Futbol Emigracyjny

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Futbol Emigracyjny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 wrz 2006, 15:39

Niemcy: Polska straciła kolejnego zdolnego piłkarza
08 wrzesień 2006

Sprawa polskich piłkarzy, grających dla Niemiec, trafiła na pierwsze strony gazet za sprawą przewodniczącej Niemieckiego Związku Wypędzonych – Eriki Steinbach.

Powiedziała ona kiedyś: - Klose i Podolski nie są Polakami. To Niemcy, tylko późno przesiedleni.

Być może za kilka lat niemieccy politycy będą się wypowiadać także na temat pochodzenia Sebastiana Tyrały. Pomocnik Borussii Dortmund chciał grać dla naszego kraju. Mówił o tym w wywiadach jego klubowy kolega Euzebiusz Smolarek. Niestety, Niemcy znowu okazali się szybsi od PZPN i Tyrała zadebiutował w reprezentacji naszych zachodnich sąsiadów do lat 19 w spotkaniu z Austrią.

Hmmm wielka kontrowersja od jakiegos czasu sie cisnie z tym tematem .

Ostatnio gdZies w onecie znalazlem komenta w stylu .

- ' Z San Marino Niemcy wygrali 7-0 bo to polacy strzelili 6 bramek'

- " Aha! czyli wedlug twojego rozumowania nie powinno nas byc wogule na Mundialu w 2002 Roku bo Olisadebe strzelil dla nas wiekszosc decydujących bramek"

Zapraszam do dyskusji w tym jakze kontrowersyjnym temacie!!

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 15 paź 2006, 16:41

Kolejny polski talent gra dla Niemców
15 październik 2006

Pochodzący z Tczewa Piotr Trochowski w sobotę zadebiutował w reprezentacji Niemiec w meczu z Gruzją. Zagrał także w wygranym 4:1 spotkaniu ze Słowacją - czytamy w "Dzienniku". - Mówił, że bardzo chciał grać dla Polski, ale nikt się nim nie zainteresował - powiedział grający w Energie Cottbus Mariusz Kukiełka.

Matka Trochowskiego, gdy ten miał 14 lat napisała do PZPN list, bo chciała, by ktoś zobaczył w akcji jej syna uchodzącego za wielki talent. Niestety nikt ze strony polskiej jej nie odpowiedział.

Smiac mi sie chce :? alo i plakac :/ ... Teraz pomyslcie sobie ile Polakow wyjechalo do angli , ci Polacy porobią dzieci etc. a potem bedą grali dla Angoli ...

ps.
Ruszcie ten temat :)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 15 paź 2006, 16:50

ps.
Ruszcie ten temat Smile

Jak ci to ma sprawic radosc to ja go porusze 8)

Glownie chodzi mi tu o Sebastiana Tyrala z B. Dortmund 8) Chlopak 18 lat i ma ponoc wielki talent, sam czytalem zdaje sie na onecie ze chce grac dla Polski, zobaczymy jak to sie potoczy. Moim zdaniem to powinni zaczac go juz powolywac do naszej mlodziezowki bo jak zacznei grac juz dla Niemieckiej mlodziezowki to juz z tego nic nie bedzie... (chyba ze juz jest powolywany...)

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 15 paź 2006, 18:56

guru pisze:chce grac dla Polski
Podobnie jak Michał Delura, który obecnie gra w Borussi M'Gladbach. Chłopak chcę grać dla Polski, wysyła do PZPN odpowiednie pisma w tej sprawie i nic :? Nikogo w związku to nie obchodzi, po przecież mamy tylu zdolnych i młodych piłkarzy i nie potrzeba nam takiego Delury.

Wystarczy dla porównania przedstawić tu przykład Smolarka - piłkarza wyszkolonego za granicą. Różnice pomiędzy nim, a innymi naszymi zawodnikami jest chyba wystarczająco widoczna :wink:

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 15 paź 2006, 19:05

duch99 pisze:Podobnie jak Michał Delura, który obecnie gra w Borussi M'Gladbach. Chłopak chcę grać dla Polski, wysyła do PZPN odpowiednie pisma w tej sprawie i nic Confused Nikogo w związku to nie obchodzi, po przecież mamy tylu zdolnych i młodych piłkarzy i nie potrzeba nam takiego Delury.

:shock: Widzialem kompilacje o nim :lol: Dobrze kiwa, ale gra juz dla Niemieckiej mlodziezowki... Ze chce grac dla nas to nie wiedzialem tego, moze wkoncu PZPN ruszy sie troche i zostanie powolany. Chloapk sam nalega by dla nas grac a oni nic, potem rozpaczanie ze talenty typu Poldi czy Klose graja dla Niemcow, wkoncu to oni ich wychowali a PZPN z takiej okazji nie skorzystalo :?

rar
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rar » 15 paź 2006, 19:52

Delura nie moze grac dla Polskiej reprezentacji seniorskiej, gdybyscie byli na biezaco to byscie o tym wiedzieli. PZPN wyslal list do FIFA i dostal odpowiedz odmowna.

A co do Tyrały to jego checi gry dla Polski to zwykla prowokacja, po tym co powiedzial od razu dostal powolanie na mecz reprezentacji mlodziezowej Niemiec no i juz w niej zagral ... Polacy nie mieli nawet szansy go powolac bo w tym czasie zadnego meczu nie rozgrywalismy.

Dosadne slowa cisna mi sie na usta jesli chodzi o tych chlopakow i to wcale nie na PZPN. Nie wierze w to ze jesli naprawde chcieliby zagrac w naszych barwach nie mogliby poczekac tych kilku miesiecy na powolanie. Tacy ludzie nigdy nie beda reprezentantami, wspanialymi pilkarzami tak ale nie reprezentantami ...

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 15 paź 2006, 20:05

Gdybys Ty byl na biezaco to bys wiedzial ze pilkarz ktory zagral w mlodziezowce moze zagrac jeszcze w reprezentacji innego kraju, Tyrala i Delura takimi zawodnikami sa. Niestety juz takim zawodnikiem nie jest Trochowski, ktory zadebiutowal ostatnio w seniorskiej ekipie Niemiec.

Chcialbym zwrocic uwage na kolejny polsko-niemiecki talent jest nim 20 letni Eugen Polanski rozegral 9 spotkan w reprezentacji U-20 Niemiec. Czytalem gdzies ze nie chce grac dla Polski, jego marzenie to kadra Niemiec, czeka tylko na powolanie. W sumie co mu sie dziwic ?

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 15 paź 2006, 20:12

rar pisze:Delura nie moze grac dla Polskiej reprezentacji seniorskiej, gdybyscie byli na biezaco to byscie o tym wiedzieli. PZPN wyslal list do FIFA i dostal odpowiedz odmowna.
Kaczormistrz pisze:Gdybys Ty byl na biezaco to bys wiedzial ze pilkarz ktory zagral w mlodziezowce moze zagrac jeszcze w reprezentacji innego kraju, Tyrala i Delura takimi zawodnikami sa. Niestety juz takim zawodnikiem nie jest Trochowski, ktory zadebiutowal ostatnio w seniorskiej ekipie Niemiec.
No właśnie miałem to napisać :wink: Nie wiem skąd wiesz, o tym że PZPN wysyłało jakieś pisma do FIFY, ale takie zdarzenie nie miało miejsca. Jeśli Delura dostanie powołanie od obecnego szkoleniowca reprezentacji Polski to może śmiało przyjechać na zgrupowanie i zagrać w naszym zespole narodowym. Jednak znając polskie realia to takie czegoś nie dojdzie i Delura prędzej trafi kadry Niemiec :?

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 15 paź 2006, 21:49

Kaczormistrz pisze:Gdybys Ty byl na biezaco to bys wiedzial ze pilkarz ktory zagral w mlodziezowce moze zagrac jeszcze w reprezentacji innego kraju, Tyrala i Delura takimi zawodnikami sa. Niestety juz takim zawodnikiem nie jest Trochowski, ktory zadebiutowal ostatnio w seniorskiej ekipie Niemiec.

Chcialbym zwrocic uwage na kolejny polsko-niemiecki talent jest nim 20 letni Eugen Polanski rozegral 9 spotkan w reprezentacji U-20 Niemiec. Czytalem gdzies ze nie chce grac dla Polski, jego marzenie to kadra Niemiec, czeka tylko na powolanie. W sumie co mu sie dziwic ?
Nie wiem co masz na mysli mlodziezowa rep. danego kraju? Jezeli ktos zagra w oficjalnym meczu rep. danego kraju U-21 nie towarzyskim, w praktyce to jest rep. olimpijska (U-23) to juz jest chyba zaklepany dla tego panstwa.Reprezentacja mlodziezowa to do 21 lub w roku olimpijsmim faktycznie 23 a nie kadra do lat 20 czy lat 19.
Podstawowy problem jest jezeli zawodnik skonczy 21 lat, liczy sie dokladna data urodzenia a nie rok urodzenia, to po tym czasie nie moze zmienic barw narodowych jezeli kiedys gral w oficjalnym meczu dla jakiegos panstwa.Popatrz czy Delura skonczyl 21 lat, bo jak sie nie myle to skonczyl czyli nie moze juz grac dla innego panstwa niz Niemcy.

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 15 paź 2006, 22:07

wydaje mi sie ze obojetnie w jakiej reprezentacji zagra do 21 roku zycia (oprocz seniorkiej jesli zadebiutuje przed ukonczeniem 21 roku zycia)moze pozniej zmienic barwy narodowe

Delura skonczyl 21 rok zycia 1 lipca, nie wiem jak to jest z tym co piszesz ze po ukonczeniu 21 roku zycia nie moze zagrac w reprezentacji X jesli wczesniej gral w mlodziezowkach Y, wydaje mi sie ze moze

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 21 paź 2006, 20:22

Trzecie zwycięstwo w swojej grupie eliminacyjnej odniosła reprezentacja Polski U-17 prowadzona przez Michała Globisza w rundzie kwalifikacyjnej mistrzostw Europy zawodników do lat 17 (rocznik 1990). Na zakończenie zmagań młodzi Polacy pokonali Albanię 2:0. Awans do kolejnego etapu (Elite Round) wywalczony został już wcześniej.

Polska - Albiania 2:0 (0:0)
Bramki: David Blacha 42', 80'

Polska: Grzegorz Kuźniak - Mateusz Zaremski ( Bartłomiej Pacuszka 41'), Martin Zakrzewski, Wojciech Wilczyński, Sebastian Białas, Norbert Jędrzejczyk, Michał Janota, Alabidyn Zeyn S-Latef, Łukasz Szafran, Tomasz Kupisz (David Blacha 41'), Alan Stulin (Grzegorz Krychowiak 41').
W najmłodszym roczniku reprezentacyjnym - 1990 - na ostatnim zgrupowaniu w Gdańsku znalazło się aż czterech zawodnik trenujących na co dzień w drużynach z Niemiec. Trzeba dodać jeszcze, że nie byle jakich drużynach. Alan Stulin gra w Kaiserslautern, Patryk Gorajewski w Hertcie Berlin, a Dawid Blacha i Martin Zakrzewski zakładają trykot Borussi Dortmund. Na razie nie są to gracze, którzy stanowią trzon prowadzonej przez Michała Globisza reprezentacji, ale kto powiedział, że nie będzie tak w przyszłości. Na ostatnim zgrupowaniu rocznika 1987 pojawił się Sebastian Boenisch, a w tej samej reprezentacji zadomowiony już jest Andrew Konopelsky, zawodnik, co dziwne, z Ameryki, a występujący w Ukrainian Soccer Club. Podstawowym zawodnikiem zespołu Michała Globisza jest syn Jana Urbana Piotr, piłkarz Osasuny Pampeluny. Szczebel wyżej w roczniku 1986 mamy przedstawiciela słynnego Olypique Marsylia Remy'ego Andreasika. Golkiper z Francji na razie ogląda plecy Pawła Linki czy Adriana Bieńka, ale nie wiadomo czy w przyszłości kolejność się nie zmieni.
Nie pozostaje nic innego jak tylko sie cieszyc Ze dzialamy coraz aktywniej na rynku zagranicznym szukajac dobrych mlodzianow naszego pochodzenia .
Ale powiem szczerze ze bardzo mnie zaciekawil ten zawodnik "Alabidyn Zeyn S-Latef" ... hmm wiec znalazlem cos takiego
Zeyn Alabidyn S-Latef – mieszkający w Szwecji polski piłkarz reprezentacji U16, grający obecnie w zespole rezerw Helsingborga. Swoje nietypowe nazwisko zawdzięcza ojcu – Irakijczykowi. Jego matka jest Polką. Gra w reprezentacji polski jednocześnie odrzucając grę dla reprezentacji juniorskich Iraku. Zeyn urodził się w Szwecji i posiada obywatelstwo Szwedzkie.

Przez obecnego trenera polskiej kadry U-16 uważany za wielki talent piłkarski. Globisz opisuje go w ten sposób: Doskonała technika i swoboda w prowadzeniu piłki powodują, że indywidualnie prezentuje się znakomicie.

Przez kibiców polskich okrzyknięty został polskim Zidanem. Kibice doceniają jego chęć gry dla Polski przeciwstawiając postawy Klosego i Podolskiego.

W dniach 30 sierpnia – 2 września 2006 roku reprezentował Polskę w Pucharze Syrenki.
Jego decyzja o reprezentowaniu Polski jest tym bardziej godna uznania, że urodził się i gra do tej pory właśnie w Szwecji. A jakby tego było mało, jego ojciec jest... Irakijczykiem.
- Moja mama jest Polką i dlatego ten kraj jest bliższy mojemu sercu , a dla Iraku grać nie chciałem - wyjaśnia Zeyn Alabidyn S-Latef w wywiadzie dla „SuperExpressu”.

Zeyn Alabidyn S-Latef, zawodnik prowadzonej przez Michała Globisza reprezentacji U-16, sam przyznaje, że reakcje na jego nietypowe - jak na Polaka - nazwisko bywały różne.
- Czasami słyszałem słowa obraźliwe, a czasami śmieszne. W każdym razie z nazwiska jestem dumny i na pewno go nie zmienię - zapewnia młodzieniec.

- Zeyn S-Latef przypomina stylem gry swojego kolegę z kadry - Michała Janotę. Z łatwością uwalnia się spod opieki kryjących go obrońców – powiedział trener kadry U-16, Michał Globisz.

Doskonała technika i swoboda w prowadzeniu piłki powodują, że indywidualnie prezentuje się znakomicie. Charakter do sportu też ma odpowiedni - nienawidzi przegrywać. Ten chłopak ma bardzo duży potencjał i wierzę, że w przyszłości zapuka do bram pierwszej reprezentacji. I całe szczęście, że wybrał polską kadrę, dzięki czemu - wedle nowych przepisów - jest już "spalony" dla innych reprezentacji juniorskich – dodał.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 21 paź 2006, 20:25

Po co nam tu cytujesz newsy z innych stron, kazdy moze sobie je odwiedzic i przeczytac. Jak masz cos napisac to stresc to co przeczytales, wtedy bede bardziej sklonny do przeczytania twojego posta, chociaz :think:

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 21 paź 2006, 20:36

w sumie masz racje , milosnikow niechetnego czytania odstraszac bedzie ....

ale ok. chodzilo mi o to zeby poruszyc temat wyszukiwania za granicą pilkarzy ktorzy mogą grac dla naszej reprezentacji . Po wydarzeniach z Mundialu 2006 duzo kontrowersji u nas wzbudzili Klose i Podolski co pozwolilo na przemyslenie niektorych spraw i dzialamy juz aktywniej co pokazuje min. ten 2 cytat .

A kolejna sprawa tyczyla sie tego Zeyn Alabidyn S-Latef'a .
Chyba kazdy tutaj zaglądający nie przejdzie obojetnie obok tego nazwiska .

pzdr. :)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 21 paź 2006, 20:48

W sumie to ja bym sie nie dziwil jak by gral dla Szwecji. Rownie dobrze mogl grac dla Iraku jak i dla Polski. Najlepszym rozwiazaniem w tym przypadku byla by gra dla rep. trzech koron, wkoncu tam sie urodzil i jest mieszanka narodowosci. Oczywiscie ja nie narzekam, oby wiecej takich chlopakow sie znalazlo poza granicami Polski. To jedyne wyjscie by nasza reprezentacja sie liczyla w swiecie, bo na nasze szkolki to ja nie licze.

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 21 paź 2006, 21:59

guru pisze:

W sumie to ja bym sie nie dziwil jak by gral dla Szwecji. Rownie dobrze mogl grac dla Iraku jak i dla Polski. Najlepszym rozwiazaniem w tym przypadku byla by gra dla rep. trzech koron, wkoncu tam sie urodzil i jest mieszanka narodowosci. Oczywiscie ja nie narzekam, oby wiecej takich chlopakow sie znalazlo poza granicami Polski. To jedyne wyjscie by nasza reprezentacja sie liczyla w swiecie, bo na nasze szkolki to ja nie licze.
Uwazam ze nie mamy sie co tak cieszyc, bo to ewidentny dowod na to, ze w 40 mln kraju gdzie pilka ma wielkie tradycje i sukcesy oraz jest sportem numer 1 nie mamy zawodnikow na wysokim poziomie.Cieszymy ze kogos tam sciagnelismy ze Szwecji czy Niemiec, ktory i tak moze nie bedzie dla nas grac jak dorosnie.Ci chlopcy maja jeszcze czas zeby zmienic reprerentacje.A kibice biadola jak ktos kto wogole pilkarsko do Polski nie nalezy wybiarze inny kraj jak Podolski.Trzeba postawic na swoich graczy a nie patrzec na tych w innych panstwach bo zagranica nam nie wychowa reprezentacji.To jest wszystko zalosne ta cala polska pilka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”