniu przyczynił się do zdobycia przez Squadra Azzurra Mistrzostwa Świata :wink:

:arrow: Prawa noga- w znacznym stopniu gorsza od lewej. Operuje nią raczej tylko w razie potrzeby. OCENA: 4

:arrow: Lewa noga- zdecydowanie najmocniejszy punkt Fabio. Kontrolowanie piłki za pomocą lewej nogi przychodzi mu bardzo łatwo. Świetne dośrodkowania oraz strzały. OCENA: 9

:arrow: Gra głową- bramek z główki raczej zbyt często nie zdobywa, ale grę obronną za pomocą tej części ciała ma bardzo dobrze opanowaną. OCENA: 6

:arrow: Szybkość- Jego szybkie rajdy lewą flanką sprawiają niekiedy ogromne problemy defensorom drużyny przeciwnej. OCENA: 7

:arrow: Drybling- Tutaj jest już nieco gorzej, ale nie wynika to raczej ze słabego wyszkolenia, a z pozycji w drużynie. Nie wymaga się od Niego bajecznej techniki, aczkolwiek swoje potrafi :wink: OCENA: 5

:arrow: Przegląd pola- wbrew pozorom ta umiejętność stoi u Fabio na dość wysokim poziomie, o czym mogą świadczyć zarówno doskonałe dośrodkowania jak i bardzo dobre ustawianie się w linii obronnej. OCENA: 8

:arrow: Podania [np. ostatnie]- podań kończących od Fabio nie ma co się spodziewać (oczywiście nie licząc dośrodkowań- inny podpunkt :wink: ) z wiadomych względów, ale z krótkimi podaniami do partnerów problemów raczej nie ma. OCENA:6

:arrow: Odbiór piłki- odbiór piłki stoi u Fabio na dość wysokim poziomie- Jego wycieczki lewą stroną często zaczynają się właśnie od odbioru. OCENA: 8

:arrow: Przyspieszenie- przyspieszenie, hmmm. W dużej części łączy się to z 'szybkością', a dokładnych czasów na 60 metrów niestety nie znam ( :? ) więc wystawiam taką samą ocenę. OCENA: 7

:arrow: Spryt- sprytu graczowi Interu nie brakuje zarówno w ofensywie jak i w defensywie. Doskonałym przykładem na takie boiskowe 'cwaniactwo' może być końcówka meczu Włochy-Australia :wink: OCENA: 7

:arrow: Gra ciałem- potrafi dobrze wyprzedzić rywala i 'wejść mu w drogę' zasłaniając piłkę. Również koordynacja ruchowa stoi na przyzwoitym poziomie. OCENA: 7

:arrow: Czytanie gry [umiejętność przewidywanie - sznuta snajperska]- sznuta snajperska :lol: Ale z czytaniem gry w defensywie braków nie widać. OCENA: 6

:arrow: Charyzma boiskowa- jak na razie nie miał zbyt wiele okazji do wykazania się pod tym względem, ponieważ zarówno w Palermo jak i w reprezentacji przywódcą nie był. OCENA: 4

:arrow: Dośrodkowania- klasa światowa, ale... jest jeden mankament- często mając piłkę na prawej nodze szuka wręcz na siłę lewej :? OCENA: 9

:arrow: Stałe fragmenty gry- zdecydowanie lepiej broni, niż wykonuje. Potrafi zasłonić, zablokować, wybić. OCENA: 6

:arrow: Podatność na kontuzje- szczerze mówiąc to nie miałem pojęcia jak się ma sprawa z kontuzjami, ale na szczęście google nie gryzą :lol: Z tego co się dowiedziałem to poważniejszych kontuzji raczej nie miał (bodajże jedną). OCENA: 7

:arrow: Strzały z dystansu- to po prostu nie należy do Jego obowiązków, choć zapewne jak by mu się przytrafiła okazja, to by jej nie zmarnował :wink: OCENA: 4

:arrow: Sam na sam [wykończenie akcji]- patrz wyżej :wink: OCENA: 5

:arrow: Pracowitość- widać, że w czasie meczu daje z siebie wszystko aż do końcowego gwizdka. OCENA: 7

:arrow: Kreatywność- potrafi niekiedy samemu przebiec całe boisko po czym doskonale dograć do partnera, ale na nic więcej nie pozwala mu Jego pozycja. OCENA: 6

:arrow: Kondycja- w dzisiejszej piłce przygotowanie kondycyjne jest bardzo ważne, a to w przypadku Grosso stoi na bardzo wysokim poziomie. OCENA: 8

ŚREDNIA OCENA: 6,47

Kilka słów podsumowania :arrow: Fabio można zaliczyć do jednego z lepszych lewych defensorów świata. Nie dość że posiada doskonałe warunki fizyczne, to jeszcze jest dobrze wyszkolony technicznie. Przez te kilka sezonów spędzonych w Palermo pokazał na co stać. Mam nadzieję, że będzie się podobnie prezentował również w Mediolanie :wink:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 12 lip 2006, 15:56

Fabio Grosso

Wcześniej widywałem go raczej dość rzadko ale na Mundialu naogląałem się jego gry więcej. Spróbuję go zatem ocenić pod względem podstawowych umiejętności.

Prawa noga

Jak należało się spodziewać u lewego obrońcy nieco słabsza jest właśnie ta prawa kończyna. Nie zawsze tak jest ale przeważnie. Grosso nie jest tu wyjątkiem. Mimo wszystko aż tak dużo ona nie ustępuje

Ocena 6

Lewa noga

To na pewno silna strona Włocha. Operuje nią świetnie. Dokładne dośrodkowania, raczej nie ma niecelnych podań, nie gubi też piłki podczas swoich rajdów na flance. Trochę słabiej ze strzałem, mimo że potrafi zdobyć bramkę. Trudno jednak się przyczepić do jego gry lewą nogą.

Ocena 9

Gra głową

Jako lewy obrońca nie gra nią często. Ma dobre warunki fizyczne więc w pojedynkach jakoś sobie radzi. To napewno jakiś plus.

Ocena 7

Szybkość

Na pewno szybki jest. Inaczej jego rajdy nie byłyby na tyle skuteczne. Zawsze zdąży też wrócić do obrony.

Ocena 8

Drybling

Swoje rajdy opiera raczej na szybkości. Jak ma czarować to woli oddać piłkę do partnera. Nie stosuje zwodów w swojej grze.

Ocena 5

Przegląd pola

Nie ma głupich strat. Kiedy musi dogrywa do partnera i to zazwyczaj dobrze ustawionego. Trochę za żadko dostrzega jednak partnerów w ataku kiedy sam ma piłkę w okolicach swojego pola karnego. Może to wynikać z taktyki ale jednak nie zawsze poda tak jakby oczekiwano od rozgrywającego. Tym jednak Grosso nie jest i tyle co musi w tym elemencie potrafi.

Ocena 7

Ostatnie podania

Jak już otwiera drogę do bramki to zwykle po dośrodkowaniu. Brakuje mi u niego prostopadłych zagrań, czy teżdokładnych długich piłek z głębi pola.

Ocena 6

Odbiór

Na pewno zastrzeżeń mieć nie można. Raczej jest trudny do przejścia dla atakującego. Nie musi się też często odwoływaćdo faulu. Pewny punkt defensywy.

Ocena 8

Przyspieszenie

Nie ma problemów ze startem do piłki. Zwykle zdąża do zagranej na dobieg futbolówki.

Ocena 8

Spryt

Czasem potrafi się ładnie przewrócić jak np. z Australią. Nie jest to jednak boiskowy cwaniak.

Ocena 5

Gra ciałem

Tylko dobra. Piłek nie traci poprzez umiejętne zastawianie. Nieraz nie umie jednak przepchnąć rywala. Jest wysoki ale mało masywny co utrudnia ten element gry.

Ocena 6

Czytanie gry

Nie robi tutaj błędów. Dogrywa, ustawia się, wie jak przypilnować atakującego, w odpowiednim momencie wychodzi do pułapki ofsaidowej. Trochę jednak za mało widzi z przodu.

Ocena 7

Charyzma boiskowa

Przywódcą nigdy nie był i nie będzie.

Ocena 5

Dośrodkowania

Bardzo silna broń w grze Fabio. Wrzuca często, dokładnie. Zagrana przez niego piłka zwykle robi sporo kłopotów defensywie rywala.

Ocena 9

Stałe fragmenty gry

Nie angażuje się za bardzo by walczyć o górne piłki w polu karnym rywala. Nie jest też egzekutorem. Karne umie strzelać.

Ocena 5

Podatność na kontuzje

Szklanką nie jest. Żadko miewa poważne urazy ale jednak się zdarzają.

Ocena 8

Strzały z dystansu

Nie widziałem aby próbował takich uderzeń. Tu to samo co prostopadłe piłki. Brakujące ogniwo w jego grze.

Ocena 4

Sam na sam

Wpojedynkę na przeciw bramkarza raczej nie wychodzi. To nie jego pozycja. Rywala jak już musi to mija za pomocą szybkości. To nie jest to co umie najlepiej.

Ocena 6

Pracowitość

Raczej nie ustępuje w obronie. Dużo biega. Potrafi jednak sobie zrobić małą przerwę.

Ocena 7

Kreatywność

Grosso na pewno nie jest wirtuozem gry ofensywnej. Ogranicza się raczej do prostszych środków jak np. dośrodkowania.

Ocena 6

Kondycja

Bez zastrzeżeń. Potrafi nieco wysiąść w dogrywce ale na grę przez 90 minut sił zawsze mu starczy. Mimo, że zasuwa od jednego do drugiego pola karnego.

Ocena 8

Ogólna ocena 6,66

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 14 lip 2006, 15:11

Podbijam, abyście nie zapomnieli, że taki temat istnieje :roll: Niby mamy na forum tylu "znawców" a nie chce im się dokonać subiektywnej (a co najważniejsze- dokładnej :o ) oceny piłkarza :?

PS.
Jak już ktoś coś naskrobie pod tym postem, to bardzo bym prosił o skasowanie go :wink:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 14 lip 2006, 15:43

RóżA pisze:Niby mamy na forum tylu "znawców" a nie chce im się dokonać subiektywnej (a co najważniejsze- dokładnej ) oceny piłkarza
Sorry, ale nie kazdy wie w czym dobry jest dany pilkarz... Wiec jak ktos nie wie to nie pisze. Proste. Ja gowno wiem o nim to sie nie wypowiadam. Wiec nie ma co zmuszac ludzi. Albo wybierajcie bardziej znanych puilkarzy, ktorzy przez pare lat graja na swiatowym poziomie. Wtedy takiego problemu nie bedzie

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 14 lip 2006, 15:47

Ja np. przy niektorych kategoriach kompletnie nie wiem co napisac :?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 lip 2006, 16:21

Generalnie do tej pory nie brałem udziału w zabawie z dwóch powodów. Primo - zawodnika znam tylko z występów na Mundialu. IMO to troszki mało, ale w sumie musimy się z tym pogodzić. Secundo - chciałbym zobaczyć jak oceniają inni. Samodzielnie, a nie przepisując to co napiszę ja. Zaza dał dobry przykład, ale to nie powód, aby prawie słowo w słowo przepisywać to co on naprodukował :roll:

Nie mniej jednak jedziemy...

Fabio Grosso

Stara się jej nie używać co wskazywałoby na to, że po prostu nie potrafi. Nie jest to jednak nic dziwnego w sumie. Zdecydowana większość piłkarzy potrafi bardzo dobrze operować tylko jedną nogą. Gra obiema nogami charakteryzuje tylko tych najlepszych. 5

Lewy obrońca musi przynajmniej dobrze operować lewą nogą. Tak jest właśnie w przypadku Fabio. Widać, że to jego 'lepsza noga', ale nie oznacza to wcale, że potrafi nią krawaty wiązać. Potrafi dośrodkować czy też podać po ziemi, ale bez rewelacji. 7

Obrońcy z reguły muszą dobrze grać głową. W przypadku skrajnych defensorów jest jednak nieco inaczej z racji tego, że ich rolą jest przeważnie włączanie się do akcji ofensywnych a gra w defensywie to przede wszystkim zatrzymywanie ataków skrzydłami. Tam walki w powietrzu jest nieco mniej. Bądź co bądź jego wzrost daje mu dużo możliwości podczas walki w powietrzu i w razie potrzeby nieźle sobie z tym radzi. 7

Bardzo często uczestniczy w akcjach ofensywnych lewą stroną bazując przede wszystkim na szybkości. Potrafi odpowiednio szybko przemieszczać się między własnym polem karnym a okolicami pola karnego rywala. Sprinterem może nie jest, ale radzi sobie dobrze a przede wszystkim nie przeszkadza mu piłka przy nodzie kiedy biegnie. 7

Nie zauważyłem, aby wykazywał się dryblingiem. Zresztą jest obrońcą więc nie musi. Gra ofensywna skrajnych obrońców opiera się przede wszystkim na szybkości i dośrodkowaniach. Drybling to dobry dodatek, ale nie jest konieczny. 5

Nie stwierdziłem u niego specjalnie rozwiniętej tej właśnie umiejętności. Wystarczy, że widzi wolny fragment boiska przed sobą i potrafi tam dobiec. Ewentualnie może też zauważyć kolegę w polu karnym i spróbować tam zagrać piłkę. 6

:arrow: Podania [ostatnie]
Generalnie u bocznych obrońców ta cecha sprowadza się do udanych dośrodkowań. Fabio z racji częstego uczestnictwa w akcjach ofensywnych równie często stara się dograć piłkę do partnerów. Koledzy nie zawsze potrafią dobrze się zachować, ale to nie jego wina. 6

Musi conajmniej dobrze grać w odbiorze. W końcu jest obrońcą. Poza tym odbiór piłki rywalowi przekłada się u niego na możliwości zawiązania akcji ofensywnej a więc tym bardziej ma o co walczyć. Radzi sobie dobrze. 7

Blisko związane z szybkością. Ocena IMO ta sama. 7

Reprezentant Włoch. To chyba wystarczająca rekomendacja. Gdyby nie potrafił wyłożyć się w odpowiedniej chwili to nie grałby w pierwszym składzie. Szkoda, że nie potrafi użyć sprytu w innych sytuacjach. 6

Teoretycznie trudno mu cokolwiek zarzucić, ale ja osobiście po tak dobrze zbudowanym zawodniku spodziewałbym się odrobinę więcej. Nie mniej jednak jest przyzwoicie. 6

W obronie ustawia się prawidłowo. W ataku zdarza mu się znaleźć tam gdzie potrzeba. 6

Jeżeli jego przebojowość można uznać za przejaw takiej właśnie boiskowej charyzmy to jest nieźle. Nie boi się pojedynków 1 na 1. Potrafi pociągnąć grę jakimś rajdem. 7

To się łączy ściśle z podaniami. Dośrodkowania lewą nogą ma niezłe. Prawą nogą nie ma ich wcale niestety. 6

Bezbarwnie. Robi swoje w obronie i tyle. Nie popełnia błędów. 6

A bo ja wiem? Zbyt rzadko mam okazję go obserwować, aby coś tutaj stwierdzić. Ze szkła chyba nie jest bo za często na boisku się z bólu nie zwijał. 6

Brak. 5

Radzi sobie całkiem nieźle. Rzadko przegrywa takie pojedynki 1 na 1. 7

Robi swoje bardzo dobrze. Priorytetem we wszystkich jego akcjach (czy to w obronie czy ataku) jest jak największa korzyść dla drużyny. 7

Nie zauważyłem jakiegoś szczególnego pomysłu w jego grze. Akcje ofensywne zawsze wyglądają tak samo. Podaniami nie błyszczy. 5

Tutaj jest bardzo nieźle. W zasadzie nie można mu niczego zarzucić. Spokojnie wytrzymuje 90 miunut biegając od pola karnego do pola karnego. 8

Średnia - 6,28

=======================================

Następnym razem wybierzemy kogoś bardziej znanego i ogranego. Wtedy powinno być większe zainteresowanie tematem.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 936
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 14 lip 2006, 21:31

Obrazek

To nie jest Grosso ! Tylko Materazzi! A po drugie taka sytuacja [uściskanie sędziego] zdarzyła się w meczu z Niemacami, kiedys Gross strzelił bramkę, Matrix podbiegł do sędziego i go przytulił, pózniej nawet o tą sytuacje go zapytano. Odpowiedział, że nie miał sił by pobiec gratulować Fabio. Co do obrazka to wciagnął mnie troszkę pan Gmoch :D.

Obrazek

:arrow: Prawa noga - Oczywiście nie jest to jego największy atut, jednak jak powiedzieli poprzednicy, potrafi nią co nie co zrobić, nie jest tylko do podpierania się. [5]

:arrow: Lewa noga - To jego największy skarb piłkarski, to jego lepsza noga i potrafi nią co nie co skonstruować, pokazał to na MŚ, że nawet "zawijanie" potrafi. [8]

:arrow: Gra głową - Przy żadnym stałym fragmencie nie widziałem, aby zagrywał głową, jedynie pracuje nią pod własną bramką. [3]

:arrow: Szybkość - Biega dość szybko, chodz nie jest taki szybki jak jego kolega reprezntacyjny na grający po drugiej stronie, ale ma gaz w nogach. [7]

:arrow: Drybling - Dla mnie to chyba drybling będzie jedną z największych ocen u Tego zawdonika, robił to niezle na mistrzostwach, nie potrafi mijać zwinnie jak np. Kaka czy Ronaldo [obaj jeśli są w formie], ale czynił to dość niezle na tych MŚ. [8]

:arrow: Przegląd pola - Widział dość dużo i czynił dość dużo, zagrywał do dobrze ustawionych zawdoników, tutaj nie jest zle. [7]

:arrow: Podania [ostatnie] - Nie zauwrzyłem bo miały jakaś wartość [asysty przy bramkach], ale podanie ma dobre, szczególnie centry. [6]

:arrow: Odbiór piłki - Sredni moge ocenic odbiór, bo jednak częsciej grał w ataku niz w obronie, ale w tym byl dosysc dobry. [6]

:arrow: Przyspieszenie - Byly momenty kiedy zamieniał się w skrzydlowego i najczesciej Pirlo lub Totti "zaurzacali" mu piłkę przed niego , częśto do nich dobiegał, a przecież nie spadały tam, gdzie stał Fabio. [7]

:arrow: Spryt - Z perspektywy meczu z Australią i Niemcami. [8]

:arrow: Gra ciałem - Dobrze grywa ciałem, byl to widać, kiedy sciagał się i odpychał zawodników. Często w stałych fragmentach pilnował zawdoników, zagrywając klasyczny "oczy w oczy" i mu nie uciekali. [7]

:arrow: Czytanie gry [umiejętnosc przewidywanie - sznuta snajperska] - Ta profesja raczej nalezy do rozgrywających, ale mozemy ją ocenic pozytynie. [7]

:arrow: Charyzma boiskowa - Oj ma ją wysoką, pare razy z powodu bólu schodził z boiska, zaraz na nie wracał i walczył jeszcze mocniej. [7]

:arrow: Dośrodkowania - U mnie na plus. [8]

:arrow: Stałe fragmenty gry - Tutaj raczej wiele nie działa, bo najczęściej para srodkowych obronców wybiegała do rzutów rożnych i rzutów wolnych. [3]

:arrow: Podatność na kontuzje - Nie przypominam Sobie, by opuscil pole przed czasem, jest dośc mocny ficzynie, a także psychicznie. [7]

:arrow: Strzały z dystansu - Nie za dobry, nie zauważyłem jego strzałów z daleka. [6]

:arrow: Sam na sam [wykończenie akcji] - Niezły z niego drybler jak na "bocznego", ma u mnie plusa. [8]

:arrow: Pracowitość - Oj latał za wielu, pracował za wielu, pokazywał sie na pozycjach, walczył. [8]

:arrow: Kreatywność - Nie mozna ocenic u niego wysoko kreatywności, bo to także raczej nalezy do srodkowych pomocników i playmerkerów. [4]

:arrow: Kondycja - Nawet dobra, 90 minut na gazie było w normie, przy 120 nawet potrafił niezle zakręcic w ataku i strzelic bramkę. [7]

Srednia: 6,5
Ostatnio zmieniony 19 lip 2006, 11:54 przez wloski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 lip 2006, 16:49

Nie wiem czy wiesz Lisek ale na tym Twoim zdjęciu nie jest Grosso a Materazzi :roll: Grosso gra w kadrze "3" na plecach i spodenkach zresztą Wloski Ci to ładnie opisał :wink:

Corinthians w sumie rozumem Ci i dla tego teraz zrobimy inaczej. Jak zauważył Niggaz by w temacie była większa liczba wypowiedzi trzeba wybrać kogoś kto jest znany szerszej grupie kibiców. Dla tego prosze by na prv przysyłać mi Wasze propozyje odnoście kolejnych gwiazd - pisze to do kibiców zainteresowanych tym temaciem bo jak nie masz zamiaru działać to nie przysyłać nic :roll:

Jednak narazie temat wyceny Fabio Grosso nie zakończony - zainteresowani mają jeszcze czas. O nowym kandydacie poinformujemy - zreszta będzie nowa sonda w temacie.

Pozdrawiam :!:

P.S Sądze że teraz trzeba by wybrać do sondy piłkarzy z jednej pozycji jak stoper to tylko ta pozycja, jak DM to DM itd. :wink: Chyba się ze mną zgodzicie ?

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 21 lip 2006, 11:31

I zabawa stanęła w miejscu, proponuje podsumować i oceniać nową osobę ;) Wybaczcie mi :ot:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 21 lip 2006, 11:35

Poczekajmy jeszcze do niedzieli. A nóż się ktoś zdecyduje :wink:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 21 lip 2006, 12:00

Spokonie Lisek to nie na czas :wink: wszystko jest pod kontrolą :) nie bawem sonde się zmieni itd - narazie sie wstrzymamy :wink:

Awatar użytkownika
shevcento
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: shevcento » 26 lip 2006, 14:57

Fabio Grosso - Włochy

:arrow: PRAWA NOGA - No cóż za wiele nie mogę powiedzieć dobrego o jego grze tą nogą, głownie stara się używać lewej i praktycznie w każdej sytuacji przekłada piłkę a swoją lepszą nogą (3)

:arrow: LEWA NOGA - Można powiedzieć, że opanował operowanie piłki tą nogą niemal do perfekcji, dobre dosrodkowania, i ta bramka z Niemcami miodzio 8) ( 8 )

:arrow: GRA GŁOWĄ - oj to nie jest jego specjalnoścć mimo dobrych warunków nie należy do specjalistów w tej dziedzinie (4)

:arrow: SZYBKOŚĆ - jest to jego mocna strona, umie na pełnej szybkości przejść kilku graczy, zresztą przy takiej taktyce Azzurich na boku obrony musi grać szybko zawodnik i dla mnie on takim jest (7)

:arrow: DRYBLING - raczej nie stosuje jakis fajerwerków taktycznych, stara się grać prosto i skutecznie, i to mu wychodzi nie ma jakiś problemów z tym elementem gry (7)

:arrow: PRZEGLĄD POLA - może nie taki jak na rozgrywającego przystało, ale bardzo dużo widzi i często stwarza dobre sytuacje partnerom dobrym przerzutem piłki (7)

:arrow: PODANIA - stara się grać całkiem dużo piłek na napastników i sądze, że robi to dobrze, jego długie podania są b.dobre (7)

:arrow: ODBIÓR PIŁKI - tutaj mam zastrzeżenia co do jego odbioru, mógby poprawić grę w obronie jak i sam odbiór (5)

:arrow: PRZYŚPIESZENIE - hmmm raczej lubi długie rajdy po flance z tego co zauwazyłem niz krótkie pojedynki na małym odcinku boiska (7)

:arrow: SPRYT - tutaj nie ma praktycznie nic do napisania, ale jak każdy Włoch jest cwany, pokazał to z Australią w konćowce mecz (7)

:arrow: GRA CIAŁEM - umie się zastawić, ale jednak ma nad czym popracowac (5)

:arrow: CZYTANIE GRY - umie przewidywać rozwój sytuacji, ale czego się można spodziewać po zawodniku tak doswiadczonym, to podstawa (7)

:arrow: CHARYZMA BOISKOWA - jakimś wielkim wojownikiem nie jest, ale umie poderwać kolegów jakimś ładnym rajdem (6)

:arrow: DOŚRODKOWANIA - co tu dużo mowić, umie to robić na MŚ wiele razy siał popłoch w szeregach rywali dobrymi wrzutkami ( 8 )

:arrow: STAŁE FRAGMENTY - nie widziałem go zbyt często w tym elemencie ale umie to robic, wystarczy spojrzec na jego wrzutki (5)

:arrow: PODATNOŚĆ NA KONTUZJE - silny fizycznie, nie przypominam sobie jakiś groźniejszych urazów (7)

:arrow: STRZAŁY Z DYSTANSU - rzadko się decyduje na takie rozwiązanie (5)

:arrow: SAM NA SAM - za wiele takich sytuacji nie ma, ale patrząc na jego drybling mysle ze by sobie dobrze radził (7)

:arrow: PRACOWITOŚC - wszędzie go pełno, warto miec takiego gracza w zespole ( 8 )

:arrow: KREATYWNOŚĆ - trudno tu coś napisac (5)

:arrow: KONDYCJA - biega na całej szerokości boiska przez praktycznie cały mecz ( 8 )

ŚREDNIA : 6.33

FABIO GROSSO - Znany dobrze na włoskich boiskach, szerszej publiczności pokazał się na Mundialu, rozgrywając znakomite zawody, potwierdził tym samym że jest jednym z lepszych graczy na tej pozycji. Z pewnością przenosiny do Interu dobrze mu zrobią i rozwinie się jeszcze, wszystko zalezy od jego samego, jest w najlepszym wieku dla piłkarza i mysle ze nie raz oczaruje nas swoją grą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”