Saddam Husajn na stryczku - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 06 lis 2006, 21:01

Chyba nikt nie ma watpliwosci, iz Saddam jest winny i zasluzyl na najwyzszy wymiar kary ale ...
Niggaz pisze:Oczywiste jest również to, że wyrok skazujący Saddama na śmierć wywoła początkowo więcej złego niż dobrego.
To chyba bardzo wazny apekt na ktory trzeba zwrocic uwage :!: Bedzie to nastepny impuls, ktory moze doprowadzic do wojny pomiedzy Islamem a reszta swiata
Sero pisze:Racja. Czemu atakowali gdy Husajn był na wolności ? czemu atakowali gdy Husajn był w więzieniu ? czemu mieli by przestać atakować gdyby Husajn miał dalej żyć ?
Owszem to jest, bylo i pewnie bedzie - problem w tym z jaka intensywnosci i w jakim wymiarze bedzie to realizowane po jego smierci - bo dla wielu bedzie on Bogiem, bedzie gloryfikowany
Corinthians pisze:Po pierwsze jestem przeciwny karze śmierci bo kojarzy mi się z PISem, Ameryką i zezwierzęceniem. Po drugie śmierć przez powieszenie jest w ogóle niehumanitarna. Niech zrobią przynajmniej jak w Stanach, czyli posadzą go na elektrycznym krześle. Gdyby Husajn był rozstrzelany, to mielibyśmy drugiego Che Guevarę.
100% zgadzam sie z tym
:wink:
Loczek pisze:Irakijczykami, że lud domaga się bezpośredniej transmisji w TV.
Coz taki jest dzisiejszy Swiat - komercja - pewnie pobiliby ogolnosiwatopwy rekord ogladlanosci :roll:

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 06 lis 2006, 21:39

ogólnie nie jestem za karą śmierci i nie uważam, żeby była dobrym rozwiązaniem w żadnej sytuacji. ale chyba nikt nie dopuszczał innego wyroku i nawet nie chce mi się nad tym za długo myśleć... bo tu naprawdę dobrego rozwiązania nie ma. niektórych żadną miarką nie da się zmierzyć, a co za tym idzie- i ukarać tak jak na to zasłużyli, nie ryzykując przy tym.

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 06 lis 2006, 23:12

girlfromipanema pisze:ogólnie nie jestem za karą śmierci i nie uważam, żeby była dobrym rozwiązaniem w żadnej sytuacji. ale chyba nikt nie dopuszczał innego wyroku i nawet nie chce mi się nad tym za długo myśleć... bo tu naprawdę dobrego rozwiązania nie ma. niektórych żadną miarką nie da się zmierzyć, a co za tym idzie- i ukarać tak jak na to zasłużyli, nie ryzykując przy tym.
To wszystko sprawa czy w danym kraju jest kara smierci jako najwyzsza kara za przestepstwo czy nie.Widac w Iraku jest bo wiadomo bylo, ze Husain dostanie najwyzszy wyrok a caly sad to cyrk i ten proces.Inna sprawa czy ktos uznaje kare smierci czy nie bo wtedy dozywocie jest najwyzszym wymiarem kary.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 07 lis 2006, 16:43

Niggaz pisze:Pomijając wszelkie aspekty 'taktyczno-strategiczne'

Mógłbys rozwińąć swoją myśl. Chodzi mi konkretnie o te przesłanki taktyczno- strategiczne. Przyznam, że nie wiem o co może chodzić?
Loczek pisze:Miałem wykłady z panią pracującą w PAPie i powiedziała, po rozmowie z Arabistą Historykiem i z Irakijczykami, że lud domaga się bezpośredniej transmisji w TV. Myślę, że nawet jak nie bedzie bezpośredniej, to w internecie będzie mozna zobaczyć egzekucję
Niggaz pisze:Egzekucja to ważny moment i pewnie przyszłe pokolenia będą się tej daty uczyć na pamięć, ale to jeszcze nie powód, aby robić z tego szopkę. Wykonanie wyroku samo w sobie to nic pasjonującego. Cóż fajnego jest w oglądaniu egzekucji człowieka Rolling Eyes
RóżA pisze:le transmisje telewizyjne z wyroku śmierci to już przesada

Egzekucje są transmitowane nie tylko w krajach takich jak Irak. Z egzekucji człowieka, który zorganizował zamach w Oklahoma City, też była transmisja. Więc nie wywyższajcie się tak. Tak samo w krajach cywilizowanych jak i gdzie indziej takie transmisje sie odbywają. Na egzekucjach obecni są - mog abyć krewni zabitych przez tego ktory dostał karę śmierci.
Martinho pisze:Irak nalezy do zacofanych krajow na swiecie gdzie istnieje kara smierci.
USA jest zacofanym krajem?
Uchi_ pisze:woździem do trumny dla amerykan w Iraku.O ile nikt tam ich nigdy nikt nie lubił, to teraz będzie tylko tylko gorzej, choć być może zjednają sobie choć trochę szyitów
Co ty mówisz? Wpływ śmierci Saddama na obywateli Iraku będzie marginalny. Nawet jeśli przyjąc twoja tezę, to chyba nie tylko szyitów, ale i Kurdów.
Uchi_ pisze:Sama sprawa 9/11 jest już za ciężką do strawienia, jak i w ogóle to bezpodstawne siedzenie w tym kraju... chyba ten kraj jest już skazany na niepokój.Z
Co masz na myśli z 9/11? O co Ci konkretnie chodzi?
franz pisze:Potem olał kilkadziesiąt rezolucji ONZ i USA przy okazji, no i zrobili mu "wjazd na chate".

Konkretnie jakich?
franz pisze:Teraz sobie nagle przypomnieli, że on zabił ludzi, to mu dali karę śmierci.Dzień przed wyborami w USA i to niby nie jest polityczna decyzja.
Wiesz jak czesto sa wybory w stanach zjednoczonych?
RóżA pisze:Za całe złooo wyrządzone w Iraku i w sumie nie tylko tam

Gdzie jeszcze? W kuwejcie? Na Boga przeciez to była poprostu wojna. Nic więcej.
Corinthians pisze:uż teraz Szyici cieszą się, śpiewają i skaczą na ulicach, a Kudrowie zapowiadają, że pomszczą Saddama. Było źle, będzie jeszcze gorzej. Nie wierzę, że taka decyzja, w takim kraju jak Irak wpłynie na niego dobrze i nie będzie rozlewu krwi.
Żartujesz? Jak się na czymś nie znasz to daruj sobie. Kurdowie są chyba jedną z bardziej szcześliwych nacji z takiego a nie innego wyroku. Ośmieszyłes się...
Riddick pisze:poczwórne dożywocie w więzieniu o najbardziej zaostrzonym rygorze, z najgorszymi warunkami, jakby spędził w takiej klitce 2 na 2 ze 30 lat o "chlebie i wodzie" może by zrozumiał co nie co.

Ta i pewno jeszcze bez możliwości wyjścia przed czasem? To tak samo było by sprzeczne z konwencjami jak i kara śmierci.
Wtrącę coś od siebie. Historycy, z którymi rozmawiała moja wykładowczyni twierdzili, iż kara " powieszenie " to kara bardzo, ale to bardzo haniebna dla Hussajna. W Iraku podobnych kar nie wymierzało się. Niegdyś istniał rytuał zrzucania ze skarpy na kamienie, ukamienowanie.
Sądzeni w procesach Norymberskich tez nie chcieli kary powieszenia. Jest to dla wojskowych najbardziej haniebna kara.
stan_mic pisze:Nas takim ludziom jak Bin Laden i ludziom, którzy go popierają.
W jaki sposob Bin Laden popiera Hussajna? Co najwyżej wg zasady wróg mojego wroga jest moim przyjacielem.
stan_mic pisze:Jeśli oni teraz zobaczą, że my nie chcemy zniszczyć ich cywilizacji m.in. przez zamordowanie ich niedawnego "lidera", a tylko próbujemy zaprowadzić tam stały pokój, bez strachu i agresji to może zrozumieją, że atakowanie Nas jest jak atakowanie "starszego brata", który chce pomóc, ale nie zawsze jego intencje są dobrze rozumiane przez "młodsze rodzeństwo".
Lidera? saddam nigdy nie był liderem Iraku. To był przywódca wojskowy tego kraju. Zresztą postać bardzo potrzebna. POmijam tutaj środki jakie stosował, jednak to że irak potrzebuje tyranii to widać gołym okiem i nie ma co nawet tutaj zbytnio dyskutować.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 07 lis 2006, 18:14

bellus pisze:Żartujesz? Jak się na czymś nie znasz to daruj sobie. Kurdowie są chyba jedną z bardziej szcześliwych nacji z takiego a nie innego wyroku. Ośmieszyłes się...
Chodziło mi o sunnitów. Skoro tak bardzo się na tym znasz, to mógłbyś mnie poprawić, a nie najeżdżać :roll:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 07 lis 2006, 19:16

Chodziło mi o sunnitów. Skoro tak bardzo się na tym znasz, to mógłbyś mnie poprawić, a nie najeżdżać

Bez przesady, pomylić to można sunnitów z szyitami, bo są to wyznawcy islamu. Natomiast Kurdowie to zupełnie inna bajka. Nawet rozpatrywać to w kategioriach podobieństwa tego jak się pisze nazwę danej grupy społecznej to ni jak można pomylić sunnitów z Kurdami.
Ale przepraszam za swoją być może zbyt pochopną reakcję.

Mamy więc jasnosć teraz, że Kurdowie nie lubią Saddama. Wczoraj (jeśli dobrze myśle) zaczął się drugi proces Saddama, tym razem ma być sądzony za ludobójstwo właśnie Kurdów.[/img]

Awatar użytkownika
stan_mic
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stan_mic » 07 lis 2006, 19:48

bellus pisze:
stan_mic pisze:Nas takim ludziom jak Bin Laden i ludziom, którzy go popierają.
W jaki sposob Bin Laden popiera Hussajna? Co najwyżej wg zasady wróg mojego wroga jest moim przyjacielem.
stan_mic pisze:Jaki dalibyśmy przykład dopiero rozwijającej się demokracji Iraku i czy nie dalibyśmy powodu do jeszcze większej agresji na Nas takim ludziom jak Bin Laden i ludziom, którzy go popierają.
Gdzie jak tutaj napisałam, że Bin Laden popierał Husajna!?
Bin Laden za to wykorzystuje sytuację, w której wojska zachodu wkroczyły do Iraku... łatwo mu teraz przekonywać arabów, że zachód to agresja nie mniejsza niż Husajn, więc trzeba z Nim (zachodem) walczyć.
Okazanie, więc "serca" Husajnowi może pokazać, arabom to, że wprowadzamy tam naprawdę nowe standardy, gdzie nie obowiązuje zasada "oko za oko", tak jak miało to miejsce do tej pory, ale to nie oznacza, że winni nie zostaną ukarani.
Może odsunie to część zwolenników Bin Ladena od ów terrorysty... !?
bellus pisze:
stan_mic pisze:Jeśli oni teraz zobaczą, że my nie chcemy zniszczyć ich cywilizacji m.in. przez zamordowanie ich niedawnego "lidera", a tylko próbujemy zaprowadzić tam stały pokój, bez strachu i agresji to może zrozumieją, że atakowanie Nas jest jak atakowanie "starszego brata", który chce pomóc, ale nie zawsze jego intencje są dobrze rozumiane przez "młodsze rodzeństwo".
Lidera? saddam nigdy nie był liderem Iraku. To był przywódca wojskowy tego kraju. Zresztą postać bardzo potrzebna. POmijam tutaj środki jakie stosował, jednak to że irak potrzebuje tyranii to widać gołym okiem i nie ma co nawet tutaj zbytnio dyskutować.
Jak byś się czuł na miejscu irakijczyka, który popierał poprzedni ustrój (a takich jest wielu) na myśl, że chcą zamordować w majestacie prawa Twojego niedawnego wodza!?
Ja na pewno niemiałbym zaufania do nowych władz skoro zaczynają to kolejnej czystki.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 30 gru 2006, 10:18

Husajn powieszony w najmniej oczekiwanym momencie... Wstalem dzisiaj rano wlaczam TVN24 a tam ze wyrok zostal wykonany. Ja bylem przeciwnikiem wykonania na nim kary smierci. Moim zdaniem powinno sie zniesc ten sposob wykonywania wyroku. Husajn za swoje zbrodnie powinien do konca zycia pracowac w jakims obozie pracy o zaostrzonym rygorze. Wykonanie wyroku przekazuje na swojej antenie Al-Arabiya, wiec jak ktos chce zobaczyc ten nieludzki sposob wykonywania kary to tam zapraszam.
Kilka godzin po powieszeniu juz sie zaczely wzmozone ataki terrorystyczne w Iraku wraz z wybuchem samochodu pulapki. Podobnych sytuacji prawdopodobnie bedzie dziac sie coraz wiecej. Szkoda mi tylko tych zolnierzy m.in. z Polski, ktore zostaiwajac swoje rodziny w kraju jada w sam srodek zywiolu, gdzie niewiadomo czy przezyja dzien, dwa, miesiac czy rok.

Nasz wspanialy prezydent i jego brat premier nie wydali do tej pory oficjalnego oswiadczenia na temat stracenia Husajna :shock: Takie oswiadczenie wydali prezydenci USA, Australii czy Rosji, a zaangazowani w misje w Iraku Polacy nie wydali owego oswiadczeniea... Chcieliscie PiSu w wyborach? Macie PiS i wstydzcie sie za niego!

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 30 gru 2006, 11:13

Mam bardzo ambiwalentne odczucia jezeli chodzi o sprawę stracenia Husaina. Z jednej strony nigdy nie byłem zwolennikiem kary śmierci, bo mordowanie w imię wyroku sądu niewiele różni się od mordowania bez tego wyroku. Na tyle niewiele, że nie pozwala mi zaakceptować tego procederu. Z drugiej strony zamordowanie tak podłej kreatury jaką był iracki dyktator nie wywołuje we mnie najmniejszego wzburzenia.

Jednego parcha na tym świecie mniej. Parcha, który nigdy nie powinien się urodzić.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 30 gru 2006, 11:22

Ja od początku byłem za straceniem Husajna. Zasłużył na taką karę i ją dostał. Za całe zło wyrządzone w Iraku, tysiące zabitych przez Jego rozkazy ludzi oraz osoby przez niego cierpiące. Teraz jedynie pozostaje nam czekać aż w Internecie ukaże się filmik z egzekucji :lol:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 30 gru 2006, 11:25

RóżA pisze:ja nie mam zamiaru patrzeć na dyndające martwe ciało uwieszone za szyję na kawałku sznurka
RóżA pisze:Teraz jedynie pozostaje nam czekać aż w Internecie ukaże się filmik z egzekucji
Zdecydowales sie obejrzec?

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 30 gru 2006, 11:27

Martinho pisze:Zdecydowales sie obejrzec?
Nigdzie nie napisałem że mam zamiar go obejrzeć. Z resztą powinna uświadomić Cię o tym emota na końcu ostatniego posta. Ale oczywiście nie wymagam tego od Ciebie, lepiej się napiąć.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 30 gru 2006, 11:30

RóżA pisze:Nigdzie nie napisałem że mam zamiar go obejrzeć.
To co w takim razie chciales nam przekazac mowiac ze czekamy az sie filmik ukaze i cieszac sie z tego?
RóżA pisze: resztą powinna uświadomić Cię o tym emota na końcu ostatniego posta.
Uwazasz ze tlumaczac sie emota zrobisz ze mnie glupiego?
RóżA pisze:Ale oczywiście nie wymagam tego od Ciebie, lepiej się napiąć.
Nastepny co szedzie widzi napinki :lol:

EOT

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 30 gru 2006, 11:42

Martinho pisze:To co w takim razie chciales nam przekazac mowiac ze czekamy az sie filmik ukaze i cieszac sie z tego?
Tak trudno to zrozumieć? Śmieszne wydaje mi się w ogóle rozpowszechnianie takiego filmiku. Teraz już rozumiesz?
Martinho pisze:Uwazasz ze tlumaczac sie emota zrobisz ze mnie glupiego?
Nie muszę.
Martinho pisze:Nastepny co szedzie widzi napinki
Rób tak żeby się jej nie doszukiwać.

wracamy do tematu egzekucji, czy zamykamy temat ? // fieldy

Ewentualnie można wrócić do tematu :lol:
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, 11:45 przez RóżA, łącznie zmieniany 1 raz.

szyma
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szyma » 30 gru 2006, 11:43

a ja jestem za karą śmierci... bo jeżeli on umiał odbierać życie innym ludziom to sam na zycie nie zasługuje :!: powinno sie bardziej karać morderców bo więzienie to nic, jakieś przymusowe prace a jak nie to sznureszek...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”