Wybory prezydenckie (zbiorczy)

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

Wybory prezydenckie (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 29 gru 2004, 17:31

Z najnowszego sondażu "Rzeczpospolitej" i PBS wynika, że największe szanse w przyszłorocznych wyborach prezydenckich mają: Jolanta Kwaśniewska, Tomasz Lis oraz Zbigniew Religa.

Na dalszych miejscach uplasowali się, między innymi, Marek Borowski, Andrzej Lepper oraz Lech Kaczyński.

Najpierw ankieterzy zapytali Polaków, na kogo chcieliby głosować. W ten sposób respondenci mogli podać trzy nazwiska. Ze zgłoszonych w ten sposób kandydatur powstała lista, uzupełniona przez "Rzeczpospolitą" o kilku ważnych, potencjalnych kandydatów do prezydenckiego fotela. Taką listę pokazano respondentom w następnym badaniu.

Według "Rzeczpospolitej", w połowie grudnia Polacy najchętniej widzieliby na stanowisku prezydenta Jolantę Kwaśniewską, Tomasza Lisa oraz profesora Zbigniewa Religę. Dziennik dodaje, że w przypadku uprawdopodobnienia listy kandydatów, w drugiej turze wyborów znaleźliby się Zbigniew Religa i Donald Tusk lub Marek Borowski.

----------

No niestety, Polacy stracili zaufanie do polityków, bardziej ufamy robotnikom, nauczycielom, sprzątaczkom, dziennikarzom tudzież żonom prezydentów :lol:

Nie wiem z jakiej racji Religa miałby zostać prezydentem, moim zdaniem on się do tego kompletnie nie nadaje...

Lisa trudno komentować, przeczytałem jego pierwszą książkę "Co z ta Polską?" i muszę powiedzieć, że jego wizja Polski jest momentami wizją utopijną...
Ostatnio zmieniony 31 paź 2005, 18:55 przez kostek, łącznie zmieniany 2 razy.

Sławek
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sławek » 29 gru 2004, 18:35

a moim zdaniem nikt z nich nie nadaje sie na prezydenta!!!...bo najlepszym kandydatem bylbym ja 8) ...hehe...zartuje :D ...a na powaznie to nie ma w polsce dobrego prezydenta...bo tak naprawde to wszyscy mysla o prezydencie jak o kims kto dobrze zarabia..czyli ida na prezydenta tylko dla kasy....i przy tym zawsze kreca....mnowa co innego a robia co innego

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 29 gru 2004, 19:27

poparcie jakim dysponuje pierwsza dama jest latwe do wytlmaczenie, ludzie widza jak pomaga dziecią, jak tu i tam na rzecz potrzebujacych dziala ale ja smiem twierdzic ze to zadna dla niej zasluga. Będąc pierwsza damo to ma się ogromne możliwości. Taka Ochojska to walczy o pomoc, stara się chodzi zabiega. A Kwaśniewska ma to wszystko na tacy.
Ja osobiście uwazam, ze ona na prezydenta to wielka wielka pomylka. Nie zna się na polityce. Pozatym nie moralne jest aby pani prezydentowa posiadala fundacje, przynajmniej w takiej formie jak ma ją Jolanta.
a na powaznie to nie ma w polsce dobrego prezydenta
chyba chciales napisac kandydata na, chodz z tym ze kwasniewski nie jest dobrym prezydetem zgadzam sie w zupelnosci
bo tak naprawde to wszyscy mysla o prezydencie jak o kims kto dobrze zarabia..czyli ida na prezydenta tylko dla kasy....i przy tym zawsze kreca....mnowa co innego a robia co innego
jesli twoim zamyslem bylo wysuniecie zarzutu ze prezydent i ludzie administracji publicznej zarabiaja za duzo to ja Ci na to odpowiem ze powinni zarabiac jeszcze wiecej.

z wymienionych na liscie zaglosowal bym na Tuska, ale tak wogle zaglosuje na Janusza Korwina Mikke.... UPR to jest przyszlosć.

Mikusinski
Grafomańskie harakiri
Lokalizacja: Tam gdzie siarkowy leży gród, tam Mielec znalazł grób.....
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mikusinski » 29 gru 2004, 19:31

Najlepiej jakbyłby Lepper!!!!Oczywiście żartuję, ponieważ co by gość siał w swoich kontrowersyjnych wypowiedziach... :lol: Najlepsza byłaby Jolanta Kwaśniewska. Ona tylko według mnie na to miano zasługuje.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2004, 19:53 przez Mikusinski, łącznie zmieniany 1 raz.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 29 gru 2004, 19:33

bellus pisze:Janusza Korwina Mikke.... UPR to jest przyszlosć.
Nic dodać, nic ująć.

Szkoda tylko, że media fałszują poparcie dla UPRu, nie wierze, żeby było ono tak niskie...

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 29 gru 2004, 19:33

Mikusinski pisze:Najlepiej jakbyłby Lepper!!!!Oczywiście żartuję, ponieważ co by gość siał w swoich kontrowersyjnych wypowiedziach... :lol: Najlepsza byłaby Aleksandra Kwaśniewska. Ona tylko według mnie na to miano zasługuje.
Jolanta chyba :) Jesli chodzi o nią to dla mnie jest złą kandydatką ponieważ bedzie miał na nią duży wpływ jej mąż, który pewnie będzie wchodził z butami w jej sprawy. Jesli Jola sie nie da to Polska moze stać sie lepsza.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 29 gru 2004, 19:41

skoro uważacie ze Jolanta byla by najlepsza to podajcie mi jakies powody tego. Jakie ona ma przygotowanie? Jakie argumenty za nia przemawiaja? Oświećcie mnie....

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 29 gru 2004, 19:47

Ja nie za bardzo interesuję sie polityką i jak przyjdzie czas głosowania to najpierw spojrze na forum pilka.pl i wtedy zagłosuje :P A co do Jolanty Kwaśniewskiej to nie powiedziałem, że ona powinna być więc chyba to nie było do mnie. Mi sie wydaje, że dzieki pani Joli byśmy mieli duże możliwości w sprawach zagranicznych (tylko nie pytajcie jakie :) ). Pozatym ma własną fundację, męża polityka (no coment) i nie wydaje mi sie tak fałszywa jak reszta polityków. Osobiście liczę na poprawę w ministerstwie finansów...Zdecydowanie Belka powinien iść palić w piecu, żeby sejmowi było ciepło a nie brać udział w podwyższaniu podatków. Jak ja go nienawidze :evil:

hmmm Ciekawe jakby sobie poradził Tomasz Lis.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 29 gru 2004, 19:57

Mi sie wydaje, że dzieki pani Joli byśmy mieli duże możliwości w sprawach zagranicznych (tylko nie pytajcie jakie ).
a ja bym się zapytał właśnie jakie...
Pozatym ma własną fundację,
o fundacji już pisalem, fundacja jolanty kwaśniewskiej porozumienie bez barier jest zródłem podejrzeń (sprawa Orlenu) i jest niemoralna - zródła finansowania
męża polityka (no coment)
nie rozumiem kompetnie. odbieram jako afront pzeciwko wszystkim politykom. Ja biore pod uwage zostanie politykiem tak zeby wszystko bylo jasne.
i nie wydaje mi sie tak fałszywa jak reszta polityków.

zależy na kogo patrzeć bo jak patrzec na Milera to się zgodze ale jak patrzeń np na Tuska to już nie. Zachęcam do przeczytania czegoś o aferze orlenu....

Osobiście liczę na poprawę w ministerstwie finansów...Zdecydowanie Belka powinien iść palić w piecu, żeby sejmowi było ciepło a nie brać udział w podwyższaniu podatków.
A co ma prezydent do ministerstwa finansow? Chyba ze do taka dygresja.
Co do Belki, to on nie jest ministrem finansow tylko premierem.

Ciekawe jakby sobie poradził Tomasz Lis.
trudno powiedziec, on w swoim programie sprawia dobre wrazenia. Ja co do niego nie mam zdania, moge tylko powiedziec ze w demokracjach dojrzałych (czyli nie naszej) takich jak Anglia, USA politycy zwykle pochodzą z dwóch srodowisk: prawników i własnie dziennikarzy.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 29 gru 2004, 20:16

bellus pisze:
Mi sie wydaje, że dzieki pani Joli byśmy mieli duże możliwości w sprawach zagranicznych (tylko nie pytajcie jakie ).
a ja bym się zapytał właśnie jakie....
Wydaje mi się, że to była mała ironia ze strony Tomusmc 8)
Pozatym ma własną fundację,
bellus pisze:o fundacji już pisalem, fundacja jolanty kwaśniewskiej porozumienie bez barier jest zródłem podejrzeń (sprawa Orlenu) i jest niemoralna - zródła finansowania.
Ta jej fundacja, prawdopodobnie była pralnią brudnych pieniędzy, zresztą tak jak już napisał Bellus są osoby bardziej angażujace się w pomoc potrzebującym, jednak są mniej medialne
męża polityka (no coment)
bellus pisze:[nie rozumiem kompetnie. odbieram jako afront pzeciwko wszystkim politykom. Ja biore pod uwage zostanie politykiem tak zeby wszystko bylo jasne..
Mąż polityk to wada czy zaleta wg. Ciebie Tomus?
i nie wydaje mi sie tak fałszywa jak reszta polityków.
bellus pisze:[zależy na kogo patrzeć bo jak patrzec na Milera to się zgodze ale jak patrzeń np na Tuska to już nie. Zachęcam do przeczytania czegoś o aferze orlenu.....
O Leszku nawet nie wspominajmy, on już się skończył.
Osobiście liczę na poprawę w ministerstwie finansów...Zdecydowanie Belka powinien iść palić w piecu, żeby sejmowi było ciepło a nie brać udział w podwyższaniu podatków.
bellus pisze:[A co ma prezydent do ministerstwa finansow? Chyba ze do taka dygresja.
Co do Belki, to on nie jest ministrem finansow tylko premierem. .
Co do Belki to moim zdaniem on poważnie mysli o prezydenturze i obawiam się czy to nie będzie 'czarny koń' wyborów.
Ciekawe jakby sobie poradził Tomasz Lis.
bellus pisze:[trudno powiedziec, on w swoim programie sprawia dobre wrazenia. Ja co do niego nie mam zdania, moge tylko powiedziec ze w demokracjach dojrzałych (czyli nie naszej) takich jak Anglia, USA politycy zwykle pochodzą z dwóch srodowisk: prawników i własnie .
dziennikarzy.[/quote]

Jak już pisałem wyżej, po lekturze książki Lisa jestem skłonny twierdzić, iż większość jego pomysł nie miała by szans ujrzeć światla dziennego.

Awatar użytkownika
Poko
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Poko » 16 sty 2005, 16:41

bellus pisze:skoro uważacie ze Jolanta byla by najlepsza to podajcie mi jakies powody tego. Jakie ona ma przygotowanie? Jakie argumenty za nia przemawiaja? Oświećcie mnie....

Dokładnie, a tak po zatym to jak p. Jolanta bedzie prezydentem Polski to i tak mąż Aleksander Kwaśniewski bedzie nią kierował i mówił co jest najlepsze, co zrobić itp. A ona bedzie tylko nażędziem i pod tym kierownictwem nic sie nie zmieni, a jak by prezydentem został ktoś nowy i nieznany moze by sie cos polepszylo to tak jak nowy dobry trener dla klubu tyle ze tu nie znamy referencji Lisa i Religi i niewiemy jak oni by sie sprawdzili ale ja myślę że warto na któregoś z nich postawić.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 16 sty 2005, 17:12

Z tym mężem politykiem to nie chodziło mi o wszystkich polityków tylko o samego Kwaśniewskiego. Napisałem, że bedzie jej sie wtrącał we wszystkie sprawy bo bedzie starał sie jej pomóc. Jesli tak by było to raczej zmian bysmy nie zobaczyli. Szkoda, że nie ma okresu próbnego dla polityków kandydujących na prezydenta. A jeśli Belka miałby zostać prezydentem to ja sie wyprowadzam z Polski i ewentualnie wróce jak jego kadencja sie juz skonczy 8)

Awatar użytkownika
Ashantos
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ashantos » 16 sty 2005, 17:18

Hahaha, Jola? Buahaha, jak Jolka zostanie prezydentem to idę się wieszać...

Mikusinski jak zwykle taktyka podlizu. Tragedia. Pokaż mi stary jednak posta w którym się nikomu nie podlizujesz. Tylko nie tchórz, odpowiedz.

Awatar użytkownika
Poko
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Poko » 16 sty 2005, 17:21

Tomusmc pisze:Z tym mężem politykiem to nie chodziło mi o wszystkich polityków tylko o samego Kwaśniewskiego. Napisałem, że bedzie jej sie wtrącał we wszystkie sprawy bo bedzie starał sie jej pomóc. Jesli tak by było to raczej zmian bysmy nie zobaczyli. Szkoda, że nie ma okresu próbnego dla polityków kandydujących na prezydenta. A jeśli Belka miałby zostać prezydentem to ja sie wyprowadzam z Polski i ewentualnie wróce jak jego kadencja sie juz skonczy 8)

I ja zrobie podobnie, ale po zatym w Polsce, przynajmniej dla mnie, jeszcze długo nie bedzie kobiety na czele państwa i ja jak miał takie prawo głosowania to głosowałbym na Lisa, A Wy :?: :?: :?:
Ostatnio zmieniony 28 sty 2005, 15:09 przez Poko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 sty 2005, 13:19

I ja zrobie podobnie, ale po zatym w Polsce, przynajmniej dla mnie, jeszcze długo nie bedzie kobiety na czele państwa i ja jak miał takie prawo głodowania to głodowałbym na Lisa, A Wy
NIe mam nic przeciwko wizji: "...proszę wstać. Pani Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej...". Jednak generalnie nie mamy w polskiej polityce zbyt wielu kobiet, zwłaszcza kobiet które byly by silnymi graczami.

Ja osobiście zagłosuję na kandydata UPR. Czyli najprawdopodobniej na JKM, ewentualnie na Wojtere ale wątpie zeby on wystartował. Jeśl w drugiej turze nie będzie mojego faworyta (co niestety jest wielce prawdopodobne patrząc na poziom uświadomienia politycznego naszego narodu) a będzie Donald Tusk to na niego zagłosuję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”