The Proposition.
Western australijski
The World's Fastest Indian
Jeden z najlepszych filmów jakie ostatnio oglądałem. Przypominał mi "Prostą Historię" - zrobiony z podobną pozytywną energią. Domorosły konstruktor Munro, pomimo poważnych problemów zdrowotnych i finansowych, decyduje się na podróż marzeń do Ameryki, aby... pobić rekord szybkości motocyklem ulepszonym w szopie. Anthony Hopkins powiedział, że to jego najlepsza rola.
Infernal Affairs
Film, który mnie zachwycił, najlepszy z tych wszystkich, chociaż chyba zbyt stary, na ten temat. Kino azjatyckie, thrilller policyjny - cudo. Podobno w tym roku Martin Scorssese robi jego remake, tylko nie wiem po co, skoro wszystko już zostało wyciśnięte z tej historii. Prawda jest taka, że to w Azji obecnie powstaje teraz najoryginalniejsze kino komercyjne, a w Ameryce kopiuje się to, robi chałę i zgarnia setki milionów
Infernal Affairs to historia o dwóch wtykach. Jeden od 10 lat rozpracowuje mafię, drugi działa pod przykrywką w policji. I pewnego dnia obaj otrzymują od obu zleceniodawców zadanie znalezienia kreta... Najlepsze jest to, że charaktery nie są schematyczne, liniowe, nie ma podziału na dobry - zły glina. Cel mają jasno określony, ale środki do osiągnięcia są dynamiczne. Napięcie przez cały film...