Po użyciu w jednym zdaniu takiej liczby przekleństw staje się ono bezbarwne, przekleństwa, które miały nadać temu zdaniu poważny, negatywny i nieprzyjemny sens zmieniły je w zwykłe zdanie z dużą ilością wulgaryzmów. Teraz bardziej naukowo:Byłem k.urwa na przystanku k.urwa i się k.urwa rozpierdoliłem o pierdolony słupek bo byłem k.urwa najebany jak ch.uj
- wulgaryzmy tracą swoją moc i przestają skupiać uwagę słuchacza.
- dresiarz już nie ma narzędzia do wyrażenia skrajnych emocji, bo wykorzystał je do opisania emocji przeciętnych.
- wypowiedź staje się mało ekonomiczna (to, co mógł wyrazić w jedenastu słowach, wyraził w osimnastu).
- sens wypowiedzi staje się mniej jasny poprzez użycie rzeczownika w niepasujacym mu składniowo miescu w zdaniu.
- całe zdanie wprowadza odbiorcę w masę błędów logicznych: czy jest przystanek o nazwie "K.urwa"? Kto pierdolił słupek? Czy ch.uj może być najebany?
Czyli lepiej jest używać rzadziej przekleństw. Jedno przekleństwo w zdaniu nadaje mu bardziej emocjonalny sens. Jeżeli chcemu powiedzieć, że coś nas wkurzyło, to lepiej wypowiedzieć w całym zdaniu jedno przekleństwo "wkurwiło" niż pięć przekleństw po każdym wyrazie.
Lepiej zacząć o sedna sprawy czyli od historii wulgaryzmów.
Pierwsze wzmianki o wulgarzymach były już w starożytnej Grecji. Oznaczały głównie czynności związane z seksem oraz części ciała. W starożytnej Grecji narodził się także najpopularniejszy na świecie gest

Jednak on także w ciągu tych paru tysięcy lat ewoluował. Początkowo był on pokazywany trochę inaczej. Dłoń była ułożono w pozycji poziomej. Czyli wyglądało tak, jak dzisiaj pokazujemy na kogoś palcem wskazującym. Znaczenie było też trochę inne. Wskazanie na jakiegoś Greka środkowym palcem oznaczało, ze jest on gejem. Wiadomo, że starożytni Grecji często byli gejami.
Znane są także polskie średniowieczne przekleństwa oto kilka z nich:
Chędożyć - pierdolić (w sensie uprawiać seks, ale nie jest to do końca jasne)
Blazgonić - pierdolić w sensie gadać głupoty
Hyrton - pijak
Marcha - ścierwo
Mizgocz - to takie wyzwisko
Pociot - nie jestem pewny, ale chyba egzorcysta
Wagarus - włóczęga
Wyroń - nicpoń
Kiep - pochwa
Śledź - penis
Rzyć - odbyt
W średniowieczu nie wszytskie dzisiejsze brzydkie słowa była uważana za nieetyczne. Np. kurewstwo to było oddawanie czci nie temu co trzeba.
Achtung, achtung!
Warto dodać, że czasami poeci używali przekleństw w wierszach. Czytałem, że Adam Mickiewicz w Sonetach krymskich używał przekleńst, ale nie znalazłem tam żadnego. Udało mi się znaleźć je w wierszu Rafała Wojaczka, poety, który popełnił samobójstwo:Używanie wulgaryzmów regulowane jest często nie tylko przez normy społeczne, ale i prawne. Np. w Polsce art. 141 kodeksu wykroczeń mówi: Kto w miejscach publicznych umieszcza nieprzyzwoite napisy, rysunki albo używa słów nieprzyzwoitych, podlega karze grzywny do 1500 złotych.
I na koniec losowo wybrane angielskie tłumaczenia przekleństw:To znaczy On
Przechowany na użytek dydaktyczny
Czyli dobrze kiedyś znany mi skurwysyn
Rafał Wojaczek
Burdelmama - Madam, bawd
Burdel na kółkach - Hump wagon, rolling cat house
Gówno- Shit, crap, poop
Kutas - Cock, prick, meat, rod, pork
K.urwa - Prozzi, tart, hustler, hooker
Odlać się - To piss, take a piss, take a pee
Pijak - Boozer, alkie, alkoholic
Pojeb - Nerd, spaz, twit