Złota Piłka - Strona 4

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto zasłużył na Złotą Piłkę?

Messi
10
22%
Ribery
21
46%
Ronaldo
15
33%
Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 27 lis 2006, 16:50

No cóż, nie można powiedzieć, że Złota Piłka dla Cannavaro to skandal, ale z całą pewnością małe zaskoczenie (przynajmniej dla mnie). Może w Juventusie grał dobrze, ale czy miał taki wpłwy na grę drużyny jak Henry w Arsenalu lub Eto'o w Bercelonie - śmiem wątpić :roll:

Dla mnie sprawa jest jasna. Złota Piłka powinna przypaść w udziale Henry'emu z fantastyczny sezon w Premiership, doprowadzenie Arsenalu do finału Ligi Mistrzów i reprezentacji Francji do finału MŚ. Nagrodę dla Cannavaro odbieram jak uhonorowanie go za całokształ kariery. Tyle w tym temacie.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 27 lis 2006, 16:53

Messi E2 Ronaldinho pisze:Juventus był najlepszym zespołem
...w lidze mistrzow swiata.

Messi E2 Ronaldinho pisze:szkoda, ze teraz gnije w SerieB. Pewnie zadecydowała o tym kapitalna dyspozycja poszczegolnych zawodników.

:o co za brednie. to Juventus spadl z tej ligi czy go zdegradowali?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 lis 2006, 17:03

Czy to ze Stara Dama zostala zdegradowana jest wina Cannavaro?Umniejsza to jego zaslugi?Zlota Pilka to nagroda indywidualna a nie dla zespolu w ktorym gral czy gra (chociaz dodaje splendoru zawsze warto miec w swoich szeregach zdobywce Zlotej Pilki).
Na MS zagral genialnie.Duzo wczesniej bylo wiadomo ze to wlasnie mistrzostwa beda mialy najwiekszy wplyw na to kto wygra ta nagrode.Czy to kogos dziwi?
Gdyby nagrode przyznawano za caloksztalt kariery jak to ktos wczesniej zasugerowal to rok czy dwa lata temu wygralby Maldini.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 27 lis 2006, 17:08

Chlopaczek pisze:Gdyby nagrode przyznawano za caloksztalt kariery jak to ktos wczesniej zasugerowal to rok czy dwa lata temu wygralby Maldini.
Albo Cafu, bo tez stary i tez z Milanu. Szkoda ze Costacurta sie nie zalapie juz :(

Zlota pilka dla Cannavaro? Moim zdaniem dobry wybor. Nie ma co ukrywac - jest to jeen z najlepszych obroncow na swiecie a na mundialu przechodzil samego siebie. Pamietajcie ze Zlota Pilka jest przyznawana za dany rok a nie sezon czy dwa.
Chlopaczek pisze:Cafu jest z Brazylii
Ale Milanista
Ostatnio zmieniony 27 lis 2006, 17:12 przez Martinho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 lis 2006, 17:09

Cafu jest z Brazylii.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 27 lis 2006, 19:35

mnie, szczerze powiedziawszy, najbardziej zaskoczylo te 71 punktow Zidane'a.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 lis 2006, 19:44

bagg pisze:mnie, szczerze powiedziawszy, najbardziej zaskoczylo te 71 punktow Zidane'a.
Też pewnie dostał za...całokształt kariery :P Zawiesił buty na kołku to inaczej na niego spojrzeli, tyle.

Cannavaro dostał bo niby zasłużył. W Juve grał dobrze, na Mundialu rewelacja, tylko teraz coś notuje gorsze występy :roll: Początek obecnego sezonu nie może jednak w decydujący sposób wpływać. Mógł dostać Ronaldinho, ale zawalił MŚ więc był bez większych szans, Eto'o w ogóle nie było na mundialu więc też miał minus, pomimo że nie ze swojej winy :P Mógł dostać Henry bo w sumie ostatnio ciągle jest blisko i nie może dostać :roll: MŚ decydujące. Gdyby wygrała Francja i Thierry trafiłby w Niemczech ze dwie bramki więcej to on by pewnie dostał. Mistrzowie byli faworyzowani choć może to złe słowo :P

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 27 lis 2006, 19:47

Dla mnie osobiscie na te nagrode bardziej zasluzyl Eto'o badz Henry. Uwazam, ze powinien wygrac Francuz. Jednak wybor Cannavaro nie jest bezpodstawny. Zagral fantastyczny Mundial, w Juve radzil sobie bardzo dobrze. Generalnie nie przywiazuje wagi do takich plebiscytow, bo juz nominowana 50 to smiech na sali :lol:. Z reszta tak samo jak pozycja Zidane'a :roll:.

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 27 lis 2006, 20:05

olson pisze:Generalnie nie przywiazuje wagi do takich plebiscytow, bo juz nominowana 50 to smiech na sali
No dokładnie. A po drugie nie ma jakiś kryteriów, które muszą spełnić kandydaci do złotej piłki. Nie wiadomo czy patrzy się na jego występy w klubie czy w reprezentacji, czy na spotkania ligowe czy pucharowe. Moim zdaniem taka nagroda ma sens, ale musiałby się zmienić system wybierania. Tak naprawdę zawodnicy grający w małych klubach nie mają szans na taką nagrodę, tak naprawdę w tej 50. są zawodnicy z pierwszych stron gazet niezależnie od tego czy z racji ich dobrej gry [Henry, Cannavaro] czy jej braku [Adriano] i wszyscy są z klubów ścisłej elity nieważne jak zagrali. Wielu zawodników znajdujących się tam jest jedną wielką pomyłką. Należy nagrodzić też zawodników z mniejszych klubów, jak na przykład z zespołów rumuńskich, które w zeszłym sezonie zawojowały puchar EUFA.
Ale dość tych narzekań. Gratulacje dla Cannavaro. W tym roku zasłużonych było sporo bo gdyby Buffon, czy Henry dostali tę nagrodę to też by nikt nie narzekał.

Awatar użytkownika
Dratinho
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dratinho » 27 lis 2006, 20:07

Zdechydowanie wolałbym Roniego, lub Samiego z wiadomych względów :) lecz trzeba przyznać, iż Fabio zasłużył na tą nagrode, za jego kosmiczne występy na MS :shock:.
Gdyby patrzono sie na Canne z perspektywy gry w Realu, ktora była czasami wrecz katastrofalna, Włoch zapewne nie otrzymałby tej nagrody, ale Złota Piłka była przyznawana pzrede wszystkim za zeszyły sezon, w którym Cannavaro był wyróżniającym sie graczem i ogolnie nie zawodził w ważnych mementach. :wink:

Awatar użytkownika
luk1208
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: luk1208 » 27 lis 2006, 20:22

decyzja dosyc kontrowesyjna jak dla mnie !! Bardzo cenie Cannavaro za gre w Juve i za to co pokaza na MŚ ale uwazam ze bardziej zasłużył Gigi Buffon !! W tym roku była okazja zeby wrescie został doceniony Bramkarz bo ten seon Gigi miał bardzo dobry !! Szkoda ze nie wygrał wreszcie bramkarz bo na ma sytuacja najgorszą!! Moze wrescie Fabio zacznie grac lepiej w Realu bo az Zal patrzec na jego gre zarówno w la Liga jak i w CL!!

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 27 lis 2006, 20:58

Dratinho pisze:Zdechydowanie wolałbym Roniego, lub Samiego
nie badzmy smieszni :wink:

Czy to zaskoczenie?! zadne..a niech ma..a tak powaznie i w Juve i Italli, byl swietny...nic mu nie zabierecie z tego jak gral..byl swietnym kapitanem...jedynie tak jak on na ta nagrode zasluzyl tez GiGi...

a to ze w Hiszpanii jest jak jest..jakos mnie nie dziwi...to nie liga dla Fabio... tam Wlosi nie potrafia grac i na odwrot juz od wielu lat..chcial to przelamac?! nie tedy droga wracaj do Wloch..i szukaj swojej formy

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 27 lis 2006, 21:14

Muszę pogratulować France Football poczucia humoru. Niestety nieco czarnego. Naprawdę na początku wybuchnąłem śmiechem, ale po chwili pomyślałem sobie, że oni krzywdzą ludzi. Powiedzcie mi czy Henry nie zasłużył na choć jedną taką nagrodę? Mistrzostwa Świata przegrał fuksem w sumie w karnych, w Lidze Mistrzów prowadził Arsenal do finału, został Królem Strzelców Premiership no i ogólnie The Gunners bez niego nie istnieją. Henry trzymaj się! :roll: :P

Dla mnie to ewidentnie jakaś konspiracja przeciwko Henry'emu. A tak na marginesie to wolałbym, żeby wygrał już prędzej Buffon niż Cannavaro, ponieważ moim zdaniem jest czołówką światową jeśli chodzi o ogólnie piłkarzy, a od Cannavaro myślę, że bez namysłu znajdę kilku lepszych obrońców. Dla mnie kolejna kiepska decyzja France Football. Zresztą FIFA nie jest wcale lepsza. Ogólnie rzecz biorąc straciłem wiarę w te wielkie nagrody.

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 27 lis 2006, 21:29

Nie bede ukrywal, ciesze sie choc wolalbym zeby zdobyl ją Gigi, ale ma Fabio-wiec zle nie jest. CAŁY poprzedni sezon mial swietny, munidal GENIALNY, wiec zasluzone w 100%. Szkoda tylko ze w Realu mu slabo idzie. Prawde mowiac, chetnie widzialbym go znowu w Juventusie...

P.S. Mam takie pytanie. Złota piłka bedzie zaliczana za gre w Juve czy w Realu? Bo jesli 'szlaby na konto' Juve, to bylby to juz 9 zawodnik bianconerri z zlota pilka :D

Awatar użytkownika
Janio
Boondock Saint

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Janio » 27 lis 2006, 21:30

Śmieszą mnie teksty "za całokształt kariery", "za mundial" itp. Od tego są odrębne nagrody, ewentualnie honorowanie graczy po zakończeniu wspaniałej kariery. Złota Piłka jest nagrodą za cały poprzedni sezon i takim podstawowym kryterium powinni kierować się jurorzy. Żałośnie wygląda pierwsze miejsce Cannavaro, piąta pozycja Zidane'a czy brak w dziesiątce Kaki... IMO na nagrodę zasłużył Eto'o przed Henrym i Dinho. Łatwo zauważyć, że trójka wymienionych przeze mnie zawodników to gracze na wskroś ofensywnymi - i uważam że nagrody indywidualne są niejako przynależne właśnie tego typu piłkarzom. O grze w ataku często decyduje przebłysk geniuszu, przewaga umiejętności, szybkości, techniki. Gra obronna natomiast jest polem popisu dla drużyny jako całości - brutalne, ale prawdziwe - obrońcy bardzo rzadko są pierwszoplanowymi postaciami i w pojedynkę potrafią zmienić obraz gry... Tak jak trudno oceniać grę bramkarza w oderwaniu od tego jakich obrońców ma przed sobą - tak samo nie można przeceniać gry defensora w oderwaniu od postawy całej linii obrony. Nawet doskonały obrońca samemu nie ustrzeże zespołu przed stratą barmki - doskonały gracz ofensywny bez problemu może przechylić szalę zwycięstwa na korzyść swojego teamu niemal w pojedynkę. Po prostu taka jest specyfika tej gry. Może stworzenie prestiżowej nagrody pokroju Złotej Piłki wyłącznie dla defensorów i bramkarzy pozwoliłoby w pewein sposób nie tyle rozwiązać co raczej ominąć ten problem.
I byłbym zapomniał - jeśli już miałbym uwzględniać na wysokich miejscach jakiegoś bramkarza to byłby to Iker Casillas - nie sztuka jak w przypadku Buffona bronić dobrze mając przed soba zwarty i zgrany blok obronny zaprogramowany przez Capello na destrukcję. Iker pokazał, że pomimo żenującego poziomu kolegów z linii defensywnej potrafi wyjmować niesamowite piłki i w poprzednim sezonie nie raz ratował tyłek królewskim, którzy IMO głównie dzięki niemu zakończyli sezon na bardzo wysokim, szczególnie w kontekście stylu i sposobu gry, miejscu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”