FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 197

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2006, 17:40

Ciąg dalszy wątku o Rijkaardzie :wink:

http://www.blaugrana.pl/index.php?goto= ... &kom=pokaz

Polecam wszystkim kibicom Barcelony przede wszystkim, ale nie tylko. Może akurat ktoś się dowie czegoś czego nie wiedział wcześniej.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 wrz 2006, 17:46

Blaugrana pisze:Zacznę jednak od przypomnienia i może wyjaśnienia tym mniej obeznanym systemu gry mistrza Hiszpanii i Europy. Barcelona gra systemem 4-3-3.

:> ? :lol: Kolega Sobi ma chyba jakiś uraz psychiczny i sądzi że jak na papierze jest jeden napastnik to ['] - i nie da sie grac piłką tak jak gra Barca - ale tak bywa :P Ma dużo racji w tym co napisał, ba mowa chciało by sie powiedzieć :P ale i tak bym polemizował bo nie ma do końca jest jak pisze. :!: Ale szanujemy go :wink:

Niggaz teraz Ty może zaczać wontek schematów na nowo ! :P Mimo ze to już ustalilismy to i tak chętnie sie posprzeczam :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2006, 17:49

Kolega Sobi ma naprawdę olbrzymią wiedzę o Barcelonie a urazu psychicznego radziłbym szukać gdzie indziej Zaza. To, że Tobie nie podoba się nazywanie ustawienia Barcy 4-3-3 nie oznacza, że tak nie jest. Barcelona gra właśnie 4-3-3. Dyskutowaliśmy na ten temat zresztą.

Na papierze jest 4-3-3. Podczas meczu tak się to zmienia, że nie sposób tego opisywać z minuty na minutę.

:?

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 wrz 2006, 18:13

Niggaz - uraz psychiczny kolegi Sobi to był "skrót myślowy" i absolutnie nie podważam jego wiedz na temat Dumy Kataloni czy ogółem piłki :> ale ma chyba uraz w sensie 4-2-3-1 ? - nie nie Barca gra ofensywnie - Ty a ile on ma lat ? :roll:
Niggaz pisze:Na papierze jest 4-3-3

Jedno tylko pytanie - odpowiedz i kończym temat bym nie urazi Cie -

Pisząc 4-3-3 - ta ostatnia trójka to - Ronaldinho - Eto'o - Ludo - moje pytanie brzmi - kiedy oni są w lini :?: :!: jak na papierze i rysunku 4-3-3 ? kiedy są w lini ? jak 4 obrońców opisana liczbą 4-3-3 - to kiedy ofensywne trio jest w lini by było 4-3-3 - Kuźwa czy to wam tak trudno zrozumiec ? no prosze Cie ?

A co to kolegi Sobiego to nie traktuj słowa "uraz" na poważnie skrót myślowy jednak zaprość go tu bo wiedze ze możemy troche pogadać :] Oczywiscie na czysto piłkarskie tematy :!: Wiec może skorzysta z zaproszenia :> ?

Awatar użytkownika
iceald
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: iceald » 15 wrz 2006, 18:22

Zaza pisze:Pisząc 4-3-3 - ta ostatnia trójka to - Ronaldinho - Eto'o - Ludo - moje pytanie brzmi - kiedy oni są w lini
A kiedy to dwójka Edmilson-Xavi gra w linii :?: A tak powinni w końcu grać, skoro wg Ciebie to 4-2-3-1 (i nieważne, czy na "TAK" czy "NIE"). To tak samo jakby pisać, że Milan nie gra 4-3-1-2 tylko 4-1-2-1-2 bo przecież trójka Pirlo - Seedorf - Gattuso nie gra w linii. A pewnie takie ujęcie (4-1-2-1-2) nie będzie Ci pasować równie mocno jak 4-1-2-2-1, któremu już bliżej do opisu sposobu gry Barcelony.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2006, 18:24

Zaza pisze:Pisząc 4-3-3 - ta ostatnia trójka to - Ronaldinho - Eto'o - Ludo - moje pytanie brzmi - kiedy oni są w lini Question Exclamation jak na papierze i rysunku 4-3-3 ? kiedy są w lini ? jak 4 obrońców opisana liczbą 4-3-3 - to kiedy ofensywne trio jest w lini by było 4-3-3 - Kuźwa czy to wam tak trudno zrozumiec ? no prosze Cie ?
:zgon:
Zaza mam jedno zasadnicze pytanie bo chyba przypadkowo zauważyłem w czym tkwi próżnica w naszych poglądach. Czy dla Ciebie zawodnicy danej formacji muszą być w linii, aby na schemacie przedstawiać ich obok siebie :>

Dinho, Eto'o i Ludo nie grają w linii, ale to niczego nie zmienia. Po co komu taki schemat, że mają być w linii?
Idać Twoim tokiem myślenia trzeba rozczłonkować linię obrony jako, że boczni obrońcy grają bardziej wysunięci niż środkowi a więc nie grają w linii :roll:
Zresztą powiem inaczej. Patrzę na Twoje 4-2-3-1 i widzę, że Twoim zdaniem Deco gra w linii z Giuly'm tak :> Oczywiście tak nie jest.

Problem tkwi w tym, że ja jako kibic Barcelonie nie operuję takimi schematami jak Ty. Zawodnicy nie muszą być ustawieni w linii, abym kojarzył ich z jedną formacją. Tyle.

Wiesz dlaczego Barcelona gra 4-3-3 ?? Ponieważ na boisko wychodzi czterech obrońców, trzech pomocników i trzech napastników, którzy grają na pozycjach dla siebie przeznaczonych.

Zaza pisze:Ty a ile on ma lat ?
Trochę więcej niż Ty. Nie powiem ile dokładnie bo to nie jest temat do dyskusji o Sobim :roll:
Zaza pisze:A co to kolegi Sobiego to nie traktuj słowa "uraz" na poważnie skrót myślowy jednak zaprość go tu bo wiedze ze możemy troche pogadać Krzywy Oczywiscie na czysto piłkarskie tematy Exclamation Wiec może skorzysta z zaproszenia Łypiący ?
Raczej nie ma na to szans.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 wrz 2006, 18:34

Niggaz pisze:Dinho, Eto'o i Ludo nie grają w linii

I na tym powinniśmy zakończyć ...

Bo jakie 4-3-3 kuźwa to wam powie każdy trener który prowadził 3 ligową drużyne że Barca gra 4-2-3-1 z tym że nie ma dwóch DM a jednego i Xavi wspomaga Deco w ofensywie - na młośc Boska co Wy bierzecie ? :>

Niggaz prosty przykład - Milan gra 4-3-3 tak ? no tak - idą Waszym tokiem myślanie tak jest ?

Pomoc: Rino - Pirlo - Seedorf
Atak - Gila - Kaka- Pippo

Tak :> ?
Niggaz pisze:Wiesz dlaczego Barcelona gra 4-3-3 ?? Ponieważ na boisko wychodzi czterech obrońców, trzech pomocników i trzech napastników, którzy grają na pozycjach dla siebie przeznaczonych.

I żaden skrzydłowy .... i tu jest pies pogrzebany - patrz mecze premiership z popszedniego sezonu - Chelsea w ataku klasyczne 4-3-3 z Robbenem i Duffem na flankach i Drogba na szpicy - w obronie 4-5-1 i pressing

Tylko Chelsea nie gra i nie bedzie grać tak piłką jak Duma Kataloni stąd mi. Dinho i Ludo szeroko rozstawieni :!: Deco za Eto'o a Xavi nie pełni DM a wspomaga Deco :!:

Masz przykład Real Capello - podobny system z tym że akcens jest postawiony na atak [w Barcelonie] to tak jak by nie było Emersona a był Pirlo albo np. Gerrard.

Aha jeszcze jedno - a nie wiem czy Wy sie boicie mówić 4-2-3-1 czy macie jakis uraz czy co ? Przeciesz Barcelona wykonuje to najlepiej na świecie :!: a Wy piszecie to jak by był jakis wstyd :P bo 4-3-3 lepiej brzmi :lol: Ofensywa - To że graja piłką i tak jak graja atak pozycyjny to skutek 4-2-3-1 i chyba naprawde ...

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 15 wrz 2006, 19:18

Zaza pisze:każdy trener który prowadził 3 ligową drużyne
powie, że przekonywanie się i licytowanie na cyferka jest bardzo zabawne i nadaje się do zabawy w FMa. Jak tak dykutujecie to wyjąśnijcie czy te ustawienia to są jak drużyna atakuje czy jak broni? I którą stroną? Z piłką czy bez? A jak wybija aut? A może to dyskusja o pieknych grafikach z gazet lub efektownych animacjach z telewizyjnych relacji piłkarskich? :roll:

Litości!

Awatar użytkownika
iceald
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: iceald » 15 wrz 2006, 19:26

Bo jakie 4-3-3 kuźwa to wam powie każdy trener który prowadził 3 ligową drużyne że Barca gra 4-2-3-1 z tym że nie ma dwóch DM a jednego i Xavi wspomaga Deco w ofensywie - na młośc Boska co Wy bierzecie ?
To jakie 4-2-3-1 kuźwa w takim razie, skoro nie ma dwóch DM :?: Idąc w końcu twoim tokiem myślenia :arrow: skoro Eto'o, Ludo i Dinho nie grają w linii więc nie może być mowy o 4-3-3 to jak może być mowa o 4-2-3-1 skoro Edmilson i Xavi też w linii nie grają :?:
Zaza pisze:Milan gra 4-3-3 tak ? no tak - idą Waszym tokiem myślanie tak jest ?

Pomoc: Rino - Pirlo - Seedorf
Atak - Gila - Kaka- Pippo

Tak Łypiący ?
Nie. Bo Kaka to nie napastnik i sam o tym wiesz doskonale. Daltego i sposobie gry Milanu pisze się, że to 4-3-1-2 ("z dyrygentem", jak sam to opisałeś w temacie o taktyce) czy 4-4-2 z rombem w środku pola.
Zaza pisze:
Niggaz pisze: napisał:
Wiesz dlaczego Barcelona gra 4-3-3 ?? Ponieważ na boisko wychodzi czterech obrońców, trzech pomocników i trzech napastników, którzy grają na pozycjach dla siebie przeznaczonych.
I żaden skrzydłowy .... i tu jest pies pogrzebany - patrz mecze premiership z popszedniego sezonu - Chelsea w ataku klasyczne 4-3-3 z Robbenem i Duffem na flankach i Drogba na szpicy - w obronie 4-5-1 i pressing
Czyli, według Ciebie, Barcelona gra 3 klasycznymi napastnikami :?: Bo tak by chyba wynikało z tego co napisałeś a obydwaj przeciez wiemy, że tak nie jest. Czyli albo ja Cię nie rozumiem, albo coś Ci się pomerdało. Przecież w 4-3-3 i w 4-2-3-1 skrzydłowi są równie ważni. A trudno nazwać Ronaldinho i Giuly'ego/Messiego napastnikami jak Eto'o - podobnie zresztą trudno zaliczyć ich do tej samej grupy zawodników co Robben i Duff, czyli skrzydłowych. Są bardziej uniwersalni (przy czym Giuly chyba najmniej). Niggaz być może trochę niefortunnie się wyraził pisząc o trzeech napastnikach. Być może lepiej byłoby to ująć jako 4 obrońców, 3 zawodników środka pola i 3 zawodników stricte atakujących. Rozumiesz, o co mi chodzi :?:
Zresztą, zwróć uwagę na coś innego - cały czas piszesz, że Chelsea gra (czy grała) klasyczne 4-3-3. I to klasyczne podkreśliłem nieprzypadkowo - bo 4-3-3 Barcy nie jest systemem klasycznym, tylko wręcz autorskim Rijkarda.
Zaza pisze:Aha jeszcze jedno - a nie wiem czy Wy sie boicie mówić 4-2-3-1 czy macie jakis uraz czy co ?
Jakbym nie wiedział, że to nieprawdziwy stereotyp to stwierdziłbym, że Ty masz uraz i boisz się mówić o 4-3-3 :arrow: bo fana Calcio razi jakiekolwiek ustawienie gdzie nie ma przynajmniej 6 obrońców :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2006, 19:27

Było już to kiedyś opisywane dość dokładnie więc ->
deltinho pisze:Litości!

Zresztą gdzie tu są niejasności :>
deltinho pisze:drużyna atakuje czy jak broni?
deltinho pisze:Z piłką czy bez?
Barcelona zazwyczaj atakuje kiedy ma piłkę i broni kiedy jej nie ma :]
deltinho pisze:I którą stroną?
Nie ma większej różnicy. Kiedy boczny obrońca wychodzi do przodu to jego miejsce asekuruje jego kolega ze środka obrony a dodatkowo do tyłu cofa się pivot.

Jeżeli naprawdę chcesz, aby to wszystko rozpisać to może później (w nocy) to zrobię. Lepiej jednak przeczytaj artykuł jeżeli Cię to interesuje.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 wrz 2006, 19:29

Deltinho powiem Ci szczerze że jeszcze nie grałem w CM bo mnie to nie ciągnie a chyba lepiej by w tematach piłkarskich pisać o czymś tak ważnym jak taktyka :] niż np. o ..."rowerach" - dla tego jest to forum piłkarskie :twisted:

Pozdro !
Jaki dziś wynik stawiasz ?

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 wrz 2006, 19:31

Iceald bredzisz ... zaraz zobaczysz czemu w tym poscie bedzie co nie co ...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 wrz 2006, 19:32

Eeeeeeee tylko nie rozpisujcie się bo ja muszę zaraz spadać a też bym popisał sobie :cry:

Poważnie :lol:

Ewentualnie odpowiem w późniejszych godzinach :twisted:

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 15 wrz 2006, 19:34

Niggaz pisze: Barcelona zazwyczaj atakuje kiedy ma piłkę i broni kiedy jej nie ma :]
:) hehe, dobra odpowiedź!

Wiesz, mój post był trochę ironiczny. Prowadziłem kiedyś drużyny juniorskie i w związku z tym miałem kilka kursów trenerskich, w tym z taktyki. I tam raczej nikt się nie zajmował cyferkami czy problemem jak to rozrysować na tablicy. Z wyznaczaniem zadań poszczególnym zawodnikom powstawały schematy ustawienia. A jak je nazwać - czy to takie ważne?

Ok, nie zaśmiecam wam więcej tematu.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 15 wrz 2006, 19:42

Iceald co to taktyki to masz napisane wyżej i prv. Chyba że czytasz te no jak im tam Brawo i trudno Ci nawet zauważysz w czasie prezentacji składów typowe ustwanie itd. Chyba że nadal masz "uraz" to postaw kase :] zakład o 4-2-3-1 ? jak Ci to wtedy udowodnie ale kaska :]

iceald pisze:Jakbym nie wiedział, że to nieprawdziwy stereotyp to stwierdziłbym, że Ty masz uraz i boisz się mówić o 4-3-3 Arrow bo fana Calcio razi jakiekolwiek ustawienie gdzie nie ma przynajmniej 6 obrońców

Czasy 6 obrońców mineły dawno dawno temu - mało wiesz o piłka jak nie wiesz że np w popszednim sezonie czołowy kluby Serie A strzeliły wiecej bramek niż La Liga :] [w domowych liga 5 gwiazdkowych] czyli jak katenacjo ? :lol:

Jakbym nie wiedział co to taktyka to bym myślał że rozmawiam z człowiekiem który kibiców lidze która w ciągu 5 lat miała 12 razy Maradona i 13 Pele :wink:

iceald pisze:Zresztą, zwróć uwagę na coś innego - cały czas piszesz, że Chelsea gra (czy grała) klasyczne 4-3-3. I to klasyczne podkreśliłem nieprzypadkowo - bo 4-3-3 Barcy nie jest systemem klasycznym, tylko wręcz autorskim Rijkarda.

Podstawa - ładnie to ujełeś "autorski" ale nie 4-3-3 ale właśnie 4-2-3-1 bez dwóch DM :] czyli odeszedł od klasycznego i Xavi ... ale dawaj zakład to wtedy pogadamy !

Iceald może pisać 76 godzin a i tak mnie nie przekonasz - poprostu zrozum że w tym wypadku 4-2-3-1 - na TAK :winl: to nie wstyd bo Barca opanowała to do perfekcji i sa nawet lepsze efekty niż Chelsea z 4-3-3, ale moze nadal sobie wmawiac 4-3-3 ładniej to brzmi ? :shock: bo 3 z przodu ? bo ja nie wiem naprawde czemu nie widzieciesz tego ...
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2006, 19:59 przez Zaza, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”