---> Rap <--- - Strona 56

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 26 gru 2006, 11:32

Chciałem przypomnieć panowie(i panie) że niestety dzisiaj mamy 7 rocznicę śmierci Piotra "Magika" Łuszcza, czyli legendarnego już polskiego rapera. Ale on żyje wśród nas, żyją jego teksty. Na pewno chwila zadumy nie zaszkodzi...
"Przed sobą cały świat, Przed sobą cały życia szmat..." ["]

Awatar użytkownika
Qwertyzlle
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Qwertyzlle » 26 gru 2006, 11:39

'..Nie jestes Bogiem, Twoj idol tez nie był Bogiem, od kiedy to Bogowie skacza naćpani z okien..' - Sadli 'Moje Rymy'.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 26 gru 2006, 11:43

mawik pisze:...reggae jest dla mnie tym, czym dla żagla jest wiatr...

mawik ja mam takie pytanko bylem jakis czas temu na koncercie indios bravos i oni to spiewali w jakiejs piosence moze wiesz jakiej?

mawik pisze:Chciałem przypomnieć panowie(i panie) że niestety dzisiaj mamy 7 rocznicę śmierci Piotra "Magika" Łuszcza, czyli legendarnego już polskiego rapera
To wlasnie dzieki Magikowi zaczełem troche sluchac HH jak dla mnie do dzis Kaliber jest najlepszy w Polsce.

Awatar użytkownika
Qwertyzlle
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Qwertyzlle » 26 gru 2006, 11:46

dla mnie do dzis Kaliber jest najlepszy w Polsce.
Dla mnie nigdy Kaliber nie był nigdy najlepszy w Polsce, i nie bedzie raczej. Magika nie lubiałem, nie poznałem sie widocznie na jego talencie, dla mnie był sredniakiem. Zaden z niego 2pac.

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 26 gru 2006, 11:52

Qwertyzlle pisze:Dla mnie nigdy Kaliber nie był nigdy najlepszy w Polsce, i nie bedzie raczej. Magika nie lubiałem, nie poznałem sie widocznie na jego talencie, dla mnie był sredniakiem. Zaden z niego 2pac.
*Nie lubiłem

Widocznie nie poznałeś.Wiadomo że żaden z niego 2pac ale zrobił naprawdę dużo dla tej muzyki i był....to znaczy nadal jest ważną postacią w historii polskiego rapu.

franz pisze:ja mam takie pytanko bylem jakis czas temu na koncercie indios bravos i oni to spiewali w jakiejs piosence moze wiesz jakiej?
Gutek jako członek składów Mustafarai/Indios Bravos w kawałku -"Nie rytmiczny Me How". W sieci znajdziesz i pod nazwą IB jak i Mustafarai.
Swoją drogą świetny kawałek ;) pozdro

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 26 gru 2006, 11:54

Qwertyzlle pisze:Dla mnie nigdy Kaliber nie był nigdy najlepszy w Polsce, i nie bedzie raczej. Magika nie lubiałem, nie poznałem sie widocznie na jego talencie

No fakt nie poznałes sie na jego talencie.

Qwertyzlle pisze:Zaden z niego 2pac.
Ale po co te porownanie przeciez 2pac a Magik to dwie zupełnie inne bajki.

Awatar użytkownika
Qwertyzlle
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Qwertyzlle » 26 gru 2006, 11:54

To co takiego zrobił Magik czego inni raperzy nie zrobili?
Ale po co te porownanie przeciez 2pac a Magik to dwie zupełnie inne bajki.
Sa tak samo traktowani w swoich krajach. Wielcy raperzy, martwi. Szkoda, ze zaden z nich zyjac nie sprzedałby nawet polowy tego co poszło po jego smierci..

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 26 gru 2006, 11:57

Stary on był jednym z prekursorów tej muzyki i tych klimatów w Polsce. Wiem, wiem teraz zaczniesz mówić o ZIP-ach, czy Warszafskim Deszczu ale to nie ten wymiar wszystko. Każdy robił inny typ muzyki.
Zaczął swoją działalność z Joką i Dabem już w 94!
Kinematografia obok kilku innych płytek jest klasykiem na polskiej scenie rapu. Tego nie podważysz.

Są tak samo traktowani? Chyba wg. Ciebie. Tupac Shakur to ikona tego stylu...najlepszy poeta wśród raperów i najlepszy raper wśród poetów. Tylko Ty ich traktujesz tak samo. Masz bardzo ciekawe podejście do tego. Poczytaj sobie troche życiorysu Magika żeby się coś więcej o nim dowiedzieć a o Tupacu obejrzyj film 2Pac- Ressurection i wtedy powiedz mi o podobieństwie tych dwóch ludzi...

Awatar użytkownika
Qwertyzlle
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Qwertyzlle » 26 gru 2006, 12:03

Wielu raperów, było przed nim w Polsce, wiec juz podwazam jego rozpoczecie tego nurtu. Film ogladałem, o Magiku czytałem ksiazke. Obaj sa otaczani swego radzaju kultem przez ludzi słuchajacych tego rodzaju muyzki. Oczywiscie, kult TuPaca, ogarnał cały swiat, o Magiku wiedza tylko Polacy. Ja jednak uwazam, że Magik nie wsniosł wiele do tej kultury. Nie uwazam zeby jego nawijki były bardziej przelomowe niz 'wychylylybymy'.

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 26 gru 2006, 12:08

Wcale nie mówię że on rozpoczął ten nurt. Czytaj co piszę dokładnie a potem sie odnoś. Prekursor oznacza tyle że pomógł rozpropagować tą muzykę wśród młodych(i nie tylko) ludzi. Nie wiem jak traktują to inni ale dla mnie Magik był wyjątkowym raperem i człowiekiem. Nie można powiedzieć że do końca normalnym bo kto normalny popełnia samobójstwo. Nie mógł sobie poradzić z problemami. Jego uzależnienia go zniszczyły i jego los powinien być przestrogą dla młodych ludzi i swoistym znakiem "STOPU" przed narkotykami czy innymi świństwami.

A już Twoje porównanie tekstów Magika z tekstem "wychylylybymy" świadczy o Twojej nikłej znajomości tekstów Maga. Być może ty się w nie nie wsłuchiwałeś...

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 26 gru 2006, 12:45

To świadczy o nim, że był zajebiście słaby jako człowiek, jeżeli popełnił samobójstwo. Najbardziej hip-hop rozpropagował raczej Liroy. Z paktofoniki zawsze bardziej lubiałem Fokusa, a Magik dla mnei był średni. Mogę się założyć, że gdyby on nie umarł to nie byłby tak popularny. Tak samo jak 2pac. Zgadzam sie z Qwertyzlle, że nic szczególnego nei wniósł do hip-hopu. PO prostu zwykły gracz w tej grze.

Awatar użytkownika
Qwertyzlle
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Qwertyzlle » 26 gru 2006, 14:09

Wsłuchiwałem, nie wsłuchiwałem. Myśle, że Magika kazdy słyszał, ale tak jak juz kulek powiedział prawdziwym prekursorem rapu jest rzeczywiście Liroy, który promował ta kulture hip-hop jeszcze zanim ktoś słyszał o Magiku. Cały czas bede uwazac, ze Magik nie był wcale takim swietnym raperem. Porownujac go teraz nawet do Fokusa, mozna stwierdzic ,ze to Smok jest bardziej 'elastycznym' raperem, i co za tym idzie też lepszym. Magik był jednym z wielu raperów, i wcale nie wysuwał sie przed szereg. Tak naprawde najwiekszy biznes i szum zrobił o sobie po smierci. Tak samo jest z TuPaciem, który za zycia nie był nawet w połowie tak dobry jak jego kumpel z Death Row - Snoop Dogg.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 26 gru 2006, 14:40

mi od Snoopa podoba mi si e tylko produkcja Doggystyle, a i może jeszcze Warren G, w klimacie funkowym, który bardzo lubie. Z amerykańskich raperów najlepsi są dla mnie Hova, Nas, DMX, Biggie, Guru, Raekwon, tzn ich najbardziej lubie słuchać.

Qwertyzlle skąd wziąl się Twoj nick?

Awatar użytkownika
Qwertyzlle
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Qwertyzlle » 26 gru 2006, 15:11

Qwerty - przypadkowa kombinacja liter, od prawej do lewej, na samej górze a koncowka 'zlle' pochodzi od Snoop Dogga. Wiesz, 'Doggy fizzlle televizlle'. Co do Snoopa, to jak dla mnie jeden z najlepszych raperów z USA. Lubie jeszcze Ludacrisa, Busta Rhymes'a i Ice Cube'a. Ale poslucham raczej kazdego, od Outkastu przez Taliba K'weliego konczac na Necro czy Kool Keight'cie. Jednak wole polski rap.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 26 gru 2006, 15:52

do tego qwerty to sie domyslilem :D hehe a to teraz już wiem. Oj Necro to nie hehehe :D Talib niezly :wink: wiadomo polski rap jest najlepszy co by nie mówić, a co najbardizej preferujesz z rodzimej sceny?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”