Siatkówka - Strona 79

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 23 sty 2007, 23:24

Oczywiście wszyscy oglądali ten mało ciekawy mecz tak mało popularnej dyscypliny w naszym kraju, w superpowszechnej telewizji TVP Sport. Na regionalnej nie dało się puścić. Niesamowity problem. Pewnie przegrali z Wszechstronnym Konkursem Konia Wierzchowego lub innym hiperatrakcyjnym widowiskiem a la benefis Maryli Rodowicz [*]
Z wpisów z for internetowych wiem tyle, że Olsztyn miał już Jastrzębie na widelcu w 4 setecie, ale znów (mecz z Cze-wą) o sobie dał znac duet Pawłów. Podejrzewam, że nie jest winą tego pierwszego, że ten drugi nie skończył kilku piłek. No coż, ale nie bede nikogo krytykował bo meczu nie widziałem, ale Papke to nie jest już "armata" pokroju Wlazłego czy Gela.

Copra Piacenza jest zespołem najwyższej klasy i nie oszukujmy się, faworytem tego spotkania. O ile na poszczególnych pozycjach (konkretnie atakujacy Szymański vs Simeonow, czy środkowi Kadziewicz - Pliński vs Bovolenta - Cozzi) Jastrzębie wypada lepiej to drużynowo włosi beda na pewno bardziej zorganizowanii. Dodając jeszcze takie persony jak młodszy Grbic, Leo Marshall czy libero Sergio Santos Dutra to zwycięstwo jest mało realne. Ale... dochodzi aspekt słynnego jastrzębskiego "kurnika" w którym to nie takie tuzy przyjęcia jak Sergio nie wiedzały co się dzieje (wielkość sali i kolorystyka reklam). A Murek, Szymański, Pliński, Kadziewicz, Siezieniewski to akurat z zagrywki potrafią przygrzmocić. Trzeba podjąc walkę, bo Włosi przy natęzeniu spotkań w swojej lidze moga byc w pewnym okresie w słabszej dyspozycji.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 sty 2007, 11:35

Podobnie jak reszta meczu nie oglądałem. Identycznie jak Babel wiedzę czerpię z internetu. Często pojawiało się zdanie: "Tanik, Tanik i Titanic". Złamali ponoć Turka w przyjęciu. A miało być tak pięknie z nim, fenomenalny mecz ze Skrą. A teraz okolczykowany jest mocno krytykowany. Zobaczymy jak to się rozwinie - kariera Turka, bo może jednak Lewis wygra z nim rywalizację na najlepszego obcokrajowaca ligi.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 sty 2007, 12:17

Jak Olsztyn kupował Tanika, Turek był dla mnie anonimowy i pogrzebałem troche o nim w sieci. Wyszło, że ma słabszy odbiór więc moje zdziwienie po meczu ze Skrą bylo wielkie - kutwa gracz kompletny. Okazuje się, że jednak nie do końca. Jednak mam nadzieje, że to serwisy Murka i Szymańskiego były tak dobre, bo Tanik jest na prawde obiecującym zawodnikiem i pierwszą strzelbą Olsztyna.

W poprzednim poście pisałem o braku armaty na prawym skrzydle w drużynie PZU. Oto alternatywa.
http://www.siatka.org/?kibic.aktualnosc ... 7d356e67d3
Szansa pozyskania takiego gracza jest niepowtarzalna. Działacze Olsztyna do roboty!!!

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 sty 2007, 12:27

Babel pisze:W poprzednim poście pisałem o braku armaty na prawym skrzydle w drużynie PZU. Oto alternatywa.
http://www.siatka.org/?kibic.aktualnosc ... d9f2747c7a 831cc3b747d356e67d3
Szansa pozyskania takiego gracza jest niepowtarzalna. Działacze Olsztyna do roboty!!!
Uśmiałem się jak to zobaczyłem. Chciałem wkleić to samo, tylko w troche innym kontekście. Mianowicie, chciałem napisać coś w stylu:

Szkoda, że nie stąło się to 5 miesięcy później. Skra traci Wlazłego i zastepuje go jednym z największych talentów siatkarskich na świecie. Tak czy inaczej zgadzamy się co do tego, że PLS powinien popracowąć i sciągnąć go. Obojętnie gdzie będzie grał to będzie gwiazdą. Jeśli Olsztyn by sciągnął Serba to Papke pewnie po 3 tygodniach na ławkę... Jednak taka jest już kolej rzeczy.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 sty 2007, 12:59

bellus pisze:Szkoda, że nie stąło się to 5 miesięcy później. Skra traci Wlazłego i zastepuje go jednym z największych talentów siatkarskich na świecie.
Tylko Bojovic był wypożyczony do Grecji z włoskiego Montichiari, kiedy to nie zgodził się na propozycje Julio Velasco - zmiane pozycji na przyjmującego. I niestety ma on jeszcze ważny kontrakt z Montichiari i pewnie możliwa jest tylko opcja wypożyczenia do końca sezonu. Za rok pewnie zagra juz we Włoszech.

Swoja drogą dziwi mnie wybór Jordanowa, który wybrał Olimpiakos. Decyzja wydaje się błedna w dwóch aspektach: sportowym i finansowym. W Grecji juz niczego nowego sie nie nauczy, a pewnego miejsca w składzie tez nie będzie miał, bo rywalizowac będzie z świetnym Grekiem Roumeliotisem. Bojovic przegrał z nim rywalizacje. Jeżeli chodzi o finanse w Rosji zarobił by więcej, wystarczyło poczekac do końca sezonu. Mam nadzieje, że Jordanow wie co robi, bo ma zadatki na wielka gwiazde: lewa ręka, zasięg, technika, charakter - typowy "produkt" bułgarskiej szkoły siatkarskiej.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 28 sty 2007, 0:06

Bojovic nie będzie grał, a raczej nie grał tylko trenował we Włoszech do końca sezonu. Nie będzie mógł występować w lidze z powodu limitu obcokrajowców. A i na nowo ma zostac tak jak mówisz Babel przyjmującym. Zobaczymy jak się jego kariera rozwinie, bo jak na razie nie najlepiej.

Kolejna kolejka PLSu się skończyła. Bez niespodzianek, wygrali faworyci. No może sety ugrane przez Jadar i Politechnikę to niespodzianka. Mnie osobiście zaskoczyła stosunkowo łatwa wygrana SKRY (mimo, że kibicuje Bałchatowowi to myślałem, że przegrają).

Miałem na Gwardi kibicowac, no właśnie miałem. Jak była przedsprzedaż biletów to nie miałem czasu się wybrać (sesja) no i tak się złożyło, że nie byłem. Może to i dobrze bo jakbym miał wyda 25 złotych i widzieć taki pogrom to trochę szkoda studenckich funduszy.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 28 sty 2007, 0:20

Przy całej sympatii i szacunku dla umiejętności Bojovica trzeba zwrócic uwage, że nigdy nie bedzie miał łatwo gdyż jest Serbem :D A Serbowie mają Ivana Miljkovica, który będzie jeszcze przez wiele lat podstawowym atakującym. Decyzja o przestawieniu na odbiór może byc korzystna jeśli chodzi o reprezentacyjna kariere, ale w tym wieku raczej będzie mu trudno zrobic wielkie postępy.
bellus pisze:trochę szkoda studenckich funduszy.
Ja miałem być dzis na Resovii, ale przez sesje nie bardzo skupiałem sie na datach i dopiero wczoraj zorientowałem się, że to już 27 styczeń. Choc rok temu widziałem w akcji Wlazłego i jeszcze ubiegłoroczna maszynke do wygrywania Skry. Na żywo ataki Szampona robią jeszcze większe wrażenie niz w TV. Postaram się wybrać na PZU Olsztyn lub na Czewe.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 31 sty 2007, 10:15

Dzisiaj dwa ciekawe mecze. W LM z Olimpiakosem zagra Mistrz Polski, a w PLSie zaległe spotkanie naszych potencjalnie najsilniejszych drużyn - kolejny odcinek z serii Jastrzębie - Olsztyn (to już niemal jak pamiętne walki Patersona z Johansonem).

SKRA ma problem - Dobrowolski skręcił staw... Małe są szanse żeby wystąpił. Tutaj pojawia się szansa dla Neroja - zagra cały mecz najprawdopodobniej i ... albo udowodni swój talent i być może będzie to pierwszy krok do pierwszej 6 albo już na zawsze okaże się zmarnowanym talentem... Ja jednak wole wierzyć, że Neroj zagra świetny mecz, poprowadzi nas do zwycięstwa i rozpocznie nowy etap w swojej karierze.

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LookAsh » 01 lut 2007, 19:06

bellus pisze:Ja jednak wole wierzyć, że Neroj zagra świetny mecz, poprowadzi nas do zwycięstwa i rozpocznie nowy etap w swojej karierze.

Neroj podobno bardzo dobrze zagral i nie popelnial wielu bledow, ale wolalbym wiedziec cos wiecej.

bellus powiedz dokladnie jak gral Bartek a szczegolnie jak rozegranie mu wychodzilo :)

Przy okazji wyjasnilo sie, kto bedzie rywalem Skry w nastepnej rundzie. A bedzie nim Mallorca, czyli nie jest zle, bo grunt, ze nie trafilismy na zadna druzyne z Wloch lub Rosji.

Jesli mowa o Rosji, to podobno Gajic chce trenowac albo meska reprezentacje Kazachstanu lub jakas kobiecka druzyne z tego kraju. Moze tam mu sie bardziej poszczesci :roll:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 01 lut 2007, 19:51

LookAsh pisze:Przy okazji wyjasnilo sie, kto bedzie rywalem Skry w nastepnej rundzie. A bedzie nim Mallorca, czyli nie jest zle, bo grunt, ze nie trafilismy na zadna druzyne z Wloch lub Rosji.
Czy ja wiem czy nie jest zle :think: Wszak Mallorca pozostawila w tyle takie zespoly jak rosyjski Lokomotiv czy Tours - no ale wsyztsko wyjdzie w praniu :P
Poza tym gra Skry w LM moze specjalnie nie przekonywac :roll: a warto dodac ze po drugiej stronie siatki przyjdzie zmeiryzc sie im m.in z takim graczem jak Antiga 8) - mam nadzieje ze bedzie to wyrownane widowsiko

Aby uzupelnic temat LM dodam, iz finalowy turniej odbedzie sie w Rosji a gospodarzem bedzie Dynamo - co za tym idzie maja zagwarantowany udzial

Pozostale pary to:
VfB Friedrichshafen (Niemcy) - Noliko Maaseik (Belgia)

Bre Banca Lannutti Cuneo (Włochy) - Sisley Treviso (Włochy)

Lube Banca Marche Macerata (Włochy) - Panathinaikos Ateny (Grecja)

Lokomotiv Biełgorod (Rosja) - Knack Randstad Roeselare (Belgia)

Portol Drac Palma Mallorca (Hiszpania) - BOT Skra Bełchatów (Polska)

DHL Ostrava (Czechy) vs. Tours (Francja)

Bardzo ciekawa wloska para :D mozna rzec, ze bedzie to mecz na szczycie wloskiej serieA :lol:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 01 lut 2007, 23:39

LookAsh pisze:Neroj podobno bardzo dobrze zagral i nie popelnial wielu bledow, ale wolalbym wiedziec cos wiecej.

bellus powiedz dokladnie jak gral Bartek a szczegolnie jak rozegranie mu wychodzilo Smile
Niestety nie mogę Ci powiedzieć nic więcej nie miałem czasu oglądać. Z tego co czytałem i rozmawiałem - słyszałem to zagrał co najmniej poprawnie - czyli tak jak gra Dobrowolski, bo nikt mi nie powie, że jest to wirtuoz. Atutami Neroja było to z czego jest znany - blok, zagrywka i ponoć władował atak z drugiej piłki w 3 metr.
Jedno co mnie zdziwiło to ponoć świetny mecz Ivanova - dzięki niemu odrobili straty w drugim secie ze stanu 21-16.
Jednak wszystko to bazuje na "świstkach wielokrotnie kserowanych".

Co do rywala z Majorki - trudno mi ocenić co i jak. Nie widziałem ich. Wygrali grupę przed Tours i Biełgorodem - jednak to nie są już jednak nieco przebrzmiałe nazwy. Zaliczyli tylko dwie porażki - dwa pierwsze mecze w tym z Budocznoscią Podgorica - czyli pokonać ich można. Z rankingów wynika, że:
- mają najlepszego przyjmującego LM
- mają drugiego atakujacego LM (Wlazły jest pierwszy)
- (Heikinen jest drugi w bloku)

Zwycięzca z naszej Pary trafia najprawdopodobniej na Tours - nie sądzę, żeby Ostrava zrobiła niespodziankę (to zespół który awansował dzięki Dynamo Moskwa, które zostało gospodarzem Final Four; DHL zajął 4 miejsce w grupie).

Wczoraj pękł mit hali w Jastrzębiu - można tam wygrać, ba można tam wygrać za 3 pkt. Dokonał tego Olsztyn - 3-1. Możdżonek powrócił i patrząc po statystykach (też nie oglądałem, zresztą od 18 do 22 były mecze, jeden po drugim) brylował.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 02 lut 2007, 23:44

Ja tez nie oglądałem meczu Skry :D Egzaminy i te sprawy. Dobrze, że awansowali.

Co do losowania to faktycznie nie można narzekać. A po tej rundzie wykosza się groźni przeciwnicy Skry w ewentualnej następnej rundzie: Cuneo z Sisleyem, Macerata z Panathinaikosem, Bielgorod z Knackiem Roselare. Nic tylko ograć Hiszpanów.

Największą gwiazda i najbardziej rozpoznawalnym zawodnikiem Majorki jest Francuz Stephane Antiga. Zawodnik chyba najlepszy w świecie w obijaniu dłoni przeciwnika. W tym jest mistrzem świata, ale ma słabsze strony takie jak przyjęcie czy niewielkie zgrożenie zagrywką. Inni znani zawodnicy to bracia Guillermo (atakujący) i Miguel Angel (rozgrywający) Falasca czy środkowy Molto, znani z narodowej kadry Hiszpanii. Największym zmartwieniem Skry jest ich forma, bo Hiszpanie są w zasięgu.
bellus pisze:mają najlepszego przyjmującego LM
Alexis Gonzalez jest libero. U Hiszpanów zaskakiwac może dobra skuteczność ataku, a nie świetne przyjęcie czy obrona :D
bellus pisze:Wczoraj pękł mit hali w Jastrzębiu
Mit może pękł, ale jeszcze nie jedna drużyna potknie się na trudnej hali JSW i jest to handicap Jastrzębian. Zrestzą co to za mit? Skra zdobyła mistrza w ubiegłym roku własnie w tymże "kurniku".

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 03 lut 2007, 8:05

Babel pisze:Mit może pękł, ale jeszcze nie jedna drużyna potknie się na trudnej hali JSW i jest to handicap Jastrzębian. Zrestzą co to za mit? Skra zdobyła mistrza w ubiegłym roku własnie w tymże "kurniku".
Mit nie mit, kibice Jastrzębia zawsze twierdzą, że u nich na hali pokonają każdego.
Babel pisze:Alexis Gonzalez jest libero. U Hiszpanów zaskakiwac może dobra skuteczność ataku, a nie świetne przyjęcie czy obrona Very Happy
Przyznaje się, że nie sprawdziłem na jakiej pozycji gra. Popatrzyłem tylko na wyróżnionych graczy we wszystkich kategoriach.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 03 lut 2007, 18:06

Pasuje coś napisać o dzisiejszym meczu.

Resovia rozbiła Jastrzębski Węgiel. Pilarz potwierdził, że jest najczęsciej grający środkiem rozgrywającym w Polsce. Prawda jest tak, że ma kim grać: Perłowski i Kaczmarek to jak na warunki PLS to juz są strzelby. Jak zwykle solidne przyjecie w grze Rzeszowian co na pewno ułatwia Pilarzowi gre krótką.
Jastrzębianie poza Murkiem i Kamińskim bez formy. Iwanow niby dobrze rozgrywa z punktu widzenia taktycznego, ale popełnia zbyt wiele niedokładności. Kadziewicz dramatycznie, Pliński troszkę lepiej. Kamiński nowy, ulepszony Baranow. Pierwszy raz widziałem tego gracza w tak długim fragmencie gry i o przyszłość formacji ataku tez możemy być spokojni. Troche mnie boli tylko to, że wilkie gremium specjalistów magazynu Supervolley jako objawienie typuje Bartka Kurka, który jest fizycznie, technicznie gorszy o klase. Wychodzi na to, że Ci ludzie poza PLS nie śledza poczynań choćby kadetów. Fachowcy :roll:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lut 2007, 23:03

Babel pisze:amiński nowy, ulepszony Baranow. Pierwszy raz widziałem tego gracza w tak długim fragmencie gry i o przyszłość formacji ataku tez możemy być spokojni. Troche mnie boli tylko to, że wilkie gremium specjalistów magazynu Supervolley jako objawienie typuje Bartka Kurka, który jest fizycznie, technicznie gorszy o klase. Wychodzi na to, że Ci ludzie poza PLS nie śledza poczynań choćby kadetów. Fachowcy
Ogólnie ta kolejka PLSu taka ze wskazaniem na gości - Politechnika i Resovia.

Co do zacytowanego fragmętu. Kamiński faktycznie dość dobrze (nie moge napisać więcej, bo się pakowałem przed wyjazdem do Wrocławia i oglądałem tylko co 3 akcje). Jednak czy prównanie do Baranova nie jest zbyt daleko idące, poza tym Baranov mimo wszystko zatrzymał się chyba w rozwoju. A przynajmniej mam takie wrażenie, że nie wykorzystał całego swojego talentu.
Kurek jest słabszy fizycznie - taki bardziej Wlazły.
Jeszcze co do młodych atakujących to powiesz mi coś o Sarneckim? Chyba nic nie pokręciłem to jest jeśli się nie mylę odpowiednik Kamińskiego dla Skry. Taka przyszłość za Wlazłego, jak Skra zdobywała mistrzostwo kadetów to Sarnecki się bardzo wyróżniał ponoć. Swego czasu to nawet o awansie do pierwszej drużyny mówił Mazur.

Co do Resovii jeszcze. Ciekawe czy ćwiczyli jak SKRA. Mazur kazał przemodelować halę w Bełchatowie, żęby ją upodobnić do hali JSW. Tam trenowali i potem Mistrza Polski zdobyli. Może Such też tak trenował swoich... To tak w ramach żartu bardziej, ale fakt faktem że Mazur takie coś kiedyś zrobił.

Jakoś na dniach ogłąsza sklad na LŚ, dobrze mówie? Z taką formą Jastrzębia to może być ciekawie z kadrą - Jarosz? Janeczek? Bo taki Wika to chyba już pewny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”