Ogólna dyskusja o polityce - Strona 36

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 21 gru 2006, 10:49

za wiki:
"koalicja Chrześcijańskich Demokratów i Partii Narodowej w parlamencie wydała "Deklaracje upadku demokracji w Chile" skierowaną do sił zbrojnych, prosząc o interwencję mającą na celu "jak najszybsze zakończenie licznych naruszeń konstytucji" i zmuszenie rządu do przestrzegania prawa."

Zwróć uwagę na to, że w żadnym z tych zdań nie jest napisane, że to "reżim Pinocheta" jest odpowiedzialny za te zbrodnie. Ile z tych osób zginęło w wyniku działać komunistycznych bojówek?
Pamiętaj też o tym, że Ameryka południowa to nie kraj europejski i trudno mówić tam o ogólnym poszanowaniu praw człowieka. Tam morderstw, gwałtów, etc zawsze jest więcej bez jakichkolwiek dyktatorów.

A co do mojego cynizmu, oczywiście tak. Jest to cyniczne zdanie, miało to na celu zwrócić uwagę na to, że Pinochet nigdy nie został skazany.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2006, 11:10 przez bellus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 gru 2006, 0:47

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 19703.html
Wydaje się, że tak czy tak nic z tego nie będzie.
A jakby miało coś takiego [3 tys. becikowego] wejsć w życie, to ja jestem na NIE.
Jestem na nie, bo chyba Giertych nie pomyślał, co z rodzinami patologicznymi.
Weźmy przykład, ojciec i matka są alkoholikami/narkomanami.
Zrobią dziciaka - dostaną 3 tys. opłaca się ? Opłaca.
I co ? będą co chwila dzieciaki robić po 3 tys kazde i Bóg wie co z nimi po porodzie się stanie :?
Oczywiscie nie mówie tu, że dzieci byłyby mordowane, bo takie coś raczej by nie przeszło, gdyż tych dzieci by po prostu nie było w domu wiec kasa pewnie ne byłaby wypłacana. Ale jeśli tacy rodzice 'utrzymywaliby' każde kolejne dziecko przy zyciu [w skrajnej nędzy] a sami kase z becikowego by przepijali - czy o tym Giertych pomyślał ?

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 30 gru 2006, 0:53

fieldy masz racje wiekszosc menelstwa bedzie chciala zarobic 3 tys na dziecku, a o jego przyszlosc i utrzymanie bedzie sie musialeo martwic panstwo, wszelkie pomysły Romka G to zenada.
fieldy pisze:czy o tym Giertych pomyślał
Ja watpie czy on potrafi myslec :lol: .

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 30 gru 2006, 0:55

Niech lepiej akcyze na benzyne od nowego roku utrzymia na takim samym poziomie co aktualnie :!: a Nie 3 tysiaki za dziecko - przeciez kto chce to i tak bedzie mial dziecko - a te becikowe to wg mnie zadna inwestycja w przyslzosc

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 30 gru 2006, 1:01

Ja się zgadzam z fieldym. Wszystko ładnie pięknie ale pomysł na dłuższą metę jest chybiony. Może i naturalny przyrost Polaków by się zwiększył, ale zapewne większość noworodków to byłyby twory odrzutków społecznych. Becikowe może zostać, mi to nie przeszkadza, ale nie przesadzajmy :]

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 30 gru 2006, 1:18

A co to są te 3 tyś :?: Może jak na wsparcie od polskiego rządu to dużo ale na ile to tak naprawdę starczy :?: Taka kwota że ho ho :roll: Jak ktoś chce mieć dziecko i liczy każdy grosz dwa razy zanim go wyda to na więcej niż jedno dziecko te 3 tys go nie przekonają. A jakby taka rodzina dostała z 10 tyś to od razu byśmy mieli z 50 mln rodawków. I o takich normalnych rodzinach też trzeba pamiętać. Ale jednak myślę że powinno się głównie zmienić przepis w pracy zeby młoda matka nie wylatywała z roboty tylko dostawała większe wsparcie właśnie z zakałdu. Wtedy problem z patologicznymi rodzinami byłby w jakimś stopniu rozwiazany bo zmuszałby do pójścia nawet do najgorszej roboty. Coś mi się obiło o uszy że teraz w Niemczech też chyba wszedł jakiś przepis zwiększający becikowe, więc Romana sama na ten pomysł nie wpadła bo inni też go stosują i tam jeszcze chyba dają takie beciowe że aż zapłodniać kobiety się chce. Tylko te Niemki... :badziewie:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 30 gru 2006, 1:21

W Niemczech ... rzeczywiscie mówili kilka dni temu u nas w TV, że robią wszystko, aby urodzić już w nwym roku, tylko, ze tam sa konkretne pieniądze. Z drugiej strony, u nich zasiłek jest na takim poziomie, że taka rodzina bezrobotnych, nie będzie robić dzieciaków tylko po to , aby dostać becikowe - starcza im z zasiłku na życie, z tego co się orientuje, u nas troche inaczej to wygląda

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 30 gru 2006, 1:27

fieldy pisze:starcza im z zasiłku na życie, z tego co się orientuje, u nas troche inaczej to wygląda
A jakby u nas spokojnie sie żyło z zasiłku to pół Polski by nie pracowało - taki kraj. Każdy zadowoliłby się tym minimum za które by spokojnie przeżył albo jescze lepiej by było - wzrołaby ilość pracujących na czarno i jednocześnie biorących zasilek a bezrobotni jeżdziliby mercedesami :wink:

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 09 sty 2007, 11:04

za Papem
Premier Jarosław Kaczyński powiedział, że minister edukacji Roman Giertych (LPR) "miał poważne argumenty" przemawiające za zwiększeniem w przyszłorocznym budżecie państwa pieniędzy na podwyżki dla nauczycieli.
:lol: Argument to ma i to cały jeden: mogą nie zagłosować na szefa NBP, jeżeli Giertych nie dostanie kasy. Przypomnę że jeszcze niedawno czołowi politycy bardzo krytycznie wypowiadali sie o kwalifikacjach Sławomira Skrzypka na szefa banku centralnego. Jestem przekonany, że teraz będzie klepana regułka w stylu: "po dogłębnym zapoznaniu się z poglądami LPR uznał że pan SS jest świetnym kandydatem na prezesa" :lol:

Jaki rząd takie kadry. Mierny, bierny ale wierny. Kuchciński jako główny atut wymieniał wiek kandydata (jest dużo młodszy od prof. Balcerowicza), komentując jeszcze to słowami, iż "jest perspektywiczny". Do Legii go zatem - młody, perspektywiczny - przyda się!

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 09 sty 2007, 15:04

http://serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3837257.html

Ciekawe czy w PIS pamietaja o objetnicy przedwyborczej tanie panśtwo :think:

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 11 sty 2007, 22:10

Radio Maryja będzie upowszechniać dorobek abp. Stanisława Wielgusa, m.in. jego kazania i katechezy - zapowiedział dyrektor stacji, o. Tadeusz Rydzyk.Inicjatywę prezentowania dorobku abp. Wielgusa zgłosiła słuchaczka z Niemiec podczas porannej katechezy o. Rydzyka. Zwróciła uwagę, że w Radiu Maryja rozmawia się o nagłaśnianiu przez media tego, że arcybiskup był współpracownikiem służb, a jej zdaniem to "jego twórczość sama powinna się obronić".

To już nawet nie jest śmieszne. Do południa rozgłośnia Ojca Rydzyka będzie upowszechniać i zachwalać działanie IV RP, a wieczorem ludzie będą słuchać literackiego dorobku TW Grey'a :?

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 707

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 16 sty 2007, 23:28

Nie wiem czy miał ktos 'przyjemnosc' ogladac przed chwila pana Gadzinowskiego w programie 'Teraz My'. To co on wygadywał, to ponizej wszelkiej krytki, jakies porównania PiSu do SB,(na korzysc SB oczywiscie), porównywanie obecnej sytuacji do rewolucji rosyjskiej.
Niesołowski i tak jakos nadzwyczaj spokojnie na to ragowowła. Zazwyczaj sie nie hamuje. Niemoge sobie wyobrazic jaka range dostałby Gadzinowski jesli pisłałby na tym forum, chyba Tereska albo Jasiu. Bo pokemon to naprawde nie oddaje potegi jego indolencji umyslowej. Widac SLD przy okazji ustawy 'deubekizacyjnej' nie ukrywa sie juz z sympatiami. Najpierw Wojetek teraz Gadzinowski, tez nie ma sie czemu dziwic walcza o swoje.
Ten film z tym UBkiem to tez przesadzony, jakiegos meczennika z niego zrobili :roll:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 16 sty 2007, 23:58

Oglądałem, a jakże :p poseł Gadzinowski lepiej do Hongkongu by pojechał. SLD widać bardzo sobie ceni SB, coś przebąkiwali, że wspaniali ludzie byli w SB. Banialuki kompletne jak dla mnie,
Tak jak mówsz Piotrku - Stefan dziś wyjątkowo grzeczny i potulny, wszystkie brednie kwitował smiechem, pewnie nie chce się napinac kiedy w PO źle sie dzieje, dba o wizerunek partii :D

Rozwaliła mnie ta wstawka z 15 lecia Samoobrony, Renia Beger vs Cyrankiewicz .. kurwiski vs kto podniesie rękę na władzę ludową niech wie, iż władza ludowa mu tę rękę odrąbie
Renia na marszałka :roll:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 sty 2007, 0:07

fieldy pisze:Rozwaliła mnie ta wstawka z 15 lecia Samoobrony
:roftl3: :roftl3: :roftl3:
BARA BARA BARA RIKI TIKI TA JESLI MASZ OCHOTE DAJ MI JAKIS ZNAK :mike:

Wlasnie dziwi fakt, iz Niesiolowski calkiem spokojnie sie zachowywal :!: Nie pojechal jakams cieta riposta, ktora przewaznie zwala z nog :lol: :lol:
Ale wkoncu pojedzie w ostatnim wagonie pociagiu o nazwie wymiana elit :P
fieldy pisze:Gadzinowski lepiej do Hongkongu by pojechał.
:twisted: mysle ze to jeden z homoseksualistow o ktorych mowil niegdys Kaczynski :lol: :lol: Swoja droga czy oni do SLD biora specjalnie ludzi z takim glosem :think: jakies castingi moze robia na miare idola :P Senyszyn, Gadzinowski :lol2:
A tak na powaznie to chlopina naprawde pojechala na maxa

A co powiecie na wprowadzenie nowej sily :?: :arrow: Rokita, Buzek, Plazynski i chyba Kaziu :think:

PS. Chociaz jednak Niesiolowski cos w swoim stuly powiedizla - odnosnie prezesa NBP - nieuk :P

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 17 sty 2007, 1:00

czeher pisze:PS. Chociaz jednak Niesiolowski cos w swoim stuly powiedizla - odnosnie prezesa NBP - nieuk
Nie oglądałem Teraz My, ale się wypowiem.

Nieuk to złe słowo w stosunku do Skrzypka. Przecież nie chodzi o to, że on nie uczył się, tylko o to że studiował kierunek mało związany z NBP.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”