Inter Mediolan (zbiorczy) - Strona 263

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Które miejsce zajmie Inter w lidze?

1
7
47%
2
4
27%
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
Poniżej 4
4
27%
Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 01 sty 2007, 21:20

Zaza pisze:Porównaj bramki, asysty i zobaczysz wtedy co dla Ciebie jest skomplikowane.
No nie wiem czy statystyki są tu w 100% miarodajne. Przede wszystkim dlatego, że Holender rozegrał w tym sezonie o 11 meczów więcej w lidze. Wiadomo, że już w pierwszym meczy sezonu Cuchu doznał kontuzji i pauzował przez około 2 miesiące. No ale nawet biorąc te 11 meczów mniej Argentyńczyk i tak nie ustępuje Seedorfowi.

Cambiasso: 7 meczów / 494 minuty / 3 gole (wszystkie z gry) / żółte kartki 0 / asysty jedna lub dwie nie ogarniam tego za bardzo. Przy assist ma 2 ale Seedorf ma 34 więc to chyba nie to :lol: Poza tym ani jedego ani drugiego nie ma w tej ogólnej klasyfikacji.

Seedorf: 18 meczów / 1329 minut / 2 gole / asysty jw. / żółte kartki 2

Jeśli chodziło Ci o porównanie do Veorna to napiszę tylko tyle, że w poprzednim sezonie Seba strzelił jedną bramkę dla Interu w meczu o Super Puchar z Juve. Asyst na pewno trochę miał ale nie sądzę żeby to była jakaś oszałamiająca liczba bo on raczej zagrywał na skrzydła.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 01 sty 2007, 23:37

Agnieszko a czym "wykładnikiem stylu gry" jest zmiania w czasie meczu :roll: - wprowadzeniam napastnika za obrońce ? To tylko fakt że dany trener chce mecz wygrać bądz też czuje że może ugrać wiecej niz jest na tablicy wyników - Bo idąc tym tokiem myślanie np. Frank Rijkaard wprowadzjąc Thiago Motte za Inieste zmiena styl gry ? Od dziś Barca gra inaczej bo taka zmiana miała miejsce ? Co ma zmiana do sposobu gry ? Stylu, wizji gry ? Opisz mi jak możesz jaki styl prezentuje Inter ? Tylko nie tak wiesz regułka typu "ofensywny lub defensywny" bo to jest mało profesionalne [że tak powiem] Co cechuje w grze Twój klub itd - prosze napisz - Pod wzgledem gry, taktyki, bo może my nie o tym samym piszemy ? Przeciesz wyśmiewany i schematyczny Juventus, Fabio Capello miał 2 razy jeden z najlepszych ataków w europie i co to też jest wykładnik ? To nie jest wykładnik stylu gry danego klubu, tak samo jak nie wyniki. Bo przeciesz Arsenal ma strate do MU jak ulala a i tak gra najlepszą piłke w Premiership. Bo mają swój styl. Cechy, coś co jest ich wiztyówką, nie tylko Oni bo jak dla mnie jest z 10 takich klubów w europie - A jaki jest on jest Interu ?

Zacznijmy od tego czy coś jest defensywne czy ofensywne ? bo w tym momencie to sie nie rozchodzi o fakt kto bardzie opiera swoją gre na rzemieśnikach [czyli Inter Manciniego czy Juventus Capello] obaj grają takim samym założeniem taktyczynym - zarygować środek pola dwóją piłkarzy świetnych w przecinaniu akcji rywala, bądz też odbiorze piłki. To łaczy w 100% obie wizje gry, może sie upierać który piłkarz lepszy itd. Ale nie w tym rzecz. Obaj trenerzy mają [mieli] do dyspozycji świetnych piłkarzy pod ten wariant taktyczny czyli 4-4-2 z dwójką klasycznych defensywnych pomocników na środku. I to jest w tym momencie najważniejsze bo rzutuje na całym stylu. Teoretycznie tam gdzie Liverpool ma Gerrarda na boisku, Chelsea - Ballacka, Milan - Kake, Barca - Deco, Werder - Diego Roma - Tottiego - tam Inter ma Patricka Vieire :roll: Czyli defensywnego pomocnika - żeby nie było fantystycznego piłkarza który jest jednym z najlepszych na świecie ale w zwłaszcza w grze obronej. To troche [nie do końca mimo wszystko bo obaj Francuzi różnia sie dość poważnie ale zadanie mają podobne] jednak tak jak by Jose Mourinho wystawił za Ballacka - Makelele :wink: Przy tym obecnym ustawianiu w rombie - Bo chyba z tą zmianą obrońce za napastnika w czasie meczu jako wykładnik, nie pisałaś poważnie :roll: ?

Przepraszam ale musze Cie zacytować :wink:
Agnieszka pisze:Poza tym, jeśli nie podoba Ci się styl gry Interu, to zgłoś to do władz klubu, a nie do kibiców. Gdyby Inter nie przewodził ligowej stawce pewnie nawet nie stworzyłbyś swojego listu.

Problem nie polega na tym czy mi sie podoba czy nie ale wielu fanów Inter jeździło po Juve a teraz ich klub gra to samo w 98% no może 95%:] Wiec tu mój list nic nie pomoże bardzie może Wasz :> ?

Widzisz :? Dziwny jest fakt że potrafisz napisać "szerzysz tutaj od dawna" nawiazując do jakis starych wypowiedz na temat fauli a nie wiesz że moje zdanie [jak obecne w kwesti 4-4-2] takie samo było dwa lata temu gdy Fabio Capello prowadził Juve, a tu zostało przypomniane dośc odszernie w podobniej formie gdy Inter kupił dwóch graczy Juve. Ba nawet zakonczyło to sie debatą. Wtedy nie miałem argumentów bo jeszcze nie zagrali nawet jednego meczu ale już wiedziałem i teraz tylko to sie potwierdza :] Obiecałem wtedy tu kolega że wrócimy do tematu. A wtedy nie było lidera, nie masz racji. Bo to było to przewidzenia - nie trzeba byś wróżką ... Trzeba w piłce widzieć inne rzeczy niż wyniki. A wiesz że ja lubie oglądac piłke od innej strony.

LM ? hmmm ostatnio o tym chyba nie pisałem ale chyba masz na myśli jakis mój starszy post ? Pisząc o LM nie miałem na myśli grupy :roll: Bo brak wyjście z grupy Inter był by dopiero sensacją, podobnie jak Milanu, Real, Lyonu, MU itd.... wiec chyba w to nie wątpiłaś ? Tak nisko nie ma sensu nikogo oceniać. Wykładnikiem bedzie LM, i nie tylko to jakie beda tam osiągali wyniki ale równiez grali. Pod wzgledem gry. Bo to chyba proste że teraz w LM poziom jest chyba najwyższy z możliwych ? Wiec wykładnikiem nie bedzie żadna grupa tylko to jak daleko zajdą w tych rozgrywkach. Tym bardzie że krajowa liga przechodzi kryzys. A Champions League to zawsze była najbardzie prestiżowa liga dla najlepszych. Wiec chyba to proste, mi sie podoba stanowisko działaczy Lyonu którzy zdają sobie sprawe i mówią głośno że LM jest ich celem bo tylko tam sie moga naprawde sprawdzić. Nie tylko dla tego że Ligue 1 słaba [bo nie taka słaba, to liga diamentów] ale dla tego że tam grają najlepsi [w LM]

Agnieszka pisze:Od dawna szerzysz tutaj plotkę, że Zlatan jest najczęściej faulującym zawodnikiem w całej lidze.

Tym mnie całkowicie rozwaliłeś aż poprosze Cie być znalazła takie stwierdzenie z "moich ust" :wink: Bo naprawde nie przypominam sobie takiego stwierdzenia - już tym bardzie "od dawna szerzysz" :shock: - czyli kto kogo w błąd wprowadza :roll: Bo chyba nawiązujesz to fotki dnia z przed 3 miesiecy na której Zlatan zachował sie jak ostatnia .... kolege z innego zespołu opluł - dobrze mówie ? :evil: Za takie zachowanie powinni eeee szkoda słów ...

Wiesz inna sprawa to fakt że jak od "dawna szerze" jak to ujełaś :wink: to wtedy może był tym najczesciej ... - teraz przedstawiłaś statysyki na dziś :roll: Czyli od dawna szerze a liczby sie zmieniają :P

Zico szkoda mi Ciebie :? Nadal uciekasz od tematu ... Nie jest tak jak napisałem ? no prosiłem Cie byś mi odpisał ale widze nawet nie :? Szkoda, ale zmieniasz temat, to cos w sam raz jak Ci rozmowa nie pasuje :? Nadal czekam aż odniesiesz sie to porównania, zadan, schamatów i taktyki.

Ja nie rozumiem Wy staracie sie mnie do czegoś przekonac używając śmiesznych wrecz, załosnych argumentów :!: No jakie są fakty ? istna kopia pod wzgledem taktycznym, nie dośc że dwóch graczy z tego składu Fabio to normalnie kopia pod wzgledem taktycznym. Ja Was nie musze przekonywać bo nie w tym rzecz :!: każdy to ma jakieś pojecie przyznam mi racje. Niechwaląc sie staram sie śledzić pewne rzeczy których nie widać po wyniku czy odrazu w czasie meczu. Na tym polega taktyka i na tym polega styl gry. I piekno piłki - Prosta sprawa, dla tego tym bardzie nie rozumiem czemu nie popatrzycie na to obiektywnie ? Fakty nie kłamią. Rozumiem gdybym cos sugerował itd ale moje zdanie znacie od x czasu a ono sie tylko potwierdza.

Co to za stastystyki ? przeciesz jeśli Cambiasso nie stał sie nagle, nie mniej ofensywnym graczem niż Clarence to porównaj liczby z całej kariery :> ? No co Ty ? Przeciesz Esteban nie zmienił stylu gry z dnia na dzień tak ? Czyli bardzie ogólnie to przedstaw - to jeśli gra jak piszesz to wcześniej też grał ... - choc doskonale wiesz jakie ma zadania na boisku i jak go postrzega każdy trener ustawiając pod wzgledem czytania gry i destrukcji. Inna sprawa ze wywiązuje sie z nich bardzo dobrze ale to chyba wiemy.

To tak jak by teraz pokazać liczby z tego sezonu i twierdzić że Cristian Rigano to 7 raz lepszy napastnik niż Adriano bo ma chyba tyle wiecej bramek ... No prosze Cie jaki to wykładnik ? Jak Rigano przez 70% swojej kariery wymiatał... w serie B :wink:

Pozdrawiam, i nadal czekam aż nie bedziecie odnosić sie to własnych sugesti czy upodobań ale do faktów, taktyki, wizji założeń itd :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 02 sty 2007, 0:40

Zaza pisze:Teoretycznie tam gdzie Liverpool ma Gerrarda na boisku, Chelsea - Ballacka, Milan - Kake, Barca - Deco, Werder - Diego Roma - Tottiego - tam Inter ma Patricka Vieire
Jakie to ma znaczenie. Równocześnie mozne napisać Inter - Stankovic i stwierdzenie bedzie bliższe prawdzie. Bo poza meczami kiedy to Inter dysponował jednym nominalnym środkowym pomocnikiem (Dacourt) graliśmy klasycznym 4-4-2, to teraz Vieira, Cuchu i Zanetti tworza jakby zapore za Dekim, który własciwie porusza się wedle uznania. Niby Zanetti na papierze gra bliżej skrzydła, ale on nawet jako prawy obrońca lubiał zrobić rajd środkiem :lol: I fakt tutaj mozna zauważyć podbieństwo do lini pomocy Juve z ubiegłego sezonu. Ale to jest tylko ustawienie, styl gry Interu odbiega od tego co prezentowała druzyna Capello. Pytasz się o szczegoły? W Juve rozgrywał Buffon długimi piłkami, w Interze Matrix :D A juz tak na poważnie to środkowa linia Turyńczyków w destrukcji będzie jeszcze długo niedoścignionym wzorem, w Interze póki co nie można narzekac na ten element piłkarskiego rzemiosła, lecz moim zdaniem jest to bardziej efekt indywidualnych umiejętności Cambiasso, Dacourta czy Vieiry niż reżim taktyczny Manciniego. No właśnie i tu dochodzimy do tej największej rożnicy. W Interze jest miejsce na improwizacje i nie wszystko jest wynikiem kalkulacji czy złożeń taktycznych. Tutaj najlepszy przykład Ibrahimovica, który u Capello tylko irytował i wyrózniał sie bezmyślnościa. Teraz irytuje, nadal błaznuje, strzela bramki i asystuje. Już nawet nie warto porównywac zmysłu gry kombinacyjnej Estebana z Emersonem, czy ciągu na bramke Capitano z Camoranesim. Ja i tak nie wiem po co się tłumacze, bo nigdy nie śmiałem się ze stylu Juventusu. Uwierz mi bardzo cenie dobra organizać gry. Dyscyplina taktyczna, umiejętności indywiudalne, schemat i tysiące powtórzeń to jest klucz do sukcesów w siatkówce. Zgadnij dlaczego jestem fanatykiem siatkówki?
Zaza pisze:Agnieszko a czym "wykładnikiem stylu gry" jest zmiania w czasie meczu
Co prawda ja nie Agnieszka, ale choć w pewnym stopniu bede tylko Jej marną namiastką <wazelina>. Wykładnikiem stylu gry, moze nie jest, ale jednak obrazuje mentalność trenera. Jak w tym meczu Mancini wprowdzał Adriano z Maxwella w tym momencie chwyciłem się za głowe. Już nawet nie chodzi, że ta zmiana wymuszała gre 3 zawodników w środkowej formacji, co przy przeadze jednego zawodnika Lazio nie napawało optymizmem. Po prostu dla mnie Adriano i Crespo wykluczają się jako duet. Ale wsród Interistów jestem odosbniony w tym twierdzeniu.
Zaza pisze:LM ?
No własnie. Kolejna kość niezgody między nami. Chyba największa. Ja chce i wierze, że Inter jest w stanie juz w tym momencie grać o najwyższe cele - powiem wprost o zwycięstwo. Każdy inny klub który dysponuje takim budżetem, takim potencjałem personalnym powinien mieć LM ustalony jako najwyzszy priorytet. Ale nie Inter w tym sezonie? I nie jest to usprawiedliwianie. Dobrze wiesz jak wyglady ostanie 17 lat w rozgrywka Serie A dla Nerazzurrich i po prostu LM jest tylko dodatkiem do celu nadrzędnego jakim jest scudetto. Nie zdobycie scudetto to bedzie tragedia, odpadnięcie z LM nawet juz w tej chwili z Valencia to zawód. Chyba widac różnice. Nie jest to minimalizm z mojej strony, ale raczej chłodne, racjonalne stwierdzenie. Jak zdobedziemy w tym sezonie mistrza to nie bedzie żadnych przeciwskazań i usprawiedliwień dla gry Interu w europejskich pucharach.

Co do naszych żałosnych argumentacji nic nie przebije twoich równie żałosnych twierdzeń:
Zaza pisze:każdy to ma jakieś pojecie przyznam mi racje
z polskiego na nasze: kto nie ze mna ten laik i dyletant? Przy całym szacunku dla twojej wiedzy, takie stwierdzenie jest komiczne.

Pozdrawiam. PiS and love.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 02 sty 2007, 1:57

Babel wyrobiłes sie w czasie :wink: choć już zasnełem z dwa razy pisząc to :P Wiesz ustalmy jedno - rozmawiamy o wyjsciowym najmocniejszym zestawieniu, preferowanym najczesciej w najlepszej sytuacji kadrowej - bo jeśli odnosisz sie do sytuacji w której były urazy, zawieszenia i nastąpiła zmiana systemu, to w żadnym razie nie możesz tego porównac do mojej wypowiedz Gerrard dla Liverpoolu itd - bo każdy z tych klubów gra tak w najlepszym zestawieniu. To jest ich klasyczny system gry. Przeciesz w momencie apsencji kilku graczy sir Alex Ferguson grał Alanem Smith'em na DM i sądzisz że przestawianie napastnika w linie pomocy to zmiana pod kątem ofensywny ? Całkiem inna sprawa gdy trener nie ma 4 pomocników, 3 obrońców i musi kombinować. Wiec chyba nie trafiony argument nie uważasz ?

Babel napisałeś cos bardzo ciekawego, nie chciałem tego poruszać bo jeszcze jednej kwesti nie wyjasnilismy, wiec nie wszystko na raz ale skoro napisałeś to zwróć uwage na to:
Babel pisze:to teraz Vieira, Cuchu i Zanetti tworza jakby zapore za Dekim, który własciwie porusza się wedle uznania. Niby Zanetti na papierze gra bliżej skrzydła, ale on nawet jako prawy obrońca lubiał zrobić rajd środkiem
Pamietasz nasza ostatnia rozmowe na temat wymyślania troche na siłe nowej pozycji Javierowi Zanettiemu ? Pisałem Wam o pewnej grafice w TV. Ona w sumie była by nie ważna ale może w pewien sposób posłużyć za makiete [choc uzyje innej] Zakładając że obecnie Inter odszedł od 4-4-2 z dwójką DM na środku gra coś w stylu 4-3-1-2 tak ?

Czyli trójka w pomocy:
Chuchu - Vieira - Zanetti

i za napadem Dejan Stanković

Obrazek

Nie koniecznie tak z tym cofnietym rozgrywającym bo to bardzie 4-1-2-1-2 :wink: Jak by to Niggaz napisał, a teraz mówimy o trójce w lini i przed nimi jeden tzw. mediapunta.

I teraz mi powiedz czy to nie jest podobnie defensywne ustawianie jak 4-4-2 z dwójką klasycznych DM - tu masz trójke w lini z tym że Stanković przed nimi. Tam 2 klasycznych DM i dwóch skrzydłowycn po bokach z jednym schodzacym do środka.

Zwróć uwage że takim [lub] podobnym systemie w europie gra Bayern, Milan, Werder, Chelsea i teraz prosze Cie napisz mi który z tych klubów ma w lini 3 aż tak defensywnych graczy :shock: od destrucji :> ? Bo każdy z tych klubów gra takim samym lub troche innym 4-1-2-1-2 a każdy z nich ma w tej nominalnej trójke nawet i 3 piłkarzy od rozgrywania :shock:

Wiec w czym rzecz ? to jeszcze bardzie potwierdza poprzednią teze na temat 4-4-2 i dwójka DM :!: Bo Chelsea w lini pomocy ma Lamparda i Ballacka od rozgrywania - Bayern ma Bastiana Van Bommel'a czy Deislera na prawym boku, Milan ma Seedorf na lewej stronie - Kaka i Pirlo w środku - Werder Diego - Borowskiego czy Fringsa na prawej stronie [broń Boże nie skrzydle bo to system bez skrzydłowych]

Czyli sam widzisz że destrukcja przede wszyskim tak ? Którzy z tych liczacych sie klubów w europie gra 3 w lini pomocy piłkarzy od deskrucji ? znajdziesz taki ? Patrzac cały czas na 4-3-1-2

Ja nie mówie że oni tylko odpowiadają za destrukcje ale nikt mi nie powie ze Mancio w wieku 33 lat zamierz zrobić z Javiera prawdziwego rozgrywajacego :wink:

Ibra nie strzela w Juve ? chyba strzelił troche, i zaliczył wiele asyst ! ba zaliczył w Juve chyba mniej czerwony kartek niż ma obecnie w półmetku w Interze !

Masz racje co do gry Cambiasso - Emerson, tu jest właśnie ta mała różnica, ale ona nie odbija sie na stylu. Ja jak już to naprawde nie wiele. Bo Argentyńczyk to bez watpienia lepszy grać niż Cygan.

Zanetti - Camoranesi ? Nie no prosze Cie, napisałeś tak jak by Mauro Camoransi to był jakiś leszcze jednosezonowie :roll: Przeciesz to skrzydłowy od zawsze z ciągiem na bramke jak nic, ja tam za nim nie przepadam ale zawsze był na prawej flance zagrożeniem. Skrzydłowy z prawdziwego zdarzenia, a w formie wymiata. Ba nawet w ofensywie jest na moje oko lepszym graczem niż Zanetti - bo Ty piszesz w mysl zasady grając w obronie Javier grał do przodu czyli w pomocy bedzie jeszcze lepiej - a wcale tak nie mówc byc - jestem w 100% pewny że w ofensywie w lini pomocy Camoranesi może wiecej niż kapitan Nerazzurich. To tak jak by uważac że Zambrotta w lini pomocy bedzie lepszy niż np. Mancini z Romy czy Robben :wink:

To że Ty nie Agnieszka to wiem :wink: ale czy to jest aż taki "wykładnik" no bo jak odebrać tą wyżej opisanej Frank Rijkaard i masse innych innych treneów - w jedna klub druga strone. Przeciesz mógł np. Maxwell grać słabo, albo na ławce nie było pomocnika ? Ja nie kojaże teraz konkretnej sytuacji ale to i tak dla mnie osobiscie jest mały punkt odniesienia skoro inne przykłady w takiej sytuacji nie mówią ze ktoś broni, wiec tym bardzie atakuje. A może inaczej nie odności sie do stylu.
Babel pisze:LM
No spoko, powiem Ci szczerze że nawet i jestem w stanie pojąc takie myślanie jak przedstawiłeś z swojego punktu widzenie, tylko czy nie uważasz że w tym momencie same scudetto to bedzie na swój sposób żadny wyznacznik czy punkt odniesienia. Skoro tytuł jeden macie z poprzedniego sezonu a w tym Wam przyznano w sumie przed pierwszym gwizdkiem. Bo ja rozumiem do czego zmierzasz, ale w takim razie sądzisz ze za rok bedzie inaczej ? przeciesz wtedy może wyjśc z założenie ze przed 17 lat itd. to teraz drugie czy trzecie jest celen nr. 1. I to jest w zasadzie błedne koło. Nie prawdzasz ?
Babel pisze:z polskiego na nasze:

Wiesz jesli przez 4 dni nikt nie ma czelnośc przyznać racji, choc tak naprawde wszystkie argumenty zostały wytrącone z rak od początku to wybacz. Rozumiem gdybym swoja wypowiedz oceniał na zasadzie uprzedzeń czy ataków, jak ktoś tu sugerował, ale tak nie jest bo moje zdanie znaliscie przed sezonem. Nasza rozmowe zaczeła sie od stylu gry. Styl ! nie wyniki czy sukcesy a styl. Barcalona gra szeroko, długo piłką, szybko, najczesciej ziemią, Dinho i Messi lubiący schodzic do środka - Xavi i Deco wysoko za placami Eto'o tylko Edmilson na asekuracji. Ba nawet twierdze ze wiecej czasem zalezy w grze od duetu Deco - Xavi [Iniesta] niż od Dinho czy Leo - to dziwnie brzmi w kontekscie takich graczy ale tak jest - Arsenal 4-4-2 w tym sezonie czesto bez klasycznych skrzydłowy, [brak już Piresa, czeste urazy Freddiego] Hleb i Rosicky na bokach pomocy [teoretycznie] Cesc wyżej a z tyłu Gilberto czyli człowiek od wszystkiego w drugiej lini, szybka gra Kanonierów, zabójcze kontrataki - czesto krótka gra, z duża ilosc podać i duża ilośca ruchu. Atak pozycyjny w polu karnym rywala jak to sie mówi o nich :wink: Cesc i jego talent do piłek otwierających droge do bramki. Milan 4-3-1-2 - także bez skrzydłowych bo ich role - jak w wyżej opisanych zespołach pełnią boczni obrońcy [zreszta teraz tak wszedzie] - Pirlo rozgrywający piłka od tyłu w ataku pozycyjnym, regulujący tempo gry i kierunek akcji, Seedorf z lewej wychodzi wysoko do Kaki w ataku pozycyjnym wygląda to nawet jak Brazylijskie 4-2-2-2 - o obaj rozgrywają, długa gra piłka, wiele podań, przeważnie w ataku pozycyjnym a także piłek tzw. 'uliczek", z 4 w pomocy jedynie Gattuso wyłaczony jako tako z zadań ofensywnych, ma za zadanie asekurować tak Pirlo jak i przed pole. Co ważne każdy z tych 3 klubów gra innym systemem. Najwieksza zaleta to atak pozycyjny. I teraz napisz co cechuje Inter ?

Dobranoc bo juz nawet jak odpiszesz to nie licz dziś na mnie :roll: KO ZAZA :P

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 02 sty 2007, 7:18

Zaza nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. O ustawienie jakim gra Inter czy o styl? Bo jeśli chodzi o ustawienie to masz w 100% rację - Inter gra niemalże takim samym ustawieniem co Juventus przed rokiem. Gratuluję wiedzy i zmysłu taktycznego :rydzyk: Ale jeżeli mówisz, że styl jaki prezentuje Inter jest łudząco podobny do Juventusu to może gdy przejdziesz w ramach pokuty z Krakowa do Częstochowy pielgrzymkę na kolanach to będę w stanie Ci wybaczyć ;)

OK. Trzeba to wszystko poukładać.

Zaza pisze:Nie koniecznie tak z tym cofnietym rozgrywającym bo to bardzie 4-1-2-1-2 Wink Jak by to Niggaz napisał, a teraz mówimy o trójce w lini i przed nimi jeden tzw. mediapunta.

I teraz mi powiedz czy to nie jest podobnie defensywne ustawianie jak 4-4-2 z dwójką klasycznych DM - tu masz trójke w lini z tym że Stanković przed nimi. Tam 2 klasycznych DM i dwóch skrzydłowycn po bokach z jednym schodzacym do środka.

Słuchaj, o każdej niemalże formacji można napisać, że
Zaza pisze:jest podobnie defensywne ustawianie jak 4-4-2 z dwójką klasycznych DM

Nawet Barcelona w takim razie gra na dwóch DM :lol:

Zaza pisze:Wiesz jesli przez 4 dni nikt nie ma czelnośc przyznać racji, choc tak naprawde wszystkie argumenty zostały wytrącone z rak od początku to wybacz.

Ja osobiście nie wiem do czego zmierzasz i cała ta "debata" tutaj zaczyna przypominać pijacką kłótnię - w sumie to się kłócimy, ale nie wiadomo o co, kiedyś tam był tego sens, ale w tym momencie jesteśmy trzy lata świetlne od głównego wątku.

Moim zdaniem ta rozmowa nie ma sensu. Wychodzisz z błędnego założenia, że grając ustawieniem 4-3-1-2 gdzie wśród tej "3" jest Vieira i Chuchu to od razu mają oni grać tylko i wyłącznie na DM. Bez sensu. Gdyby to napisał ktoś inny to bym się tylko lekko uśmiechnął, ale jeśli to pisze koleś, który wypisuje tutaj najwięcej komentarzy i którego wiedzę szanuję to nie wiem co mam zrobić.

Czy słyszałeś kiedyś o czymś takim jak wszechstronność? Piszesz tak uparcie o tych porównaniach do Starej Damy, ale czy duet Cambiasso - Vieira z Interu nie jest bardziej bramkostrzelny, ma więcej asyst i konstruuje dużo więcej akcji ofensywnych od podobnego duetu Juventusu sprzed roku? (czyt. duet Emerson - Vieira żebyś nie dostał oczopląsu ;) ) Jak pisał Babel - Mancini nie jest Capello. Don Fabio jest znany z przywiązania do założeń taktycznych, u niego każdy drybling i niekonwencjonalne zagranie musi zostać wcześniej zatwierdzone przez niego. Mancini daje więcej swobody zawodnikom. Wiadomo, że Figo gra w piłkę nie od dziś i jest fachowcem najwyższej klasy. Na mistrzostwach świata pokazał, że jest w stanie poprowadzić drużynę do najwyższych celów. To dlaczego go ograniczać i kazać biegać a'la Camoranesi tylko na prawej flance?

Kończę to bo nie widzę sensu prowadzenia tej dyskusji. Zastanów się Zaza o co Ci tak naprawdę chodzi bo głosisz nieraz takie herezje, że głowa boli. No ale rozumiem Cię. W Milanie wszystko się układa fantastycznie i nie ma o czym mówić to przerzuciłeś się na Inter (podobnie jak rzesza juventinich na komentarzach) ;)

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 02 sty 2007, 8:31

Nie ma co widzę, że ładnie się opisaliście przez te kilka stron. Szkoda, że mnie nie było, ale koledzy Internisci godnie obronili honor przed najeźdzcą :) Zaza wyjaśniliśmy już sobie, ale Ty dalej nawiązujesz do anty-złej-capellowskiej-juvenusovskiej taktyki Manciniego. Piszesz, że my nie mamy racji, natomiast Ty ją masz. Dziwne to trochę, ale dlaczego nikt inny z forum nie widzi problemu ala taktyka ? Może chodzi Ci o to iż czasami idzie zasnąć przed meczem Interu natomiast Milan gra wpsaniale, strzela po 5 goli na mecz a stwarza sobie 4 razy więcej dogodnych sytuacji. I nie pisz, że ktoś odbiega od tematu bo tak nie jest. To, że ktoś przedstawi inne argumenty wcale nie musi być "znawcą od wczoraj". Jeśli dalej chcesz pisać (a wiem, że będziesz) powtarzając tezy, które nikogo nie przekonują, to powodzenia, ale beze mnie.

FORZA INTER niech 2007 rok będzie jeszcze lepszy od poprzedniego :!:
Tiamo

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 02 sty 2007, 10:13

Zaza pisze:Jak by to Niggaz napisał, a teraz mówimy o trójce w lini i przed nimi jeden tzw. mediapunta.
Podajesz przykład rombu Chelsea. I oki ale czy Ballack lub Lampard jest zwolniony z pracy w defensywie? Obaj wykonują wrecz tytaniczną prace w tym elemencie. A jest przecież jeszcze Essien i Makelele, ten ostatni na dobra sprawe sam by wystarczył. No i właśnie to dochodzimy to pewnego punktu w którym mozna stwierdzić, że nomenklatura defensywny, ofensywny pomocnik jest tylko symboliczna i pozwala zrozumieć podstawy piłki noznej, bo każdy ma obowiązki i zadania także w innych elementach niz mu z góry sa przyprzypisane. Już właściwie nie spotyka się klasycznych mediapunta. Stąd pojawiają sie takie decyzje jak przesuwanie Ronaldinho do lini ataku, czy choćby Zidane na ostatnich MŚ grał praktycznie napastnika i inne pomysły a la gmochowski "diament". Rozgrywający tak, ale za nim conajmniej dwójka graczy umiejących grać w destrukcji. Tak samo jest ze skrzydłowymi. Ci którzy nie bardzo potrafia bronić, albo ich potencjał w ataku jest wielki coraz cześciej ustawiani są jako napastnicy w systemie 4-4-3. Rownież nominalnie defensywni pomocnicy muszą umieć rozegrać piłke czy też otworzyć droge do bramki swoimi kolegom z drużyny wystaczy podać takie nazwiska jak Alonso, wspomniany wczesniej przez Ciebie Gilberto. Ty bardzo przywiazujesz się do takiego nazewnictwa pozycji, ja traktuje to jako umowny zapis. Tak samo grafiki, które na celu mają tylko przybliżenie systemu gry i nigdy do końca nie oddaja całkowitych założeń danego zespołu.
Zaza pisze:Zanetti - Camoranesi ? Nie no prosze Cie, napisałeś tak jak by Mauro Camoransi to był jakiś leszcze jednosezonowie
To nie chodzi o to. Przecież mistrzo świata z wyjściowego składu to nie jakiś ogórek. Camoranesi nie jest leszczem jednosezonowym, a o porównanie z Zanettim bardziej na celu miałem na mysli raczej znów taktyke Capello. Camoranesi u Capello nie miał, aż takie swobody działania jak Javier w Interze na prawej obronie. Tu jest ta niewielka róznica. I tyczy się to raczej każdego zawodnika Interu.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 02 sty 2007, 12:04

Zaraz zaraz powoli - bo jak zacznie każdy pisać co innego to jak ciul sie połapiemy w tym.

Martin Pellegrino a czy ustawienie taktyczne nie ma odbicie na stylu gry ? To opisz mi ten styl Inter bo napisałeś wiele ale tylko w formie kontrataku.

Nawet Barcelona ? hmm no tym mnie zaskoczyłeś, czyli teraz wiem dla czego nie rozumiesz co pisze :roll: Jak Duma Kataloni gra ? 4-2-3-1 czy jak kto woli 4-1-2-2-1 i kto jest odpowiadzialny za destrukcje i asekuracje bocznych stref boiska ? Edmilson :] Czyli jeden DM tak ? Xavi i Deco rozgrywaja praktycznie w lini za plecami Eto'o :] wiec co Ty piszesz ? Ale jakie to ma znacznie że Barca gra jednym Edmilsonem od destrukcji do tego że Inter przy 4-4-2 ma dwóch DM w lini, lub przy 4-3-1-2 3 od destrukcji piłkarzy ? Bo chyba nie chcesz porównywac obu ustawiań :roll: Czy stylów.
Martin Pellegrino pisze:Ja osobiście nie wiem do czego zmierzasz i cała ta "debata" tutaj zaczyna przypominać pijacką kłótnię - w sumie to się kłócimy, ale nie wiadomo o co, kiedyś tam był tego sens, ale w tym momencie jesteśmy trzy lata świetlne od głównego wątku.

Ale nikt sie nie kłuci, no co Ty. Od 4 dni czekam aż ktos z Was porówna ustawianie Fabio z tym Mancio. Założenia taktyczne, opisze styl gry, cechy. I wiekszośc wypowiedz jest jak Twoją - dużo ciekawie ale nadal mało na temat, bo nie napisałem wiele o najważniszej sprawie w tej rozmowie czyli dwójki DM i Interze pod wzgledem stylu. Nie z podziałem na defensywny - ofesnywny ale na cechy i styl prezentowany w grze ofensywnej.
Martin Pellegrino pisze:Moim zdaniem ta rozmowa nie ma sensu. Wychodzisz z błędnego założenia, że grając ustawieniem 4-3-1-2 gdzie wśród tej "3" jest Vieira i Chuchu to od razu mają oni grać tylko i wyłącznie na DM

Moim zdaniem chyba sam nie wierzysz w co piszesz - to znajdz mi inny liczący sie klub w europie mający tak defensywnie ustawiąną linie pomocy :!: Przy 4-4-2 :] Bądz przy 4-3-1-2 zakładając że tak gra Inter z Javierem w pomocy. Bo nikt nie wychodzi z założenia że cała trójka odpowiada ze destrukcje, wzłaszcza w momencie posiadania piłki. Bo tak sie nie da. Ale chyba to ustawianie pokazuje wiele pod tym wzgledem ?
Martin Pellegrino pisze:Zastanów się Zaza o co Ci tak naprawdę chodzi bo głosisz nieraz takie herezje, że głowa boli. No ale rozumiem Cię. W Milanie wszystko się układa fantastycznie i nie ma o czym mówić to przerzuciłeś się na Inter (podobnie jak rzesza juventinich na komentarzach)
Chodzi mi o to byś zaczą pisac o faktach :roll: Znajdz inny taki klub - liczacy sie. Kuźwa teraz to jest cacy ustawianie itd spoko ale przyznajmiej przedstaw fakty :] W Milanie ? a co ma Milan do tego ? to było na poziomie gówniarza który zaraz powie pani że Zaza pisze coś co mu sie nie podoba. Przeciesz to forum, nie tylko do komentowania plotek czy wyników, ale do dyskucji na temat piłki i faktów. A taktyka i style gry to sól tej ziemi - po to sie oglada czasem i 40 meczy w miesiecu. A ta wypowiedza pokazałeś że jak coś nie pasuje w rozmowie to czas zmienic temat :] Może zmień temat jeszcze na calciopoli albo może na te 17 lat bessy. Bo najwyraźniej ten Ci nie odpowiada.

Sero pisze:Zaza wyjaśniliśmy już sobie, ale Ty dalej nawiązujesz do anty-złej-capellowskiej-juvenusovskiej taktyki Manciniego. Piszesz, że my nie mamy racji, natomiast Ty ją masz. Dziwne to trochę, ale dlaczego nikt inny z forum nie widzi problemu ala taktyka ?

To przedstaw podpunkty gdzie sie myle. Bo narazie tylko piszeszcie Zaza nie masz racji i paka - a to mnie tylko bardzie utwierdza w tym że nie potrafi okreslić tego ustawianie i stylu. Porównaj taktyke, znajdz inni taki klub przy 4-4-2 z tak defensywnym środkiem pomocy - znajdz klub grający 4-3-1-2 tylko z jednym piłkarzem od rozgrywania w lini pomocy.

Sero bądz tak łaskawy i przypomnij kolegą nasza rozmowe z przed sezonu :] Jakie było moje zdanie ? nie potwierdziło sie? :] no przyznajmiej teraz sie nie "wypieraj" :wink: Bo doskonale wiesz co sie dzieje. Tym bardzie że rozmawialismy na ten temat wiele razy.

Sero pisze:Może chodzi Ci o to iż czasami idzie zasnąć przed meczem Interu natomiast Milan gra wpsaniale, strzela po 5 goli na mecz a stwarza sobie 4 razy więcej dogodnych sytuacji

Kompromitacja :? Czyli Ty chyba nie masz pojecia o czym piszemy :? On opisz mi ten styl Interu ? nadal czekam i żaden nie ma czelnosci sie przyznać. To jest taka kompromitujaca teorie jak bys naprawde ograniczał sie to wyników - że ktoś zasypie, że ktoś nie strzela 15 itd - mecz zawsze oglądam do końca. Obojetnie jaki jest. Bo zasypieć to może przy muzyce a nie piłce, bo chyba że sie ma deski i KO :wink: Ale co to ma do stylu ?

Kuźwa wiele piszecie ale nadal nie macie odniesienie do najważniejszych podpunktów :arrow: Prosze odpowiedz mi ktoś na proste pytania ? "Tak" lub "Nie" - mały test, bo jak każdy zacznie pisać to nigdy sie nie dogadamy.

:arrow: Obecnie 4-4-2 z dwójką DM jest praktycznie takie samo jak Fabio ?
:arrow: Stanković pełni role w 100% taka jak Nedved ? schodząc do środka na lepsza prawą noge ?
:arrow: 4-3-1-2 ? jesteś w stanie znaleśc inni klub w europie z liczących sie grający 3 w lini tak defensywnych piłkarzy ? Dwójką DM i obrońcą ?
:arrow: Czyli inne kluby w/w grające podobnym lub takim samym systemem 4-3-1-2 bez klasycznych skrzydłowych, w tej forme dwóch a nawet i trzech rozgrywajacych ? A jednego DM ? czyli na odwót niż Inter tak ?
:arrow: Jaki jest styl, już odchodzac od ustawianie, styl, warianty, cechy coś co jest wizytówką tej gry ?

:arrow: wiecej nie pisze bo i tak pewnie zmienicie temat :roll: ['] nie udzielając zadnej jasnej odpowiedzi. Wiec nic dziwnego że sie potem zastanawiacie o co tu chodzi ..

Babel w dzisiejszych czasach piłka jest na takim poziomie że nie ma takiego czegoś jak teorie na temat gre "defensywnej i ofensywnej" bo na siłe może napisac że w Chelsea i Drogba broni i walczy w destrucji, spoko ale cechy i umiejetnosci rozgrywania Lamparda i Ballacka, pokazują jakie są ich zadania no tak czy nie ? Przeciesz Jose nie wystawia ich tylko dla tego by byli. Ich obowiazkiem jest pomóc drużynie ale kto teraz nie ma takiego obowiązku w dzisiejszej piłce ? Najważniejsze jest to że i Anglik i Niemiec mają przy tym ustawieniu prowadzić gre rozgrywać. Kreować.

Czemu odniosłeś sie tylko to cześci mojej wypowiedz ?

W dzisiejszych czasach piłka tak szybka, zależna od drużyny i poszczególnych elemetnów że chyba już nie można mówić że ktoś gra ofensywnie czy defensywie, ale może mówić jaki kto ma styl gry :] Real Madryt Capello też nie gra jakos max defensywnie, bo gdyby tak było to by walczył co najmniej o remis, ale nie w tym rzecz. Oczywiscie zdarzają sie mecze jak z Valencią gdy jedna kontra załatwia sprawe ale błedem by było też sie tylko do tego meczu odnosić. Tylko jaki styl prezentuje Real Fabio ? No właśnie już nie da sie mówić "ofensywny - defensywny" bo to banały dla kolorowej prasy i tych mniej bedących w temacie. Bo wychodząc z założenia że nawet napastnik może bronić w pressingu [ba musi] czyli dany klub gra defensywie. Ależ skąd !

Barcelona jako jedna z najwiekszych broni wykorzystuje szybki pressing po stracie, czyli taki Zambrotta nie wraca na swoją pozycje gdy straci piłke, tylko odrazu atakuje piłke, zlatuje sie Eto'o i Deco i jest przeciecie na połowie rywala. Ale czy to jest przejaw gry defensywnej ? w zadnym razie...

Czesto o tym jak dany klub gra świadczy potencjał graczy w ofensywie, jest wielu fanstatycznych rozgrywajacych w europie, którzy potrafią zagrać wszystko. Dosłownie. Ale właśnie oni mają "to coś" - urodzili sie do gry ofensywnej czy też kombinacyjnej. Nie jeden klub ma 2 czy 3 takich graczy w pomocy. Ich gra jest oprata nie na technice to to dziś ma 90% graczy, oparta na finezji, polocie, zgraniu, wizji gry z boiska. Mówienie że taki Xabi Alonso jest typowym DM to grzech :? Zniewaga :wink: dla jednego z najlepszych rozgrywajacych w europie. Taki Gilberto teraz gra z tyłu pomocy - lidero drugiej lini, ale ile wcześniej grał ofensynego ze srodkowych pomocników. Przeciesz transfer Vieiry i przyjscie Cesca sprawiły że Wenger zmienił mu pozycje. Ale Canarinhos nie zapomniał co prezentował przez zmianą pozycji. Bo to świetny rozgrywajacy. Ba chyba obok Juninho jeden z nie licznych Canarinhos łaczący obie te cechy.

Ważna jest też równowaga w grze, szczególnie w lini pomocy, no ale nikt mi nie powie że równowagą dla Dejana jest 3 piłkarzy mających co by nie mówić zawsze wielcej zadań w destrukcji. Bo równowaga dla ofensynych Lamparda i Ballacka jest wspomniany Essien który też sie zapedza ale to czasu. Podobnie Gattuso. Ale to jest równowaga w momencie gdy oba kluby mają 2 i 3 rozgrywajacych w drugiej lini.
Babel pisze:Camoranesi u Capello nie miał, aż takie swobody działania jak Javier w Interze na prawej obronie. Tu jest ta niewielka róznica. I tyczy się to raczej każdego zawodnika Interu.

Aha czyli rozumiem że to nie było porównanie spoko ! Ale zauważ taka swobode, ba może i wieksza miał Zambrotta, wiec w zadnym razie nie moze być odniesienie bo obaj trenerzy gdzie indziej [z lini defensywnych] przeniesli akcenty gry. Patrz na jeden przykłąd:

Znów Chelsea ale tak to bywa. Akcenty gry...

Jesli Jose wystawi Cole i Kanibala na bokach defensywy to proste jak że te akcenty beda skierowane na lewa strone Anglika - i on grając wysoko gra praktycznie w pomocy [na miejscu Lamparda który jest w lini z Ballackiem] a wtedy Kanibal nie słynący z ofensynych zapedów przesłówna linie do swojej lewej strony. I gdy Cole hasa praktycznie nie wracaja w linie obrony - to Chelsea gra 3 w lini obrony, bo Ahsley jest jak skrzydłowy wtedy - rozumiesz ?

P.S Sero wszystkiego najlepszego :!:

I prosze Was by następna Wasza wypowiedz nie było w formie kontraataku :wink: bo niestety nie moge rozmawiać z wami 5 na raz :wink: Nie da sie niestety odnieśc do wszystkiego. Bo nie bede pisał posta trzy godziny skoro i tak potem kilku z Was pominie fakty przy swoim kontraatku. Odniesie sie tylko do faktów przedstawionych " :arrow: " I tak szkoda że tego nie może Wam pokazać, nawet na kartce papieru, bo pisać trudniej. Ale chyba juz dokładnie tego nie opisze.

Sorry za kolor :wink: Pozdro

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 02 sty 2007, 12:32

Zaza to znajdź mi taki drugi zespół w Europie grający tak "defensywnie", który w 18 meczach strzelił 38 bramek i ustępuje pod tym względem (o 2, bramki) Romie. Czy gdyby Inter grał tak jak mówisz to czy nie mielibyśmy strzelone 25 goli? Przecież z tego co piszesz wynika, że Mancini gra tak by nie stracić. Z tego wynika, że mu to w ogóle nie wychodzi.

Zaza pisze:Moim zdaniem chyba sam nie wierzysz w co piszesz - to znajdz mi inny liczący sie klub w europie mający tak defensywnie ustawiąną linie pomocy Exclamation Przy 4-4-2 Krzywy Bądz przy 4-3-1-2 zakładając że tak gra Inter z Javierem w pomocy. Bo nikt nie wychodzi z założenia że cała trójka odpowiada ze destrukcje, wzłaszcza w momencie posiadania piłki. Bo tak sie nie da. Ale chyba to ustawianie pokazuje wiele pod tym wzgledem ?

To porównanie z Barceloną miało na celu pokazanie tobie, że każdą formację można na siłę podczepić pod grę na dwóch DM... po drugie skończmy z tymi oznaczeniami. Po poza Edmilsonem ja twierdzę, że Deco także gra w destrukcji i co? Będę się z tobą kłócił, pokazywał identyczne "fakty" do twoich i mnie nie przegadasz.

Chcesz poznać styl Interu? A widziałeś jakikolwiek ich mecz w tym sezonie poza derbami? Wydaje mi się, że niewiele ich widziałeś.
Zaza pisze:I prosze Was by następna Wasza wypowiedz nie było w formie kontraataku
Chyba jeszcze nie widziałeś kontrataku. Chcesz go? OK

Mówisz, że Mancini gra jak Capello, tak? A ja uważam, że Pacynka tak gra. Pirlo i Gattuso tworzą parę defensywnych pomocników, często także gra Ambrosini, który jakby nie patrzeć DM z krwi i kości. Seedorf biega po lewej flance, ale jest zawodnikiem prawonożnym, czyli siłą rzeczy musi zbiegać do środka tak jak Nedved. Jedyną różnicą jest Kaka. Trafiło się ślepej kurze jajko (czyt. Kaka), które wyrosło na najlepszego pomocnika (moim zdaniem) na świecie i gdyby Ancelotti chciał go na siłę przerobić na drugiego Camoranesiego to dawno kibice by go zlinczowali więc zostawił go za napastnikami. Kolejnym faktem przemawiającym za podobieństwami Milanu do Juventusu jest "polot" z jakim grają w tym sezonie. 22 bramki w 18 meczach byłoby niezłym osiągnięciem gdyby nie to, że stracili ich aż 16. Widać, że Capello lepiej umiał poukładać defensywę i miał Buffona, a nie Didę. Mecze Milanu coraz częściej wyglądają jak "fantastyczny" mecz na szczycie rok temu (a mianowicie Juventus - Milan). Co do formacji to Juventus grał na dwóch DM i dwóch skrzydłowych. Milan gra na dwóch DM, po lewej Seedorf a po prawej fałszywy skrzydłowy - Kaka.

I komu bliżej do formacji Juventusu?

A jeśli chodzi o styl Interu (żeby nie było, że tylko atakować potrafię), to ja widzę go tak:
ustawienie nie jest 4-4-2 z dwójką DM tylko 4-3-1-2 - coraz częściej stosowane prze wielkie kluby. 3 pomocników tworzą najczęściej Zanetti - Cambiasso - Vieira a przed nimi Stankovic lub Figo biegający od skrzydła do skrzydła. Oczywiście formacja ta nie jest jedyną stosowaną, bo w zależności od materiału ludzkiego jaki biega w danej chwili po boisku Mancio zmienia ustawienie. Widać, że nauczył się tego i owego i nie stara się na siłę przypisywać zawodników do dziwnych pozycji tylko modyfikuje ustawienie pod grających (np. nie wyobrażam sobie jakby Solari miał grać jednego z tych "3" w 4-3-1-2, podobnie jak Mariano). Z tego wynika, że jakbyś chciał nakreślić formację jaką gra Mancini to musiałbyś nakreślić ich tyle ile jest możliwych różnych kombinacji składów jakie trener może wystawić.

Tyle ode mnie. Kończę tę bezsensowną "dyskusję" pod tytułem: "Jak bardzo formacja Manciniego przypomina Capello"

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 02 sty 2007, 12:32

Zaza pisze:I prosze Was by następna Wasza wypowiedz nie było w formie kontraataku
Nie rozumiem o co Ci chodzi? To mam odpisywać czy nie? Zaryzykuje, ale postaram się krótko byś nie musiał tracic dla mnie swojego czasu :wink: Poza tym nie wiem gdzie Ty widzisz kontraataki z naszej strony?
Zaza pisze:Czemu odniosłeś sie tylko to cześci mojej wypowiedz?
Bo generalnie jak się z czyms zgadzam to nie staram się polemizować ze swoimi pogladami.
Zaza pisze:mówienie że taki Xabi Alonso jest typowym DM to grzech Confused Zniewaga Wink dla jednego z najlepszych rozgrywajacych w europie. Taki Gilberto teraz gra z tyłu pomocy - lidero drugiej lini, ale ile wcześniej grał ofensynego ze srodkowych pomocników
No własnie tych dwóch zawodników podanych przez mnie to nie przypadek. Czy nie uważasz, że zaciera się granica między defensywnymi a ofensywnymi pomocnikami? Bo trudno tak nazwać Cesca, Deco, Xaviego, Pirlo, Sneijdera, Essiena, Tiago itd. Cały czas staram sie zrócić uwage, że zawodnicy środkowej formacji muszą mieć umiejętności zarówno gry w destrukcji jak i jej kreowania. Dla mnie Cambiasso defensywnym pomocnikiem jest tylko w Fifie lub innym symulatorze piłkarskim. Dlatego mówienie, że Cambiasso jest DM to także grzech 8)

I tu proponuje zakończyc te dyskusje, bo w pewnych kwestiach raczej mamy odmienne zdanie i wątpie abyś mnie do czegoś przekonał i vice versa. Kolejne posty, szczególnie o taktyce Chelsea na pewno tego nie zmienią.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 02 sty 2007, 13:19

Martin Pellegrino no i nadal nie odpisałeś na podstawowe podpunkty. Masz problem z tym ? Nie wiem czy wiesz - pewnie nie - ale defensywny, czesto schematyczny Juventus Fabio Capello z dwójką DM w drugiej lini miał dwa razy jeden z najlepszych ataków w europie :!: :!: :!: Czyli grał jak z nut ? Ich styl powalał ? :> Wiec co tu kuźwa piszesz :> ? Styl ! nie bramki [wiekszosci po stałych fragmentach] czy nawet punkty ale nadal nie opisałeś stylu, cech ! :] Może nie wiesz co napisać ?
Martin Pellegrino pisze:Będę się z tobą kłócił, pokazywał identyczne "fakty" do twoich i mnie nie przegadasz.

No dawaj czekam :]
Czy Deco to nie jest jeden z najlepszych rozgrywajacych w europie ?
Czy Xavi to nie jest najlepszych rozgrywajacych w europie ?
Czy Vieira to nie jest jeden z najlepszych defensywnych pomocników w europie ?
Czy Cambiasso to nie jest jeden z najlepszych defensywnych pomocników w europie ?

Prosta sprawa nie wiem gdzie tu widzisz problem :]
Nie kompromituj sie Tereska :P
Martin Pellegrino pisze:Chcesz poznać styl Interu? A widziałeś jakikolwiek ich mecz w tym sezonie poza derbami? Wydaje mi się, że niewiele ich widziałeś.

:shock: widziałem tylko derby w maja 2001 te na 6:0 :] Inne nie były mi dane. Chyba nie napisałeś to do właściwej osoby, ale spoko przypomne Ci to :] Bo w tym momencie nadal bredzisz a nie piszesz na temat stylu gry prosta sprawa opisz mi ten styl prosze Cie a nie kto za kogo itd :!:

Martin Pellegrino pisze:Mówisz, że Mancini gra jak Capello, tak? A ja uważam, że Pacynka tak gra. Pirlo i Gattuso tworzą parę defensywnych pomocników, często także gra Ambrosini, który jakby nie patrzeć DM z krwi i kości.

Jeśli Ty porównujesz takich graczy jak Pirlo i Seedorf do DM ['] to nic tylko tylko Ci współczuje. Czyli Barca gra według Ciebie 3 DM - Liverpool też a Lyon 2 DM a według Martina Kanonierzy grają 4 DM bo co to za różnica że ktoś jest rogrywajacy jak gra w pomocy to DM - tak ? No tak to chyba odbierasz skoro Pirlo czy Seedorf pełnia taka role :lol: Szkoda że Massimo Ambrosini gra tyle co nic, nawet jak jest zdrowy :? - ale od x czasu to rezewowy nic wiecej, wiec słabo wiedze posiadasz w temacie. A szkoda że mało gra bo bardzo go lubie :] Ale który z trzech wspomnianych graczy Interu [Cambiasso, Vieira, Zanetti] ma choć w połowie takie zdolności rozgrywania i kreowania gry jak Pirlo :] Prosze Cie odpisz ?
Martin Pellegrino pisze:Kolejnym faktem przemawiającym za podobieństwami Milanu do Juventusu jest "polot" z jakim grają w tym sezonie. 22 bramki w 18 meczach byłoby niezłym osiągnięciem gdyby nie to, że stracili ich aż 16. Widać, że Capello lepiej umiał poukładać defensywę i miał Buffona, a nie Didę. Mecze Milanu coraz częściej wyglądają jak "fantastyczny" mecz na szczycie rok temu (a mianowicie Juventus - Milan). Co do formacji to Juventus grał na dwóch DM i dwóch skrzydłowych. Milan gra na dwóch DM, po lewej Seedo

Matko Boska :shock: Ty masz naprawde problem ze sobą :? czyli co obecny sezon jest punktem odniesienia dla Milanu który gra w lini pomocy takim samym systemem i personalnym ustawianu od 5 lat :!: Polot i finezje nie zapewnia tylko Kaka ale równie Clarence czy nawet bardzie Pirlo. Każdy z nich trzech to typowy rozgrywajacy. Mający wizje gry i "to coś" - Najwiecej chyba do zaoferowanie w wizji gry ma Pirlo, polot czy finazje to Kaka' [patrz uliczki czy kombinacyjne klepki :] ] a Seedorf to klasyczny rozgrywajacy od x czasu. Piszesz że Clarence schodzi do środka na lepsza prawa noge [nawiązuja to Stankoviska i Nedveda] to Ty nawet nie wiesz że przy systemie 4-3-1-2 nie ma skrzydłowych wiec gdzie ma Seedorf schodzić jak z marszu jest praktycznie na środku : :> ? Jaki gość pisze coś nie mają pojecia ['] Rozumiem gdyby to była sytuacja z 4-4-2 [klasycznym] ale gdzie w tym momencie przy 4-3-1-2 jest ten skrzydłowy by miał schodzić ?

A jesli Ty sie odnościsz do jednego mecz Milan - Juve to widze że sam masz problem :? A jeszcze masz czelnośc pisać czy miałem okazje ogladac inne mecze niż derby ? Nie miałem okazi po tych na 6:0 juz nic nie musze widzieć :lol: Chłopie prosze napisz mi czy Twoim zdaniem piłkarze tacy jak Seedorf i Pirlo to wypowi DM - Xabi Xavi czy Deco też ? zapisze sobie to - bo jak tak, to już masz złote usta i jesteś dla mnie nie odpowiednim usterem do dyskusji.

ślepiej kurze ziarno ? mówisz o scudetto :roll: Bo co to miało znaczyć napinka ? chłopie chcesz zejśc na niższy poziom wypowiedz ? to zmien forum :roll:
Martin Pellegrino pisze:A jeśli chodzi o styl Interu
Ale co Ty napisałeś o stylu ? nic tylko o personalnym ustawienu o którzym mi piszemu od 3 dni :roll: Wiec cechy, styl, a nie że ten gra tu, a ten tu, bo to zostało napisane 7 postów temu, wiec nic a nic nie zabłysłeś :] Tak jak z Milanem ! I teorią że w rombie jest 3 czy 3 klasycznych dm.

Nadal czekam aż napisze na temat - narazie każdy Twój post utwierdza mnie w przekonaniu że nie masz pojecia co piszesz :] Podaj swój telefon zadzwonie pogadamy sobie, bo kużwa nie bede 14 razy pisał tego samego tylko dla tego ze Ty uciekasz od odpoiwiedz ['] Ile raz mam Cie prosić odnieśc sie do podunktów ? To temat Inter Mediolan.

Babel pisze:Czy nie uważasz, że zaciera się granica między defensywnymi a ofensywnymi pomocnikami?

Cos w tym jest ale mimo wszystko to teraz jest złe postawianie sprawy. Bo zwróć uwage na fakt czesto ustawia sie zespuł pod materiał ludzi. I trudno wymagac by taki Deco naprawde był odpowiedzialny i za atak i za destrukcje. Bo w dzisiejszej piłce wymaga sie wiele od środkowych pomocników, ale gdy Gravesen strzela hatricka nie powiem chyba że zmianił sie nie do poznanie pod wzgledem swojej gry :wink: Tak samo Deco zawsze bedzie miał wiecej podac otwierającyh droge do bramki niż przechwytów :wink:
Babel pisze:I tu proponuje zakończyc te dyskusje, bo w pewnych kwestiach raczej mamy odmienne zdanie i wątpie abyś mnie do czegoś przekonał i vice versa.

Wiesz może byśmy skończyli to nawet i dwa dni temu, ale nadal nikt sie nie odniósł do stylu, cech, połoczenia ustawienień, zadań. Napiszcie post bez cyataów i odniesień do innych wypowiedz prezentujący gre waszego klubu :>? Bo Martin wybrał forme kontraataku ale nie wychodzi mu to by cały czas nie pisze na podstawowy temat Inter Mediolan :] Prosze Ci koleś odnieś sie to tych punktów a nie to tego co Ci pasuje :!: Pokaże że nie mam racji poprzed podpunkty wyżej napisane :] A jak chcesz pogadac na temat stylu innych klubówe to ok. Masz to jak w banku ale nie uciekaj tylko skończ jeden temat zaczniemy nowy :]

EDIT - Jak cos to pogadamy potem tylko prosze napiscie w kontekscie tego co wyżej, polecam dzisiejsza PN, Julio Cesar wybrany bramkarzem do "11" roku wśród tych z poza europy :wink:

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 02 sty 2007, 14:34

Ja swoje, a Ty Zaza swoje :/

Pokaż mi cytat, w którym mówię, że Seedorf jest defensywnym pomocnikiem. To po pierwsze.

Po drugie nie rozumiesz tego co piszę przez cały czas: Wszystkie te przykłady z Barceloną są "na siłę". Tak samo jak ty na siłę szukasz analogii między taktyką Manciniego, a Capello sprzed roku. Zrozum, że styl jakim gra Inter jest determinowany przez materiał, który w danej chwili przebywa na boisku. Przecież gdy w pomocy będą Cambiasso, Vieira, Dacourt i Stankovic na przykład to akcje nie będą przeprowadzane skrzydłami (może jednym).
Mówisz, że Juventus miał najlepszy atak w poprzednim sezonie, tak? Tu się mylisz. Juventus w lidze strzelił 71 bramek, to o 3 więcej niż Inter, o jedną więcej niż Roma i o 14 mniej niż Milan. Zdobywanie bramek opierało się głównie na jednym zawodniku - Trezeguet, który strzeli 20 kilka bramek w lidze, a potem długo długo nic (Del Piero miał chyba 10 +/- 2). Dużo bramek strzelali po stałych fragmentach gry. Inter teraz prawie na półmetku ma 38 bramek czyli na koniec sezonu powinni mieć około 80 bramek, a jak do tej pory niewiele strzelamy po stałych fragmentach.
Chciałeś bardzo odpowiedzi:
Zaza pisze:Obecnie 4-4-2 z dwójką DM jest praktycznie takie samo jak Fabio ?
Na papierze tak, ale boisko weryfikuje to ustawienie bardzo znacząco i nie wygląda już to tak jednoznacznie. Ale niech Ci będzie - elastyczne 4-4-2 z dwójką DM (która notabene ma sporo asyst i bramek)

Zaza pisze:Stanković pełni role w 100% taka jak Nedved ? schodząc do środka na lepsza prawą noge ?
Tu się niestety nie mogę z Tobą zgodzić. Owszem niekiedy z ustawienia tak to wynika, ale Dejan coraz częściej gra podobnie do Figo - poprostu dostaje wolną rękę i biega za napastnikami wedle uznania.

Zaza pisze:4-3-1-2 ? jesteś w stanie znaleśc inni klub w europie z liczących sie grający 3 w lini tak defensywnych piłkarzy ? Dwójką DM i obrońcą ?
Arrow
Javier Zanetti jest tylko z nazwy obrońcą. Czy uważasz, że jako pomocnik źle się spisuje? Ponadto na jego temat niedawno była dyskusja. Dla mnie gdyby Matrix nagle zaczął grać w ataku i byłby skuteczny to bym nie psioczył. To dlaczego mam psioczyć na (bardzo dobrą) grę Zanettiego w środku pola? Cambiasso i Vieira... niech Ci będzie... dwóch DM, ale znajdź mi inny klub w Europie, który ma tak kreatywnych DM jak ta dwójka wyżej wymieniona ;)

Zaza pisze:Czyli inne kluby w/w grające podobnym lub takim samym systemem 4-3-1-2 bez klasycznych skrzydłowych, w tej forme dwóch a nawet i trzech rozgrywajacych ? A jednego DM ? czyli na odwót niż Inter tak ?
Tutaj na myśl przychodzi mi Chelsea, ale to jest inna bajka bo tam każdy jest DM, AM, FC i wpisz sobie cokolwiek innego. Nawet ostatnio Drogbę Mourinho chciał to obrony przesunąć ;)
Ale powiedz mi co w tym złego, że gramy na tych dwóch DM skoro jest to skuteczne? Mi ta taktyka bardziej przypomina Brazylię za Zagallo i ..... (w miejsce kropek wstawcie nazwisko trenera, który zdobył z Brazylią mistrzostwo w 94' bo zapomniałem :/ ) z dwójką DM, dwójką fałszywych skrzydłowych i dwójką w ataku.

Zaza pisze:Jaki jest styl, już odchodzac od ustawianie, styl, warianty, cechy coś co jest wizytówką tej gry ?
Jeeeezuuu..... dlaczego od razu wizytówką? Jeśli tak bardzo Ci na tym zależy to moim zdaniem wizytówką gry Interu jest wszechstronność i elastyczność. Znakomicie potrafią dostosować tempo i styl gry pod przeciwnika. Do tego każdy z zawodników może w każdej chwili ukąsić jakimś niekonwencjonalnym zagraniem (patrz przewrotka Materazziego ;) ) lub strzałem. Do tego dodaj skuteczność w polu karnym (wyłączając Zlatana :) ) i masz przepis na sukces. Powtarzam - styl gry jest determinowany przez zawodników, którzy w danej chwili biegają po boisku. Inaczej gramy z Solarim i Mariano na skrzydłach a inaczej z jednym Figo (lub Stankovic'em) za napastnikami i trójką w linii pomocy.

Zaza pisze:wiecej nie pisze bo i tak pewnie zmienicie temat Rolling Eyes ['] nie udzielając zadnej jasnej odpowiedzi. Wiec nic dziwnego że sie potem zastanawiacie o co tu chodzi ..
Po tym zdaniu napisałeś tyle, że ho ho... była sobie konsekwencja. Mam nadzieję, że to zmyka temat?

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 02 sty 2007, 16:11

Zaza pisze:Maxwell grać słabo, albo na ławce nie było pomocnika ?
Nie Zaza Maxwell wcale nie grać słabo. Pod koniec pierwszej połowy Ibra dostał czerwoną kartkę za kopnięcie piłki równo z gwizdkiem sędziego. Sędzia akurat odgwizdywał spalonego którego nie było. W 60 minucie kiedy nastąpiła zmiana skład wyglądał tak:

---------------------Cesar-----------------------
--Maicon—Matrix—Burdisso—Maxwell—
---------Zanetti—Viera----Cambiasso-----
---------------------Stankovic----------------
---------------------Crespo--------------------

Wchodzi Adriano za Maxwella I kład wygląda tak:

---------------------Cesar-----------------------
--Maicon—Matrix—Burdisso—Zanetti—
--------------—Viera----Cambiasso--------
--------------------Stankovic----------------
----------------Adriano---Crespo-----------

Na prawdę myślisz, że Capello wygrywając 1-0 na boisku rywala, mając jednego piłkarza na boisku mniej, kiedy przeciwnik naciera dokonałby takiej zmiany? Na ławce siedzieli i pomocnicy i obrońcy. Po meczu Mancini pytany o tą zmianę powiedział, że nie chciał aby zespół się zbyt głęboko cofnął. Wprowadził Adriano aby ten pomógł Crespo utrzymać piłkę na połowie Lazio.

Zobacz jakich piłkarzy ma Fabio do dyspozycji w Madrycie. Ilu ma kreatorów i wirtuozów. A jak gra wygląda to chyba wiesz. Pewnie nadal tak będzie z megatalenatmi z Argentyny.

A teraz przybliżenie naszej dyskusji.

Zaza: Inter gra tak samo brzydko jak Juventus w poprzednich sezonach. Juventus, który wyśmiewaliśmy.
Zico: Nie zgadzam się z tym, że gramy tak samo jak Juve, ale to nie ma żadnego znaczenia bo z Juve się nie śmiałem.

No powiedz mi o czym tu jeszcze można dyskutować ? O tym, że Inter gra tak jak Juve 442 ? Czasami gra a czasami nie gra, różnie to bywa. O tym, że papierowe ustawienie zawsze przenosi się na boisko ? Bzdura. Wystarczy spojrzeć na naszą reprezentacje. Z dwoma stoperami w środku pomocy gramy dwa razy ciekawszą piłkę niż z super rozgrywającymi. Takie są fakty.

edit: Dobra Zaza daruj już sobie tą krucjatę. :pogrzeb:
Ostatnio zmieniony 02 sty 2007, 16:23 przez Zico_FCI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 02 sty 2007, 16:19

Martin przykłady innych klubów nie były po to by porównywać ich style czy wizje gry tylko po to by uświadomić kilku z Was że nikt inni graja 3 w lini pomocy nie gra trójką piłkarzy o cechach walczaków, defensywnych zadaniowców. I już odchodząc od tego czy dany klub gra 4-1-2-1-2 czy 4-3-1-2 i jest DM i w lini pozostała trójka to najczesciej rozgrywajacy.

Nie mówie ze Juventus miał najlepszy atak w lidze - przeczytaj uważnie ! napisałem że za kadencji Fabio Capello Juventus miał jeden z najlepszych ataków w europie :!: W pierwszym sezonie był to chyba 3 atak z tych 5 najmocniejszych lig - za Barca i Kanonierami, a w drugim chyba 5. Wiec nic nie napisałem chyba odnoście najlepszego ataku w lidze, tylko sam widzisz że te liczby bramek nie przedstawiaja obrazu gry ? Bo Stara Dama strzeliła ich wiele.

Wiesz na temat tych podpunktów to odpisałeś tak by i tak wyszło na twoje. Tak jak bys chciał troche by było. Nie ma chyba sensu bym teraz ja zaczał cytować i Ci znów pisac co innego, bo bedziemy tak tak rozmawiac do końca sezonu. Jednak są pewne zdanie do których trzeba sie obnieśc.

Martin Pellegrino pisze:Ale niech Ci będzie - elastyczne 4-4-2 z dwójką DM (która notabene ma sporo asyst i bramek)

Patrick Vieira w Juve strzelił chyba 7 bramek w sezonie :roll: Emerson z 3 ? Głowy nie dam ale chyba mieli też kilka asyst. Razem około 7. Cos mi sie o oczy obiło :wink:
Martin Pellegrino pisze:Tu się niestety nie mogę z Tobą zgodzić. Owszem niekiedy z ustawienia tak to wynika, ale Dejan coraz częściej gra podobnie do Figo - poprostu dostaje wolną rękę i biega za napastnikami wedle uznania.
No własnie na tym to polega - Nedved też miał wolną reke bo on jedyny z tych pomocników miał "to coś" - wiec dla tego schodził do środka by kreować - i było do pełno, bo on tworzył gre w drugiej lini z Mauro Camoranesim.

Martin Pellegrino pisze:Javier Zanetti jest tylko z nazwy obrońcą. Czy uważasz, że jako pomocnik źle się spisuje?

Tylko wzróć uwage na fakt że nikt nie napisałeś że źle gra, wypełnia swoje zadanie w defesywie i destrukcji, przeciesz Javier jest tyle lat w grze że to nie problem z przesunieciem gra niego samego jako piłkarza. Tylko to sie odbija raz że na grze, dwa na tym własnie ustawieniu z trójką piłkarzy od destrucji. Bo zauważ ze Javier gdy przeszedł do drugiej lini to nie brło już grane 4-4-2 w wspomniane 4-3-1-2. Czyli nawet nie pełni takiej roli jak pełnił na swojej pozycji w obronie - czyli skrzydłowego. Bo 4-3-1-2 to system bez skrzydłowch.

Dla tego powtórzy sie - :problemem" nie jest w tym momencie gra poszczególnych pikarzy czy też wypełniania przez nich zadań, bo te wypełniają i mowa - jednak z reguły sa to zadanie destrukcjyjne.
Martin Pellegrino pisze:Tutaj na myśl przychodzi mi Chelsea
Chelsea ? no tak czyli z 4 pomocników dwóch jest od destrucji [Makelele, Essien] i dwóch od kreowania gry [Lampard, Ballack] ale czy grają 4-4-2 ? O to sie rozchodzi, bo może by porównac tą sytuacje z Inter ale gdyby była ona właśnie 4-4-2 i Makelele Essien na środku pomocy Chelsea.

A wzróć uwage na to że Mancini zmieniając system na taki jak np. Jose wstawił w ta linie nie rozgrywajacego do pomocy Dejenowi a kolejnego piłkarza przedewszystkim od destrucji. Czyli jak by Jose w miejsce Lamparda wystawił defensywnego Obi Mikela.

Martin Pellegrino pisze:Ale powiedz mi co w tym złego, że gramy na tych dwóch DM skoro jest to skuteczne?

W sumie o tego trzeba by zacząc naszą rozmowe. Bo dla mnie osobicie nie jest to żaden problem. Naprawde. Wiec wyjaśnijmy sobie to raz a dobrze. To nie jest grzech czy problem. Ale chyba wielu z Was zapomniało co i jak. Pamietam doskonale nasze rozmowy na temat Juventusu Fabio Capello, i wtedy wręcz napinki obecnych wciaż na forum kibiców Inter na temat gry Starej Damy, wtedy głównym argumentem Nerrazurich był teksty w stylu "wole by Inter grał ładnie dla oka - niż ma być liderem i nicnie grać" ble ble ble itd - choć tych symbolicznych np. 1:0 nie było tak dużo, ale w czym rzecz - kiedyś jeden z Was z rozmowie ze mna powiedział w kontekscie Interu - że gramy świetna piłke ale zawsze czegoś brakuje - mianowicie wyników - to ja Ci teraz mówie i daje na stół 500 złoty że obecnie Inter osiąga wyniki ale nie gra świetnej piłki ! Inter gra siłowo, czesto wszystko co dobre w pomocy to Stanković, bo ma fantastyczną prawą noge zwłaszcza pod wzgledem strzału, ale gra opiera sie na zaporze w drugiej lini - przechwytach, destrukcji, ba jestem zdanie że najwieksza siłą Interu w tym momencie są ... stałe fragmenty gry ! [patrz przerwotka] To jest też sztuka bo już Chelsea pokazała ze tak może wygrywać i to nie jest problem. Ale styl prezentowany przez obecny Inter Manciniego to zbyt wiele siły, i zbyt wiele destrukcji. Tym bardzie mnie np zadziwiają informacje na temat nowego DM niż rozgrywajacego z prawdziwego zdarzenia do pomocy Dejanowi.

Powiedz szczerze czy to jest gra którą Ty jako kibic Interu chcesz oglądać :?: Czy w tym momencie nawet ustawianie 4-3-1-2 z tym trio w lini Esteban - Patrick - Javier to jest linia pomocy z która wiażesz nadzieje ? Bo poprostu nie wierze że nie chciał być by Inter miał swój styl, oparty na technice, kreowaniu gry, i czym co jest z nim w tym momencie kojażone. twz. swoją gre.

Zwróć uwage na jeszcze jedną ważną rzecz - Moratti zbudował sliny zespoł za wielkie pieniądze, ale to zespoł na max dwa [trzy] lata. Tylko w zasadzie Ibra gdy ma dzień wniesie coś do gry z młodośc, w ofensywe, choć wiesz jak jest z jego psychiką. Bo tak jak sie Milanowi wypomina lata 2 czy 3 piłkarzy w defensywie, tak Milan ma podstawy - Kake, Gila, Pirlo, Kaladze, Bonere, Gattuso czy nawet Gourcuffa - czyli 5 z tych graczy stanowi kregosłup drużyny, a nie mają czasem nawet 26 lat. A już nie tylko wchodzą w gre co grają od x czasu. Rozumiesz ? tylko nie odbierz tego źle bo to nie teraz wypominanie kto ma ile lat czy co bo ja piłkarz daje rade to do 40 może grać. Tylko zwróc uwage na to ze to zespoł na już, i na to po pisze na dole odnoście tego ze piłkarzy dobiera terene pod styl i wizje gry. Wiec miał wybór. Oczywscie w lecie może być inna sytuacja ale szczerze mówiąc wątpie, tym bardzie jesli ten sezon przyniesie scudetto.
Martin Pellegrino pisze:Jeeeezuuu..... dlaczego od razu wizytówką?

Ja nie Jezu mów mi Zaza :] :wink: Czy wszechstronnośc to cechy, styl ? Bo wiesz trudno nie odnieśc wrażenia że nie masz co napisac w takiej formie jak ja napisałem wyżej odnoście Kanonierów, Dumy Kataloni i Milanu, a ja też w głowie przygotowany Lyon i mi. MU lub Chelsea od tej strony - przeciesz wszechstronnośc to może być atut każdego z tych zespołów ? United jak nikt gra skrzydłami, Chelsea pressinegiem, Barca piłką itd A naprawde nie może powiedzieć czegoś w tym stylu na temat gry Nerrazzurich bo co ? Czegoś co jest "tym czymś" Bo wszechstronnośc może przypisać wielu zespołą i sam o tym doskonale wiesz, choc by Roma :wink: A już tym bardzie skutecznośc to też zadna cecha jednego czy nie licznych - Inter na swój sposób imponuje skutecznoscią, fakt ! Bo był taki okres - nie wiem czy pamietasz - że na chyba 6 spotkań pierwsze strzały na bramke kończyły sie otwieraniem wyniku. Czyli wtedy rywal musiał sie otworzyć, a jednocześnie Inter nie musiał grac w ataku pozycyjnym itd bo nie wątpliwie przy takim ustawianiu jest kłopotem. Wiec mecz al'a marzenia :wink: I to jest wazne ale czy styl ? cecha ? wątpie.

Napisałeś że styl gry w pewień sposób "narzucają" piłkarze w danym momencie na boisku. O dawnych umiejetnosciach w grze kombinacynej czy też w destrukcji. To fakt, ale trenerskie przysłowie mówi że piłkarzy nie szykuje sie do system gra ale system pod piłkarzy. Wiec w takim razie cała sytuacja sie zamyka w tym momencie - bo Mancini wiedział kogo pozysjuje, jak chce grać itd. I teraz wracamy do 4-4-2 z dwójką DM które było pewne przez sezonem ...

Zastanów sie czy nie mam racji ? nie nawiązuja do innych klubów czy też formy i zadań poszczególnych piłkarzy, bo tego nikt nie kwestionuje, ale ogółem. Czy to jest to co chcesz ogladać, i nie kieruj sie sentymentem czy wynikami tylko obiektyną oceną tego co napisaliśmy przez 5 dni. Chelsea w poprzednim sezonie [chcąc, nie chcąc trzeba dać przykład] przypominała mi morderce - siadła na rywala dusiła, dusiła zabiła i uciekała - Inter przypomina boksera - przyjmie co trzeba na szczente dwa razy sie zachwieje, szuka kontaktu i wyprowadza cios - nie zadko nokaut. Tylko w takim wypadku inne wyżej opisane kluby - używając podobnych porównań to - modeli na pokazie mody, BWM M6...

Zico daruj sobie, bo sie odniosłeś to jakiś zdań które całkowicie nie były odniesieniem to naszego temtu poruszanego w nocy czy rano. Bo gdzie byłeś wcześniej ? Chłopie my już dawno ustalilismy pewne fakty, czytaj inne wypowiedz jak chcesz zabiejac głos :!:

czyli Inter gra w 10 :roll: dobra zmiana Mancio nie ma co :P

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 02 sty 2007, 16:55

Zaza, ale posiadanie swojego stylu może też mieć złe strony. Jeżeli klub ma swój styl to wiadomo, że zawsze grają tak samo. Teoretycznie wystarczy aby przeciwnik przeszkodził w rzogrywanie swojej "gry" i taki zespół ze stylem się gubi. W sytuacji jakiej jest Inter gdy każdy mecz jest rozgrywany inaczej, pod przeciwnika, takiej sytuacji nie ma. Nie idzie nam jedno spróbujemy inaczej. Ostatnie mecze pokazały w lidze pokazały, że Inter może bardzo szybko przejść z jednego systemu gry na inny. Weźmy na przykład mecz z Atalantą. Nie szło długo, Mancini coś kombinował i w końcu wskoczyło. O taką wszechstronność mi chodzi. Wiadomo, że Arsenal gra najładniejszą piłkę na wyspach, Barcelona ma kilku genialnych zawodnikach, ale w większości przypadków ich gra opiera się na poszczególnych gwiazdach. W Interze gra opiera się na zespole, nie ma ewidentnego lidera, łowcy asyst, genialnego dryblera, który mógłby przebiec 60 metrów, ograć 7 przeciwników i strzelić bramkę. Stylem Interu jest gra zespołu. I nieważne czy grają teoretycznie najmocniejsi, czy ci drugoplanowi - wszyscy walczą i wszyscy chcą tego samego - coś w końcu wygrać. To jest siłą Interu. A czy mają swój niepowtarzalny styl czy nie to jest to sprawa drugoplanowa. Bo wiele zespołów gra presingiem, nie tylko Chelsea, wiele zespołów gra skrzydłami jak ManU, ale niewiele zespołów jest tak elastyczna by w trudnych momentach szybko się przestawić i zacząć grać zupełnie coś innego.

A po drugie ja też nie należę do tych, którzy śmieli się ze stylu Juventusu. Mnie drażniła tylko jedna rzecz - Capello i jego straszny reżim. Tam jedynie chyba Nedved mógł zrobić troszkę więcej niż zostało ustalone na odprawie. Byłem pełen podziwu dla systematyczności Starej Damy, ale drażniło mnie to, że wszystko odbywało się bez większych fajerwerków tylko zimna kalkulacja. Nie powiesz mi, że obecnie Inter gra podobnie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”