Siatkówka - Strona 72

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 gru 2006, 15:55

Babel pisze:Ludzie jestesmy wicemistrzami świata, a wy juz wybrzydzacie, wymieniacie zawodników, krytykujecie Lozano. A nie przyszło wam przez myśl, ze to pewnie Gacek na własna odpowiedzialnośc chciał zagrać ? Odmówilibyscie mu?
100% racji. Polska wreszcie pojechała na wielka impreze i cos zdobyła. Zawsze były zapowiedzi walki o medale, a konczyło sie tak naprawde zanim jeszcze turniej sie rozruszał. Teraz wreszcie talent i umiejetnosci zostały przełozone na wynik. Raczej mało kto ma watp[liwosci, ze Polacy maja ogromny potencjał. Pokonalismy do finału kazdego. Rosja, Serbia i Bułgaria to nie sa chłopcy do bicia a w obliczu Polakwo własnie tak wygladali. Kiedy ostatni raz tak zagralismy z Rosją. Zawsze jeden, dwa sety i wszystko było załatwione, teraz było kompletnie inaczej. Chlopaki nie podłamali sie po dwoch przegranych setach i nadal wierzyli, ze moga wygrac i tak sie stało.
Finał wyszedł jak wyszedł. Osobiscie widzac Brazylie w pojedynkach, czy to z Francuzami, Włochami czy z Bułgaria myslałem, ze sa do ogrania. Jednak teraz sadze, ze nie grali w tamtych meczach na miare sowich umiejetnosci. Dla nich MŚ zaczeły sie dopiero w połfinale.
Wreszcie kolejny pozytyw to sam skład kadry. Ilu z obecnej kadry moze ze wzgledu na swoj wiek zrezygnowac z kadry. Ja takich nie widze, oczywiscie Guma ma swoj wiek jednak do Olimpiady moze spokojnie grac.
Chyba jako medalisci mamy zapewniony awans. Do tego Lozano zabrał jako zmiennika Gumy kogos młodego, ktory moze w przyszłosci go zastapic, a nie jak to było wczesniej na wazne imperzy jechało dwoch bardzo doswiadczonych rozgrywajacych. Reszta kadry takze ogromne pozytywy. Wlazły, Winiarski, Pliński, Kadziewicz, Bąkiewicz sa młodzi i cała kariera przed nimi.
Na koniec okazało sie, ze nie ma zawodnika, ktory jest niezastopiony. Nie pojechał Murek i Ignaczak i raczej nikt za nimi zbytni nie teskknił, a przeciez, były głosy, ze to ogromna strata. Teraz to wyzwoli w tych zawodnikach jeszcze wieksza determinacje, bo zobaczyli, ze w Polsce sa zawodnicy rowni im, a moze nawet lepsi.

I jeszcze przy wreczeniu medali koszulki z "16" Arka... To był jeden z najpiekniejszych gestów jakie widziałem ze strony sportowców.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 04 gru 2006, 16:13

Nie ma co wiele pisac, a nienapisanie niczego byloby wyrazem braku patriotyzmu czy innych uposledzen...

Polska zagrala fantastyczny turniej, Zagumny z Kadziewiczem przechodzili samych siebie, a Wlazly swoimi atakami robil spustoszenie w obozach rywali. Co do przegranego finalu to powiem szczerze ze nawet nie marzylem ze Polska pokona Brazylie. Prawda jest taka ze Brazylia jest zdecydowanie najlepsza na swiecie i ciwezko ich pokonac zgodnie z zasada 'im dalej tym trudniej'. Spodziewalem sie wiec porazki ale nie w tak fatalnym stylu. Ale nie mowmy juz o tym.
2 miejsce na swiecie i najlepszy wystep sposrod druzyn z Europy to ogromne osiagnioecie dla polskiej siatkowki, ktora czesto przesladowal pech piatych miejsc. Teraz wyrastamy na jedna z najlepszych druzyn swiata. Ciekawy jestem ktore miejsce bedziemy miec w rankingu FIVB. Dla znawcow siatkowki ktorzy odszczekuja ze "gowno warte sa te rankingi", ja odpowiem ze dla mnie wcale nie sa tak malo cenne jak owo wspomniane gowno. Licze na 3-4 miejsce :)

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 gru 2006, 17:42

Jarzinho pisze:Do tego Lozano zabrał jako zmiennika Gumy kogos młodego, ktory moze w przyszłosci go zastapic, a nie jak to było wczesniej na wazne imperzy jechało dwoch bardzo doswiadczonych rozgrywajacych. Reszta kadry takze ogromne pozytywy.
Zwłaszcza Atlanta jest przykladem tego, że na wcześniejsze imprezy jechali gracze tylko doświadczeni.

Wlazły, Winiarski, Pliński, Kadziewicz, Bąkiewicz sa młodzi i cała kariera przed nimi.
Pliński? Zdecydowanie wybija się tutaj wiekiem. Mam duże watpliwości co do tego, że ma on całą karierę przed sobą. Co najwyżej pół.
Martinho pisze:Dla znawcow siatkowki ktorzy odszczekuja ze "gowno warte sa te rankingi", ja odpowiem ze dla mnie wcale nie sa tak malo cenne jak owo wspomniane gowno. Licze na 3-4 miejsce Smile
Twoje sądy są raczej plonne. Sądze, że na oczy nie widziałeś rankingu FIVB. Aktualnie jesteśmy na 8 miejscu jak awansujemy na 6 miejsce to będzie dobrze.
http://www.fivb.org/EN/Volleyball/Ranki ... 006_08.asp

Dostaniemy 45 pkt, żeby wyprzedzić Francję może zabraknąć.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 04 gru 2006, 17:47

bellus pisze: Sądze, że na oczy nie widziałeś rankingu FIVB
Niestety, ale zle sadzisz :( Przykro mi z tego powodu... Nie wiedzialem ile pkt sie dostaje za 2 miejsce w MS... Tutaj panuje taka zasada, ze jak ktos jakiegos niuansu nie wie to znaczy ze nie zna sie na danym temacie... Mimo wszystko pozdrawiam

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 gru 2006, 18:33

Martinho pisze:Niestety, ale zle sadzisz Sad Przykro mi z tego powodu...
Również załuje. Szkoda tylko, że w rankingu FIVB jest wyraźnie napisane ile się dostaje pktów za zwyciestwo w MŚ- wystarczy popatrzeć na Brazylie.

No, ale zostawmy ten temat, skoro on taki drażliwy.

Niedługo (16) zaczyna się liga.
Tak, żeby było o czym dyskutować...
Nie zamierzam opisywać tutaj każdego klubu jak ktoś chce pocztać takie opracowania to zapraszam na siatka.org tam dzisiaj zaczęło się opisywanie akcjonariuszy PLSu.

Mam nadzieję, że ktoś się nie zgodzi, ale głównym faworytem jest Skra.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 04 gru 2006, 19:32

bellus pisze:A na ME w przyszłym roku poza nami stawiam na reprezentacje NIemiec.
Jak dla mnie za malo ogrania np. w meczach LS, rozgrywający bez błysku raczej okresliłbym ich zwrotem "niemiecka solidność", a zmiennicy są zdecydowanie słabsi od pierwszej szóstki. Jeszcze za wczesnie na wielkie sukcesy, choc pojedyncze mecze moga wygrywac.
Martinho pisze:Ciekawy jestem ktore miejsce bedziemy miec w rankingu FIVB. Dla znawcow siatkowki ktorzy odszczekuja ze "gowno warte sa te rankingi", ja odpowiem ze dla mnie wcale nie sa tak malo cenne jak owo wspomniane gowno. Licze na 3-4 miejsce
Otoz ranking fivb oddaje dosyc sprawiedliwie układ sił w przeciagu kilku ostatnich lat w swiatowej siatkowce. Jedynie mozna się przyczepic, ze mistrzostwa Azji czy Afryki nie maja takiego poziomu jak w Europie, a punktowane sa tak samo. Jeszcze jedno jest niesprawiedliwe, bo LŚ tez jest punktowana, a niektóre zespoły mimo wysokiego poziomu sportowego nie maja szans tam zagrac - wzgledy komercyjne. Fivb sama decyduje kto gra. A wg moich nieprecyzyjnych obliczen powinniśmy sie znajdowac gdzies w przedziale 4-6. Spokojnie jestesmy wicemistrzami świata :D Nikt nam tego nie zabierze tymbardziej jakis ranking.
bellus pisze:Mam nadzieję, że ktoś się nie zgodzi, ale głównym faworytem jest Skra.
Nie widziałem wszystkich drużyn w akcji więc się nie wypowiadam poki nie zobacze Jastrzebia, Czewy i Olsztyna. Choc Olsztyn w tym roku chyba wreszcie zaczal budowac druzyne, a nie zlepek indywidualności więc wynik w ich wypadku nie bedzie najważniejszy.

Awatar użytkownika
Riddick
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riddick » 04 gru 2006, 19:39

Dostaniemy 45 pkt, żeby wyprzedzić Francję może zabraknąć.
90 dostaniemy, Ruscy mają za drugie 45 bo, po dwóch latach chyba, spada punktacja takiej imprezy o 50%, także 90 co pozwoli nam uplasować się na 6 miejscu, z niewielką, kilkupunktową stratą do USA...

Co do rankingu to według mnie jest on ważny dość, bo później łatwiej o awans na olimpiadę czy też nawet o rozstawienie w grupach ME.. Nie wie ktoś jak to jest z PŚ? Czy nasi mają już zapewniony udział? Czy też na ME dopiero trzeba na to zapracować? Niezła gratka z tym Pucharem taka drużyna z Europy jak już się dostanie na ten turniej to z pewnością bez większych problemów zajmie miejsce w pierwszej 5. a to jest duża ilość pkt do rankingu..

Awatar użytkownika
gringo7
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gringo7 » 13 gru 2006, 16:09

Co do rankingu to mamy 4rte miejsce ze stratą 0,5 pkt do Rosji.. --> http://sport.onet.pl/74419.2,1248715,11 ... l?tab=1269
Lube Banca Marche Macerata : Skra Bełchatów
Spotkanie 4 kolejki Ligi Mistrzów
1:3
( 25:20 , 27:29 , 24:26 ,22:25)

Macerata: Sintini, Herpe, Dennis, Miljković, Rodrigao, Gerić, Corsano(L) oraz Monopoli, Paparoni

SKRA:Dobrowolski, Heikkinen, Ivanov, Stelmach, Gruszka, Wlazły, Ignaczak(L) oraz Neroj, Chadała
A tu tak cicho ... Pięknie Skra wygrywa z najlepszą włoską drużyną :D! Stelmach 39 lat... Wariat!

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 13 gru 2006, 17:25

gringo7 pisze:Co do rankingu to mamy 4rte miejsce ze stratą 0,5 pkt do Rosji..
O ile dobrze pamietam, to bodajze bellus lub Babel mnie opieprzyl ze sie nie znam na siatkowce i wogole wiesniak ze mnie jak powiedzialem ze po MS Polska bedzie na 3-4 miejscu w rankingu FIVB... Zdaniem jednego z tych panow Polska mogla co najwyzej awansowac na 6 miejsce. Prosze autora tej wypowiedzi o to, ze jak sie czegos nie wie to sie nie pisze, a nie pokazuje sie ze jest wiekszym znawca niz w rzeczywistosci. Pozdro
gringo7 pisze:Pięknie Skra wygrywa z najlepszą włoską drużyną
No tyym bardziej ze to wyjazdowe zwyciestwo ;) Brawo Skra brawo Wlazly i Stelmach! Na razie prowadzimy ale Lewski i Rooselaare graja dzisiaj, w najgorszym wypadku bedziemy miec tyle samo punktow co rywale wymienieni wyzej ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8659
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 gru 2006, 17:31

O ile dobrze pamietam, to bodajze bellus lub Babel mnie opieprzyl ze sie nie znam na siatkowce i wogole wiesniak ze mnie jak powiedzialem ze po MS Polska bedzie na 3-4 miejscu w rankingu FIVB... Zdaniem jednego z tych panow Polska mogla co najwyzej awansowac na 6 miejsce. Prosze autora tej wypowiedzi o to, ze jak sie czegos nie wie to sie nie pisze, a nie pokazuje sie ze jest wiekszym znawca niz w rzeczywistosci. Pozdro
No, no Martinho, cwaniak z Ciebie :P
Calkiem niezle Ci wyszlo to wytypowanie miejsca w rankingu :wink: "Wszechwiedzacy" bellus racji nie mial, ciekawe jaka bedzie jego odpowiedz :P

Zeby nie bylo Ot, co sadzicie o nowych pomyslach R.Lozano ? Np. mecz w wakacje na otwartym stadionie, czy jakies zmiany dot. ligi :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 13 gru 2006, 17:34

mecz na otwartym stadionie to moim zdaniem pomysł trafiony.
Tym bardziej, jakby rzecz miała się dziać w Poznaniu :D
30 tys. kibiców i ... pieśń o małym ryceeeerzu :P

się podniecacie jakimiś rankingami, jakby było czym. Rankingi kłamią - Polska jest 2 zepsołem świata, a zajmuje 4 miejsce :P

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 15 gru 2006, 13:35

Więc dzis długo oczekiwana inauguracja PLS-u. Co ciekawe jeżeli chodzi o stan medalistów MS grających w lidze nasz PLS ustepuje tylko włoskiej Serie A1(stosunek 10-11 medalistów) Choc jak kazda statystyka troche kłamie, bo we Włoszech gra aż 9 złotych :D. Sezon powinien byc bardzo ciekawy. Po odejsciu ze Skry przede wszystkim Michała Winiarskiego a w dalszej kolejności Szczerbaniuka wydaje się, że poziom czołowej czwórki sie wyrównał. Gdyby Jastrzebie zatrzymało w swoich szeregach Plamena Konstantinowa to oni byli by zdecydowanymi faworytami. Niestety na te chwile nie jestem w stanie przewidzieć co druzyny prezentuja, bo w meczach o stawke widziałem tylko Skre Bełchatów. Warto ogladac mecze PLS także ze wzgledu, że byc może bedzie to ostatnia szansa zobaczenia na rodzimych parkietach takich zawodników jak Wlazły, Kadziewicz, Zagumny itd.

Tak przy okazji to Włazły szykuje sobie dobry konrakt. One man show w meczu z Macerata chyba ostatecznie rozstrzyga sprawe gdzie w następnym sezonie bedzie grał Szampon. Chyba, że nie będzie chciał sie dalej rozwijac.

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LookAsh » 15 gru 2006, 13:55

Babel pisze:Chyba, że nie będzie chciał sie dalej rozwijac.

Bez przesady... Ostatnio czytalem jakis artykul, w ktorym bylo napisane, ze liga wloska juz nie ejst tak atrakcyjna. Podobno zawodnicy tam sie tylko opierdzielaja na treningach a przynajmniej tak powiedzial ktorys z brazylijczykow tzn ze we wloszech to on tak naprawde odpoczywa, i tylko na zgrupowanaich reprezentacji dostaje pozadnie w kosc. To juz przestalo byc takie oczywiste, ze wyjazd to Wloch jest pewnikiem rozwoju sportowego, to dalej najsilniejsza liga na swiecie, ale czasem warto zostac u siebie tym bardziej, ze liga polska jest juz jedna z silniejszych w Europie i chyba tylko ustepujemy lidze wloskiej, rosyjskiej i chyba greckiej.

Jesli chodzi o same rozgrywki, to rzeczywiscie szykuja nam sie najciekawsze zmagania w historii PLS. Mamy cztery wyrownane druzyny, ale ja jestem ciekaw jak zaprezentuje sie naszpikowany wielkimi talentami Mostostal, ktory poza rewelacyjnym Bartoszem Kurkiem, Marcelem Gromadowskim, Damianem Domonikiem maja teraz mistrzow Europy kadetow - Arka Swiechowskiego i szczegolnie Jakuba Jarosza - syna "tego" Jarosza, najlepszego zawodnika mistrzostw Europy kadetow z 2005 roku. Mam nadzieje, ze w tym sezonie Marcel Gromadowskim zrobi jakies wyrazne postepy bo potencjal on ma olbrzymi, ale wciaz nie widac, zeby rozwijal sie w odpowiednim tempie.

Za faworyta uwazam mimo wszystko Skre, sam Wlazly jest takim "one man army" i potarfi sam wygrac mecz o czym zreszta przekonala sie Macerata. Ciekaw jestem Jastrzebia, ktore rzeczywiscie gdyby nie odejscie Plamena, mialoby najmocniejszy sklad w lidze, ale mysle, ze w pelni zdrowy Dawid Murek tez skutecznie zastapi Bulgara.

A nie wiecie moze jaki mecz pokaza na TV4 w sobote ? Bo ja najchetniej bym obejrzal Mostostal - PZU :D

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 15 gru 2006, 14:16

LookAsh pisze:Bez przesady...
Tu nawet nie chodzi czy w lidze włoskiej sie obijaja czy nie. Bo niektórzy juz tyle osiagneli, że moga się obijac na treningach. Jednak Polska liga to tylko 4 bardzo dobre zespoły i reszta bardziej lub mniej przecietnych w skali swiatowej oczywiscie. I taki Włazły sprezac musi się na kilka meczów w sezonie. Wystraczy przejrzec od strony personalnej kadry wszystkich zespołow Serie A1 i można szybko stwierdzic, że druzyna aby wygrac musi w każdym meczu dawać z siebie 100%. Wypada dodać, ze ogrywajac się w lidze np. z brazylijczykami zaprocentuje to w reprezentacji. I na następny mecz przeciwko Canarinhos nasi nie wyjda jak na scięcie. Inna sprawa że jako wicemistrz świat bedzie mogł wywalczyć większe pobory.

Co do młodych to jest to kolejny argument, aby Ci juz bardziej ograni wyjezdzajac za granice robili miejsce dla młodszych perspektywicznych. Bo niezapominajmy, ze jestesmy jednym z najbardziej wydajnych krajów w produkcji młodych siatakarz i siatkarek. A oni w tym wieku musza się ogrywac.

A w sobote transmituja bodajże mecz Jadar-Skra.

Awatar użytkownika
macko001
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: macko001 » 15 gru 2006, 16:09

juz za niecałą godzinkę pierwszy mecz, za chwile ide oglądać ;D

co do faworytów PLS w tym sezonie, sprawa prosta === > Skra i Węgiel , ale moim zdaniem poważnie do walki o tytuł może się włączyć PZU AZS Olsztyn z najlepszym rozgrywajacym MŚ :) para Zagumny, Grzyb zna się na wylot, może wiele zdziałać

ja licze na Politechnike Warszawa, może na meczyki bede chodzil, druzyna ta jest wyceniana na miejsca 5-7 , i raczej trudno by bylo inaczej patrząc na skład

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”