Ogólna dyskusja o polityce - Strona 15

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 19 lip 2006, 13:32

knockout pisze:cyt. Rektorzy nie blokują im dostępu, oni po prostu nie mają zamiaru czekać z rekrutacją na ostateczną decyzję o amnestii...

Wydaje mi sie, ze to znaczy mniej wiecej to samo.
No, nie do końca. Blokowanie to by było, gdyby nie przyjmowali tych maturzystów, którzy mają maturke z amnestii, a zdążyliby na rekrutację. Ale jak wspomniał duch99, będzie już dawno po rekrutacji na wyższe uczelnie, więc o umyślnym blokowaniu miejsc mowy być nie może.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 31 lip 2006, 21:59

Były premier założył blogaska.
http://wiadomosci.onet.pl/1188363353544 ... mblog.html
Jestem cierpliwy, ale ta stała melodia opozycji, części publicystów i ekspertów, a nawet zawsze wspaniałomyślnych przyjaciół z PiS zaczyna być denerwująca – Marcinkiewicz to PR i nic więcej, dobry PR, ale tylko to. Jakież to bzdury.
:arrow:
Jestem pewien, że Oni wszyscy /duża litera – bo szanuję wszystkich adwersarzy/ mają pełną świadomość, że nie da się sprzedać powietrza jako mięsa, ani ropuchy jako królewicza. W polityce to niemożliwe.
A jednak się da (zresztą wystarczy spytać kolegi z partii Kurskiego)... Marcinkiewicz mistrz autopromocji. Prawie jak Madonna, czy Paris Hilton. Czekamy na amatorskie filmiki.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 31 lip 2006, 23:03

Nikt Ci nie da tyle ile Krzywousty obieca? ;)

Marcinkiewicz to mistrz PRu, wiele obiecujący i nie potrafiący swych obietnic spełnić. Wydawać by się mogło, że na dłuższą metę taka postawa w polityce jest nieskuteczna. Ale czy na pewno? Marcinkiewicz objął teraz bardzo wygodne stanowisko. Ma duże szanse, żeby zadomowić się w nim na dłużej (bo nie sądzę, żeby Walcowa miała z nim szansę, o Borowski nawet nie wspominając). To stanowisko wypchnęło na prezydenturę PR Lecha Kaczyńskiego. A jego przewodzenie Warszawie skończyło się totalną katastofą - najbardziej biją w oczy porażki inwestycyjne: jedyna pozystywna rzecz to wybudowanie Muzeum Powstania. Poza tym same klęski: brak obiecywanych remontów najważniejszych ulic, brak uporządkowania terenów Placu Defilad i Stadionu Xlecia, brak budowy stadionu sportowego, brak jakichkolwiek decyzji w sprawie budowy nowych mostów, spowolnienie budowy pierwszej lini metra, brak nawet planów na drugą, słabe wykorzystanie funduszy UE. Jednym słowem - totalne dno. A jednak wygrał wybory prezydenckie, choć w stolicy była spora porażka. Dopiero teraz polskie społeczeństwo przekonuje się kogo sobie wybrało - ten sam marazm co w Warszawie do tego jeszcze zaściankowość, brak jakiegoś planu prezydentury.

Ale mimo tego wszystkiego obawiam się, że Marcinkiewicz podąży śladem Lecha i doczłapie się do najwyższego urzędu. Bedzie miał więcej hajsu z UE do wydania, podejmie kilka decyzji inwestycyjnych z którymi nie można już więcej zwlekać (stadion, jakieś remonty) i jego sondaże poparcia wystrzelą w górę. Co wcale mnie nie cieszy :(

pozdrawiam
d

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 sie 2006, 14:33

herr_braun pisze:PiSowcom zależy na stanowisku prezydenta Wawy a kto jak nie Marcinkiewicz ma szanse nim zostać.

Jarosław Kaczyński... A może nie? Przecież to On miał najwięcej głosów w całej Polsce, bardzo mocno dystansując reszte. A przecież Marcinkiewicz miał takie sukcesy. Taki dobry rząd, to po co zmieniać?

No chyba, że ktos jest chory na władzę...

herr_braun pisze:PO okazała się kręcić nosem, zostały więc SRP i LPR, partnerzy ciężcy, nieidealni, ale polityka to sztuka kompromisu

Wyjątkowego kompromisu....

http://www.spieprzajdziadu.com/index.php/?p=403

A co do bloga, to jak tak dalej pójdzie to może zainstaluje kamery w domu, napewno bedzie ciekawie.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 06 sie 2006, 12:24

A co powiecie na temat kary śmierci wokół, której ostatnio było tyle zamieszanie z powodu wspaniałych wypowiedzi naszego prezydenta Lecha.K. Formalnie nie ma mamy podstaw, żeby taka kara była wprowadzona w Polsce, ale jak widzę zdeterminowanie naszych polityków to naprawdę różnie jeszcze może być :roll:

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 06 sie 2006, 16:58

duch99 pisze:A co powiecie na temat kary śmierci... prezydenta Lecha.K.
Jestem za :boruta:

A tak poważniej to jestem przeciw wprowadzeniu jej :!: Mimo że na świecie/w Polsce są mordercy czy jacyś pedofile oraz gwałciciele to nie uważam żebyśmy mogli decydować o odbieraniu życia innym. Nie wychodzę z założenia 'życie za życie'. Natomiast jestem za zaostrzeniem kar dla najcięższych zbrodni (tak o kilkaset procent :!: ) i dożywociem więzienia bez możliwości zwolnień warunkowych. Jestem przeciwny wychodzeniu na wolność np pedogfili którzy później wracają do swoich przestępstw krzywdząc kolejne dzieci :evil: Czyli jestem za duuużo surowszym karaniem ale bez kary śmierci :roll:

Z innej beczki - Jestem też za tym aby kajaki, łódki itp mogły wypożyczac tylko osoby mające kartę pływacką a nie zwykłe laiki w tym sporcie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 06 sie 2006, 18:56

Lukaz pisze:Natomiast jestem za zaostrzeniem kar dla najcięższych zbrodni (tak o kilkaset procent Exclamation ) i dożywociem więzienia bez możliwości zwolnień warunkowych.
Mam nadzieję, że będziesz również chętnie płacił te kilkaset procent więcej na ich utrzymanie.

No chyba, że będziemy trzymali ich w ciasnych klatkach i nie dawać jeść. To by było nawet lepsze niż kara śmierci.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 06 sie 2006, 19:02

Niggaz pisze: Mam nadzieję, że będziesz również chętnie płacił te kilkaset procent więcej na ich utrzymanie.
:shock:
To zdanie naznaczone jest jakimś "ostatecznym rozwiazaniem kwestii więźniów". Co proponujesz - krzesło elektryczne, zagazowanie czy powieszenie? A może coś jeszcze ciekawszego?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 06 sie 2006, 19:05

deltinho pisze:A może coś jeszcze ciekawszego?
łamanie kołem i nabijanie na pal brzmi interesująco :lol:
ja tam zawsze byłem zwolennikiem kary śmierci, oko za oko :!:
Oczywisćie wprowadzenie kary smierci jest niemalże niemozliwe, co nie zmienia faktu, że tu mam podpbne poglądy do braci Kaczyńskich :D

Po co więzić mordercó do końca ich życia i płacić za nich, w dodatku zajmowac miejsce innym więźniom - kiedy można ich zlikwidować i będzie spokój, sam papież mówił - jesli nie da się inaczej uchronić ludzi przed złem - trzeba je wyeliminnować [czy jakoś tak]
krzesło elektryczne nie bardzo - bo szkoda prądu, lepiej powiesić, przynajmniej się na tym nie straci.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 06 sie 2006, 19:12

fieldy pisze:Po co więzić mordercó do końca ich życia i płacić za nich,
No bo my oczywiście mieszkamy w Polsce i tu nic nie może być normalne. Po prostu niech więzniowie zaczną zarabiać na swoje utrzymanie tak jak w innych krajach, gdzie potrafiono stworzyć specjalne organizacje zajmujące się takimi sprawami. Tyle, że u nas lepiej żywić darmozjadów niż zagonić ich ciężkiej pracy :roll:

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 06 sie 2006, 19:15

Niggaz pisze:Mam nadzieję, że będziesz również chętnie płacił te kilkaset procent więcej na ich utrzymanie.
No, trza wybijac mordercow 8)

A tak na powaznie, to jestem przeciw karze smierci. Przeciez to jest prymitywne :? Coraz bardziej znizamy sie do Wenezueli. Jeszcze ta nacjonalizacja. Dobrze, ze Kaczynski ma dobre stosunki z USA, bo wtedy Chavez by sie do nas przymilal :lol: Ale ten drugi Kaczynski na swym Exspose mowil "Zaciesnimy stosunki dyplomatyczne z krajami Ameryki Lacinskiej". Chyba jednak premier gadal z Chavezem :x Sadze, ze unia polsko-wenezuelsko-boliwijsko-kubanska bylaby dobrym rozwiazaniem dla Kaczynskich. Bedziemy mogli liczyc na rope z Wenezueli i na militaria radzieckie z Kuby.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 06 sie 2006, 19:25

Niggaz pisze:Mam nadzieję, że będziesz również chętnie płacił te kilkaset procent więcej na ich utrzymanie.
Jak rząd będzie chciał to na wszystko znajdzie pieniądze a my i tak płacimy kilka podatków za to samo więc już styka. Ja nie daję na to ani grosza. Może niech ci z najlżejszymi przestępstwami na koncie pracują za darmo w polu czy gdzieś tam. Tak wiem że wiąże się to z kolejnymi wydatkami na ochronę ale w ten sposób by na siebie jakoś zarabiali a nie pakowali na siłowni.
Niggaz pisze:No chyba, że będziemy trzymali ich w ciasnych klatkach i nie dawać jeść. To by było nawet lepsze niż kara śmierci.
W końcu to ma być kara a nie bezpłatne wczasy więc niech się męczą :roll:
fieldy pisze:krzesło elektryczne nie bardzo - bo szkoda prądu, lepiej powiesić, przynajmniej się na tym nie straci.
Taaa i jeszcze niech TVP Kultura przeprowadza transmisje na żywo z tych wydarzeń :wink:

PS Oglądacie Fakty na TVNie :?: PiS modlił się o deszcz a teraz mamy go za dużo i stolica tonie :!: Ech ten PiS :boruta:

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 06 sie 2006, 19:25

fieldy pisze: Po co więzić mordercó do końca ich życia i płacić za nich, w dodatku zajmowac miejsce innym więźniom - kiedy można ich zlikwidować i będzie spokój, sam papież mówił - jesli nie da się inaczej uchronić ludzi przed złem - trzeba je wyeliminnować [czy jakoś tak]
krzesło elektryczne nie bardzo - bo szkoda prądu, lepiej powiesić, przynajmniej się na tym nie straci.
Widzę, że z takim silnym kręgosłupem moralnym można z Tobą porozmawiać o organizacji życia społecznego. Jeżeli na życie ludzkie patrzysz przez pryzmat "pieniędzy za prąd na krzesło elektyczne" to ja proponuje powrót do niewolnictwa - to też się opłaca, a społeczeństwa białych panów będą miały jeszcze więcej kasy.

Kara śmierci jest zwyczajnym aktem zemsty, jednego z najniższych aczkolwiek najsilniejszych uczuć. Jeżeli kierujemy się tymi najniższymi popędami, wtedy przestajemy się różnić od tych, których wysyłamy na szafot. A także zmnieniamy się w zwierzęta, które w swym postępowaniu kierują się pierwotnymi instynktami.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 06 sie 2006, 19:28

duch99 pisze:No bo my oczywiście mieszkamy w Polsce i tu nic nie może być normalne. Po prostu niech więzniowie zaczną zarabiać na swoje utrzymanie tak jak w innych krajach,

Najlepiej w kamieniołomach.

Kara śmierci dla pewnej partii, która według sondaży nie zmieściła by się w sejmie staje się szansa na zwiększenie popracia. Swoja droga dziwie się, że dyskusja na ten temat nie zaczeła sie po jakiejs okrutnej zbrodni. Wtedy poziom sfrustrowania społeczenstwa jest większy, a populiści maja szerokie pole do działania. Skuteczność 100%.
fieldy pisze:sam papież mówił - jesli nie da się inaczej uchronić ludzi przed złem
Napisane jest "Człowiek nie ma prawa decydowac o życiu innych" (w każdym bądź razie jakoś tak). Ale w państwie w którym papa stoi ponad biblie nic mnie juz nie zdziwi. Nawet to, że pomysłodawcy wprowadzenia kary smierci, którzy uznaja sie za ostatnich obrońców wartości katolickich chca zabijac innych.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 06 sie 2006, 19:55

W pełni zgadzam się z deltinho. Zemsta świadczy o ludzkim zezwierzęceniu. Dla mnie(nie tylko dlatego, że jestem chrześcijaninem)niedopuszczalne jest zabijanie ludzi.Dlatego też mordercy powinni trawiać do więzień,czyli tam gdzie ich miejsce. Ale żaden człowiek nie powinien decydować o życiu takiej osobie, bo najzwyczajniej nie ma do tego prawa. Tylko Bóg może decydować o czyimś istnieniu. Myślę, że ten zwierzęcy pomysł nie wejdzie w życie, a z więzieniami poradzimy sobie "tak jak jest to na zachodzie"(nie lubię używać tefo jakże popularnego zwrotu, ale musiałem).

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”