Skoki Narciarskie - Strona 26

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Najwybitniejszym polskim skoczkiem narciarskim jest:

Adam Małysz
43
74%
Kamil Stoch
15
26%
Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 10 lut 2007, 17:48

Jarzinho pisze:Mateja jednak jest doswiadoczony i przydałby
W koncu tylko on potrafil skoczyc 90 metrów w Planicy :lol:

Warunki pod koniec bardzo sie pogorszyly. Nawet Gregor daleko nie skoczyl, co innego Jacobsen, ale on ma niesamowita moc :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 lut 2007, 18:34

Szkoda, że znów warunki przeszkodziły w czystej rywalizacji, no i trochę Miran Tepes - swojego rodaka puścił, gdy ten miał 2,2, pod narty. A u Małysza czekał, aż spadnie do 1,2 :roll: powinni dobrać człowiaka, którego rodacy nie biorą udziału w zawodach.

Małysz dziś 6, nawet nieźle biorac pod uwagę warunki i typ skoczni. Tam kazdy podmuch wiatru może diametralnie zmienić sytuacje.
Oby w Sapporo tego nie było. Dziś strata wielu pkt do Jacobsena w generalnej, ale Adam troche odrobił do Schlierenzauera.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 10 lut 2007, 18:42

fieldy pisze:Małysz dziś 6,

Male sprostowanie Małysz byl dzisiaj 7 :wink: Szkoda ze nie bylo równych mozliwosci do skoków dla wszystkich, w pierwszej serii Małysza nie sprawiedliwie potraktował Miran Tepes a w drugiej Malysz dostal wiatr w plecy, który zmienil sie na pod narty dla pierwszej trójki zawodników. Fajnie ze Malysz zmniejszyl strate do Schlierenzauera, który byl za nim.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 lut 2007, 23:45

franz pisze:Male sprostowanie Małysz byl dzisiaj 7 Wink
musiałem coś przeoczyć :P
jutro konkurs druzynowy, bez udziału Polaków - o czym już tu pisane było wcześniej.

Myślę, że Austriacy maja zagwarantowana wygraną [mozna grać w ciemno na ich wygraną jutro] Finowie bez Ahonena i M. Hautamaekiego. Niemcy bez Schmitta, Szwajcarzy z Landertem i Moellingerem duzo nie zwojują. A Norwegowie powinni powalczyć z Rosjanami :o o 2 miejsce [IMO]
Norwegia ma teraz znakomitego Jacobsena, dobrych: Hilde, Roara i ... np. Bardala. A Rosjanie z Wassiliewem, Ipatovem [coraz lepsza forma] Korniłowem i Rosiljakowem [cz ktoś inny tam jeszcze jest ?] - mogą namieszać i znaleźć się jutro na podium.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 11 lut 2007, 0:31

Tak, przyznaje sie. W czasach Malyszomanii ogladalem kazdy konkurs, interesowalem sie skokami, podobaly mi sie. Ale tu chyba nie bylem wyjatkiem, wiec to wyznanie az tak straszne nie jest :lol: Ale jak patrze dzisiaj na ten sport, to dochodze do wniosku, ze znajduje sie bardzo wysoko na liscie sportow debilnych, tudziez bezsensownych. Czy tu cokolwiek zalezy od czlowieka? Forma zawodnika to tylko niewielki procent wyniku. Do tego dochodzi - pogoda, gosc ktory puszcza zawodnika z belki, szczescie i jeszcze milion innych rzeczy o ktorych nikt nie ma pojecia. Podsumowanie tego sportu - zawodnik skacze dobrze, nagle zaczyna osiagac matejowe odleglosci i pytanie do trenera i samego zawodnika - co sie stalo? Odpowiedz jednego i drugiego - Nie wiem :lol: . Przeciez to paranoja. Sport, w ktorym mistrzem swiata i mistrzem olimpijskim moze zostac kazdy, wystarczy ze ma szczescie, sport w ktorym gwiazdy pojawiaja sie co roku i tak samo szybko znikaja, albo popadaja w przecietnosc i pucharowa szarzyzne, sport, gdzie caly sezon zawodnik potrafi poswiecic przygotowaniom do jednego turnieju, jednego skoku, po czym wiatr zawieje nie tak jak trzeba :lol:
Naprawde, ciesze sie, ze powoli skoki przestaja byc naszym sportem narodowym. Bo to nie jest sport.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 11 lut 2007, 0:43

Ja już jakiś czas temu doszłem do podobnych (nie takich samych :P ) wniosków jak nasz wspaniały szefunio szefuniów i oglądam skoki owszem...ostatnich dziesięciu w pierwszej i ostatnich dziesięciu w drugiej serii no i jakżeby inaczej ostatnich dziesięciu w kwalifikacjach :P Jak się spóźnię to trudno...ktoś mnie zwykle woła albo muszę się zdać na intuicję...tylko ja nie kobieta :roll: Jutro będę miał problem...albo nie będę miał, poprostu odpuszczę sobie oglądanie :P Tak poza tym to mnie nudzą. Już wolę sobie pograć w DSJ. Tą legendarną wersję 2.1 :D Są lepsze emocje niż w realu, naprawdę. A co ważne wiatr nie oszukuje, sędziowie nie oszukują, Tepes nie poluje na barana :twisted: itd. Dzisiaj w pierwszej serii Adasia zrobili w bambuko, w drugiej go nie zrobili...sam się zrobił :P Ot takie podsumowanie dzisiejszego konkursu bo inni mnie mało obchodzą.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 11 lut 2007, 0:50

Jarzyna poprawiłeś mi humor. Od conajmniej kilku tygodni nosiłem się z zamiarem napisania posta w podobnym stylu, ale bałem sie krytyki. Teraz spokojnie moge się ujawnic :spoko: :mike: Odnosze wrażenia jakby tylko TVP wykazywała cheć pokazywania skoków, a poza Polska zainteresowanie tą dyscypliną był marginalne. Oczywiście kiedyś mi sie podobały i oglądałem je namiętnie, długo przed Małyszomanią. Tylko przypomne nazwiska tj. Harada, Bredesen, Nikola, Thoma, Sakala. Zagłebiajac sie bardziej zastanawiam sie dlaczego z pasjonata skoków stałem się totalnym ignorantem. Doszedłem do dwóch wniosków:
1) Coraz lepsza infrastruktura obiektów zabiła ducha tej dyscypliny
2) Ciagłe pompowanie w mediach o skokach i Małyszu może obrzydzić i obrzydza wszystko

Zasadniczo moj post niewiele wniósł do dyskusji, ale musiałem to z siebie wydusić :P

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 11 lut 2007, 18:45

fieldy pisze:A Norwegowie powinni powalczyć z Rosjanami o 2 miejsce
No i twoje przewidywania sie nie sprawdzily, Rosjanie zajeli tylko 7 miejsce :shock: za Czechami i Kazachstanem. Wygrala drużyna Austrii co bylo pewne juz przed konkursem, tragicznie skakali Finowie zajeli 8 miejsce.

1. Austria 998,4
2. Norwegia 990,5
3. Niemcy 931,8
4. Szwajcaria 880,9
5. Czechy 836,6
6. Kazachstan 745,4
7. Rosja 734,3
8. Finlandia 684,7

Awatar użytkownika
Lelinho73
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lelinho73 » 11 lut 2007, 18:47

Finlandia 8 :shock: to duże zaskoczenie,a gdzie Polacy bo ja konkursu nie oglądałem to nie wiem

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 11 lut 2007, 18:53

Lelinho73 pisze:Finlandia 8 to duże zaskoczenie
Zadne zaskoczenie po prostu Finowie w Willingen startowali w rezerwowym składzie bez wznych zawodników.

Lelinho73 pisze:a gdzie Polacy bo ja konkursu nie oglądałem to nie wiem
Polacy nie wzięli udziału w konkursie drużynowym. Trenuja przed MŚ.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 11 lut 2007, 19:05

No i twoje przewidywania sie nie sprawdzily, Rosjanie zajeli tylko 7 miejsce Shocked
dokladnie..nie widzialem turnieju, ale widze wyniki...patrzac na wczesniejsze konkursy chcialem ich typowac na czarnego konia MS... a tu prosze..duze zaskoczenie
franz pisze:Zadne zaskoczenie po prostu Finowie w Willingen startowali w rezerwowym składzie bez wznych zawodników.
dokladnie...wszyscy lepsi zostali w domu trenowac do MS...dziwie sie ze w ogole wystartowali jako druzyna...ale z drugiej strony, pole do popisu dla tych ktorzy nie zawsze lapali sie do 50...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 lut 2007, 19:51

franz pisze:No i twoje przewidywania sie nie sprawdzily
Po pierwsze to trafiłem, że Austriacy wygraja, po drugie trafiłem, że Norwegowie powalcza o 2 miejsce, a po trzecie - gdyby nie upadek Rosjanina - kto wie, które zajęliby miejsce. Wiadomo, jak to jest w druzynowych konkursach - regularne skoki wszystkich skoczków to podstawa, jeden upadek i drużyna traci szanse na dobre miejsce. Tak było w tym wypadku.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 11 lut 2007, 21:04

fieldy pisze:to trafiłem, że Austriacy wygraja po drugie trafiłem, że Norwegowie powalcza o 2 miejsce,
To akurat bylo oczywiste tylko jakis kataklizm mógł zabrac Austryjakom zwyciestwo, a walka o drugie miejsce Norwegów tez byla dosc latwa do przewidzenia, z tym upadkiem to byl przypadek losowy takie sytuacje sie w skokach zdarzja tak wiec ja nigdy nie obstawiam skoków bo to strata kasy. Chyba jakos sie zbytnio przejeles albo obraziles ty moim złowieszczym "No i twoje przewidywania sie nie sprawdzily" jesli tak to sory nie chciałem draznić moda(niegodziwica) :wink: .

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 lut 2007, 21:21

Nie, nie uraziłeś mnie - ja po prostu tak się wypowiadam, 'ten mod tak ma' można by powiedzieć.
franz pisze:To akurat bylo oczywiste tylko jakis kataklizm mógł zabrac Austryjakom zwyciestwo
tak samo jak oczywiste było, że Rosjanie powalczą o wysoką lokatę i kataklizm w postaci upadku Rosjanina się przytrafił.
Zgadza sie, że ciezko się typuje skoki, ale co poradzić, sa inne dyscypliny, choćby piłka nożna :D

Dziś do mnie dotarło, ze Ammann może zostać MŚ. Wcześniej jakoś nie widziałem go w gronie ścisłych faworytów do tytułu.
W ogóle ciązko będzie wytypowac mistrza. Pomijam już fakt, że wiatr i ogranizatorzy mają wpływ na wyniki. Niorac pod uwage samą tylko formę zawodników:

Małysz - wydawało się, że jest w znakomitej formie, okazało się, że niekoniecznie, bo wczoraj, nawte jakby skakał w podobnych warunkach co Jacobsen - to pewnie wygrałby Norweg,
Jacobsen - skacze znakomicie, ale też czasem przytrafiają mu się słabsze skoki, jak kazdemu, nie wiadomo jak sobie poradzi z presją na MŚ.
Ahonen i Hautamaeki - nie wiemy co prezentują, czy podczas tych kilku opuszczonych konkursów - doszli do wysokiej dyspozycji ? Wcześniej Janne tez skakał bardzo dobrze, jak teraz bedzie skakał jeszcze lepiej - może nagle wrócić w wielkim stylu
Ammann - jego dzisiejszy skok na 145 m dał mi do zrozumienia, że on może być czarnym koniem mistrzowst - jak zdobędzie 2 złota, to się wcale nie zdziwie.
Uhrmann - cały czas skacze badzo dobrze, czasem nawet kapitalnie, najlepszy z Niemców w tym momencie z dość dużymi szansami na sukces
Schliernzauer - jego największą wada jest brak dośiwadczenia. Formę ma znakomitą, ale skacze w kratke, potrafi oddac kilka słabszych, ale poprawnych skoków, by nagle wwszytskich przeskoczyć.
Zapomniałem o kimś ? Może Morgenstern wróci na czas i zdobędzie medal ? Może Kofler ? A może ktoś zupełnie nie brany pod uwagę ... Ljoekelosey
? Kuettel ??

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 13 lut 2007, 13:07

Co jest ? Małysz zajął 7 miejsce i już nikt nie dyskutuje o skokach ? :P

Trenerzy Niemiec i Norwegii podali juz kadry na MŚ.
Niemcy :
Michael Uhrmann, Martin Schmitt, Stephan Hocke, Joerg Ritzefeld, Kevin Horlacher, Tobias Bogner
Niemcy mają w tej chwili jednego zawodnika w genialnehj formie. Jest to Uhrman. Później dobrze sie prezentują Schmitt i Ritzefeld, reszta pojechała, bo nie było nikogo w formie. Georg Speath się nie dostał, ale to w sumie nic dziwnego, bo w tym sezonie nic nie pokazał. Niemcy o medal chyba nie powalczą, bo wydaje się, że Austriacy i Norwegiowi sa lepsi - a i Finowie nie zostają w tyle. Choć tutaj tak naprawde niewiele wiadomo - Ahonen i Hautamaeki się przygotowuja - kto wie, w jakiej dyspozycji się pojawią w Sapporo. Lappi, Happonen, czy Jussi H. też pokazują sie z dobrej strony w tym seoznie i mysle, że Nimców pokonają.

Norwegia:
Anders Jacobsen, Roar Ljoekelsoey, Tom Hilde, Anders Bardal i Sigurd Pettersen.
Czyli raczej bez niespodzianek. Nie ma Romoerena i Bystoela, ale oni w tym roku skaczą wyjkątkowo słabo, zwłaszcza mistrz olimpijski - Bystoel :roll:
Jacobsen jest w tym sezonie liderem, choć nieoczekiwanie Sigurd zaczyna skakać bardzo dlaeko - jak kiedyś. Roar, Hilde i Bardal - nie skaczą już tak zmnakomicie, co gorsze - grzebią przy plastronach, aby zwiekszyć sobie powierzchnię nośną, niezbyt profesjonalnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”