Reggae... - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
t_JB
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: t_JB » 12 sie 2006, 17:57

Damian Marley - Welcome To Jamrock
Polecam ! Nawet bardzo !
"Road to Zion" (z Nasem) <--= nie moge się oderwać :oops:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 15 paź 2006, 21:07

Welcom To Jamrock - naprawde kapitalny kawałek był chyba na ścieżce z fify 06, zaś Road to Zion też dobre ale podoba mi sie troche mniej.

Czy wiecie że Damian to najmłodsze dziecko Boba i jedyne jakie urodziła mu mis świata Cindy Breakspeare.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 22 paź 2006, 13:58

Ostatnio w klimacie reggae/ska królują u mnie dwa kawałki-
Konopians-PaulLufkeSeZa
Judge Dread-Big 7(dancehall version)
W ogóle to już sie nie moge doczekać płyty Konapiansów, bo to powinna być nowa jakość na polskiej scenie reggae, może wyprze jakieś habakuki czy inne pseudoreggae zespoły. Nie wiem, w polsce to jakaś zupełnie chora sytuacja sie wytworzyła,że reggae kojarzone jest z Jamalem czy NDK, a gdy koncet daje legenda jamajskiej sceny to wszyscy idą robić kupe, albo jeść hot-doga jak to miało miejsce w Bielawie. :roll:

Tu macie link do oficjalnej strony, materiał na płyte podobno już nagrany,pozostaje teraz tylko czekać- http://www.konopians.pl/

A i jeszcze jedna piosenka
Dr.Ring-Ding-Ram Di Dance

A w najbliższa sobote we Wrocławiu gra jedn z czołowych zespołów ska, niemiecki Skaos. Mam nadzieje,że uda mi się dotrzeć.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 paź 2006, 14:33

'Piotrek' pisze:W ogóle to już sie nie moge doczekać płyty Konapiansów, bo to powinna być nowa jakość na polskiej scenie reggae, może wyprze jakieś habakuki czy inne pseudoreggae zespoły. Nie wiem, w polsce to jakaś zupełnie chora sytuacja sie wytworzyła,że reggae kojarzone jest z Jamalem czy NDK

Przyznaje ze nie jestem wielkim fanem tego gatunku (slucham tej muzyki sporadycznie) nie nie znam polskiej sceny zbyt swietnie ale chyba jednak Jamal ma cos wspolnego z reggae, bo nie wszyscy musza byc tak oldschoolowi jak Konopians. Przeciez i Jamal i Habakuk bylY na regalowisku w tym roku.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 22 paź 2006, 14:42

No byli, były tez Strachy na Lachyi Plebania. I nic z tego nie wynika. Racja nie wszyscy muszą być oldschoolowi, ale narazie to mało kto jest, w sumie to właśnie oprócz Konopiansów to chyba nikt.
Teraz wszystko idzie w kierunku mieszania reggae i hip-hopu, no i się troche tego za dużo natworzyło.Ilość nie poszła w jakość. I co raz mniej w tym reggae a co raz więcej hh.
Owszem ja też sobie posłucham Jamala czasmi,choć raczej na imprezie niż w domowym zaciszu. Habakuka też kiedyś lubiłem :) .

Awatar użytkownika
pablisso
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pablisso » 23 paź 2006, 22:09

hhm co polecacie dla poczatkujacego sluchacza tego typu muzyki? mam Jamala, Vavamuffina, Habakuka, Maleo, Indios Bravos i Seana Paula--> sciagalem sluchajac roznych ludzi. a co polecaja forumowicze? bardzo podobna mi sie styl Indios BRavos-> Drogi, Jego piosenka o miłosci itp :) co warto sciagnac i przesluchac?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8205
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 paź 2006, 22:16

co polecaja forumowicze
polecam Ri!Codeh 8) [Probki mozna sciagnac na ricodeh.com :wink: ]

Naprawde niezla ekipa. Juz jakis czas temu mozna bylo uslyszec ich 'kolab' z Dreadsquadem, a teraz wydali swoj albumik. Jest dobry :spoko:

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 23 paź 2006, 23:13

Bakshish(m.in Jak łzy, Każdy czas), Bas/Tajpan, wspomniany Dreadsquad, Grizzlee, Cheeba, Habakuk(Rasta trans!!!), Daab, Maleo Reggae Rockers, Marika, Deer, Pablopavo, Strachy na Lachy, Mesajah, Ras Luta(przesympatyczny koleś!!), Silesian Sound, 13 Chilli Pol Fuksa, Erijef Massiv, Tisztelet, Tumbao, OlaMonola, Zabili Mi Żólwia, MadMike, Miodu, Lilu(boski głos), Gutek, Vavamuffin obowiązkowo!
Tyle z polskich ;)
a z zagranicznych:
Patrice, Bob Marley oczywiście wszystkie kawałki!, Ziggy Marley, Gentleman, Bounty Killer, Buju Banton.

To tak w skrócie ;) 8)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 23 paź 2006, 23:18

mawik pisze:Strachy na Lachy,Zabili Mi Żólwia
:o
Ta to typowe roots reggae.

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 23 paź 2006, 23:25

A czy ja wymieniałem tutaj tylko roots reggae? Jest reggae, niektórzy tworzą ragga,ska,lżejszego punka itd.. Wymieniłem po prostu dobrych wykonawców- nie zanegujesz tego!
ehm...
kolega wymienił Vavamuffin i Seana Paula czyli ragga i dancehall to też nie jest roots reggae więc nie wiem do czego pijesz:D

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 23 paź 2006, 23:32

mawik pisze:nie zanegujesz tego!
Jak to nie :lol: . ZMZ to ani reggae ani ska, może ten twój lżejszy punk,ale tak po prawdzie to takie pitu pitu, choć stare kawałki mają swój klimat jak choćby' Dzień wagarowicz'.
A SNL to [ch**] trąci. Prosze Cię. 'Dzień dobry,Kocham cię,Już posmarowałem tobą chleb' :roll:
Grabaż ma niezły target, chyba ten sam co K.Cobain.
do czego pijesz:D
Nic, przez chwile wydawałó mi się ze ZMZ i SNL z reggae nie mają nic wspólnego.

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 23 paź 2006, 23:36

Dobra peace. Zarzucam sobie "w moim ogrodzie" i idę spać...:D:D

Awatar użytkownika
Ksieciunio
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ksieciunio » 03 sty 2007, 18:37

Berele Lewartow pisze:W ogóle to już sie nie moge doczekać płyty Konapiansów, bo to powinna być nowa jakość na polskiej scenie reggae, może wyprze jakieś habakuki czy inne pseudoreggae zespoły.
Oj swieta prawda. Konopiansi nawiazuja do starego brzmienia reggae jeszcze z przed czasow rastafarianizmu. Ach coz to byly za kapele Symarip, Judge Dread, The Creations. Miod, malina :)
A wracajac do Konopiansow to w naszym kraju chyba jedyni, ale swietni. Rowniez czekam na plytke :)

Berele Lewartow pisze: Jak to nie :lol: . ZMZ to ani reggae ani ska, może ten twój lżejszy punk
ZMZ to zasadniczo kupa, niestety z mojego pieknego miasta. No a zasadniczo to w poczatkach swojego istnienia kapela byla czyms w rodzaju ska-punka, czy cos w tym stylu, no ale chlopcy cos sie rozmyli i teraz to taka Doda polskiej sceny punkowej ;)

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 03 sty 2007, 19:01

Ksieciunio pisze:Oj swieta prawda. Konopiansi nawiazuja do starego brzmienia reggae jeszcze z przed czasow rastafarianizmu. Ach coz to byly za kapele Symarip, Judge Dread, The Creations. Miod, malina
A wracajac do Konopiansow to w naszym kraju chyba jedyni, ale swietni. Rowniez czekam na plytke
W innym temacie, Ci troche pojechałem za SKA-Pa,ale teraz pełna rehabilitacja :) .To co wymieniłes, to jest prawdzie brzmienie reggae,takie klimaty mi wyjatkowo sciedzą, ostatnio jeszcze np. Aggrolites w tym klimacie tworza.
A płytke Konopiansów własnie zamówiłem. :)

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 03 sty 2007, 19:05

A płytke Konopiansów własnie zamówiłem.

A mozna wiedziec skad i jaka cena, bo tez jestem chetny.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2007, 19:07 przez franz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”