Filmy

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post autor: petru » 01 paź 2006, 13:09

Dawno tu nie pisałem, trochę się zehabilituję :).

The Proposition.
Western australijski :|. Co ciekawe (ale to już wszyscy pewnie wiedzą) scenariusz i muzykę napisał Nick Cave. Muzyka faktycznie rewelacyjna, film ciekawy. Czytam, że film bardzo brutalny... moim zdaniem bez przesady. Pewnie takie opinie biorą się stąd, że przemoc jest niemal namacalna w Propozycji - film jest niezwykle realistyczny. A o czym? 2 braci z rodzinnego gangu zostaje złapanych , aby odzyskać wolność jeden z nich będzie musiał zabić trzeciego brata, ukrywającego się w górach... Gra m. in. Guy Pearcy, Emily Watson.

The World's Fastest Indian
Jeden z najlepszych filmów jakie ostatnio oglądałem. Przypominał mi "Prostą Historię" - zrobiony z podobną pozytywną energią. Domorosły konstruktor Munro, pomimo poważnych problemów zdrowotnych i finansowych, decyduje się na podróż marzeń do Ameryki, aby... pobić rekord szybkości motocyklem ulepszonym w szopie. Anthony Hopkins powiedział, że to jego najlepsza rola.

Infernal Affairs
Film, który mnie zachwycił, najlepszy z tych wszystkich, chociaż chyba zbyt stary, na ten temat. Kino azjatyckie, thrilller policyjny - cudo. Podobno w tym roku Martin Scorssese robi jego remake, tylko nie wiem po co, skoro wszystko już zostało wyciśnięte z tej historii. Prawda jest taka, że to w Azji obecnie powstaje teraz najoryginalniejsze kino komercyjne, a w Ameryce kopiuje się to, robi chałę i zgarnia setki milionów :roll:. Nie wyobrażam sobie Leonardo diCaprio w roli bohatera Infernal Affairs, czy Nicolasa Cage'a w roli Dae-su "Olboya" :roll:.

Infernal Affairs to historia o dwóch wtykach. Jeden od 10 lat rozpracowuje mafię, drugi działa pod przykrywką w policji. I pewnego dnia obaj otrzymują od obu zleceniodawców zadanie znalezienia kreta... Najlepsze jest to, że charaktery nie są schematyczne, liniowe, nie ma podziału na dobry - zły glina. Cel mają jasno określony, ale środki do osiągnięcia są dynamiczne. Napięcie przez cały film...

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”