Chrońmy Doline Rospudy

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: bellus » 23 lut 2007, 22:53

Kilka faktów:

1. Do inwestycji w obszarach Natura 2000 trzeba zgody UE, z racji że sam program jest unijny. Jest zgoda na budowę, na budowę trzeba bardzo wiele pozytywnych decyzji - między innymi raportu o wpływie na środowisko. Z tych faktów wynika, że już raz ekolodzy i UE zgodziły się na przebieg taki a nie inny obwodnicy. Więc w czym problem?

Yukasz pisze:Co z tego czy ktoś siedzi w W-wce, Brukseli czy jest na Księżycu
2. Moja uwaga do komisarza z Cypru. Mam jakieś wewnętrzne przekonanie, że na Cyprze nieco inaczej wygląda współdziałanie przemysłu i obrońców środowiska. Ba jestem w stanie uargumentować tezę, że ten człowiek nigdy nie spotykał się na Cyprze z podobnymi problemami i nagle stał się w tej sprawie ekspertem.

3. Świetna decyzja polityczna premiera. Osiągnie to, czego chce rząd i mieszkańcy Augustowa, a jednocześnie zabierze ekologom argument co do nie poszanowania demokracji.

4. W USA realizuje się takie projekty - przebieg autostrad przez obszary chronione i jakoś można.

5. UE narzuca ostrzejsze normy niż same "stare" kraje stosowały. Czyli de facto utrudnia nam dogonienie ekonomiczne Francji, Niemiec, Włoch czy WB.

6. coś by się jeszcze znalazło.

7. Znalazło się jak już napisałem posta. Decyzja o nie prowadzeniu tak obwodnicy to nie jest po prostu stwierdzenie, że będzie przebiegać inaczej. To jest automatycznie decyzja o tym, że inwestycja będzie zrealizowana 3 lata później.

8. W Augustowie, żeby przejść z jednej strony ulicy na drugą stoi się 15 minut, aż ktoś łaskawie się zatrzyma i przepuści pieszych. (informacja z radia)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”