Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 55

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 20 lut 2007, 22:58

Jarzinho pisze:ze Silva ustawia mur i chciał oswiadczyc pilkarzom MU, ze maja czekac na gwizdek,
Sylva to sobie może ustawiac i ustawiać... :lol: jeżeli drużyna wykonująca wolny nie zasygnalizuje sedziemu że gra na gwizdek(prosi o odsuniecie muru) to nie ma mowy o nieuznaniu gola. To MU w tym wypadku decydowało czy grać na gwizdek czy nie widać to było zaplanowane :P

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 20 lut 2007, 23:04

Rossi pisze:To MU w tym wypadku decydowało czy grać na gwizdek czy nie widać to było zaplanowane

Tak. Myslałem, ze to sedzia jest od podejmowania takich decyzji. Moze od jutro MU bedzie decydowac skad maja strzelac i komu dwac kartki. Wygladało to tak jakby sedzia sie ich naprawde pytał co chca robic, a tak raczej nie powinno byc... Albo uderzaja, albo gramy na giwzdek, tu była chwila zastanowienia, danie wskazowki sedziemu i wykonanie...

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 20 lut 2007, 23:09

Rossi pisze:
No nic jak ktoś tu mówił MU przechodzi "kryzys" czy cos takiego ale nawet fajny ten kryzys skoro i tak wygrywamy. Myśle ze na Old Trafford bedzie tylko dopełnienie formalnosci 8)
To akurat ja mowilem i podtrzymuje swoje zdanie. Nie przechodzi kryzysu, ale ma serie slabszych meczow, co moze byc zapowiedzia kryzysu. To juz 3 mecz z rzedu, gdzie Man U gra slabo, a wygrywa tylko dlatego, ze przeciwnik jest slaby, lub jak to mialo miejsce dzisiaj - dzieki szczesciu.

Musze pogratulowac druzynie grajacej najladniejsza pilke w Europie (wedlug M. Trzeciaka) wygranej i przede wszystkim kiepskiej gry w dzisiejszym meczu. Ale szczerze mówiąc to nie jestem zaskoczony. Manchester w lidze i Man u w Lidze Mistrzow to w tym sezonie dwa inne zespoly. To juz jednak drugi mecz w LM, gdzie Manchester zagral slabo i mimo to wygral (patrz mecz z Benfica). No coz, szczescie dopisuje. Poza tym wedlug mnie sedzia nie powinien pozwalac wykonac rzut wolny w momencie, gdy bramkarz ustawia mur.

Ogolnie to nie grajacy dzisiaj nic specjalnego dzisiaj Man U wygrywa niezasluzenie z Lille. Remis bylby sprawiedliwym rezultatem.

Co cieszy to jednak swietna gra cudownego Michaela Carricka. Po raz kolejny nie zawiodl. [*]

Jako, ze nie ma tematu o tym spotkaniu to napisalem tutaj.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 20 lut 2007, 23:19

Jarzinho pisze:Tak. Myslałem, ze to sedzia jest od podejmowania takich decyzji. Moze od jutro MU bedzie decydowac skad maja strzelac i komu dwac kartki.

To musiały sie ostatnio przepisy zmienić :lol: Bo ja jestem pewien na 99% że to drużyna atakująca decyduje czy grać na gwizdek czy nie :!:
Chcą odsunać mur to juz wtedy musza grac na gwizdek nie maja zastrzezen wiec nie widze problemów aby nie strzelac odrazu . Wiec jak dla mnie nie ma wątpliwosc 8) Proponuje przepisy poczytać :twisted:
mistyk pisze:Poza tym wedlug mnie sedzia nie powinien pozwalac wykonac rzut wolny w momencie, gdy bramkarz ustawia mur.
jestesci niemozliwi :lol:

mistyk pisze:Co cieszy to jednak swietna gra cudownego Michaela Carricka. Po raz kolejny nie zawiodl. [*]

No zawiódł dzisiaj ale czy ostatnio zawodzi to juz nie jestem taki pewnien :roll:

Co do zapowiedzi nadchodzącego kryzysu to już sie boje :boje się:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 20 lut 2007, 23:24

Rossi pisze:Chcą odsunać mur to juz wtedy musza grac na gwizdek nie maja zastrzezen wiec nie widze problemów aby nie strzelac odrazu . Wiec jak dla mnie nie ma wątpliwosc Proponuje przepisy poczytać
Osobiscie bym nie wybrzydzał, gdybys zapodał mi takie przepisy, a przynajmniej dotyczace tej kwesti. Bo naprawde jest to nowosc, byc moze i masz racje.

Ja jedynie twierdze, ze zawodnicy MU najpierw cos sobie ustalili z sedzia, to trwało, kilka sekund, w miedzyczasie Silva ustawiał mur, po czym sedzia oddalil sie od pilki a Giggs strzelil. Jesli mowisz, ze cos takiego istenieje to powinni strzelac zaraz po zatrzymaniu pilki.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 20 lut 2007, 23:30

Nie przedtawie bo nie chce mi sie szukać z tego co pamiętam to na stornie PZPN sa przepisy...poszukaj :P

Najczesiciej gramy na gwizdek jeżeli druzyna atakująca prosi o odsunienie muru w tym wypadku ani Roo ani Ryan o to nie prosili. Sedzia nie podniósł gwizdka do góry i nie wzkazał że włąsnie gramy na syganł.
Jarzinho pisze:Jesli mowisz, ze cos akiego isteniej to powinni strzelac zaraz po zatrzymaniu pilki.
Robia co chca moga zagrac odrazu a moga az sie mur ustawi dlatego ważne jest aby ktoś staną szybko przy piłce ( metr , dwa) Lille odrazu ustawili mur nikt nie podszedł do piłki i po zawodach.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 20 lut 2007, 23:36

strzal na gwizdek jest na prosbe druzyny wykonujacej rzut wolny. jezeli tego nie chce przeciwnik moze stac tuz przed pilka i prawie zawsze ktos tak staje by nie dac sie zaskoczyc

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 20 lut 2007, 23:37

rkoeman pisze:strzal na gwizdek jest na prosbe druzyny wykonujacej rzut wolny. jezeli tego nie chce przeciwnik moze stac tuz przed pilka i prawie zawsze ktos tak staje by nie dac sie zaskoczyc

No i cały czas mi o to chodzi tylko mi nie wieża :cry:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 20 lut 2007, 23:39

Rossi pisze:Nie przedtawie bo nie chce mi sie szukać z tego co pamiętam to na stornie PZPN sa przepisy...poszukaj

W tym problem, ze ja czegos podobnego nie potrafie znalezc, jest o tym mowa, lae nie w takim sensie jak ty to przedstawiasz. Od jutra kazdy sie bedzie zastanawial, moze wyrzucic pilke z autu, moze wykonac karnego na gwizdek, moze posłuchac co tam wydziera sie w neibogłosy Ferguson na ławce. przeciez to jakas paranoja. Pierwszy raz cos takeigo słysze, ze sedzia pyta sie pilkarzy co chca robic, jakas konsultacja czy co :?: :roll:
Rossi pisze:Robia co chca moga zagrac odrazu a moga az sie mur ustawi dlatego ważne jest aby ktoś staną szybko przy piłce ( metr , dwa) Lille odrazu ustawili mur nikt nie podszedł do piłki i po zawodach.
Tak robia co chca :roll: Albo gramy na gwizdek, albo nie :arrow: czyli strzelamy zaraz po unieruchomieni pilki, a nie konsultacja z sedzia pozniej strzał...

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 20 lut 2007, 23:41

Pierwsza połowa niezła. Momentami był to Manchester z Premiership(co w LM rzadko prezentują). Ale druga odsłona to już klapa. Kilkanaście minut to był nieustanny atak Lille, czego zupełnie się nie spodziewałem. Zwłaszcza takich dziecinnych błędów jakie popełniał Vidic, czy Ferdinand...Gol Odemwinge nieuznany słusznie, Giggsa z kolei zdobyty prawidłowo. Mieliśmy sporo szczęścia, bo graliśmy słabo. Ale jest zwycięstwo i z tego można się cieszyć.
Aha. I nie rozumiem zmiany. Saha za Ronaldo....Według mnie do zmiany był raczej Larsson.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 20 lut 2007, 23:47

Widze ze do Wita trzeba zadzwnonić tylko on teraz na wakacjach wiec moze byc trudno :lol:

Nie wiem jak ci to tłumaczyć chyba moje zdolnosci pedagogiczne sa niewystarczające :roll:

Wiesz ze sedzia sie moze zapytac(atakujacych ) czy gramy na gwizdek :shock:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 20 lut 2007, 23:54

Rossi pisze:iesz ze sedzia sie moze zapytac(atakujacych ) czy gramy na gwizdek

Ja tego nie wiem, nigdy nie widziałem przepisu, ktory mowi jasno, ze sedzia konsultuje z zawodnikami rozegranie rzutu wolnego...

Nie twierdze, ze cos takiego nie istnieje... Byc moze.

Napewno istnieje cos takiego jak rozzegranie rzutu wolnego nie czekajac na gwizdek. Jasne, ze tak, Druga opcja to rozegranei rzutu wolnego po giwzdku. A tu mamy do czynienia z jakas konsultacja, bo gdyby rozegrano wolny nie czekajac OK, ale po co ta konsultacja z sedzia. W wyniku tego w bład zostali wprowadzeni pilkarze Lille, o co mieli pretensje, zasłuzone.

Przyznam ci racje gdy zobacze przepis, ktory mowi, ze sedzia jest zobowiazany do takiej konsultacji.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 20 lut 2007, 23:59

Jarzinho, grales kiedys w pilke na troszke wyzszym poziomie niz amatorsko? na duzym boisku, z sedziami? bo jezeli nie znasz tego przepisu to widac nie grales

a taki przepis jest:

Artykuł 13

Decyzje i sygnalizacje sędziego
1. Rzuty wolne zarządza się wyłącznie za przewinienia popełnione w czasie, gdy piłka jest w grze.
2. Przyznanie rzutu wolnego sędzia sygnalizuje wyprostowanym ramieniem w kierunku linii bramkowej drużyny, przeciwko której zarządził jego wykonanie. Miejsce wykonania rzutu wolnego
3. Rzuty wolne wykonuje się z miejsca przewinienia bez względu na to, gdzie znajdowała się ptłka w momencie przerwania gry, z wyjątkiem przypadków, w których przepisy szczegółowe stanowią inaczej. "
4. Tolerancja miejsca wykonania rzutu, określana jako dopuszczalne niewielkie przesunięcie miejsca wykonania rzutu wolnego od miejsca przewinienia może być przez sędziego rozsądnie stosowana w środkowej części pola gry. Im przewinienie ma miejsce bliżej bramki drużyny popełniającej je, tym tolerancja ta musi być mniejsza. Całkowity zakaz jej stosowania obowiązuje w polu karnym i w jego pobliżu.

Sposób wykonania
5. Wykonanie rzutu wolnego nie wymaga sygnału gwizdka sędziego, chyba że sędzia zarządzi inaczej.
6. Zawodnicy drużyny, której przyznano wykonanie rzutu wolnego mogą wykonać go pomimo niezachowania przepisowej odległości od piłki przez zawodników drużyny przeciwnej.
7. Zawodnik, który decyduje się na wykonanie rzutu wolnego z przeciwnikami pozostającymi bliżej niż 9,15 m od piłki, nie może z tego tytułu rościć pretensji, jeżeli kopnięta przez niego piłka trafi do tych zawodników i ci przejmą nad nią kontrolę.
8. Po zarządzeniu rzutu wolnego, sędzia powinien wskazać miejsce przewinienia, aby stworzyć warunki do szybkiego wznowienia gry. Sędzia nie powinien z własnej inicjatywy zarządzać ustawienia muru, ale winien pozwolić, aby piłka została wprowadzona do gry tak szybko, jak to tylko możliwe chyba, że zawodnik drużyny wykonującej rzut wolny domaga się od sędziego wyegzekwowania odległości 9,15 m przeciwników do piłki. Zachowanie zawodników drużyny wykonującej rzut wolny
9. Jeżeli wykonawca rzutu wolnego reklamuje nieprawidłową odległość przeciwników od piłki, sędzia powinien wstrzymać wykonanie rzutu, polecić zawodnikom drużyny przeciwnej odsunięcie się na przepisową odległość i dopiero po wykonaniu tego polecenia dać sygnał gwizdkiem na wykonanie rzutu.
za www.pzpn.pl mojego ulubionego bylego miejsca pracy [']

a co sie stalo w meczu? pilkarze lille sami zaczeli ustawiac mur bez odmierzania odleglosci przez sedziego. pilkarz moze wtedy sie np zapytac czy moze grac i strzelic. moze tez strzelic nie pytajac sie jak jest pewien

blad popelnili pilkarze druzyny francuskiej bo nie postawili zadnego goscia przed pilka wymuszajac tym samym gra na gwizdek
Ostatnio zmieniony 21 lut 2007, 0:03 przez rkoeman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 21 lut 2007, 0:03

Zobacz :arrow: koles( broniący) stoi dwa metry od piłki sedzia moze skonsultowac(z atakującymi) czy odsunać mur jeżeli atakujacy powie tak wtedy juz automatycznie musza grac na gwizdek nie ma opcji zeby szybk rozegrać!
Wiec wychodzi na to że sedzia moze konsultować bo to zawodnik atakujaćy decyduje jak chce grac :!:

:arrow: Jeszcze raz sedzia moze rozmawiac z atakującymi i to jest pewne :!:

:arrow: Jezeli odsuwasz mur musisz juz grac na gwizdek ( dlatego jest to sprytne stawanie przed piłka bo wtedy atakujacy prosi o odsuniecie sie tego zawodnika i wtedy automatycznie sedzia pokazuje ze gramy na gwizdek)

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 21 lut 2007, 0:04

nia automatycznie. dopiero po prosbie pilkarzy majcych rzut wolny :D

przepis jest banalnie prosty

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”