MŚ 2010

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.
Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Reputacja: 0
Kontakt:

MŚ 2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 15 maja 2004, 13:07

Republika Południowej Afryki będzie gospodarzem piłkarskich mistrzostw świata w 2010 roku - postanowił w sobotę w Zurychu Komitet Wykonawczy FIFA.

Po raz pierwszy najważniejsza na świecie impreza piłkarska odbędzie się w Afryce.
Mnie to trochę zdziwiło no ale... co o tym myślicie ??

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 15 maja 2004, 13:13

no może to sie wydaje dziwne, ale było do przewidzenia, fifa już od dawna obiecuje afryce MŚ
:D

Awatar użytkownika
adingh
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: adingh » 21 maja 2004, 21:04

A niech mają te MŚ w Afryce :) Zobaczymy jak im to wyjdzie :D Na przygotowanie mają 6 lat, więc pewnie nie zawiodą kibiców z całego świata ;)

Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 22 maja 2004, 10:20

Niech robią gdzie chcą byle by było dobre widowisko :P

Sergeboy
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergeboy » 31 maja 2004, 16:47

jaa sie troche boje stanu boisk bo jak kiedys widzialem mecze lig afrykanskich to tylko sisac i plakac

Awatar użytkownika
doli
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: doli » 18 lis 2004, 13:18

Mnie tam pasuje... ważne żeby jakto powiedział ktos kiedys na forum.onet "sędzia pokazał żótą kartke, kibice sie na nią rzucili bo myśleli ze to sucharek" :P Nei mozna tak mysleć!! Przecierz taki kraj jak South Africa jest o wieeeeeeeeeeeeeeeele bogatszy od Polski :P

Awatar użytkownika
Andreyew
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andreyew » 18 lis 2004, 13:35

Jezeli Polska sie dostanie to jestem ZA

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 lis 2004, 18:15

RPA to wzasadzie do afryki poziomem zupelnie nie pasuje to inny swiat w porownaniu do Sudanu, DRK, Republiki Srodkowej Afryki.

oni tam mają duże możliwosci finansowe i tak jak pisal doli to o wiele silniejszy i bogatszy od Polski. W końcu ogromne bogactwa natrualne i silny przemysl robią swoje. Tam napewno stan murowy i ogolnie stadiony będą bardzo dobrze przygotowane. Więc pod względem organizacyjnym moim zdaniem nie powinno być obaw. A co do poziomu sportowego to przeciez to nie zalezy od gospodarzy.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 18 lis 2004, 18:41

Afryka ma piękne widoki i bedzie przyciągać pełno turystów wiec czemu ma być źle? Wazne zeby grali piękną piłkę :D Mam nadzieje ze juz nigdy nie powtórzą sie tak beznadziejne Mistrzostwa Świata jak w Japonii i Koreii :?

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 09 kwie 2006, 20:04

Napisze to w tym temacie bo nie chcę zakładać nowego.

Zapewne Was nie oświecę, jeśli powiem, że MŚ 2014 zostaną rozegrane w strefie CONMEBOL bądź CONCACAF. Ostatnio prezydent Brazylii Lula da Silva poparł organizację Mundialu przez Brazylię. Jednak nie jest to takie pewne bo w Brazylii nie jest oczywiście różowo. Porwania, zabójstwa, kradzieże, slumsy i nie ma żadnego nowoczesnego stadiony. Trzy pierwsze problemy jest trudno zwalczyć, ale Brazlia już o dawna toczy z tym wojnę. Można się spodziewać, że FIFA wspomogła by Brazylię.

CONMEBOL chciałaby wystwić tylko jednego kandydata - Brazylię, jednak FIFA namawia ją aby wystwaiła jeszcze jedengo a nawet dwóch. Blatter chce, że Argentyna wspólnie z Chile zorganizowały Mudnial. Oto fragment wywiadu Seppa Blattera dla chilijskiego radia Cooperativa:
W 2002 roku mieliśmy wspaniałe mistrzostwa zorganizowane przez dwa państwa. Holandia i Belgia będą prawdopodobnie ubiegać się o Mundial w 2018, czemu więc i w 2014 nie moglibyśmy mieć dwupaństwowej imprezy?

Informacja jest sprzed kilku dni, a nawet wcześniej, więc Ameryki nie odkryłem :P

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 09 kwie 2006, 21:21

Corinthians, nie jest to najlepszy temat do takiej rozmowy, ale chyba moze byc.
Ja wolalbym zeby Brazylia nie organizowala mistrzostw, wlasnie dlatego ze te "porwania, zabójstwa, kradzieże, slumsy" sa zbyt niebezpieczne. Co do stadionow to mysle ze nie bylo by z tym problemow. Mozna je przeciez zbudowac. Jest jeszcze duzo czasu i napewno sie przydadza w kraju gdzie pilka jest wyciskana do ostatniej kropli krwi i gdzie rodzi sie najwiecej pilkarskich geniuszy.
Wolalbym dwopanstwowa imprezke Argentyna-Chile. Jak juz ktos ma miec jakies zyski z mistrzostw to lepiej zeby to byly dwa kraje niz jeden. :P

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 10 kwie 2006, 20:33

snake pisze:Ja wolalbym zeby Brazylia nie organizowala mistrzostw, wlasnie dlatego ze te "porwania, zabójstwa, kradzieże, slumsy" sa zbyt niebezpieczne
Racja, ale jeżeli CBF, FIFA i rząd brazylijski ruszą dupę, to może uda się to wszystko zwalczyć. Jednak jest też wada: usunięcie slumsów to usunięcie największych brazylijskich talentów.
Usunięcie to chyba zle słowo, bo całkowicie to się nie usunie. W każdym południwoamerykańskim mieście są slumsy. Tylko, że w Sao Paulo są z każdej strony. Co innego Lima, Santiago czy Asuncion.
Inna sprawa to kradzieże i porwania. Są one na porządku dziennym, a właściwie nocnym. Ludzie w dzień sę nie boją, bo chuligani grasują tylko w swoich dzielnicach, ale wieczorem, gdy jest ciemno idą do centrum i wtedy jest nie bezpiecznie. Ludzie nawet nie zatrzymują się twedy na czerwonych światłach, aby bandyci ich nie wyciągnęli, obrabowali a nawet porwali. A przejazd na czerwonym świetle wieczorem w Sao Paulo jest zgodny z prawem :) widać Brazylijczycy inaczej sobie radzą z bandytami. To na pewno nie jest dobry sposób. W Sao Paulo wsadzenie do więzienia chuliaga nie jest dla niego karą, ale szpanem. Jest tak jak w Moskwie - kogo wsadzą więcej razy, ten ma leszpą pozycję w społeczeństwie. Tak się zamyka to błędne koło i wcale nie jest łatwo to zwalczyć.
Co innego jest w Santiago i Buenos Aires. Chile jest w tej chwili najbogatszym krajem latynoskim z najbardziej ustabilizowaną sytuacją polityczną. W Argentynie kryzys gospodarczy minął i wszystko wraca do pionu, a w 2014 nie wiem jak będzie, ale złe czasy dla Argentyny minęły. Jednak jako ciekawostke podam, że MŚ w Argentynie w 1978 roku zostały zorganizowane w najgorszym okresie politycznym dla tego kraju. W 1976 roku Jorge Videla dokonał zamchu stanu i przejął rządu w Argentynie. Rządy te trwały do 1983 roku. W ciągu tych 7 lat tysiące ludzi zostalo zabitych i zaginionych. Łamano wtedy prawa człowieka, torturowano obywateli, budowano tajne więzienia, a jednak MŚ przebiegły spokojnie.
Według mnie Chile jest wspaniałym miejscem do zoragizowania MŚ, co może Chilijczykom przeszkodzić?
1. CONMEBOL, która chce wystawić tylko jednego kandydata (Brazylię)
2. Trzęsienie ziemi - wszyscy wiemy o co chodzi.
Tak więc jak dla mnie to MŚ argentyńsko-chilijskie byłyby łatwiejsze do zorganizowania, jednak trochę szkoda byłoby Brazylii i znów zostawić ją samą z problemami slumsów itp.
Tak samo jak Brazylia to Argentina i Chile też nie mają żanego nowoczesnego stadionu. Argentyńskie stadiony to przede wszystkim histroia i legenda - szczególnie La Bombonega (podobnie jak brazylijska Maracana); stadiony chilijskie to przede wszystkim paskudna murawa i pustki na trybunach. Te problemy są łatwe do rozwiązania - wystarczy, że FIFA da kase i po kłopocie.

EDIT:
Corinthians, nie jest to najlepszy temat do takiej rozmowy, ale chyba moze byc.
To może niech ktoś zmieni nazwę na MŚ 2010/2014 :P
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2006, 20:51 przez Corinthians, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Beckiee
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Beckiee » 10 kwie 2006, 20:47

Dziwna decyzja, ale jak wybrali to znazcy, ze dobra decyzja. Ciekawy jestem , czy podoła federacja RPA zorganizować tak medialne widowisko.

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”