Siatkówka - Strona 58

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 17 lis 2006, 9:21

Babel jeszcze nic nie napisał :shock: (taki szok z rana :P )

No i piłka poszła w ruch. Mimo tego, że spotkanie było krótkie to opłacało się wstawać. 3-0 na otwarcie to bardzo dobry wynik (chociaż pewnie nikt innego rezultatu sobie nie wyobrażał). Widać było, że chłopcy nie obijali się na zgrupowaniu. Praktycznie wszystko funkcjonowało na najwyższych obrotach, blok, zagrywka, przyjęcie, nie mówiąc już o tych gwozdziach Świderskiego wbijanych w drugi metr boiska. Oczywiście tak jak pisałem wcześniej - Chiny to nie był zbyt wymagający rywal i pewnie nia ma się co jarać (za bardzo), ale cieszy zwycięstwo w takim stylu.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 17 lis 2006, 9:44

duch99 pisze:Babel jeszcze nic nie napisał Shocked (taki szok z rana Razz )
Nie można pisac postów pod postem. Nie wiesz :o ? Poza tym przestaje mnie bawić pisanie monologów, a PS serwuje nam non stop fajne meczyki więc dopiero teraz znalazłem chwile. W każdym badź razie mam nadzieje, że w trakcie mundialu wiecej osob bedzie udzielać się w tym temacie.

Polacy wykonali spokojnie swoje zadanie. Zagrali bardzo dobrze, ale na tle przecietnej druzyny. Jutro zagramy z Argentyna, czyli rywalem z wyzszej pólki. Co ciekawe Argentyna po pięciosetowym pojedynku dostał baty od Portoryko. Nie do zatrzymania dla rodaków Lozano był Hector Soto. Znów pojawia się kolejne pytanie czy to Argentyna taka słaba, czy Rivery i społka tacy mocni?

W ważnym dla nas meczu Rosjanie ulegli SiC jak to się kolokwialnie mówi "bez mydła". Oznacza to, że jesli nie przegramy niczego z niżej notowanymi to same zwycięstwo nad Rosjanami daje nam czwórkę. Rosjanie graja siłową, archaiczna siatkówke bez polotu, więc powinnismy sobie poradzić z nimi, gdy zagramy na swoim dobrym poziomie. Tylko taka siatkówka nigdy nam nie leżała.

Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 18 lis 2006, 0:54

Wstaje ktoś dziś o 5? ;p

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 18 lis 2006, 6:30

Rozbiliśmy Argentyńczyków w pył. Pierwszy i trzeci to wyraźnia nasza dominacja, momentami Polacy bawili się rywalami, troche przesadzając, jak np. w ostatnim secie, gdy prowadzili 19:10, a skończył się bodajże do 21. Drugi set to ciągła przewaga Argentyńczyków 3-4 pkt, ale genialna końcówka Polaków i zwycięstwo trzema punktami.

Sądzę, że do końca meczy grupowych Polacy będą odnosić podobnie łatwe zwycięstwa jak dzisiaj (jeśli będą grać na swoim poziomie). Nie odkryję chyba Ameryki, jesli powiem ze decydujący mecz będzie z Rosją o awans do czwórki. Ale jeśli Polska zagra na maksimum swoich możliwości, to jest w stanie ograć Rusków, tak mi się wydaje.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 18 lis 2006, 8:06

Paszti pisze:Wstaje ktoś dziś o 5?
Nie :naughty:

Generalnie cieszy postawa w trudnych momentach. W ataku przy dobrym przyjeciu gramy na 80% skuteczności. To rewelacja. Mamy dośc duże problemy z dokladnościa odbioru, szczególnie z brazylijakmi i stacjonarnymi zagrywkami. Trzeba to koniecznie poprawić. Całe szczeście Zagumny gra koncertowo, a momentami bawi się z blokiem rywali. Wydaje mi się, że druzyna jeszcze nie osiągneła optymalnej formy, co w kontekście drugiej rundy napawa optymizmem.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 18 lis 2006, 11:49

Kolejny mecz i kolejne zwycięstwo. Wydawało się, że Argentyna będzie najtrudniejszym rywalem w naszej grupie, jednak okazało się że stać ich tylko powalczenie z nami w drugim secie. Tak jak pisał kama_reda praktycznie już do końca rozgrywek grupowych nie powinno być większych problemów, a każde gładkie zwycięstwo będzie budował morale w zepole. Wracając jeszcze do dzisiejszego meczu to mam wrażenie że nieco słabiej zagrał Gacek, któremu kilka razy w secie zdarzały się głupie błędy (oby to tylko chwilowa niedyspozycja).

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 19 lis 2006, 9:19

tu cisza?! Babel pewnie poszedl spac po meczu :lol:

Nastepna wygrana Polakow...co prada to juz nie Argentyna, ale Egipt, 3-0 jak dla mnie bez problemow, chociaz w tym ostatnim moglo byc roznie po tych dwoch asa serwisowych..ale wyszli z tego, polecy imponowali tym co we wczesniejszych meczach..caly czas nie ma teamu ktory moglby na skrasc seta, i bardzo dobrze, niech sie nas boja, byle tylko chlopacy nie za szybko popadli w samouwielbienie...

trzymam kciuki!!!

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 19 lis 2006, 9:45

Nie wydaje mi się, aby nasi popadli w samouwielbienie. Zdaja sobie sprawe z kim grają, mimo to do tej pory nikogo nie zlekceważyli. I tak ma pozostać.

Jutro dzień przerwy wiec czas na krótkie podsumowanie tych 3 meczów. Najwiekszym atutem Polaków jest atak, ale o tym wie juz cały swiat i nikogo to nie dziwi. Blok i obrona funkcjonuja nieźle. Tutaj dochodze do takich przemysleń, że nie pokazujemy jeszcze wszystkiego co potrafimy. Dodatkowo azjatycka, latynoska czy afrykańska szkoła ataku jest na tyle specyficzna, że czasami druzyny jeszcze zbyt łatwo oszukuja nasz blok. Wydaje mi się, że ten element szykowany jest na Rosjan i Serbów. W zagrywce robimy duzo asów, ale sporo psujemy. Jednak zalozenie silnej zagrywki przy poziomie naszych rywali z grupy jest słuszne i naturalne. W innych elementach tez mamy jeszcze rezerwy. Jedynie co martwi to niedokładność przyjęcia. Przy meczach z druzynami z najwyższej pólki trzeba przygotować się psychicznie na "kopanie się z koniem" i nie ma przeproś. Jeśli bedzie przyjecie damy rade. Rosjanie nadal graja swja archaiczna siatkówke, która nie powinna sprawiac problemu w rozczytaniu , a Serbowie sa dośc wiekowi, a MŚ są baaardzo długie. W meczu z drużyną z Bałkanów trzeba się skupic na zatrzymaniu przede wszystkim spryciarzy Vujevica, Boskana i Vlado Grbica, którzy beda chcieli niemiłosiernie obijać nasz wysoki blok. Miljkovic jak nie bedzie miał wsparcia moze mieć problemy. Póki co skupmy się na Portoryko i Japonii.
duch99 pisze:Babel jeszcze nic nie napisał
dzieciol pisze:Babel pewnie poszedl spac po meczu Laughing
Widze, że dorobiłem się fanów na forum. Juz wiem kto bedzie odpowiedzialny za ewentualne niepowodzenia naszych Orłów :D

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 19 lis 2006, 12:17

Narazie to nie ma co pisać o naszych zawodnikach. Wygrywają to co muszą wygrać. Dzisiejsza wygrana z Egiptem to nic szczególnego. Trzeba było to zrobić i to zrobili. Ważne, że bez strat setów czyli bez zbytniego męczenia się. Jesteśmy jedyną drużyną, która nie straciła seta i jedną z 4, które nie przegraly (obok nas Serbia, Francja, Bułgaria).

Z dzisiejszego dnia: przegrana Brazyli z niedocenianą przez Babela przed MS Francją (jak widać nie taka osłabiona). Ja tez się skrytykuje tak chwalona przezemnie reprezentacja Czech ma już dwie przegrane, dzisiaj przegrali ze słabym USA.

Jak zagramy z dobrym rywalem czyli dopiero w drugiej fazie to będzie można cośpowiedzięć - tam czekają na nas Serbowie i Rosjanie. Wygrana z jednąz tych drużyn powinna dać nam awans do dalszej fazy.

Pożyjemy zobaczymy.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 19 lis 2006, 12:39

bellus pisze:Z dzisiejszego dnia: przegrana Brazyli z niedocenianą przez Babela przed MS Francją
Francuzi zagrali dzis wyśmienicie, ale jak dla mnie to raczej Brazylia nie zagrała tego, do czego przyzwyczaiła przez lata. Dopiero gdy zdali sobie sprawe, że mecz się powoli kończy gra im sie bardziej układała. Może powoli konczy się dominacja Canarinhos. Francuzi nie tyle nie docenieni, co strasznie osłabieni. Osłabienia to fakt, ale nie spodziwałem się, że przyjmujący Granvorka jest w stanie zapełnic luke na prawym skrzydle (kontuzja Ruette), czy tez Vadeleux zastąpi Montmeat'a. Gosc nawet do LŚ nie był zgłoszony i szczerze pierwszy raz widziałem go w akcji. Jak dla mnie wykrystalizowała się 6+1 która bedzie walczyc o medale: Rosja, Serbia, Polska, Bułgaria, Brazylia, Francja i mimo wszystko Włosi (jako druzyna typowo turniejowa). Nikt inny się nie włączy do tej walki.

Acha jeszcze jedno mi się przypomniało. Jesli ktos jeszcze nie wie dlaczego siatkówka tak wciąga, niech poluje na powtórke meczu Francja - Brazylia.

Odniose się jeszcze do Polaków. Gramy nieźle i jak wielokrotnie juz to napisałem jeszcze nie jest to 100%. Prawdziwych Polaków zobaczymy w II rundzie. Oprócz przyjęcia niepokoi znów przedwczesne pompowanie balonu, ale znajac nasza mentalność, sztab trenerski ostudzi głowy naszych zawodników. Wstrzymajmy się jeszcze. Będzie dobrze.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 21 lis 2006, 11:08

i jedziemy dalej :lol: powoli Polskie 3-0 staje sie tradycja... czwarty mecz polakow wygrany w takim stanie...czekam na opinie innych...nie wiem jak wyglada sytuacja w grupie..ale co do miejsca 1 jak na razie jestem pewien :lol: ...

oby tak dalej

Babel Twoja kolej :roll: :lol:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 21 lis 2006, 11:32

Polacy juz sobie zapewnili pierwsze miejsce praktycznie nawet przed tym meczem ;) Dzisiaj byl to bez watpienia najtrudniejszy mecz polskich siatkarzy w tych MS. portoryko zagralo bardzo dobre spotkanie grajac techniczxna siatkowke. Polakow odrzucali silna zagrywka. Trzeci set ktory od stanu 15-18 zakonczyl sie nasza wygrana 25-23 byl prawdziwym horrorem polaczonym z gra bledow w naszym wykonaniu ;) Na szczescie udalo nam sie odrobic straty punktowe do rywali. Co mnie martwi to nadal badz co badz slabe przyjecie (chociaz dzisiaj Zagumny przechodzil samego siebie) oraz nie wykorzystywanie pilek ktore przechodzily za darmo na nasza strone boiska... Mam nadzieje ze Polacy to poprawia, bo tacy Rosjanie, Brazylijczycy czy Serbowie bezwzglednie beda wykorzystywac takie bledy. I wtedy moze byc naprawde ciezko ich pokonac. Jutro mecz z Japonia, w ktorym wg mnie siatkarze powinni zagrac rezerwowym skladem, zeby sily oszczedzac na kolejna faze rozgrywek. Mysle ze wygramy ten mecz, a jakze pieknie by bylo gdyby rezultat koncowy na tablicy widnial 3:0 ;)

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 21 lis 2006, 15:29

dzieciol pisze:Babel Twoja kolej
Meczu nie opisze, bo nie ogladałem. Zadziałały siły wyższe - zajęcia. Jednak z tego co sie juz w tej chwili zorientowłem to poza tym, że wygralismy nasza gra wyglądała podobnie do poprzednich meczów. W sumie oznacza to juz pewną jakość gry, więc jest OK. Jednak prawdziwa twarz Polaków zobaczymy w drugiej rundzie. Narazie polouje na powtórke i jak zobacze cos odkrywczego to nie omieszkam napisać.
Martinho pisze:Jutro mecz z Japonia, w ktorym wg mnie siatkarze powinni zagrac rezerwowym skladem
Raczej nie spodziwałbym sie tego. Japonia ma pewny awans do II rundy, więc mecz z nią ma duże znaczenie. A siatkarze z kraju kwitnącej wisni w połączeniu z sedziami sa bardzo groźni. To co dzis wyprawiali panowie z gwizdkami w meczu z Argentyną było żałosne. Trzeba wbic Japończyków w ziemie, bo w końcówkach mozemy byc bez szans :( .

Dzis Niemcy pobili Francuzów co oznacza, że trójkolorowi jak najbardziej sa do ogrania. Po meczu z Brazylia zaczynałem w to wątpic.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 22 lis 2006, 11:37

i juz po meczu..mialem okazje ogladac trzeciego seta, z tym szczesciem ze patrzac na wyniki poprzednich byl to chyba najciekawsz set w meczu..Wynik?! 3-0 a jakby inaczej..musi to juz budzic espekt u innych...a co! niech im sie nogi trzesa :lol: nawet w tym meczu nie odpuscili co cieszy...

gratulacje dla chlopakow...swietne wystepy w fazie grupowej..oby tak dalej..trzymm kciuki :wink:

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 22 lis 2006, 11:44

Spodziewałem się, że meczu z Japończykami stracimy seta,a tymczasem nasza drużyna ponownie zagrała na zero. Dwa pierwsze sety bez historii. Nasi zdobywali przewagę w połowie seta, a potem mogli spokojnie kontrolować przebieg gry. W trzecim secie rywale postawili wszystko na jedną kartę i sprawili nam troszkę problemów, no ale na tym turnieju końcówki setów mamy fenomenalne i po raz kolejny to pokazaliśmy. Nie ma co wyróżniać pojedynczych zawodników, po wszyscy zagrali świetne spotkanie (nawet Kadziewicz, który został zdjęty w końcówce).

Teraz pozostaje czekać na mecze prawdy z Serbami i Rosjanami, ale każdy kolejny mecz przekonuje mnie, że jest coraz lepiej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”