Lustracja - kto chciał, a kto nie - Strona 4

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 06 sty 2007, 23:15

A co oni nie mieli bliskich Think rodzenstwa, rodzicow itp.
Ale wielmożnie nam panujący chciał po prostu pojechać na studia. Karierowicz, który za wszelką cenę chce być prymasem, zero honoru ani skruchy, myślał, że mu się upiecze. Dziad zaryzykował wychyleniem się i stracił resztki zaufania narodu.

Awatar użytkownika
MaX_ASR
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaX_ASR » 06 sty 2007, 23:18

ps. olewam ich tak samo, jak oni olewaja mnie ;F

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 06 sty 2007, 23:19

MaX_ASR pisze:Gdyby ksieza byli takimi samymi ludzmi jak inni, to kazdy mialby powolanie...
A niby kim są jak nie zwykłymi ludźmi? Czymże jest to powołanie? Można je zbadać czy też jednoznacznie stwierdzić czy ktoś je 'posiada' czy też nie? Tak na dobrą sprawę to każdy kto chciałby zostać księdzem może wybrać taką drogę i twierdzić, że czuje powołanie, ale to nie znaczy jeszcze, że tak jest.

Ksiądz to taki sam człowiek jak każdy inny.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 06 sty 2007, 23:20

MaX_ASR pisze:Caly ten smieszny rzad patrzy tylko w przeszlosc a nie robi asbolutnie nic
Trudno budować przyszłość na chorych fundamentach pozostawionych po komunistach i postkomunistach . Jeśli przeszłosci nie roziliczy sie teraz, to bedziemy mieli takie afery co dwa tygodnie i to zapewen nie tylko za rzadów PiSu,ale i następnych ekip rządzących i pozostanie nam jedynie tylko czekać na śmierć ostatniego czlowieka z tametego pokolenia. Długo.
Jedyna prawda, to taka,że trzeba to bylo zrobić od razu. Teraz bedzie,ze jednego to zmuszali,drugi sam nie wiedział,ze jesta agentem,trzeci chciał miec paszport, a w góle to wszystko dzika lustracja,oszołomów.
MaX_ASR pisze:.normalnych, szarych obywateli jestem w stanie zrozumiec, mieli rodzine, bliskich
:o
No racja. Tylko wyobraź sobie,ze nie tyko SBecy 'mieli rodzine,bliskich'
, wiekszość społeczeństwa tez je miała,ale niekoniecznie miała ochote figlowac sobie z czerwonymi. Widać dało sie zyc bez tego.
Mentor pisze:Ksiądz to taki sam człowiek jak każdy inny.
Tylko,ze nie porucha :|
Ostatnio zmieniony 06 sty 2007, 23:22 przez Berele Lewartow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaX_ASR
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaX_ASR » 06 sty 2007, 23:21

Tak na dobrą sprawę to każdy kto chciałby zostać księdzem
jestes tego naprawde pewien ? Ale jak ksiadz ma "na boku" kobiete, wszyscy pisza..."Jak to ?! Ksiądz ?"...malo kto go broni, piszac, ze to tez czlowiek ;S

Pis nie musi rozliczac ludzie przeszlosci, aby nie bylo afer...wystarczy, ze po prostu ta partia rzadzi...

ps. mialem konczyc...skonczcie ten temat, bo sie pochlacie ;F pozdrawiam ->

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 06 sty 2007, 23:27

MaX_ASR pisze:jestes tego naprawde pewien ?
Ano jestem. Jeżeli ktoś chce zostać księdziem to musi wiedzieć co się z tym wiąże. Jeżeli uważa, że da sobie radę to może próbować.
MaX_ASR pisze:Ale jak ksiadz ma "na boku" kobiete, wszyscy pisza..."Jak to ?! Ksiądz ?"...malo kto go broni, piszac, ze to tez czlowiek ;S
No bo jak można go bronić? Przecież świadomie wybierał taką a nie inną drogę. Nikt go nie zmuszał.

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 06 sty 2007, 23:28

Berele Lewartow pisze:
No racja. Tylko wyobraź sobie,ze nie tyko SBecy 'mieli rodzine,bliskich'
, wiekszość społeczeństwa tez je miała,ale niekoniecznie miała ochote figlowac sobie z czerwonymi. Widać dało sie zyc bez tego.
Prawda jest taka ze Polska pod II wojnie swiatowej stala sie zalezna od ZSRR. Rzadzili komuniscie, ale nie trzymali by sie przy wladzy gdyby nie mieli choc czesciowego poparcia obywateli. to tez partie tworzyli komunisci-fanatycy, ktorzy bezgranicznie wierzyli w rewolucje, umiarkowani socjalisci, ale najwieksza grupe stanowili zwykli obywatele tzw. karierowicze. Partia dawala im mozliwosc szybkiej kariery i zdobycia wladzy. Sam Wielgus wspolpracowal z SB po to by przyspieszyc swa kariere naukowa. tak samo robilo setki tysiecy ludzi...
Ostatnio zmieniony 06 sty 2007, 23:28 przez Loco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaX_ASR
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaX_ASR » 06 sty 2007, 23:28

wedlug Ciebie wybiera droge, zeby probowac ? Czy to sie "troche" nie gryzie ?

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 06 sty 2007, 23:30

coś mi wpadło w ręce:
Przychodzi pewnego razu młody chłopak do spowiedzi i mówi:
- Proszę księdza popełniłem ciężki grzech. Zgwałciłem młodą dziewczynę.
- To nie jest grzech odpowiada ksiądz ty ją wprowadziłeś w dorosłe życie.
Przychodzi po raz kolejny ( po pewnym czasie) i mówi:
- Proszę księdza popełniłem ciężki grzech. Zgwałciłem staruszkę.
- To nie jest grzech odpowiada ksiądz ty jej przypomniałeś młode lata.
- Proszę księdza popełniłem ciężki grzech. Zgwałciłem księdza z sąsiedniej parafii.
- To jest grzech, bo tu jest twoja parafia.
A wracając, ksiądz ma być moralnym wzorem i przewodnikiem. Skoro świadomie robi rzeczy powszechnie złe lub gorszące, nie może być tym przewodnikiem i powinien być tępiony lub okazać szczerą skruchę. To też człowiek, ale człowiek na którym ludzie mają się wzorować

i na koniec
Jezus chciał urządzić ostatnia ucztę w wieczerniku, ale nie miał kasy, wiec próbował cos pożyczyć na mieście. nie udało mu się, wraca do wieczernika, patrzy a tam zabawa na całego, wino się leje, wszyscy pijani...
- Skąd mieliście pieniądze - pyta św. piotra...
- Judasz podobno coś sprzedał...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 06 sty 2007, 23:33

MaX_ASR pisze:wedlug Ciebie wybiera droge, zeby probowac ? Czy to sie "troche" nie gryzie ?
Źle mnie zrozumiałeś. Jeżeli koleś chce zostać księdzem (mająć świadomość z czym to się wiąże) to ropoczyna taką drogę. Tyle. Nie wiem co w tym skomplikowanego. Nie rozumiem też jak chcesz mi udowodnić, że to nie są zwykli ludzie. Bo mają 'powołanie'?

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 06 sty 2007, 23:35

Loco pisze:Prawda jest taka ze Polska pod II wojnie swiatowej stala sie zalezna od ZSRR. Rzadzili komuniscie, ale nie trzymali by sie przy wladzy gdyby nie mieli choc czesciowego poparcia obywateli. to tez partie tworzyli komunisci-fanatycy, ktorzy bezgranicznie wierzyli w rewolucje, umiarkowani socjalisci, ale najwieksza grupe stanowili zwykli obywatele tzw. karierowicze. Partia dawala im mozliwosc szybkiej kariery i zdobycia wladzy. Sam Wielgus wspolpracowal z SB po to by przyspieszyc swa kariere naukowa. tak samo robilo setki tysiecy ludzi...
Fajnie,ale co to ma do rzeczy? To,ze duzo osób tak robiło juz wszystko tłumaczy?
MaX_ASR pisze:Pis nie musi rozliczac ludzie przeszlosci, aby nie bylo afer...wystarczy, ze po prostu ta partia rzadzi...
Przełóż ta na jakis w miare zrozumiały język, mam problem z odczytaniem twoich mysli.

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 06 sty 2007, 23:35

Goguś pisze:coś mi wpadło w ręce:
Przychodzi pewnego razu młody chłopak do spowiedzi i mówi:
- Proszę księdza popełniłem ciężki grzech. Zgwałciłem młodą dziewczynę.
- To nie jest grzech odpowiada ksiądz ty ją wprowadziłeś w dorosłe życie.
- Proszę księdza popełniłem ciężki grzech. Zgwałciłem staruszkę.
- To nie jest grzech odpowiada ksiądz ty jej przypomniałeś młode lata.
- Proszę księdza popełniłem ciężki grzech. Zgwałciłem księdza z sąsiedniej parafii.
- To jest grzech, bo tu jest twoja parafia.
A wracając, ksiądz ma być moralnym wzorem i przewodnikiem. Skoro świadomie robi rzeczy powszechnie złe lub gorszące, nie może być tym przewodnikiem i powinien być tępiony lub okazać szczerą skruchę. To też człowiek, ale człowiek na którym ludzie mają się wzorować

i na koniec
Jezus chciał urządzić ostatnia ucztę w wieczerniku, ale nie miał kasy, wiec próbował cos pożyczyć na mieście. nie udało mu się, wraca do wieczernika, patrzy a tam zabawa na całego, wino się leje, wszyscy pijani...
- Skąd mieliście pieniądze - pyta św. piotra...
- Judasz podobno coś sprzedał...
widze ze temat z lustracji zboczyl na nagonke na ksiezy... a szkoda bo w kazdej grupie spolecznej sa jakies "czarne owce" i nie mozna patrzac na nich oceniac calej grupy. Pec, Wielgus itp. to nie caly kler!

edit.
Lewartow to nic nie tlumaczy. daje tylko do zrozumienia ze jak sadzic to wszystkich sprawiedliwie, ale wtedy tysiace o ile nie milony byly by osadzane. wiem ze to nie realne bo swiat sprawiedliwy nie jest ale smieszy mnie ta nagonka na komunistow, wspolpracownikow SB itp.

Awatar użytkownika
MaX_ASR
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaX_ASR » 06 sty 2007, 23:42

Pis nie musi rozliczac ludzie przeszlosci, aby nie bylo afer...wystarczy, ze po prostu ta partia rzadzi...

ludzie = ludzi jedna litera...

low and justice nie musi badac i wykrywac afer z przed lat...nie widze w tym najmniejszego sensu, skoro sami maja w swoich szeregacj i wspolpracje z oszustami, klamcami, zlodziejami i bandytami...najlepiej, aby zaczeli od siebie...
ale z tego co widze, jestes ich zwolennikiem takze naprawde koncze ten temat...

prawo i sprawiedliwosc...to chyba oni obiecali odnowe moralna i eliminacje z zycie politycznego leppera ? Powiesz mi pewnie, ze z kims musieli rzadzic...nie ma zadnego przymusu, nic na sile...

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 06 sty 2007, 23:48

MaX_ASR pisze:jestes ich zwolennikiem takze naprawde koncze ten temat...
Jak juz kiedys ktos tu pisał- 'nudna jest dyskusja z tobą jeśli masz inne zdanie' :lol:
Zwolennikiem PiSu bym sie nie nazwał, akutar, w tej sprawie jestem im przychylny, ale za to nagonke w mediach uwazam za mocno przesadzoną.

Awatar użytkownika
MaX_ASR
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaX_ASR » 06 sty 2007, 23:51

nagonke na pis ? sami zalozyli ten cyrk ;] naprawde, godnie nas reprezentuja...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”