Która liga świata jest najsilniejsza??

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Która liga jest najsilniejsza ?

Angielska
47
34%
Włoska
34
24%
Hiszpańska
48
35%
Niemiecka
8
6%
Francuska
0
Brak głosów
Brazylijska
2
1%
Awatar użytkownika
Meczetinio
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Która liga świata jest najsilniejsza??

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Meczetinio » 24 lis 2006, 14:12

moim zdaniem Premiership pokazuje najwyższy poziom ze wszystkich lig świata: jest w miare wyrównana(nie tak jak w liga szkocka) a kilka zespołów klasyfikuje sie do światowej czołówki

a jak wy sądzicie??

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 lis 2006, 14:29

Często dochodzi na forum do róznych "kłótni" na ten temat,

Wiadomo, że może być cięzko Zaza przekonać, że Premeirship jest najlepsza, a Martinho, że SerieA :lol:

Licze, że temat nie stanie się skupiskiem napinki [takiej bezsensownej]

Chyba każdy [może poza kibicami Ligue1 i Bundesligi] przyzna, że są 3 najsilniejsze ligi, do których należą SerieA, La Liga i Premiership.
Kolejnośc jak najbardziej przypadkowa oczywiście.

W tych ligach grają największe druzyny świata. Nie trzeba ich wymieniać - bo kazdy je zna. Później jest długa przerwa i mamy ligę Niemiecką i Francuską.

W mininym sezonie w finałach obu największych pucharów europy grały ze sobą druzyny z Anglii i Hiszpanii, góra były druzyny z płw, Iberyjskiego

Jednak czy to oznacza, że na chwilę obecną własnie drużyny Hiszpańskie są najlepsze ? Niekoniecznie. Podczas mundialu najwięcej reprezentantów miały druzyny Angielskie - Chelsea, Arsenal i ManU - z tych klubów było najwięcej piłkarzy w Niemczech. Z tego co pamiętam, to Chelsea i Arsenal miały ok 16-17 graczy, a ManU - 15. Później była znów przerwa i jakieś drużyny z Włoch, czy Hiszpanii.
jest też argument przemawiający na korzyść Włoskiej ligii.
Mistrzowie swiata, czyli Włosi [gdyby ktoś zapomniał] grają własnie w lidze włoskiej [zdaje sie, że wszyscy]

Dla mnie osobiscie, jako kibica Arsenalu - liga angielska jest na 1 miesjcu. Ale obiektywnie patrząc - liga hiszpańska jej dorównuje, na pewno nie jest słabsza, a byc może nawet lepsza.

Warto tez zauważyć, że ligi: brazylijscka, czy argentyńska - spełniają bardzo wazną rolę - dostarczają wielkie talenty, za co serdeczne dzieki :D

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 lis 2006, 14:35

Zgadzam sie z fieldym. Liga angielska, hiszpanska i wloska sa najmocniejsze [kolejnosc alfabetyczna].
Kazda liga jest inna, w kazdej lidze sa druzyny bardzo mocne [Chelsea, Man Utd, Arsenal, Real, Barcelona, Valencia, Inter, Milan, Roma] i slabsze, ktorych wymieniac nie bede, zeby nie obrazic ich kibicow.
Obecnie chyba liga francuska i niemiecka sa na podobnym poziomie, poziom tej pierwszej wzrosl dzieki Lyonowi, a drugiej jakby sie obnizyl :P Sa tezi inne ligi dobijające do czolowki, czyli portugalska, holenderska, belgijska, turecka, grecka czy rosyjska.

Liga polska jest niestety daleko, daleko w tyle.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 lis 2006, 14:45

cloner pisze:Obecnie chyba liga francuska i niemiecka sa na podobnym poziomie, poziom tej pierwszej wzrosl dzieki Lyonowi, a drugiej jakby sie obnizyl
czy poziom bundelsigi się obnizył :think: były takie głosy, ale Werder, czy Bayern ciągle dają radę w europie.
Liga Francuska kojarzy mi się z Lyonem i tym, że beniaminek może ograć wice mistrza [bo Lyon rzadko ktoś ogrywa]
Z ligii Niemieckiej uciekają co prawda najwieksze gwiazdy [ballack, Hleb, Rosicky, Berbatov] ale rodzą sie nowe - Mertesacker :P Podolski

cloner pisze:Liga polska jest niestety daleko, daleko w tyle.
no

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 24 lis 2006, 14:50

fieldy pisze: jest też argument przemawiający na korzyść Włoskiej ligii.
Mistrzowie swiata, czyli Włosi [gdyby ktoś zapomniał] grają własnie w lidze włoskiej [zdaje sie, że wszyscy]
Gwoli sprostowania.Obecnie juz nie wszyscy mistrzowie graja w lidze wloskiej (pisanie ze w Serie A byloby bledne poniewaz paru gra tez w Serie B) bo jak wiemy Zambrotta i Cannavaro graja w Hiszpanii.Jednak w momencie powolywania pilkarzy na mistrzostwa i w trakcie trwania samych mistrzostw kadra Azzurrich byla zlozona tylko i wylacznie z pilkarzy wystepujacych w zespolach z Serie A.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 lis 2006, 15:00

no tak - przeniesli się. Jednak gdy wygrywali MŚ grali w najwyższej klasie rozgrywkowej we Włoszech, czyli uznajmy, że jest to argument przemawiający za siłą tej ligi.

Jeszcze odnosnie ligi angielskiej, w chwili obecnej w LM i P UEFA wszystkie ekipy, oprócz ManU - zajmują pierwsze miejsca w swoich grupach. Liverpool, Arsenal i Chelsea - prowadzą, ManU - jest .
W UEFA CUP - Blackburn, Spurs, Newcastle - tez 1 pozycje w grupach

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 24 lis 2006, 15:08

Moim zdaniem "na teraz" nie patrzac na historie i dokonania liga hiszpanska i angielska stoi troszke wyzej niz wloska.Przyczynila sie do tego degradacja Starej Damy i dramatyczna postawa Milanu (w Serie A co wcale nie znaczy ze poziom tak sie wyrownal ze sredniaki leja Rossonerich :lol:).Dobrze ze Inter uciekl spod topora w LM bo naprawde wtedy byloby widac roznice (Roma jeszcze moze odpasc).
Mozna przypuszczac ze to chwilowe i Serie A niedlugo zniweluje ta strate jednakze Galliani - zawieszony ale ciagle gadatliwy - twierdzi ze za pare lat liga wloska moze przestac byc konkurencyjna wzgledem angielskiej i hiszpanskiej z uwagi na bardzo wysokie podatki (50% czyli jesli jakis klub wyplaca pilkarzowi 5 milionow euro na czysto to tak naprawde utrzymuje go za 10 milionow).

Forza Serie A.

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 24 lis 2006, 17:55

Jak się ostatnio okazało to w Europie najsilniejsza jet liga... Rumuńska :lol: Ilość punktów zdobywana przez klub z tej ligi w Europejskich pucharach podzielona przez ich ilość daje największy wynik :P Za parę lat, albo jeszcze wcześniej zobaczymy najlepszych grajków świata Litexie, Rapidzie czy Dinamo Bukareszt :D

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 24 lis 2006, 18:34

Niestety ale nie ma chyba człowieka, który jednoznacznie oceniłby która liga jest najsilniejsza. Tym bardziej na tym forum :lol: Oczywistym jest, że dla mnie taką rolę spełnia Premiership, dla Niggaza La Liga a dla Zazy Serie A i każdy z nas mógłby przedstawiać i tym samym obalać argumenty innych o 'swoich ligach'. :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 lis 2006, 18:36

albo jeszcze wcześniej zobaczymy najlepszych grajków świata Litexie, Rapidzie czy Dinamo Bukareszt
nie popisales sie chlopie :lol:
Litex Lowecz to zespol ligi bulgarskiej :lol2:

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 24 lis 2006, 18:59

Martin Pellegrino pisze:Za parę lat, albo jeszcze wcześniej zobaczymy najlepszych grajków świata Litexie
cloner pisze:Litex Lowecz to zespol ligi bulgarskiej
:/ Nie wiem co mam powiedzieć :oops: Faktycznie... ale co tam... To jak nazywa się ten klub... trzecia siła ligi rumuńskiej? Bo się teraz pogubiłem :/

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 24 lis 2006, 19:57

Martin Pellegrino pisze:To jak nazywa się ten klub... trzecia siła ligi rumuńskiej?
Steaua Bukareszt :twisted: teraz na trzecim bądź drugim miejscu ale w poprzednim sezonie byli najlepsi, szczególnie w PUEFA bo nie wiem kto wygrał samą ligę. A prowadzi chyba Rapid.

Oczywistym jest że liga rumuńska nie będzie najsilniejsza bo nie ma tam największych pieniędzy i po dobrych występach czołowej trójki najlepsi piłkarze odejda na zachód, a ich miejsce zajmą wychowankowie bądź też mniejsze gwiazdy i tak po kolejnych dobrych występach w pucharach w koło Martinie... :roll: Jednak trochę kibicuję klubom wschodnim, czy to rumuńskiemu Litexowi :roll: czy ukraińskim, rumuńskim lub rosyjskim teamom i innym bałkańskim ekipom.

Wg mnie najsilniejsza jest liga hiszpańska :P - gdyby jeszcze nie kontuzje u czołowych drużyn to patrząc na same składy takiej Valencii czy Atletico grałyby one jak z nut a jednak nie grają, inni tez trochę zawodzą ale i tak są najlepsiejsi, a może mają ku temu duże możliwości. Do tego jeszcze Barca i ktoś tam jeszcze :twisted: Włoska to jak na razie wypchany gwiazdami Inter, dzielna Romka, niezłe Violka, Palermo ale co najwżniejsze staczający się Milan który nie ma bata będzie musiał się ogarnąć i odrabiac straty oraz brak wśród liderów Juve. Czasem jak ogląda się mecze w Premiership to można zasnąć z nudy, sama kopanina w środku pola i od czasu do czasu jakis daleki strzał na bramkę i dlatego ta liga zajmuje drugie miejsce w mojej małej tabeli. Jednak to ta liga jest prawie na równi z hiszpańską. Bundesliga i to dla jej korzyści dzięki słabszej postawie Bayernu wyrównała się i o mistrzostwo walczy więcej drużyn, francuska to Lyon i dziura w której nie widać dna a na którym jest reszta zespołów. PSG['] :zgon: A liga polska jak powiedział Leo podobno nie jest taka słaba jak nam się wydaje więc może jesteśmy za tymi czołowymi tylko nie chce na się pokazać w Europie :wink:

Awatar użytkownika
Ultras
Madridismo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ultras » 24 lis 2006, 21:42

Bardzo trudne jest stwierdzenie która z lig jest najsilniejsza na świecie.Logiczne jest że dla fana Barcy,Realu,Valencii najlepsza bedzie La Liga a dla fanów Man Utd,Chelsea,Arsenalu to będzie Premiership :wink:

Dla mnie jako fana Realu najlepsza jest La Liga 8)
Finezja magia piekne gole to tylko niektóre chechy tej ligi.W Hiszpanii gra wielu fantastycznych zawodników dzięki którym oglądanie meczów nie jest zwykła formą rozrywki ale wielkim spektaklem na najwyższym poziomie.
Jesli patrzeć na zdobyte puchary to jeśli się nie myle hiszpańska zdobyła ich najwięcej(LM Uefa).Poza tym Gran Derby :wink:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 25 lis 2006, 12:08

Fieldy a czemu tak sądzisz ? Przeciesz nie bede sie oszukiwał :roll: Trudno sie z tym nie zgodzić że Premiership to obecnie najsilniejsza liga w europie [w temacie powinno być EUROPA] Nie ma może jakiś wielkich różnic pod kontem gry, ale jedna sa. Sa też inne czynniki które stawiają Premiership na pozycji numer 1. Tylko że teraz mamy proces sprzedawanie sie obcemu kapitałowi w Angli, a to prawdziwych fanów Premiership nie cieszy.

Inna sprawa tyo poziom gry i tu już Premiership tak daleko nie odskakuje, bo typowa Anglieska piłka , kop i biegnij - nie sprawdza sie w europie. Dla tego mi. Liverpool czy Arsenal ostatnio dochodziły daleko w LM bo grały europejską piłke.

La Liga to też specyficzna liga. Może powiedzieć że miejsca które przed laty zajmowału Deportivo zajeła Sevilla, że wciąż błądzące Atletico ma teraz do walki Saragose. Ale nadal jest jeden minus, Barca a potem nikt - i dopiero rywale. Duma Kataloni miała słabsze okresy, każdy wie jak było. Gdy bardza normalnie w świecie była słaba. Albo mocna na papierze. To sie zmieniło bo zawsze sie zmienia, który klub nie miał słabszych okresów ? sztuka jest to by nie trwał on 20 lat :roll: teraz przybyło cules jak mi kiepów w popielniczce, ale to jest czas Barcelony i tyle. W Premiership miał bym większy dylemat wybrania tego jednego klubu, nie na podstawie wyników ale gry, widowiska - postawił bym chyba na Kanonierów za "to coś".

Serie A przechodzi kryzys i straciło wiele, nie tylko przez afere czy brak Juventusu, ogółem Włoska piłka ligowa przechodzi słabszy okres, od stadionów i kibiców po poziom gry. Ale to nie tylko wina klubów ale i podaktów itd. W sumie Włoska piłka Ligowa od lat żyje dzieki takim ludzą jak Berlusconi, Moratti, Sensini, Della Valle i inny. Anglicy sie sprzedają arabą a Włosi - Włochą. A sprawy Cirio [Lazio] i Parmalat [Parma] dały tym obecnym włascicielą wiele do myślania. Bo taki wódz Lazio a najlepszych lat - Sergio Cragnotti - mógł mieć i miał wszystko ale zapłacił zbyt wielka cene. Teraz inny starają sie nie popełnić pewnych błedów, mimo że taki Berlusconi jest z Milanem od 20 lat. To każdy fan Milanu wie że słabsze okresy mobilizowały wszystkich w klubie. I podobnie jest w całej lidze. Bo Włosi też widzą problem, tylko ja mam wrażenia że choć by chcieli coś zmienic i tak nie wiele mogą. Bo piłka to teraz taka kasa że hoho. A moze inaczej ona [kasa] nadal w serie A] jest wielka. W takiej serie A jak teraz, mimo że przeżywa kryzys.

Ja jestem zdanie że nie czołowe 4 czy 5 klubów pokazuje siłe danej ligi ale 7, 8 czy 10. I mi. dla tego Premiership jest obecnie numerem jeden. Lubie oglądac Ligue 1, i od x czasu sledzie tą lidze. Za Bundesliga nigdy nie przepadałem ale o gustach sie nie dyskutuje.

Tylko taki temat to troche nie do mnie :roll: Ja na tyle uwielbiam piłka że mecz Auxerre - Rennes odlądam tam samo jak Arsenal - West Ham, a jak mówi przysłowie takze mecz meczowi nie równy, to samo dotyczy sie ligi ale co ważne wszystkich chodzi o to samo :]

Awatar użytkownika
Meczetinio
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Meczetinio » 25 lis 2006, 13:17

troche mnie dziwią wyniki ankiety tzn ze liga włoska klasuje sie na pierwszm miejscu?! dziwne według mnie liga włoska jest teraz na 4 miejscu w Europie zaraz po francuskiej hiszpańskiej i angileskiej , przez ta afere dużo graczy "uciekło" z Włoch ,Juve sostało zdegrdowane co oznaczało ze najbardziej ututułowany włoski klub nie bedzie grał w tym sezonie w Serie A, (a zarazem prezentujacy najwyższa forme z klubów włoskich)

a dlaczego liga francuska na 3?? poniewa wiekszosć utalentowanych czarnoskórycz graczy z afryki trafia najpierw tam a dopiero potem do reszty lig europejskich wraz z liga holenderska sa "kolebka talentów" liga francuska robi sie coraz silniejsza przykładem moze być Lyon który nie przegrał ani jednego meczu w LM !! oraz inne licze zespoły nieźle radzące sobie w pucharach europejskich

jak sie skończy faza grupowa to zobaczymy ile bedzie drużyn angileskich , włoskich , hiszpańskich czy tez francuskich grajacych w finałach

przypominam fakt ze w zeszyłm roku w półfinałach były aż 3 zespoły z hiszpani i angielski rodzynek Asenal który w tamtym sezonie LM wraz z Barcą prezentowali piłke na najwyższym poziomie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”