Liga czeska

ajaccien
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Liga czeska

Post autor: ajaccien » 17 lip 2006, 21:55

Co prawda nigdy żadna liga nie będzie dla mojej skromnej osoby cenniejszą. o ile mogę to tak wyrazić, niż liga francuska, ostatnio jednakże moja skromna osoba przeżywa, poza stałym, trwałym przywiązaniem do piłki francuskiej, okres zainteresowania piłką czeską. Liga czeska zdaje się nie być zbyt atrakcyjną, to prawda, jakkolwiek obecność w niej takich klubów jak praskie Sparta i Slavia, które, w istocie, ostatnimi czasy nieco obniżyły loty, jakkolwiek nie tak dawno przecież były etatowymi uczestnikami europejskich pucharów, jest czynnkiem, który sprawia, iż jej rozgrywki mogą zaciekawiać. Ponadto, do takich czynników należy również fakt, iż jest to liga kraju sąsiedniego, również swego czasu znajdującego się po wschodniej stronie żelaznej kurtyny. Temat ów mógłby więc posłużyć jako pole wymiany poglądów i spostrzeżeń dotyczących ligi czeskiej nie tylko w kontekście jej piłkarskiego poziomu i aktualnych w niej wydarzeń, ale również w kontekście porównań z innymi, nie tylko polską, ligami.

Od sezonu 1993/1994, kiedy to po raz pierwszy po rozpadzie Czechosłowacji odbyły się rozgrywki ligi czeskiej, 8 razy tytuły mistrzowskie zdobywała praska Sparta. Dwa razy z MIstrzostwa cieszyli się piłkarze, działacze i kibice Slovana Liberec. Po razie świętowały osoby związane z ostrawskim Banikiem i praską Slavią.

Obecnie I liga czeska nosi nazwę Gambrinus Ligi, od nazwy sponsora, browaru Gambrinus.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”