Bandytyzm na stadionach i poza nimi - Strona 3

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 21 wrz 2006, 11:55

Jak walczyć?

W Kielcach pokazano - zakazy stadionowe. Dożywotnie. Z tym, że muszą być one konsekwentnie egzekwowane.
Druga rzecz to musi być odpowiednia reakcja pozostałej, przeważającej części publiczności. Nie może być tak że "dobrze robią bo to nasi", albo milcząca obojętność (a co za tym idzie przyzwolenie).
Rzecz kolejna - odpowiednia reakcja opini publicznej, władz sportwoych i piłkarskich. A nie jak prezydent Gdańska który "nie widział incydentu" czy wiceprezes PZPNu, który pyta się "a ile bananów poleciało"? Kompromitacja.
I kwestia ostatnia - prawne ściganie tych przestepstw. Bo to są w polskim prawie przestepstwa. Z tego co czytałem sprawą gdańską poważnie zajęła się prokuratura. Jak kilku dostanie zawiasy a przy okazji moze komuś odwieszą jakiś inny wyrok to odechce się rzucania bananami. Tu jednak potrzebna jest wpółpraca klubów (monitoring) i policji (jak nie ma monitoringu to policyjne środki operacyjne, przede wszystkim zdjęcia i wideo).

Wszystko można tylko trzeba chcieć. A u nas dotychczas przechodzono nad problemem do porządku dziennego. Dlatego ciesze się, że wyborcza robi tyle rabanu w tej sprawie. Choć moim zdanie jeszcze za mało - np. bardzie powinno się zając skandaliczną wypowiedzią Kolatora o ilości rzucanych bananów.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 wrz 2006, 12:26

deltinho pisze:Jak walczyć?

Wszystko można tylko trzeba chcieć. A u nas dotychczas przechodzono nad problemem do porządku dziennego. Dlatego ciesze się, że wyborcza robi tyle rabanu w tej sprawie. Choć moim zdanie jeszcze za mało - np. bardzie powinno się zając skandaliczną wypowiedzią Kolatora o ilości rzucanych bananów.
Masz racje deltinho ale popatrz na nasz kraj :!:
Przeciez jak widze burdel w naszym rzadzie i w PZPN to jakos nie chce mi sie wierzyc w to ze dzialacze sady policja zajma sie przejawami chuliganstwa.... Poprostu zbyt duzo juz widzialem... A Kielce nie wyeliminowaly problemu lecz zminimalizowaly go...

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 21 wrz 2006, 12:34

Oczywiście nigdy się problemu nie wyeliminuje do końca. To jest raczej niemożliwe, bo zawsze znajdzie się jakaś czarna owca. Ale efekty działań w Kielcach moim zdaniem są zadawalające. Z tym że nie można poprzestawać na tym co się już zrobiło.

Co do bierności różnych służb jeszcze niedawno bym się zgodził. Ale działania wrocławskiej prokuratury w sprawie korupcji w pzpnie napawają umiarkowanym optymizmem. Prokuratura w Gdańsku też rozpoczęła działania, choć nie liczyłem na ten krok. Oczywiście najlepsza byłaby ogólnokrajowa, zorganizowana kampania - władze, służby, związek, kluby plus normalni klibice. Ale w to rzeczywiście nie wierzę. Dlatego takie małe działania mogą tez dać dobry efekt. Byle byłoby ich jak najwięcej. Jak w tym przysłowiu:
"Ziarnko do ziarnka a zbierze się ... autobus" :wink:

Nie obraź się bartbuks, ale z Twoich postów wynika, że można tylko usiąść i płakąć. Że nikt nie chce, że burdel itd. A tu z całych sił trzeba kibicować tym niewielu, którym się chce i maja odwagę.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 wrz 2006, 12:46

Ok wroclaw pokazal ale w tym momencie jak widze Listkiewicza i jego bande ktora udaje ze nic sie nie stalo to mnie krew zalewa......

Bardzo sobie cenie pana Lipca i pana Ziobro (nie nie nie jestem za PiSem) i ciesze sie ze powoli zabieraja sie za tylki panow z PZPN...

Moze nie plakac ale poprostu nie widze nasladowcow Kielczan :!:
Przeciez jezeli prezydent Gdanska bagatelizuje a pan Kolator pozwala sobie na taka wypowiedz to juz nie wierze w nic. Przeciez to sa osoby publiczne :!: :!: Jak one moga tak mowiec :?: :?:

Chcialbym zeby kierownictwu wielu klubow wraz z policja powaznie traktowaly stadionowe przepisy i surowo karala to co sie dzieje...Ale trzeba chciec :!: A wydaje mi sie ze kazdy widzi w tym tylko swoj interes...

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 21 wrz 2006, 13:14

Jedynym rozwiązaniem które zadziała jest drastyczne ale zapewniam że drugi raz nikt by czegos takiego nie zrobil.

Trzeba to cos (bo to nie ludzie) zastrzelić na miejscu. Jedyne skuteczne rozwiazanie. :?

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 21 wrz 2006, 13:40

bartbuks pisze:A Kielce nie wyeliminowaly problemu lecz zminimalizowaly go.
Prawda jest taka, że co by nie robić nie da się zlikwidować tego problemu całkowicie. Nie na każdym stadionie jest tak fajnie jak np. w Kielcach czy w Krakowie, w którym ostatnio byłem z okazji meczu Korony z Wisłą. U nas bilety są imienne, dokładnie wiadomo kto gdzie siedzi, identyfikacja osób przebiega bardzo szybko. Przykładem może być sytuacja z tamtego sezonu kiedy jeden inteligent rzucił na murawe telefon komórkowy. Szybko go złapano i ukarano. Monitoring jest na wysokim poziomie, więc jest w miare bezpiecznie. Zauważyłem, że także na stadionie Wisły jest w miare to wszystko poukładane. Ale ile takich stadionów jest w Polsce ? Śmiem twierdzić, że kilka. Nie będe oryginalny kiedy powiem, że przedewszystkim brakuję chęci i gotówki, aby bezpieczeństwo na naszych stadionach było wyższe.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 21 wrz 2006, 14:00

Marco van Basten masz racje.
Nie da sie tego wyeliminowac ale trzeba walczyc i pokazac ze pewne zachowania nie beda tolerowane.Dlatego cieszy mnie to ze Korona walczy z tym. Ogolnie mowiac to ciesze sie ze w I lidze w tamtym roku pojawil sie klub w pelni profesjonalny. U nas na Legii tez sa imienne bilety Karty Kibica i bramki. Ale co z tego jak debile rozrabiaja poza stadionem :?:
Co rowniez z tego jezeli sluzby i policja sa malo profesjonalne..
Jak swietowalismy Mistrza na starowce znalazla sie grupa kilkudziesieciu debili co zaczeli rozrabiac... I zaczela sie bitwa a policja palowala kazdego czy stoi i sie przyglada czy rozrabia. Ma szalik to w leb pala :!:

P.S. Marco van Basten
Mam zamiar odwiedzic estadio w Kielcach w weekend... Moze nie ogracie nas tak jak Sanok :?

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 28 wrz 2006, 18:54

Znamy decyzje PZPN w związku z rasistowskim zachowaniem podczas meczu PP LECHIA GDAŃSK - Pogoń Szczecin:
lechia.gda.pl pisze:Wydział Dyscypliny PZPN nałożył na gdański klub srogie kary w konsekwencji zachowania kibiców podczas meczu Pucharu Polski z Pogonią Szczecin.
Kibice Lechii nie obejrzą przynajmniej dwóch meczów swoich pupili rozgrywanych w roli gospodarza. Po dwóch spotkaniach PZPN podejmie decyzję, czy kolejne dwie konfrontacje Lechii na swoim obiekcie również nie będą rozegrane bez udziału widzów.

Decyzja będzie zależna od oceny PZPN-u prowadzonej przez gdański klub akcji przeciwko rasizmowi oraz od zachowania kibiców Lechii na meczach wyjazdowych.

Najbliższe cztery mecze, które zostaną rozegrane przy ul. Traugutta, to z konfrontacje z: Piastem Gliwice, ŁKS-em Łomża, Kmitą Zabierzów i Stalą Stalowa Wola. To wszystkie spotkania, które Lechia ma rozegrać na swoim obiekcie do końca rundy jesiennej.

Dodatkowo klub poniesie dotkliwą karę finansową w wysokości 15 tysięcy złotych.
Kara więc dosyć wysoka, ale nie jest najgorzej. Na szczęście szybko zareagował zarząd, w sobotę mecz będzie można obejrzeć na telebimie na bocznym boisku, a podczas spotkania zbierane będą cegiełki na karę finansową.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8205
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 wrz 2006, 18:57

No niezla kare Wam dali :lol: Ale moze to pomoze, i niektorzy zrozumia, ze nie na tym polega doping :wink:

15tys pln / ok. 50bananow = 300pln za banan :lol2: [przelicznik chyba Kolatora] :lol2:

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 28 wrz 2006, 19:11

Myślę, że to dość właściwa kara. Choć czekam kiedy PZPN w końcu zdecyduje się zastosować karne ujemne punkty. Sądzę, że tylko taka decyzja może odpowiednio wstrząsnąć środowiskiem. W każdym razie pełne poparcie w walce z rasizmem.

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 28 wrz 2006, 19:23

deltinho pisze:Choć czekam kiedy PZPN w końcu zdecyduje się zastosować karne ujemne punkty.
Ja też, ale uważam że w tej sytuacji taka kara nie byłaby właściwa chociażby dlatego, że był to mecz w ramach Pucharu Polski. Teraz w Lechii i tak jest już spora mobilizacja by usunąć takie zachowanie i jestem pewien, że sytuacja napewno się więcej nie powtórzy.
deltinho pisze:W każdym razie pełne poparcie w walce z rasizmem.
Dokładnie.

Awatar użytkownika
t_JB
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: t_JB » 28 wrz 2006, 20:15

Sawyer pisze:Trzeba to cos (bo to nie ludzie) zastrzelić na miejscu. Jedyne skuteczne rozwiazanie. :?
A czemu nie są ludzmi ?

Niepopieram bójek na stadionie, tym bardziej takich rzeczy jak w Gdańsku.
Na trasie owszem można sie posparingować..

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 29 wrz 2006, 15:08

W Kielcach nie ma miejsca dla chuliganów - zapowiada po sobotnim meczu Artur Radwański, szef kieleckiej policji.

Na sobotni mecz Korony Kielce z Legią Warszawa (wygrany przez kielecki zespół) kibice klubu ze stolicy wejść nie mogli. Ale do ostatniej chwili nie było pewności, czy jednak do Kielc nie przyjadą. W ochronę meczu zaangażowano 300 policjantów i tyle samo ochroniarzy. Służby porządkowe obstawiły dworzec kolejowy i wypatrywały pociągów z Warszawy. Kibice Legii nie przyjechali. Za to dokuczyło kilku miejscowych. - Jeden niszczył kabinę TOI TOI stojącą przy stadionie. Drugi próbował wnieść na mecz siedemnaście rac. Został zatrzymany na bramce. Trzeci, nietrzeźwy, wszedł na dach hotelu przy stadionie, aby stamtąd oglądać mecz. Sprowadziła go na dół ochrona - wylicza sierżant Izabela Grabowska, oficer prasowy kieleckiej policji. - Wszyscy trzej, w trybie przyspieszonym, stanęli w niedzielę przed sądem grodzkim. Przed sądem grodzkim staną też cztery kolejne osoby, które bez biletu próbowały wejść na mecz. - W porozumieniu z prokuraturą rozważymy możliwość opublikowania zdjęć chuliganów, którzy zakłócają porządek. - zapowiada podinspektor Artur Radwański, komendant kieleckiej policji.
Po meczu z Legią zarząd Kolportera Korony orzekł trzynaście zakazów stadionowych wobec osób, które złamały Regulamin Stadionu!

Do końca roku 2007 na stadion nie wejdą trzej kielczanie, którzy chcąc obejrzeć mecz Korona - Legia bez biletów dokonali zniszczenia ogrodzenia.

Kolejne zakazy dotyczą osób, które usiłowały wyłudzić wejście na imprezę sportową, korzystając z cudzych Kart Kibica. W tych przypadkach zakaz obowiązywać będzie do końca sezonu 2006/2007 w Orange Ekstraklasie, Pucharze Polski i Pucharze Ekstraklasy.
To już lekka przesada . Nidługo za stanie na meczu albo za zajmowanie niewlasciwych miejsc dadzą zakaz . hymmm pozatym regilamin chyba nie zabrania wchodzenia na dach hotelu przy stadionie ....
Ciekawe czy jak ktoś poleje po desce w kiblu to też jest chuliganem ... Jednym słowem jeżeli złamiesz regulamin to jesteś niebezpieczny chuligan ... a twoje zdjęcei trwafi do gazet .
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2006, 15:12 przez Scyzoryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 wrz 2006, 15:11

Scyzoryk pisze:To już lekka przesada
nie wydaje mi sie :!: jak walczyc to walczyć. Korona póki co wiedzie prym w zwalczaniu chuliganów, a od kogo zaczynac jak nie od "drobnych" chuliganów ? ?

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 29 wrz 2006, 15:17

Jakich chuliganów ktos wszedł na dach to odrazu chuligan ?? Mi się chuligan kojarzy z kimś kto bije się za swój klub a nie z kimś kto wchodzi na dach , albo używa nie swojej karty kibica . Jeżeli każdego kto złamał regulamin nazywac chuliganem to w takim wypadku ja też jestem hools :) Bo kiedyś zasłoniłem twarz szalikiem a to jest wbrew regulaminowi wsadźcie mnie za to ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”