Liga czeska

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
ajaccien
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Liga czeska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ajaccien » 17 lip 2006, 21:55

Co prawda nigdy żadna liga nie będzie dla mojej skromnej osoby cenniejszą. o ile mogę to tak wyrazić, niż liga francuska, ostatnio jednakże moja skromna osoba przeżywa, poza stałym, trwałym przywiązaniem do piłki francuskiej, okres zainteresowania piłką czeską. Liga czeska zdaje się nie być zbyt atrakcyjną, to prawda, jakkolwiek obecność w niej takich klubów jak praskie Sparta i Slavia, które, w istocie, ostatnimi czasy nieco obniżyły loty, jakkolwiek nie tak dawno przecież były etatowymi uczestnikami europejskich pucharów, jest czynnkiem, który sprawia, iż jej rozgrywki mogą zaciekawiać. Ponadto, do takich czynników należy również fakt, iż jest to liga kraju sąsiedniego, również swego czasu znajdującego się po wschodniej stronie żelaznej kurtyny. Temat ów mógłby więc posłużyć jako pole wymiany poglądów i spostrzeżeń dotyczących ligi czeskiej nie tylko w kontekście jej piłkarskiego poziomu i aktualnych w niej wydarzeń, ale również w kontekście porównań z innymi, nie tylko polską, ligami.

Od sezonu 1993/1994, kiedy to po raz pierwszy po rozpadzie Czechosłowacji odbyły się rozgrywki ligi czeskiej, 8 razy tytuły mistrzowskie zdobywała praska Sparta. Dwa razy z MIstrzostwa cieszyli się piłkarze, działacze i kibice Slovana Liberec. Po razie świętowały osoby związane z ostrawskim Banikiem i praską Slavią.

Obecnie I liga czeska nosi nazwę Gambrinus Ligi, od nazwy sponsora, browaru Gambrinus.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 17 lip 2006, 23:29

W Czechach maja swietny system szkolenia i sprawnie funkcjonujacy zwiazek pilki noznej. Te dwa czynniki decyduja o sukcesach reprezetacji i postepach klubow. Ale, kiedy jeszcze istniala Czechoslowacja futbol w tym rejonie mial wieksze sukcesy niz obecnie. Bylo wicemistrzostwo swiata, a teraz nawet z grupy nie wyszli.
W 2003 roku spory sukces klubowy odniosla Sparta, kiedy to awansowala z grupy Ligi Mistrzow po pamietnym meczu 1-0 z Lazio i golu w ostatnich minutach meczu.
Az przykro sie robi, kiedy porownuje sie lige czeska i polska, w ostatnich latach czeski futbol niesamowicie przerosl nasza rodzima pilke, w Czechach nie boja stawiac na mlodziez, przeciez tam wychowali sie Rosicky, Koller, Baros, Cech, Ujfalusi, Poborsky, Nedved, Lokvenc...
Teraz tez widac kilku niezle zapowiadajacych sie pilkarzy: Jungr, Kona, Kolar, Suchy, Cerny, Svec czy Necas - tylu znalazlem.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 lip 2006, 23:53

Corinthians pisze:Az przykro sie robi, kiedy porownuje sie lige czeska i polska, w ostatnich latach czeski futbol niesamowicie przerosl nasza rodzima pilke,
Jezeli chodzi o infrastrukture to napewno przerastaja nasze kluby, nie wiem dokladnie jak obecnie wygladaja ich stadiony ale 5-6 lat temu gdy czesta jezdzilem na obozy sportowe do czech wygladaly dosc imponujaco - porownujac do owczesnych naszych - stadion w Teplicach, Jablncu
Ale ostatnio ich liga przezywa istny regres :!:
wspomniany przez ciebie wyczyn byl chyba ostatnim udanym Sparty ale trzeba podkreslic rowniez ich blamaze
Przypomne slawny juz pojedynek Wisly z Dinamo Tbilisi - a wlasnie w 1 rundzie gruzini odprawili Slavie
Warto rowniez odnotowac ubiegloroczny pogrom Banika Ostrava z Hereenven 5:0 czy tez 2 lata temu z Leverkusen :!: (6:0 :?:)
Sparta pomimo gry w fazie grupowej nie odnosila juz sukcesow - a grala tam tylko dzieki zapewnionej fazie - ale bylo nie bylo, maja wyzszy wspolczynnik krajowy, ktory pozwala na wystawieniu 2 druzyn w el.lm -

ajaccien
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ajaccien » 20 lip 2006, 21:05

Na blisko dwa tygodnie przed rozpoczęciem rozgrywek Gambrinus Ligi, czescy bukmacherzy ogłosili swe typy dotyczące faworyta do wywalczenia tytułu mistrzowskiego w sezonie 2006/2007. Solidarnie typują oni na Mistrza Czech praską Spartę, w minionym sezonie 5 na mecie rozgrywek. Kursy wahają się w granicach 1,65 - 1,70 do 1 (Expekt, Bet and Win; Synot-Tip). Niżej oceniają szanse na obronę tytułu przez aktualnego mistrza kraju, Slovana Liberec (3,8 - 4,5 do 1). Trzecim kandydatem do tytułu jest Slavii Praga, która w minionym cyklu rozgrywek zajęła lokatę na najniższym stopniu podium (4,5 - 10 do 1). Szanse aktualnego wicemistrza Czech, FK Mlada Bolelsav, na sięgnięcie po tytuł mistrzowski oceniane są w przedziale 7 - 15 do 1. Specjaliści firmy Bet and Win na 8 do 1 ocenili szanse FK Teplice.

Najmniejsze szanse na wywalczenie na mecie rozgrywe 1 miejsca bukmacherzy przyznają beniaminkom z Kladna i Czeskich Budziejowic (225 do 1), Marili Pribam (100 - 250 do 1) i FC Slovacko Uherské Hradiště (250 do 1).

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 20 lip 2006, 22:29

Sparta jest ponoc ogromnie zadluzona. Infrastruktura jest lepsza niz w Polsce, ale w Czechach nie ma takiego zainteresowania wlasna liga jak w Polsce. Nie ma tylu kibicow, brak wiekszego zainteresowania mediow (i kasy), afery.

ajaccien
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ajaccien » 31 lip 2006, 18:27

Wobec faktu, iż w miniony weekend rozpoczął się sezon ligowy, kilka słów na temat pierwszej serii spokań Gambrinus Ligi.

Otóż praska Sparta, której działacze, mimo wspomnianego przez przedmówcę zadłużenia (o ile pewien znany tygodnik nie egzageruje), dosyć niespodziewanie zremisowali na Letnej z beniaminkiem z Kladna. Teraz podopiecznych Stanislava Grigy czeka wyjazd do Pilzna. Trudno cokolwiek oceniać po zaledwie jednym meczu, ale chyba mało kto mógł się spodziewać, iż Prażanie nie poradzą sobie z nowicjuszem.

Kłopotów z beniaminkiem nie miał za to Mistrz Czech, liberecki Slovan, który nie dał szans Dynamu Czeskie Budziejowice, klubowi Karela Poborsky'ego, spokojnie wygrywając na wyjeździe 2-0.

Więcej kłopotów ze swym rywalem miał wicemistrz kraju, Mlada Boleslav. Drużyna, która w tygodniu (o tym za moment) pokonała w pierwszym meczu II rundy kwalifikacji do Ligi Mistrzów Valaraengę 3-1, pokonała na własnym obiekcie solidną Sigmę Ołomuniec 2-1.

Wyjazdowe zwycięstwo odniósł FC Slovacko Uherske Hradiste, który pokonał Tescomę Żlin. W meczu pomiędzy FK Jablonec a SIAD Most doszło do podziału punktów (2-2). Punktami podzieliły się także Marila Pribam i Viktoria Pilzno (1-1) oraz czwarta ekipa minionego sezonu, FC Teplice i dwunasta, Brno.

W zamykającym kolejkę spotkaniu poniedziałkowyn Slavia praga pokonała u siebie 2-0 ostrawskiego Banika.

Wracając do meczu Mladej Boleslav z Mistrzem Norwegii, warto zwrócić na to spotkanie uwagę, bowiem Czesi całkowicie zdominowali rywala, już po 18 minutach prowadząc 3-0. Gola dla gości zdobył w 67 minucie Gahsi, ale futbolówka odbiła się od obrońcy i tym zmyliła Kucerę. Świetny mecz rozegrał kapitan, napastnik, Marek Kulic, który asystował przy dwóch pierwszych bramkach, popisując się pięknymi podaniami. Zdobyli je pomocnik Pecka i obrońca Palat. Na 3-0 podwyższył pomocnik Matejovski. Oczywiście nie należy niczego przesądzać, bo Mistrz Norwegii na pewno nie jest słabą drużyną, jakkolwiek w tym sezonie Valaraenga już nie zachwyca tak jak w minionym i utknęła w środku tabeli, ale zapewne będzie niebezpieczna podczas rewanżu w Oslo. Niemniej jednak, wiele wskazuje na to, że Czesi będą mieli dwie drużyny w III rundzie eliminacji do LM, bo tam czeka już Slovan Liberec, który zmierzy się bądź z Szerifem Tiraspol, bądź z moskiewskim Spartakiem. Mlada Boleslav zaś, w razie pokonania ekipy norweskiej, zmierzy się z Galatasaray Stambuł. I myślę, że obie czeskie ekipy nie są pozbawione szans na grę w najbliższej edycji LM.

Awatar użytkownika
Michał-92
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał-92 » 11 wrz 2006, 18:37

Zapraszam na moja stronę o mojej ulubionej Czeskiej drużynie AC Sparta Praha: www.spartapraga.blog.onet.pl :D

Po 1. Temat Reklama nie gryzie :?
Po 2. Chyba nie są Ci potrzebne aż dwa konta :>
//maestro

JuniorACS
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: JuniorACS » 22 lut 2007, 11:47

Jako że bardzo interesuje się piłką nożną w Czechach, podbijam temat, bo coś upadł.
W tegorocznej edycji Pucharu UEFA kluby czeskie niezbyt się popisały, ale i tak są dużo lepsze od polskich zespołów. Tylko szkoda że wszystkie gwiazdy sprzedają na zachód (i wschód stał się ostatnimi czasu bardzo popularny).
W Sparcie Praga mają szkółkę piłkarską już od U-6 także to robi wrażenie.
I jeszcze jedno w Czechach nie stawiają na brazylijczków czy afrykańczków, w Gambrinus Lidze próżno szukać takich zawodników, tam grają sami czesi, i to procentuje w reprezentacji.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 28 maja 2007, 22:35

Dzisiaj zostaly zakonczone rozgrywki Gambrinus ligi, mistrzem pozostala druzyna Sparty Praga, ktyora niezbyt imponujaco rozpoczela sezon jednak z kolejki na kolejke sie rozkrecala :!: Najwiekszym przegranym jest druzyna Slovana Liberec, ktora jeszcze jakis czas temu byla na pierwszym miejscu, zas przed dzisiejsza kolejka zajmowala 2miejsce dajace prawo gry w eliminacjach LM, majac 3pkt przewagi nad Slavia i Mlada Boleslav. Jednak dzisiaj zmeirzyla sie z zespolem Mlady, ktora pokonala ich 4:0 przez co spadli az na 4miejsce, ktore nie daje nawet prawa gry w pUEFA, ich porazke skrzetnie wykorzystala Slavia awansujac na 2miejsce dizeki najlepszymu wynikowi punktowemu w malej tabelce, ktora uwzglednia tylko zainteresowanie teamy :arrow: Slavie, Liberec i Mlade - bowiem wszysyc zakonczyli sezon majac na koncie 48pkt

Obrazek

Awatar użytkownika
asior34
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: asior34 » 29 maja 2007, 15:56

Bardzo małe różnice punktowe. Bravo dla Sparty która już niepamiętam ile razy została mistrzem kraju. Zobaczymy jak Sparcie pójdzie w pucharach 8)

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 29 maja 2007, 16:04

Byłem ostatnio przed stadionem Sparty. Był to dzień powszedni, jako kibic chciałem wejść chociaż na trybuny na 2 minuty pstryknąć sobie zdjęcie. Podszedł do mnie ochroniarz, po polsku nie chciał ze mną rozmawiać ( co chwila mówił - nie rozumi ), a po angielsku nie potrafił. Mój kumpel po niemiecku z nim porozmawiał. Okazało się, że wejście na stadion jest zabronione, chyba, że wykupię bilet. Zapytałem po ile, a on ... 500 koron :? Pogięło tych Czechów niesamowicie. Pragę mam niecałe 150 km od domu i nawet na stadionie nie byłem. W tym sezonie trzeba to zmienić. Przy bramach stadionu znajdują się parkingi. Na nich wymalowane są ogromne napisy " Joga Bonito ", " Nike " i tym podobne. Niesamowity widok, kiedy młodzi ( nie wiem, czy Czesi ) pokazują sztuczki przed główną bramą.
Warto dodać, że w mistrzowskim zespole grają takie gwiazdy czeskiej piłki, jak Jaromir Blażek, Vaclav Drobny, Tomas Repka, Jan Simak czy Daniel Kolar. Ja wiem, że w porównaniu do nazwisk chociażby piłkarzy występujących w Bundeslidze ( tych najbliżej granicy ) Ci piłkarze ogromnego wrażenia nie robią. Niemniej jednak, jeśli wybiorę się na jakiś mecz ( a nastąpi to z całą pewnością już niebawem ) to zdjęcia powędrują na forum, do tego tematu.

Pozdrawiam.

Rad3k
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rad3k » 19 cze 2007, 18:37

Już od dość dawna byli i obecni reprezentanci Czech noszą się z zamiarem powrotu do ojczyzny. Kolejnym z nich jest Adam Petrous który obecnie jest zawodnikiem Tureckiego Ankarasporu.

Jak przyznał sam zawodnik jest on zainteresowany przejściem do jednego z największych Czeskich klubów. Największe szanse na pozyskanie go ma Slovan Liberec, który rozpoczął zbrojenie przed nadchodzącym wielkimi krokami sezonu. Strona Turecka jest skłonna sprzedać obrońcę za 4 miliony koron, na taką też sume przystali działacze Slovana. Petrous wcześniej reprezentował barwy takich klubów jak Slavia Praha, Austria Wiedeń, Rubin Kazań i Sparta Praha.

Źródło: www.eurogole.uk.pl

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Liga czeska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » wczoraj, 13:31

Znajomy mi podrzucił, ciekawy grajek w lidze czeskiej, zawodnik Slavii Praga, na wypożyczeniu w MFK Karvina, przed państwem 23-letni środkowy obrońca Sahmkou Camara.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”